Bună guvernare

Reacție rapidă

Scrisoare deschisa - PROIECT DE HOTĂRÂRE nr.102/22.06.2021 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare al Consiliului local al Municipiului Câmpina


citeste articolul »Publicat: Miercuri, 28 Iulie 2021 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Bună guvernare

VA PICA GUVERNUL CÎȚU TESTUL „ROȘIA MONTANĂ”?

Azi, 5 iulie 2021, 74 de organizații active în domeniile protejării patrimoniului cultural, mediu, dezvoltare durabilă, tineret, social și anticorupție transmit Guvernului României o scrisoare deschisă în legătură cu evoluția procesului de includere a Sitului Minier Istoric de la Roșia Montană în Lista Patrimoniului Mondial, în contextul în care în spațiul public au apărut informații potrivit cărora Guvernul ia în considerare, din nou, o posibilă amânare sau retragere a dosarului de nominalizare.

citeste articolul »Publicat: Luni, 5 Iulie 2021 · comentarii · Bună guvernare

Majoritatea politică continuă manipularea agendei parlamentare pentru a controla instituții publice

Mai multe organizații ale societății civile critică recentele procese viciate de revocare și/sau numire a Avocatului Poporului și a directorilor interimari ai Televiziunii și Radioului public. Organizațiile cer majorității PNL-USRPLUS-UDMR să înceteze cu aceste practici și să inițieze de urgență măsuri legislative de amendare a regulamentelor celor două Camere ale Parlamentului, astfel încât să nu mai fie posibile, pe viitor, acțiuni similare.

citeste articolul »Publicat: Luni, 28 iunie 2021 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Bună guvernare

Instanța a decis că Primăria Municipiului București a încălcat dreptul cetățenilor de a fi consultați

Tribunalul București a decis în primă instanță anularea Hotărârii de Consiliu General a Municipiului București nr. 790/22.11.2018 - privind aprobarea programului “Stimularea mobilității și descongestionarea traficului din Municipiul București”. Actul a fost anulat în urma sesizării instanțelor de către organizațiile CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică și ActiveWatch. 

citeste articolul »Publicat: Joi, 2 Iulie 2020 · comentarii

La București, campania electorală devine tot mai insalubră

Facem un apel către acei oamenii politici din Primăriile de Sector și din Primăria Muncipiului București care sunt responsabili de hărțuirea și atacurile asupra contracandidaților și a reprezentanților mass-media să respecte principiile democrației în procesul electoral și dreptul la informare al cetățenilor. Le reamintim acestora că derapajele lor politice vor fi sancționate de electorat și riscă chiar să fie ilegale. 

citeste articolul »Publicat: Joi, 18 iunie 2020 · comentarii · Reacție rapidă

Sfârșitul statului de drept la Baia Mare

La Baia Mare, sărăcia este o crimă. Angajații primăriei, transformați într-o brigadă de vigilante, ridică cu forța de pe stradă persoane bănuite că „apelează la mila publică”. Îi duc în centre sociale, indiferent dacă vor sau nu. Sunt obligați să se „reabiliteze prin muncă”. Imaginea lor este cinic folosită de primar în comunicarea publică. Cel mai trist este că cetățenii aplaudă.

citeste articolul »Publicat: Luni, 15 iunie 2020 · comentarii · Reacție rapidă

Sesizare Prefect: Ședințele Consiliului General al Municipiului București

14 organizații non-guvernamentale au transmis Prefecturii București o sesizare cu privire la modul de desfășurare a ședințelor de Consiliul General. Sesizarea vizează imposibilitatea consilierilor generali din opoziție de a lua cuvântul în cadrul ședințelor, din cauza unei moderări defectuoase a Președintelui de Ședință, Pavel Marius Adrian (membru PSD). 

citeste articolul »Publicat: Marti, 5 mai 2020 · comentarii · Ce facem

Solidaritate cu Comunitatea Romă

Ziua romilor este aniversată, anul acesta, în condiții speciale. Toți cetățenii României sunt expuși unor condiții cu totul ieșite din comun. Toți cetățenii României sunt expuși stresului provocat de pandemia COVID -19, un stres la care, pentru concetățenii romi, se adaugă: discriminarea, sărăcia extremă, discursul instigator la ură.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 8 aprilie 2020 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă, Bună guvernare

Primarul din Târgu Lăpuș vrea să interzică, arbitrar, accesul unei comunități în oraș

23 de organizații non-guvernamentale au solicitat azi Primarului din Târgu Lăpuș (Maramureș) să renunțe la restricționarea accesului în oraș pentru oamenii din Ponorâta. Decizia acestuia este lipsită de argumente și nu face altceva decât să îngreuneze situația unei comunități care deja se află sub măsurile naționale instituite de starea de urgență.

citeste articolul »Publicat: Marti, 7 aprilie 2020 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă, Bună guvernare

Prin lipsa de transparență, instituțiile statului alimentează conspirationismul și dezinformarea

Organizațiile semnatare atrag atenția autorităților publice din România că asigurarea transparenței printr-un dialog deschis cu reprezentanții mass-media precum și garantarea pluralismului de opinii sunt valori fundamentale ale democrației care pot favoriza cooperarea cetățenilor cu autoritățile statului, cooperare care devine vitală în condiții de criză.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 20 martie 2020 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Bună guvernare

Decretul privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, instituie și posibilitatea cenzurii

Deși înțelegem și susținem necesitatea unei comunicări publice responsabile, considerăm că metodele prin care se asigură informarea corectă a populației sunt transparența instituțională, comunicarea de către autorități a deciziilor și a informațiilor prin intermediul experților, implementarea corectă și în regim de celeritate a reglementărilor în audiovizual de către Consiliul Național al Audiovizualului.

citeste articolul »Publicat: Luni, 16 martie 2020 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Educație media, Bună guvernare

Apel la responsabilitate publică

Pe fondul celor mai recente evoluții la nivel național privind gestionarea situației de criză generată de răspândirea SARS-CoV-2 (coronavirus), facem un apel la responsabilitate și atitudine civică din partea autorităților publice, mass-media și formatorilor de opinie, precum și din partea cetățenilor.

citeste articolul »Publicat: Duminica, 15 martie 2020 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Educație media, Bună guvernare

Ne dorim o dezbatere normală

Societatea românească trece prin transformări și provocări serioase care nu mai pot fi răstălmăcite, în buclă, de tot soiul de profeți cu pretenții de analiști politici sau de politicieni care nu sunt capabili să iasă din punctajele de partid.

Vrem dezbateri prezidențiale!

citeste articolul »Publicat: Marti, 12 noiembrie 2019 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Bună guvernare

Demagogie și minciună de la vârful Primăriei Capitalei

2800 de persoane vulnerabile nu vor mai beneficia de servicii sociale esențiale creșterii calității îngrijirii și vieții lor din cauza relei voințe și indolenței actualei conduceri a Primăriei Capitalei. 

citeste articolul »Publicat: Vineri, 1 noiembrie 2019 · comentarii · Bună guvernare

Avantajele și problemele taxei de poluare din București

Având în vedere interesul crescut pentru acest subiect şi prevederile articolului 1, alin. (1) care precizează că Legea 52/2003 stabileşte regulile procedurale minimale aplicabile pentru asigurarea transparenţei decizionale în cadrul autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, organizatiile OPTAR, ActiveWatch, CeRe si Greenpeace au solicitat astăzi Primăriei Municipiului București să organizeze atâtea întâlniri câte sunt necesare pentru ca orice persoană interesată să poată să îşi exprime punctul de vedere în ceea ce privește propunerea de act normativ.

citeste articolul »Publicat: Joi, 22 august 2019 · comentarii

Semafoarele din București - capcane pentru persoanele vârstnice?

Semafoarele din București au prioritate fluidizarea traficului, fără să țină cont prea mult de securitatea pietonilor. Așa s-a ajuns la situația în care o persoană în vârstă, cu mobilitate redusă, a fost amendată pentru că timpii de semafor mult prea scurți pentru culoarea verde nu i-au permis traversarea străzii Buzești de pe un trotuar pe celălalt. 

