Platforma pentru Orașe Durabile organizează miercuri, 13 februarie, începând cu ora 11, un miting în fața Ministerului Culturii. Având în vedere că Ministrul Daniel Barbu urmează să ia o decizie cu privire la avizul de translatare prin demolare a Halei Matache, manifestanții solicită Ministrului să respingă avizul emis și să reia procedura de avizare, lunându-se în calcul soluția de menținere pe actualul amplasament al Halei Matache. Menționăm că avizul consultativ existent acum a fost emis fără a considera această opțiune și că există angajamentul Primăriei Generale pentru reconstrucția a altor trei imoble “translatate prin demolare” care încă nu au fost reconstruite.

Mai bine de un an de zile au fost discutate posibile soluții pentru continuarea lucrărilor în zonă, cu menținere Halei Matache pe actualul amplasament. În 2011 a fost validată soluția urbanistică prin care clădirea va fi porticată și, deci, proiectul va putea fi definitivat fără demolarea Halei. Cu toate acestea, Primăria nu a continuat lucrările și a intervenit tardiv (in iarna lui 2012) în sensul punerii în siguranță a clădirii. Ministerul Culturii trebuie să facă o prioritate din conservarea și restaurarea clădirilor de patrimoniu. În acest sens, considerăm decizia Comisiei ca fiind inconsistentă cu misiunea instituției și solicităm Ministrului Daniel Barbu să își achite mandatul.

Săptămâna trecută, Platforma pentru Orașe durabile a solicitat sprijinul Avocatului Poporului în ceea ce privește această cauză. Având în vedere neregularitățile sesizate pe parcursul ultimilor 3 ani, considerăm necesară intervenția acestei instituții și facem apel la instrumentele legale de care aceasta dispune pentru a determina Primăria Generală să respecte procedurile legale în ceea ce privește acest proiect urbanistic.

ActiveWatch / CC BY 3.0