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 7 august 2019 · comentarii · Bună guvernare

Decizie definitivă în instanță: Primarul General și Consiliul General al Municipiului București au încălcat drepturile cetățenilor

CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică și ActiveWatch au obținut în instanță, prin decizie definitivă, anularea articolului 50 din Regulamentul de Organizare și Funcționare a Consiliului General. Articolul conținea o procedură abuzivă,  cu privire la participarea cetățenilor la ședințele de Consiliu General și, mai ales, la posibilitatea ca aceștia să ia cuvântul. În opinia noastră, confirmat de decizia instanței de judecată, acest articol a dus la grave încălcări ale drepturilor cetățenești, depășind cadrul legal. În acest moment, după un proces intentat încă din septembrie 2017, conform sentinței judecătorești, pronunțată în ședință publică în data de 20 iunie, Art. 50 al Regulamentului aprobat prin  HGCMB nr. 52/28.02.2017 este anulat.

citeste articolul »Publicat: Luni, 24 iunie 2019 · comentarii · Bună guvernare

Update - Acreditari retrase definitiv la Ministerul Justitiei/ Cum să-ți pui opinia publică în cap în doi pași. Metoda Tudorel Toader

Astăzi, Guvernul României a marcat un nou episod care demască reaua-credință în relația cu mass-media și cu cetățenii. Tudorel Toader le-a retras acreditările jurnaliștilor Pro TV și Realitatea TV. Acum dă semne că ar fi revenit asupra deciziei, dar nu avem o confirmare oficială. Update 16 aprilie 2019 - Acreditările au fost retrase definitiv.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 22 martie 2019 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Societatea cu adevărat civilă se delimitează de apelul făcut de Alistar și Chelariu magistraților

Organizațiile semnatare au luat act cu dezgust de apelul făcut de așa-zișii reprezentanți ai societății civile în Consiliul Superior al Magistraturii, Victor Alistar și Romeo Chelariu, prin care aceștia condamnă suspendarea activității cu publicul de către unele parchete și instanțe din țară.

citeste articolul »Publicat: Luni, 4 martie 2019 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Bună guvernare

Libertatea de exprimare trebuie înțeleasă corect și în contextul protecției datelor personale

Mai multe organizații neguvernamentale au scris azi Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, reamintindu-i că nu doar viața privată este un drept fundamental, ci și libertatea de exprimare, că protecția surselor în cazul jurnaliștilor este crucială pentru garantarea dreptului la libertatea de exprimare și că amenințările nu au ce să caute într-o adresă din partea unei autorități publice. Organizațiile cer proceduri de lucru agreate în dezbateri publice cu presa și organismele cu expertiză.

citeste articolul »Publicat: Marti, 13 noiembrie 2018 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Bună guvernare

Cenzură și intimidare în televiziunea publică. Cerem demiterea urgentă a Doinei Gradea, Președinte - Director General. UPDATE: Reporteri fără Frontiere (RSF) susține apelul

Un număr larg de organizații au făcut azi un apel către Parlament pentru demiterea de urgență a Doinei Gradea, Președinte - Director General al Televiziunii Publice.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 24 octombrie 2018 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Bună guvernare

Sub pretextul transpunerii Directivei Europene privind spălarea banilor, Parlamentul va bloca activitatea organizațiilor neguvernamentale

În ciuda criticilor vehemente ale societății civile, Camera Deputaților urmează să adopte proiectul de Lege pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului. Proiectul este inițiat de Guvern în vederea transpunerii celei de-a patra Directive Europene privind Spălarea Banilor (EU 2015/849) și a fost susținut constant de partidele aflate la guvernare.

citeste articolul »Publicat: Marti, 23 octombrie 2018 · comentarii · Bună guvernare

Revocarea reprezentanților societății civile din CES, o lovitură dată democrației și statului de drept în România

Prin revocarea intempestivă, pe 11 octombrie 2018, cu aproape doi ani înainte de încheierea mandatului, a celor 15 membri ai Consiliului Economic și Social (CES) reprezentând organizațiile societății civile, prim-ministrul Viorica Dăncilă intervine într-un mod abuziv și nelegitim în funcționarea unei instituții autonome, prevăzute de Constituția României.

citeste articolul »Publicat: Joi, 18 octombrie 2018 · comentarii · Bună guvernare

Recompense bănești de la Gabriela Firea pentru șoferii Bucureștiului. UPDATE

OPTAR - Organizația pentru Promovarea Transportului Alternativ în România, împreună cu alte 21 de organizații și grupuri civice semnatare, reclamă incompetența Primăriei Municipiului București în domeniul mobilității urbane și solicită membrilor Consiliului General al Municipiului București să respingă proiectul de hotărâre pentru aprobarea programului Stimularea Mobilității și descongestionarea traficului din Municipiul București.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 17 octombrie 2018 · comentarii · Bună guvernare

Autoritățile administrează, nu dictează. Libertatea de expresie nu este negociabilă!

Doi demnitari s-au exprimat recent cu privire la manifestațiile publice, cerând explicit limitarea dreptului cetățenilor la liberă exprimare prin modificarea legislației specifice.

citeste articolul »Publicat: Marti, 25 septembrie 2018 · comentarii · FreeEx, Bună guvernare

ActiveWatch cere explicații Poliției Rutiere cu privire la cazul plăcuțelor de înmatriculare personalizate

ActiveWatch consideră că reprezentanții Poliției Române au un comportament abuziv față de cetățeanul Răzvan Ștefănescu, posesor al autoturismului înmatriculat în Suedia care a circulat cu plăci de înmatriculare personalizate cu un mesaj obscen la adresa principalului partidul de guvernământ din România.

citeste articolul »Publicat: Marti, 31 Iulie 2018 · comentarii

PSD cenzurează informațiile despre faptele penale

În dorința de a transforma discuția despre corupție în subiect tabu, PSD cenzurează orice discuție despre dosarele penale.


ActiveWatch condamnă ferm intenția deputatului PSD Eugen Nicolicea de a modifica Codul Penal în așa fel încât cei care divulgă "date privind desfășurarea urmăririi penale, de natură a afecta imaginea publică a celor cercetați, a induce în opinia publică ideea vinovăției lor sau a zdruncina în orice fel prezumția de nevinovăție" să fie pedepsiți cu închisoare de la 6 luni la doi ani sau cu amendă (sursa Hotnews). Mai mult, dacă informațiile date publicității sunt neadevărate, pedeapsa crește de la un an la trei ani sau amendă.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 9 mai 2018 · comentarii · Reacție rapidă

Primăria a ratat (iar) șansa de a fi democrat socială - locuirea socială marele absent din prioritățile PMB

Primăria Municipiului București (PMB)  a ratat șansa de a fi cu adevărat social-democrată, evitând să se implice în problema locuirii pentru persoanele dezavantajate social. În schimb, a ales să dedice aproape toată activitatea S.C. Trustul de clădiri Metropolitane București S.A. și obținerii de profit. Direcția Spațiul Locativ și Administrarea Fondului Imobiliar vor dispărea, iar această structură va prelua tot fondul imobiliar al PMB. Din documentele prin care se deleagă activitatea către această companie lipsește aproape total preocuparea pentru componenta socială a politicilor de locuire. Asociația ActiveWatch și CeRe - Centrul de Resurse pentru participare publică au susținut în cadrul dezbaterii publice modificarea acestor documente, în sensul includerii unor prevederi explicite, care să acorde atenție locuirii sociale. 

Primăria Capitalei a organizat o dezbatere publică, în data de 12.02.2018, pe marginea Caietului de sarcini și a Regulamentului în baza căruia va funcționa S.C. Holding Municipal București S.A. Noua instituție preia Spațiul Locativ și Administrația Fondului Imobiliar, deci va prelua și partea de locuire socială din agenda Primăriei Capitalei. 

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 14 februarie 2018 · comentarii · Evenimente și activități

Locuirea socială și decongestionarea traficului rutier - concepte străine Primăriei Capitalei

Organizațiile ActiveWatch, CeRe și OPTAR au transmis în atenția Primăriei Capitalei observații pe o serie de proiecte aflate în dezbatere publică. Proiectele vizează studii de oportunitate privind o serie de servicii publice și regulamente pentru aceste servicii publice.

Cele trei organizații au transmis pentru aceste proiecte și solicitări de organizare a unor dezbateri publice, având în vedere calitatea foarte slabă a studiilor, precum și regulamentele care nu corespund, în opinia semnatarilor, cu prioritățile Municipiului București ori cu angajamentele luate deja de Primăria Municipiului București.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 17 ianuarie 2018 · comentarii

Ghidul CSM - simulacru de consultare publică

Update: conform precizării făcute în data de 24 octombrie, Președintele CSM -Consiliul Superior al Magistraturii- va solicita reluarea discuțiilor în cadrul Comisiei nr. 2 “Resurse umane şi organizare” cu privire la procedura de consultare aferentă a Ghidului privind relația dintre sistemul judiciar din România și mass-media.

ActiveWatch și Apador-CH cer Consiliului Superior al Magistraturii să reorganizeze procesul de consultare cu organizațiile societății civile, realizat în mod superficial până la această oră. Responsabilul desemnat de CSM pentru consultarea publică pe marginea Ghidului privind relația dintre sistemul judiciar din România și mass-media este dl. Victor Alistar. Au fost invitate la consultari organizații ca Asociația Națională de Paintball România, Salvamont România, Asociatia Profesionala a Transportatorilor sau Asociatia Romana de terapii in ADHD - autism, în schimb organizații relevante, cu activitate în domeniul justiției și bunei guvernări, au fost omise.

citeste articolul »Publicat: Joi, 23 noiembrie 2017 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Evenimente și activități, Bună guvernare, Evenimente și activități

Scrisoare deschisă a 60 de organizații neguvernamentale către conducerea PSD

ActiveWatch, alături de alte 60 de organizații neguvernamentale, a trimis azi o scrisoare deschisă conducerii PSD în vederea respingerii proiectului de modificare al Ordonanței 26/2000, amendamente periculoase ce aduc atingere funcționării societății civile din România. În opinia ActiveWatch, prezentele modificări merg în linia propusă de unele guvernări iliberale - Rusia, Ungaria, Polonia - de control și chiar închidere a unor actori democratici -ong-urile- ce pot fi considerați critici ai acțiunilor guvernamentale sau parlamentare.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 22 noiembrie 2017 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

ActiveWatch, alături de mai multe organizații neguvernamentale, a sesizat la CNA postul Antena 3 pentru mai multe încălcări ale prevederilor Codului de reglementare a conținutului audiovizual

ActiveWatch în calitatea sa de organizaţie care apără dreptul la libertatea de exprimare şi informare corectă, formulează prezenta sesizare privind ediția din 24 octombrie 2017 a emisiunii Sinteza Zilei (difuzată de postul Antena 3), pentru identificarea și sancționarea unor posibile abateri de la prevederile Deciziei 220/2011 – actualizată în martie 2017.

citeste articolul »Publicat: Joi, 26 octombrie 2017 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Bună guvernare

Strategia pentru combaterea sărăciei a Primăriei Capitalei- lacune majore

Primăria Municipiului București a pus în dezbatere publică Strategia pentru combaterea sărăciei 2017-2020 și planul de acțiuni pentru implementarea acesteia. ActiveWatch și CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică au făcut o solicitare pentru organizarea unei dezbateri publice pe marginea acestui proiect de hotărâre de Consiliu General și au trimis o serie de recomandări pentru îmbunătățirea documentelor. 

citeste articolul »Publicat: Marti, 15 august 2017 · comentarii

Culmea evacuării: oameni dați afară dintr-un adăpost al Primăriei Generale

Sâmbătă, 1 iulie, mai multe persoane au fost evacuate din Complexului Integrat de Servicii Sociale pentru Adulți „Sf. Ioan” de către reprezentanți ai unei firme de securitate private, fără nicio notificare oficială sau preaviz. Abia după ce a apărut la fața locului o echipă de filmare de la Passport Productions, oamenii au fost reprimiți în Complex. 

citeste articolul »Publicat: Luni, 3 Iulie 2017 · comentarii

Scrisoare deschisă: Solicităm Primarului General și consilierilor generali să înceteze abuzurile

Primarul General Gabriela Firea recurge la practici de intoxicare publică pentru a-și justifica abuzurile din Primăria Generală.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 14 iunie 2017 · comentarii · Bună guvernare

Dreptul cetățenilor de a participa la ședințele Consiliului General - Regulament Consiliu General

Mâine, 28.02.2017, în cadrul ședinței de Consiliu General, se va discuta modificarea Regulamentului Consiliului General. Având în vedere implicațiile pe care acest document le are asupra contactului dintre cetățeni și aleșii locali, precum și precizarea procedurilor pe care o persoană trebuie să le îndeplinească pentru a se adresa Consiliului General am transmis azi, alături de CeRe, OPTAR și Rețeaua Civică București o serie de propuneri de îmbunătățiri ale documentului.

citeste articolul »Publicat: Luni, 27 februarie 2017 · comentarii

PSD instaurează banditismul politic la Palatul Victoria

ActiveWatch cere actualului guvern să retragă actele normative vicioase atât în conținut, cât și în forma de promovare; cerem partidelor de guvernământ să reevalueze situația în care au adus România în numai câteva săptămâni de guvernare și să adopte acele intervenții pe care le vor găsi necesare pentru a recupera încrederea societății (sursă foto: PressOne).

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 1 februarie 2017 · comentarii · Bună guvernare

Proiectul SII Analytics - sesizare la Oficiul European Antifraudă (OLAF) și Parlamentul României

Împreună cu alte cinci organizații din România (Societatea Academică din România - SAR, Asociația pentru Tehnologie și Internet, Asociația Miliția Spirituală, Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki și Centrul de Resurse Juridice) am trimis către Oficiul European Antifraudă (OLAF) o sesizare cu privire la proiectul SII Analytics, primit de către SRI spre finalul anului trecut și care ridică suspiciuni cu privire de activități de supraveghere și monitorizare a populației, ascunse sub pretextul e-guvernării și a "combaterii fraudei". O sesizare similară a fost trimisă și către Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului României pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI.

citeste articolul »Publicat: Marti, 31 ianuarie 2017 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Bună guvernare

Ședința Consiliului General al Municipiului București – la adăpost de ochii cetățenilor

Ieri, 30 ianuarie, a avut loc ședința ordinară a Consiliului General al Municipiului București. Niciunul dintre cei 15 cetățeni (o parte dintre aceștia membri in Rețeaua Civică București) care au dorit să participe la ședința de Consiliu, nu au fost lăsați să intre în sala de dezbateri.

Semnatarii prezentului comunicat consideră că Primarul General, Gabriela Firea, precum și președintele de ședință, Culea Marian Orlando au încălcat prevederile legale care asigură accesul cetățenilor în sala de consiliu, în cadrul ședințelor ordinare. Legea 215/ 2001, prin art. 43, alin (1): Ședințele consiliului local sunt publice, cu excepția cazului în care consilierii decid, cu majoritate de voturi, ca acestea să se desfășoare cu ușile închise asigură contextul legal în care cetățenii prezenți azi la ședință aveau dreptul să asiste la ședința ordinară. Cu toate acestea, celor 15 cetățeni le-a fost interzis accesul în sala de ședințe pe motive ca: “nu sunt locuri în sală”, în ciuda evidenței, mai bine de zece locuri fiind libere în sala de consiliu (poza atașată, făcută de un consilier general în timpul ședinței), respectiv “din motive de securitate pentru doamna primar”! (conform relatării unui consilier din sală care a încercat să ne sprijine).

citeste articolul »Publicat: Marti, 31 ianuarie 2017 · comentarii

Vrem dezbatere publică, nu cu public!

Asociația ActiveWatch solicită Ministrului Justiției, Florin Iordache, să nu sfideze legea și să permită accesul presei în sala în care va avea loc dezbaterea publică a Proiectului Ordonanței de urgență privind grațierea unor persoane și a Proiectului Ordonanței de Urgență pentru modificarea și completarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală.

citeste articolul »Publicat: Sambata, 28 ianuarie 2017 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Bună guvernare

Primăria Generală a Municipiului București – prima jumătate de an sub guvernare PSD

 
La șase luni de la câștigarea alegerilor, Primarul General Gabriela Firea, alături de majoritatea formată din PSD și ALDE din Consiliul General, au reușit să închidă aproape complet primăria pentru cetățeni. Primăria Generală a devenit o fortăreață, atent păzită prin practici abuzive, fiind coordonată de o administrație ocultă care împiedică participarea publică a cetățenilor.

citeste articolul »Publicat: Marti, 20 decembrie 2016 · comentarii · Resurse

Gabriela Firea închide Primăria pentru dezbateri, dar o deschide larg pentru prieteni

Asociațiile ActiveWatch, Centrul de Resurse pentru participare publică - CeRe și Organizația pentru Promovarea Transportului Alternativ în România - OPTAR vor ataca în instanță legalitatea proiectelor avizate miercuri, 21.09.2016, în Ședința de Consiliu General, precum și încălcarea dreptului de a lua cuvântul în fața Consiliului General. Întrucât blocarea dezbaterii publice a actelor normative este abuzivă vom solicita în instanță anularea proiectelor de acte normative votate în ședința din 21 septembrie.

citeste articolul »Publicat: Luni, 26 septembrie 2016 · comentarii

Sedinta Consiliului General - decizii fara consultarea cetatenilor

ActiveWatch și Centru de Resurse pentru participare publică au transmis azi Primarului General al Municipiului București solicitarea de scoatere de pe ordinea de zi a proiectelor de hotarare de Consiliu General care nu au respectat prevederile Legii 52/ 2003 și nu au fost supuse dezbaterii publice (niciunul dintre proiectele de acte normative de pe ordinea de zi pentru ședința de miercuri nu a fost supus dezbaterii publice).

De la începutul mandatului doamnei Primar Gabriela Firea, doar trei proiecte de Hotărâre de Consiliu au fost afișate pe pagina dedicată dezbaterilor publice, așa cum prevede legea transparenței decizionale. Consideram ca aceasta practica aduce prejudicii cetatenilor si incalca angajamentele primarului cu privire la implicarea cetățenilor în deciziile publice.

citeste articolul »Publicat: Luni, 19 septembrie 2016 · comentarii · Bună guvernare

Scrisoare deschisă adresată membrilor juriului internațional pentru acordarea titlului de “Capitală Europeană a Culturii - 2021”

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 14 septembrie 2016 · comentarii · Reacție rapidă

Alertă. Tot mai mulți avertizori de integritate din România sunt hărțuiți!

ActiveWatch atrage atenția asupra înmulțirii cazurilor de hărțuire a avertizorilor publici în ultimele luni, pe fondul intensificării dezvăluirilor de interes public din diferite domenii.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 10 august 2016 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Bună guvernare

Update ApTI cu privire la programul SRI - SII Analytics.

SRI a câștigat un proiect pe fonduri europene (axa 2 – OS 2.3. Creșterea utilizării sistemelor de e-guvernare) prin care intenționează să achiziționeze software și hardware de 25 de milioane de Euro pentru „consolidare și asigurarea interoperabilității sistemelor informatice”. 

citeste articolul »Publicat: Luni, 8 august 2016 · comentarii · Bună guvernare

Ambasadorul Turciei în România, răspuns la apelul organizaţiilor de media privind situaţia jurnaliştilor arestaţi

O delegație a Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, formată din președintele executiv Cristi Godinac, vicepreşedinţii Cătălina Matei, Adrian Valentin Moise şi coordonatorul Departamentului internaţional al SRJ MediaSindMarilena Gheorghiţă,  alături de jurnalistul Mircea Toma, președintele ActiveWatch și Ioana Avădani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, a participat ieri, 3 august a.c, la o întâlnire cu  ambasadorul Turciei în România, Osman Koray Ertaş.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 3 august 2016 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Actuala clasă politică protejează sclavagismul contemporan

Domnului Călin Popescu Tăriceanu, Președinte al Senatului,

Domnului Dacian Ciolos, Prim ministru – Guvernul României

 

Ieri, 20 iulie, organizațiile neguvernamentale care au susținut candidatura Georgianei Pascu pentru funcția de Președinte a Consiliului de monitorizare a implementarii Conventiei privind drepturile persoanelor cu dizabilități au fost înștiințate că doamna Pascu și-a înaintat demisia către instituția care tutelează Consiliul de monitorizare, respectiv Senatul României.

citeste articolul »Publicat: Joi, 21 Iulie 2016 · comentarii · Bună guvernare

Scrisoare deschisă - respectarea drepturilor omului în Turcia

În atenția: Domnului Președinte al României, Klaus Iohannis, Domnului Prim Ministru al României, Dacian Cioloș, Domnului Ministru de Externe al României, Lazăr Comănescu


Pe data de 15 iulie 2016, a avut loc în Turcia o condamnabilă tentativă de lovitură de stat, urmată la foarte scurt timp de anunțul făcut de președintele Recep Tayyip Erdoğan și premierul Binali Yıldırım cum că făptuitorii vor plăti prețul.

citeste articolul »Publicat: Marti, 19 Iulie 2016 · comentarii · Bună guvernare

Propunerile MAI de modificare a Codului Rutier vor legaliza blocarea trotuarelor

Comunitatea Bicicliștilor din București, Organizația pentru Promovarea TransportuluiAlternativ în România - OPTAR, ActiveWatch, Pro Patrimonio, Help to Heart(ajută viața), Funky Citizens, Centrul de Resurse pentru participare publică - CeRe, Asociația Civică Miliția Spirituală, Asociația pentru Tranziție Urbană ATU și Asociația Peisagiștilor din România - AsoP au transmis Ministrului Afacerilor Interne, Petre Tobă, o serie de propuneri pe marginea proiectului de modificare a Codului Rutier (OUG 195/ 2002) și a Regulamantului de aplicare. Având în vedere propunerile de modificare ale MAI, dacă acestea ar intra în vigoare, parcarea pe trotuar ar intra în legalitate, făcând și mai dificil accesul pietonilor la spațiile publice și reducând accesul persoanelor cu dizabilități la un stil de viață independent. În aceste condiții, organizațiile semnatare solicită ca textul de lege să țină cont de nevoia unei interdicții explicite de parcare a autovehiculelor  pe trotuar, fie retragerea proiectului. Dezbaterea va avea loc marți, 12 iulie, începând cu ora 10.00, la sediul Centrului Cultural al MAI (Mihai Vodă, nr. 17)
Mai jos, redăm o sinteză a documentelor.

citeste articolul »Publicat: Joi, 7 Iulie 2016 · comentarii

Jandarmeria română e tobă de abuzuri

Domnule ministru, (...) pentru că susținem dreptul fundamental la liberă exprimare și dreptul la liberă întrunire vă rugăm, domnule ministru, în subordinea căruia funcționează Jandarmeria, să ne răspundeți la următoarele întrebări:

·      La ce să se aștepte participanții la protestul anunțat pentru sâmbătă și duminică în Piața Universității? Să fie legitimați și amendați?

·      Si ce veți face dacă, diseară, naționala de fotbal a României câștigă și ies mii sau zeci de mii de oameni în stradă să își manifeste bucuria? Trimiteți Jandarmeria să îi amendeze pe toți?

citeste articolul »Publicat: Vineri, 10 iunie 2016 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Bună guvernare

Update: răspunsul Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI la Scrisoarea ActiveWatch cu privire la scandalul Hexi Pharma

Update (20.05.2016): răspunsul Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI la Scrisoarea ActiveWatch cu privire la scandalul Hexi Pharma

citeste articolul »Publicat: Vineri, 20 mai 2016 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Bună guvernare, Evenimente și activități

Neutralitatea Internetului: 73 de ONG-uri din toată lumea au trimis o scrisoare deschisă autorităților de reglementare în telecomunicații din UE

Luni, 2 mai 2016, ActiveWatch, împreună cu EDRi și alte 72 de organizații ale societății civile de pe cinci continente au cerut autorităților europene de reglementare în telecomunicații să susțină neutralitatea Internetului în cadrul negocierilor care au loc în această perioadă privitoare la viitorul Internetului liber în Uniunea Europeană.

citeste articolul »Publicat: Luni, 2 mai 2016 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Bună guvernare

Apel pentru decență în campania electorală

Societatea civilă este extrem de diversă și că nimeni nu poate să o confiște și să pretindă că o reprezintă în ansamblul ei.

citeste articolul »Publicat: Joi, 14 aprilie 2016 · comentarii · Bună guvernare

Domnule prim-ministru, așteptăm calendarul discuțiilor așezate

ApTI, susținută de ActiveWatch și de alte șapte organizații nonguvernamentale, i-a scris astăzi premierului Dacian Cioloș, cerându-i să pună în practică promisiunea cu „discuțiile așezate” pe tema legilor pe care SRI dorește să le impună pe fondul atentatelor teroriste de la Bruxelles. 

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 30 martie 2016 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Bună guvernare

Stimată Doamnă Ministru, Vă rugăm să publicaţi odată textul OUG!

În atenția doamnei Raluca Prună, Ministru al Justiției

Stimată doamnă ministru,

Ne tot spuneţi că OUG promovată de Ministerul Justiţiei face şi drege ... De pildă, că drege urmărirea penală care pare să fi fost slabă până acum şi face ca discuţia despre drepturile noastre sa nu fie un lux teoretic.[1] Cum ar veni, ne apără.

citeste articolul »Publicat: Luni, 14 martie 2016 · comentarii · Bună guvernare

Campania Politică fără Bariere: Mărțișor toxic privind finanțarea partidelor

Campania Politică fără Bariere protestează față de intenția de modificare a legislației privind finanțarea partidelor politice și campaniilor electorale. Conform Mediafax, Senatul României a adoptat ieri amendamente cu privire la închirierea sediilor și conturile de campanie. Astfel, partidele își fac cadou un mărțișor care ne poate otrăvi pe noi toți, în anul electoral 2016!

citeste articolul »Publicat: Marti, 1 martie 2016 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Ministerul comunicațiilor se face că dezbate Legea securității cibernetice a doua oară

În urma anunțului de pe site-ul Ministerului pentru Comunicații și pentru Societatea Informațională cu privire la organizarea celei de-a doua sesiuni de dezbateri cu privire la legea securității cibernetice în data de 19 februarie 2016, dorim să ne exprimăm dezamagirea față de nerespectarea termenilor angajamentelor luate de către cele două ministere în timpul primei dezbateri din 12 februarie 2016.

citeste articolul »Publicat: Joi, 18 februarie 2016 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Bună guvernare

5 motive pentru care contestăm noul proiect de lege a securității cibernetice

ActiveWatch susține scrisoarea inițiată de APADOR-CH și Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI) prin care cele două organizații semnalează, în 5 idei principale, de ce nu sunt de acord cu noul proiect de Lege a securității cibernetice, aflată acum din nou în dezbatere publică, după ce precedenta lege votată pe ascuns în Parlament anul trecut a fost desființată de Curtea Constituțională.

citeste articolul »Publicat: Marti, 9 februarie 2016 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Bună guvernare

Campania Politică fără Bariere: Poziție privind alegerea primarilor în două tururi

Campania Politică fără Bariere a susținut, încă de la înființare, ideea alegerii primarilor în două tururi de scrutin (iată apelul publicat în februarie 2015). Dar sprijinul pentru această idee este condiționat de respectarea unui principiu fundamental pentru funcționarea unui stat democratic, principiul stabilității legislative.

citeste articolul »Publicat: Joi, 10 decembrie 2015 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Campania Politică fără Bariere: Retrageți comasarea/uniformizarea din Programul de Guvernare

Organizaţiile membre ale Campaniei Politică fără Bariere îşi exprimă indignarea faţă de includerea în programul de guvernare al Guvernului Cioloş (la punctul 1.2 [din versiunea inițială]) a propunerii de „comasare a alegerilor prin uniformizarea tuturor mandatelor la cinci ani şi alinierea datelor pentru alegerile prezidenţiale, parlamentare, europarlamentare şi locale în scopul minimizării impactului negativ al proceselor electorale asupra vieţii economice şi sociale a ţării”.

citeste articolul »Publicat: Luni, 16 noiembrie 2015 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Apel către premierul desemnat și parlamentari

ActiveWatch alături de mai multe organizații neguvernamentale solicită premierului desemnat retragerea lui Raul Bostan de la Ministerul Societății Informaționale.

citeste articolul »Publicat: Luni, 16 noiembrie 2015 · comentarii · Bună guvernare

Mesaj pentru Președinte: criterii de integritate și de competență pentru viitorul premier!

Stimate Domnule Președinte,

 

Vă adresăm acest apel în numele organizațiilor neguvernamentale semnatare și în spiritul stării de nemulțumire profundă manifestată în stradă ca reacție la criza statului. Există un numitor comun al revendicărilor din stradă și al celor din partea organizațiilor neguvernamentale: lupta împotriva corupției și reforma clasei politice.

citeste articolul »Publicat: Luni, 9 noiembrie 2015 · comentarii · Bună guvernare

Partide noi? Tot noi

ActiveWatch solicită Președintelui României și partidelor politice parlamentare să nu deturneze revolta societății adresate clasei politice și corupției sistemice prin organizarea de alegeri parlamentare anticipate.

citeste articolul »Publicat: Joi, 5 noiembrie 2015 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Bună guvernare

Campania Politică fără Bariere: Legea votului prin corespondență, un model de eșec în legiferare

Pe 28 octombrie, Camera Deputaţilor a adoptat, oarecum pe genunchi, Legea privind votul prin corespondenţă. O lege care ar fi trebuit să faciliteze un drept universal a devenit un vehicul legislativ discriminatoriu, care stabilește privilegii pentru o categorie îngustă de cetăţeni, întâmplător aflați acum în atenţia politică şi birocratică a statului român.

citeste articolul »Publicat: Luni, 2 noiembrie 2015 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Sesizare DNA privind folosirea abuzivă a coloanelor oficiale

În urma accidentului mortal din 20 octombrie 2015 suferit de un poliţist care însoţea autoturismul ministrului de interne, în presă au fost exprimate suspiciuni rezonabile în legătură cu legalitatea dispunerii acestei măsuri de însoţire, care ar fi contravenit condiţiilor privind urgenţa deplasării ministrului, prevăzute în art. 223 din Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 28 octombrie 2015 · comentarii · Bună guvernare

Avocatul Poporului, sesizat să atace la CCR Ordonanța 43/2015 prin care Guvernul Ponta oferă serviciile SPP gratis pentru oricine le solicită

APADOR-CH împreună cu alte 21 de organizații neguvernamentale i-au cerut azi Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituțională Ordonanța 43/2015 prin care Guvernului Ponta modifică, printre altele, modul în care SPP va asigura coloane oficiale pentru diverși demnitari. Motivul este acela că ordonanța încalcă articolul 115 din Constituţie, adică nu este motivată de vreo situație extraordinară care să justifice înlocuirea Parlamentului, ca putere legiuitoare.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 28 octombrie 2015 · comentarii · Bună guvernare

Votul prin corespondență, în pericol de moarte pe ultima sută de metri

În urma criticilor adresate de mai multe ONG-uri, parlamentarii au organizat o dezbatere pe tema legii votului prin corespondență luni, 26 octombrie la ora 17, deși termenul limită pentru depunerea amendamentelor pentru membrii Camerei Deputaților era 26 octombrie, ora 14.

citeste articolul »Publicat: Marti, 27 octombrie 2015 · comentarii · Bună guvernare

După trei ani - cetățenii din nou în sala de Consiliu a Primăriei Generale

Ieri, 30.09.2015, pentru prima dată după trei ani și trei luni, ședința de consiliu a Consiliului General al Municipiului București a fost deschisă pentru cetățeni. Vă reamintim că la investirea noului mandat, primarul Sorin Oprescu a decis interzicerea participării directe a cetățenilor în sala de Consiliu, motivând lipsa de spațiu.

citeste articolul »Publicat: Joi, 1 octombrie 2015 · comentarii · Evenimente și activități

Nu puneți cruce Pieței Universității

Organizațiile semnatare, în acord de principiu cu spiritul de condamnare a totalitarismului comunist care l-a animat pe autorul proiectului „Legii pentru condamnarea totalitarismului și pentru cultivarea memoriei naționale antitotalitare”, solicită respingerea inițiativei legislative în actuala ei formă. Apreciem că inițiatorul, senatorul Sorin Ilieșiu, între alte inadvertențe, a confundat proiectul de lege cu un proiect de reamenajare a spațiului urban, ignorând total legislația în domeniu.

citeste articolul »Publicat: Luni, 28 septembrie 2015 · comentarii

Poliția Română ia la rând cu aplomb milițienesc semnatarii unei petiții

Update: Răspunsul Poliției Române

ActiveWatch și APADOR-CH protestează față de abuzurile grosolane incompatibile cu normele statului de drept prin care sunt hărțuite persoane care și-au exercitat dreptul la petiționare. Aperciem comportamenul Poliției Române ca fiind unul de tip milițienesc, similar poliției politice.

citeste articolul »Publicat: Marti, 30 iunie 2015 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Bună guvernare

Solidaritate cu mișcarea OCCUPY:’Universitățile sunt pentru studenți’

ActiveWatch se solidarizează cu mișcarea de protest organizată de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și solicită Ministrului Educației - Sorin Cimpeanu, Guvernului României și Parlamentului să ia în considerare lista revendicărilor susținute de către ANOSR.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 8 mai 2015 · comentarii · Bună guvernare

Update. Agresiuni cu tentă rasistă în comuna Racoș. Poliția suspectată de a le fi încurajat

ActiveWatch cere Ministerului Administrației și Internelor și Poliției Române anchetarea în regim de urgență a Poliției locale din Comuna Racoș

citeste articolul »Publicat: Vineri, 8 mai 2015 · comentarii · Bună guvernare

POS DRU, calul de bătaie în programele operaționale

Reprezentanții Coaliției ONG pentru Fonduri Structurale au trimis o scrisoare deschisa ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, în care își declară îngrijorarea asupra modului în care este gestionat Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

citeste articolul »Publicat: Joi, 26 martie 2015 · comentarii · Bună guvernare

Adevărata urgență: demisia lui Ponta!

12 ONG-uri vor demisia premierului Ponta și îi cer Avocatului Poporului să conteste la Curtea Constituțională cele 26 de ordonanțe ascunse într-una singură

citeste articolul »Publicat: Luni, 16 martie 2015 · comentarii · Bună guvernare

Biblia bate Codul Rutier

Având în vedere discuțiile aprinse cu privire la orele de religie în școli, Organizația pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR) și ActiveWatch atrag atenția că, deși prevăzute prin lege ca fiind obligatorii, orele de educație rutieră lipsesc din școlile din România (foto: Marian Ivan / OPTAR)

Au fost necesare 2.123.645 de cereri adresate Ministerului Educației și Cercetării Științifice pentru ca ora de religie, declarată de Curtea Constituțională ca fiind opțională, să poata fi predată unui procent de 89,75% dintre elevi.

Solicităm Ministrului Educației și Cercetării Științifice și Ministrului Afacerilor Interne să comunice numărul de cereri ce trebuie adresate celor două ministere pentru ca educația rutieră, declarată de lege ca fiind obligatorie, să fie predată elevilor din unităţile de învăţământ preşcolar, primar şi gimnazial.

citeste articolul »Publicat: Luni, 9 martie 2015 · comentarii

Solicitare audiență publică în atenția Avocatului Poporului

Azi, 25 februarie,  ActiveWatch, Asociația Salvați Copiii, Fundația Carusel și CeRe au transmis o solicitare de audiență publică în atenția Avocatului Poporului, domnul Victor Ciorbea. Audiența este prilejuită de amânarea atribuirii unor locuințe sociale pentru oamenii evacuați din Strada Vulturilor, nr. 50. Vă reamintim că, de mai bine de șase luni, 60 de persoane locuiesc în stradă, în barăci improvizate (fotografie: Michele Lancione).

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 25 februarie 2015 · comentarii

Apel pentru o reformă adevărată a legilor electorale


citeste articolul »Publicat: Vineri, 13 februarie 2015 · comentarii

Campania Politică fără Bariere: Apel pentru o reformă adevărată a legilor electorale

Noi, organizațiile și grupurile semnatare, am luat la cunoștință cu îngrijorare despre deciziile luate de Comisia parlamentară pentru legea partidelor si legile electorale în ședința din 10 februarie a.c. 

citeste articolul »Publicat: Vineri, 13 februarie 2015 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Urgentarea soluționării cazului Vulturilor

6 organizații non-guvernamentale au transmis azi un apel la adresa Direcției Generale de Asistență Socială  a Municipiului București, în atenția Administrației Fondului Imobiliar și a COnsiliului General o scrisoare în care se solicită urgentarea demersurilor administrative pentru soluționarea cazului Vulturilor, 50. Pentru mai multe detalii cu privire la situația actuală: http://jurnaldinvulturilor50.org/despre-acest-blog/

citeste articolul »Publicat: Luni, 9 februarie 2015 · comentarii · Reacție rapidă

Cerem limitarea accesului șefilor serviciilor secrete la funcții de demnitate publică

Constatăm cu îngrijorare că în ultimii ani separarea între serviciile de informații și instituţiile politice nu mai funcționează. Controlul civil asupra acestora este din ce în ce mai  limitat, fapt ce afectează consolidarea democraţiei româneşti şi principiile pe baza cărora am aderat la comunitatea euro-atlantică. 

citeste articolul »Publicat: Joi, 29 ianuarie 2015 · comentarii · Reacție rapidă

Legea securității cibernetice, încă o tentativă a serviciilor de a intra în viața privată a cetățenilor, e neconstituțională - See more at: http://www.apador.org/legea-securitatii-cibernetice-inca-o-tentativa-a-serviciilor-de-intra-in-viata-privata-a-ceta

Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) și Asociația pentru Tehnologie şi Internet (ApTI) salută decizia CCR de a declara neconstituțională, în ansamblu, Legea securității cibernetice. Această lege reprezintă încă o tentativă a legiuitorului, împreună cu serviciile de informații, de intruziune în viața privată a individului sub pretextul luptei împotriva terorismului.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 21 ianuarie 2015 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Bună guvernare

Comunicat presă amicus-securitate cibernetică

Amicus curiae pentru anularea Legii securității cibernetice, un demers susținut de ActiveWatch

citeste articolul »Publicat: Luni, 19 ianuarie 2015 · comentarii · Reacție rapidă

Un grav atentat împotriva drepturilor fundamentale este folosit de autoritățile române ca un pretext pentru a propune restrângerea drepturilor fundamentale

Organizațiile semnatare ale acestui comunicat își exprimă îngrijorarea cu privire la insistența cu care instituțiile abilitate ale statului re-propun acum, în regim de urgență, un pachet de măsuri de supraveghere generalizată care încalcă drepturile omului.

citeste articolul »Publicat: Joi, 8 ianuarie 2015 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Bună guvernare

Supravegherea conturilor bancare violează viața privată

Către MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE


Adresa: Strada Apolodor nr. 17, sector 5, cod 050741, Bucureşti

 

 

Opinie referitoare la propunerea de

ORDONANŢA DE URGENŢĂ pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul procedural fiscal, precum şi pentru reglementarea unor măsuri fiscale

publicat în data de 03.12.2014

citeste articolul »Publicat: Luni, 15 decembrie 2014 · comentarii · Bună guvernare

Reformați responsabil legea electorală și legea partidelor politice


citeste articolul »Publicat: Marti, 25 noiembrie 2014 · comentarii · Bună guvernare

Apel la responsabilitatea partidelor politice

Apel la responsabilitate!

citeste articolul »Publicat: Sambata, 15 noiembrie 2014 · comentarii · Bună guvernare

Apel către Victor Ponta și Klaus Iohannis – dezbaterea trebuie să aibă loc într-un cadru echidistant!

Facem un apel la cele două tabere politice și la cei doi candidați să dea dovadă de responsabilitate, de respect pentru electorat, și să găsească de urgență o formulă care să permită organizarea unei dezbateri directe, în condiții care să garanteze un cadru echidistant pentru întâlnire.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 7 noiembrie 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Bună guvernare

Victor Ponta recunoaște că a aprobat proiectul lui Șerban Nicolae de modificare a Codului Penal

Guvernul României a transmis azi, 5 noiembrie, un răspuns la adresa ActiveWatch din 30 octombrie prin care solicitam publicarea stenogramelor ședinței de Guvern din 29 octombrie în care s-a discutat proiectul senatorului Șerban Nicolae de modificare a Codului Penal (L.236/2014).

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 5 noiembrie 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Apel către candidați: eliminați barierele politicii din calea cetățenilor

Doamnelor și domnilor candidați,

citeste articolul »Publicat: Luni, 13 octombrie 2014 · comentarii · Bună guvernare

Campania Politică fără Bariere: Scrisoare publică

Vă solicităm să luați în considerare următoarele propuneri ale campaniei Politică fără bariere și să vă asumați punerea lor în practică. Așteptăm cu interes pozițiile dumneavoastră publice din care să reiasă fără echivoc dacă:

citeste articolul »Publicat: Luni, 13 octombrie 2014 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

50 de ONG-uri au solicitat audiență publică în cazul familiilor de pe Vulturilor

27 de familii, majoritatea foști chiriași ICRAL, au fost evacuați pe data de 15 septembrie. 65 dintre cetățenii evacuați locuiesc în stradă.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 24 septembrie 2014 · comentarii · Reacție rapidă

Alianța STOP TTIP lansează propria Inițiativă Cetățenească

Comisia Europeană, chemată în instanţă de către Societatea Civilă Europeană

citeste articolul »Publicat: Vineri, 19 septembrie 2014 · comentarii · Bună guvernare

Solidarizare cu societatea civilă din Ungaria

ActiveWatch se alătură acțiunii de solidarizare cu societatea civilă din Ungaria, în urma abuzurilor fără precedent asupra organizațiilor independente și incomode pentru autoritățile de la Budapesta.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 17 septembrie 2014 · comentarii · Bună guvernare

Domnilor Ponta și Dragnea, nu puneți legea între paranteze!

Am aflat cu surprindere din mass-media despre intenția Guvernului de a „rezolva problema blocajelor la nivel local” printr-un artificiu legislativ: ordonanța de urgență care suspendă aplicarea unei legi pe perioadă limitată. Deși în Legea 24/ 2000 este stipulată ca posibilă această tehnică de suspendare temporară, semnatarii prezentei scrisori consideră că această modalitate instituțională de a soluționa o criză politică contravine interesului public, atât la nivelul formei (OUG), cât și la nivelul conținutului (încurajarea traseismului politic pentru o perioadă limitată de timp).

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 27 august 2014 · comentarii · Bună guvernare

Apel către candidații la prezidențiale: nu otrăviți cetățenii cu tensiune interetnică și interconfesională

ActiveWatch, organizație neguvernamentală care militează pentru comunicare liberă în interes public, își exprimă îngrijorarea cu privire la introducerea temelor etnice și de apartenență religioasă în discursul public din preajma alegerilor prezidențiale.

citeste articolul »Publicat: Marti, 5 august 2014 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă, Bună guvernare

Comentarii cu privire la Strategia Agenda Digitală pentru România, aflată în consultare publică, din partea Coaliției pentru Date Deschise

Documentul aflat în consultare reprezintă o traducere, pe alocuri neinteligibilă, în limba română, a unor deziderate cuprinse în documente de politici publice europene, fără a exista o coroborare cu politici publice naționale deja existente pe aceleași teme și fără a cuprinde obiective măsurabile și activități concrete pentru îmbunătățirea situației actuale. De asemenea, documentul nu ia în calcul eforturile realizate în anumite domenii până în prezent și nevoile identificate cu această ocazie, în definirea liniilor de acțiune. Mai mult, în ceea ce privește zona de comerț electronic, s-au redat doar aspecte prevăzute în comunicatele Comisiei Europene cu privire la comerțul transfrontalier, fără a se lua în seamă studiile de pe piața internă.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 1 august 2014 · comentarii · Bună guvernare

Opinia și solicitările APADOR-CH cu privire la Proiectul de lege pentru transpunerea unor acte normative europene

ActiveWatch susține prezentul demers inițiat de APADOR-CH.

citeste articolul »Publicat: Marti, 15 Iulie 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Bună guvernare

Scrisoare deschisa: introducerea Art.4 din OM 2701/2011 in Legea Urbanismului

Mai multe organizații non-guvernamentale și grupuri de cetățeni, preocupate de transparența decizională în general și de cea necesară în procesele de planificare și proiectare urbană, în special, au transmis azi, 18 iunie, două scrisori în atenția Primului Ministru și al Ministrului Liviu Dragnea. În documente este solicitată introducerea prevederilor din articolul 4 din Ordinul de Ministru 2701/2011 (articol abrogat săptămâna trecută) în textul Legii Urbanismului 350/2001 și, până atunci să fie dată o Ordonanță de Urgență în acest sens (vedeți scrisorile anexate acestui comunicat de presă).

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 18 iunie 2014 · comentarii

Parlamentul aprobă pe șest dorința Guvernului de a-i monitoriza pe utilizatorii de cartele preplătite și de Internet wireless

Update: Semnați petiția "Opriți activitățile de supraveghere din România!". Organizațiile semnatare consideră că Proiectul de lege privind înregistrarea cartelelor pre-pay încalcă grav dreptul la viață privată consfințit de Constituție și solicită Parlamentului să nu adopte acest proiect de lege.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 6 iunie 2014 · comentarii · Reacție rapidă

Asociația Municipiilor din România susține Legea spațiilor verzi în forma ei nemodificată

Pe 21 februarie 2014, 8 organizații non-guvernamental au făcut un apel public în atenția Asociației Municipiilor din România de sprijin în apărarea spațiilor verzi: am solicitat o luare de poziție cu privire la modificarea Legii 24/2007, modificare ce ar fi adus grave prejudicii spațiilor verzi din România.

citeste articolul »Publicat: Luni, 3 martie 2014 · comentarii

Primarii sunt răspunzători de protecția spațiilor verzi

ActiveWatch, Centrul de Resurse pentru participare publică - CeRe, Asociația ProDoMo, Organizația pentru Promovarea Transportului Alternativ în România, Asociația Peisagiștilor din România – Filiala București, Asociația Peisagiștilor din România – Asop – Filiala Vest, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis și Asociația MaiMultVerde solicită Asociației Municipiilor din România să reprezinte interesul public și să ia poziție împotriva modificării Legii 24/2007 privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din localități.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 21 februarie 2014 · comentarii

Organizatiile neguvernamentale cer demiterea lui Ionel Blănculescu aflat în conflict de interese la Guvern"

Organizațiile semnatare solicită premierului Victor Ponta demiterea consilierului onorific al Primului Ministru pentru conflict de interese și suspiciune de trafic de influență în favoarea RMGC.

Redăm mai jos conținutul scrisorii deschise adresate premierului Victor Ponta:

 

Stimate domnule Prim-Ministru Victor Ponta,

Așa cum au dovedit-o evenimentele de anul trecut, subiectul proiectului minier de la Roșia Montană este una dintre cele mai controversate teme din România, atât în ceea ce privește problemele de mediu, cât și în ceea ce privește respectarea principiilor statului de drept.

În acealași timp, ultimul Raport al Comisiei Europene cu privire la Mecanismul de Cooperare și Verificare menționează printre principalele tipuri de probleme cu care se confruntă România conflictul de interese și traficul de influență, alături de stabilitatea mecanismelor judiciare de sancționare a acestor fapte.

În acest context, vă semnalăm un fapt deosebit de grav, un caz de conflict de interese care îl vizează pe consilierul dumneavoastră, domnul Ionel Blănculescu. Conform dezvăluirilor apărute în presă (http://www.riseproject.ro/articol/pe-cine-a-platit-rmgc-in-2013/) domnia sa a beneficiat prin intermediul firmei Consultanță și Investiții Financiare SRL, la care este acționar majoritar, de un contract de consultanță în valoare de 122.910 lei de la compania Republika Interactive, firma care administrează campaniile de publicitate online ale RMGC și postările din spațiul virtual românesc favorabile corporației miniere (Republika Interactive are un contract cu RMGC în valoare de 1.484.699 lei).

În lumina acestor dezvăluiri, vă solicităm demiterea de urgență a domnului Blănculescu din poziția de consilier onorific al domniei voastre. Fiind suspect de trafic de influență în favoarea companiei RMGC și tinând cont de recomandările Comisiei Europene din MCV, vă solicităm demararea unei anchete a Corpului de Control al Primului-Ministru pentru a analiza influența domnului Blănculescu asupra membrilor și angajaților Guvernului României.

De asemenea, având în vedere potențialul de intoxicare la care ați fost expus și pentru a înlătura orice fel de suspiciune în ceea ce privește modul în care vă poziționați pe acest subiect, vă solicităm o reevaluare urgentă a poziției dumneavoastră cu privire la subiectul proiectului minier de la Roșia Montană.

Necesitatea unei reevaluari este cu atât mai urgentă cu cât, înainte ca domnul Blănculescu să vă fie cosilier, poziția dumneavoastră publică era împotriva abuzurilor de la Roșia Montană. Repoziționarea dumneavoastră în acest caz și lipsa unui comportament coerent pe această temă vă face părtaș la suspiciunea de trafic de influență care planează asupra domnului Blănculescu.


Semnatari:

Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis
Asociația Miliția Spirituală
ActiveWatch Agenția de Monitorizare a Presei
Asociația Salvați Dunărea și Delta
Fundația Terra Mileniul III
Asociația ARIN
Asociația Salvați Bucureștiul
Asociația Eco-civica
Asociația Floarea Reginei Sinaia
Asociația EPAS
Asociația Transmont Făgăraș
Asociația Mai Bine

Sursa foto: Florin Eşanu / Epoch Times

citeste articolul »Publicat: Vineri, 24 ianuarie 2014

Scrisoare deschisă despre abuzurile de la Pungești

În urma ultimelor evenimente petrecute la Pungești, organizațiile semnatare solicită domnului Radu Stroe, ministrul afacerilor interne, să ordone declanșarea unei anchete cu privire la faptele comise de jandarmii care au acționat în comuna vasluiană începând de luni noaptea.

citeste articolul »Publicat: Joi, 5 decembrie 2013 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Bună guvernare

Solicitare retragere proiect de lege privind descentralizarea

Scrisoare deschisă adresată de 17 organizații neguvernamentale domnilor Victor Ponta și Liviu Dragnea prin care se solicită retragerea proiectului de lege privind stabilirea unor măsuri de descentralizare

citeste articolul »Publicat: Joi, 7 noiembrie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Deși CCR a declarat neconstitutională ordonanța de urgență privind insolvența, pericolul discriminării instituțiilor media persistă

APADOR-CH și ActiveWatch salută Decizia Curții Constituționale nr. 447 din 29 octombrie 2013 prin care a fost declarată neconstituțională OUG nr. 91/2013 privind insolvența.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 1 noiembrie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Avocatul Poporului mai are două zile ca să apere libertatea presei la Curtea Constituțională

Reprezentanții APADOR-CH au depus azi solicitarea la sediul Avocatului Poporului.

citeste articolul »Publicat: Joi, 24 octombrie 2013 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Bună guvernare

Justiția s-a pronunțat: Hala Matache a fost demolată ilegal de Oprescu

Curtea de Apel de la Cluj a decis că proiectul primăriei Municipiului București “Dublarea diametralei Nord – Sud” este ilegal și a anulat autorizația de construcție care privește lucrările de pe tronsonul Buzești, Berzei, Vasile Pârvan, Hașdeu, Uranus, calea Rahovei. În consecință au fost confirmate ca ilegale toate activitățile deja desfășurate în cadrul acestui proiect. Multe dintre aceste activități ale primăriei - exproprieri, evacuarea a 1000 de persoane, demolarea 79 de clădiri în zona Berzei-Buzești – au provocat suferință cetățenilor și au atras vehemente proteste ale organizațiilor neguvernamentale.

citeste articolul »Publicat: Marti, 22 octombrie 2013 · comentarii

Primăria Generală a Capitalei o minte pe Europa că face dezvoltare durabilă

Azi, 16.10.2013, 8 organizatii neguvernamentale au transmis Comisarului European pentru Mediu, Janez Potočnik, o scrisoare deschisă despre modul în care Primăria Generală a Municipiului București a distorsionat informații în relatarea situației din București pe pagina oficială a Săptămânii Europene a Mobilității.

Săptămâna Europeană a Mobilității (16-22 Septembrie) reprezintă o săptămână dedicată orașelor durabile, care înțeleg să dezvolte orașul în termenii unei infrastructurii sustenabile, înțeleasă ca prioritizare a mersului pe jos, transportului public, mersului pe bicicletă și a descurajării transportului cu autoturismul.

Primăria Generală a aplicat la acest eveniment pe site-ul oficial cu descrieri care ale unor fapte sau situații care nu există în București
 

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 16 octombrie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Arătați-ne cât de independentă este justiția din România

Update: răspunsul DNA aici

Scrisoare deschisă

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 9 octombrie 2013 · comentarii · Bună guvernare

Premierul Ponta s-a uns baron al justiției în România

ActiveWatch și AMJ au sesizat Comisia Europeană în legătură cu atacurile prim-ministrului Ponta la adresa independenței justiției.

citeste articolul »Publicat: Luni, 7 octombrie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

UPDATE. Solicitare de interes public adresată SRI: Ce sunt eco-anarhiștii?

ActiveWatch solicită directorului Serviciului Român de Informații, George Cristian Maior, și Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI să prezinte detalii cu privire la amenințarea „extremistă” și „eco-anarhistă” despre care a susținut că planează asupra protestelor privind situația de la Roșia Montană.

Update 21 octombrie 2013: Citiți răspunsul Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI

UPDATE 14 octombrie 2013: Citiți răspunsul SRI de la finalul acestei solicitări.

citeste articolul »Publicat: Joi, 3 octombrie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Xenofobia de inspirație comunistă este inacceptabilă

Organizații neguvernamentale solicită PNL să retragă sprijinul politic deputatului Mihăiță Calimente

citeste articolul »Publicat: Luni, 30 septembrie 2013 · comentarii · Bună guvernare

Conferință de presă: Există joburi fără cianură?

Mâine, 19 septembrie, de la 11.30, la Sediul Cartel Alfa (Splaiul Independentei, Nr 202A, etaj 2)

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 18 septembrie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Scrisoare deschisa adresata politicienilor romani

Noi, reprezentantii organizatiilor semnatare, am constatat in ultimele zile intensificarea insinuarilor la adresa organizatiilor neguvernamentale venite din partea câtorva politicieni, inclusiv din partea prim-ministrului Romaniei. Mass media au preluat si amplificat acuzatiile referitoare la presupuse interese ale unor terti pe care le-ar reprezenta acele structuri ale societatii civile care ar fi sprijinit protestele impotriva promovarii legii de exploatare aurifera de la Rosia Montana.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 13 septembrie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

În curtea CSM a murit o pisică

Pe 16 și 19 mai a.c două declarații publice ale actualului prim-ministru Victor Ponta (fost procuror și ministru al Justiției) ne-au atras atenția determinându-ne, ca organizație interesată de calitatea comunicării în spațiul public în beneficiul cetățenilor, să sesizăm garantul independenței justiției - Consiliul Superior al Magistraturii (Art. 133 din Constituție). 

citeste articolul »Publicat: Luni, 26 august 2013 · comentarii · Bună guvernare

Bucharest: Solidarity with protesters in Turkey

citeste articolul »Publicat: Joi, 6 iunie 2013 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Bună guvernare, Evenimente și activități

Premierul Victor Ponta invită la fraude electorale

ActiveWatch a cerut astăzi Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să ia poziție, conform obligațiilor care îi revin prin Articolul 30 Alin. (1) din legea în baza căreia funcționează, cu privire la atacurile de săptămâna trecută ale premierului Victor Ponta la adresa independenței justiției.

citeste articolul »Publicat: Joi, 30 mai 2013 · comentarii · Bună guvernare

Bugetul Capitalei – o sarcină prea grea pentru Sorin Oprescu


ActiveWatch, Fundația Centrul de Resurse pentru participare publică, Funky Citizens și Asociația Salvați Bucureștiul organizează luni, 29 aprilie, începând cu ora 12, la sediul ActiveWatch (Calea Plevnei, nr. 98, bloc 10C) conferința de presă: “Bugetul Capitalei – o sarcină prea grea pentru Sorin Oprescu”. Vă oferim o analiză asupra proiectului de buget care urma să fie votat vineri, 26 aprilie, în Consiliul General.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 26 aprilie 2013 · comentarii

Campania pentru Roșia Montană

ActiveWatch* înregistrează un prim succes în lupta cu secretomania Ministerului Culturii.

citeste articolul »Publicat: Joi, 11 aprilie 2013 · comentarii · Bună guvernare

Primaria Generală lasă Bucureștiul fără bani

Conform Legii 273/2006 privind finanțele publice locale, Direcția Finanțelor Publice București poate dispune, începând cu 8 aprilie, sistarea alimentării cu cote și unele sume defalcate din bugetul de stat. Astfel că Primăria Generală a Municipiului București va fi nevoită să cheltuiască sumele pe care reusește să le colecteze direct, print taxe și impozite.

citeste articolul »Publicat: Marti, 9 aprilie 2013 · comentarii

Plângere penală împotriva celor care au distrus un monument istoric

Organizațiile Asociația Salvați Bucureștiul, ActiveWatch - Asociația Agenția de Monitorizare a Presei, Asociația pentru Protecția și Documentarea Monumentelor și Patrimoniului din România Pro_Do_Mo și Fundația Eco-Civica au depus în data de 28 martie 2013, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 o plângere penală împotriva celor care au distrus Hala Matache, monument istoric. 

citeste articolul »Publicat: Joi, 28 martie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Scrisoare deschisă adresată dlui Crin Antonescu și membrilor Comisiei comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituției României


citeste articolul »Publicat: Miercuri, 27 martie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Hala Matache – ultima consultare oferită de doctorul Oprescu

Primăria Generală a Municipiului București (PMB) organizeaza luni, 25 martie, la sediul de pe Splaiul Independentei, nr. 291-293, o dezbatere publică pe marginea a trei Planuri de Urbanism Zonal din zona Buzești Berezi. Unul dintre aceste proiecte cuprinde și propunerea Primăriei cu privire la “strămutarea Halei Matache” prin demolare.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 22 martie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Laicitatea statului, garanție a libertății de conștiință

Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR), ActiveWatch și alte 18 organizatii nonguvernamentale au adresat azi membrilor Parlamentului o scrisoare deschisă prin care solicită declararea formală a României drept stat laic și respectarea recomandărilor Adunării Parlamentare a Consiliului Europei în privința studierii neconfesionale a religiei în școlile publice.

citeste articolul »Publicat: Joi, 21 martie 2013 · comentarii

Dezbatere publică: Avem nevoie de pasajul pietonal de la Piața Romană?

Centrul de Resurse pentru participare publica și ActiveWatch vă invită să vă spuneți părerea cu privire la inițiativa Primăriei Generale de a face un pasaj în zona Pieței Romane pentru a facilita tranzitul mașinilor. Miercuri, de la ora 12, la sediul PMB, va avea loc o dezbatere publică pe marginea proiectului. Dezbaterea a fost solicitată de cele două organizații. Documentația tehnică este postată pe site-ul PMB.  Noi considerăm că acest proiect este un asalt la dreptul fundamental al cetățeanului de a fi un pieton cu vedere la cer!

citeste articolul »Publicat: Joi, 28 februarie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Douăsprezece ONG-uri solicită Președintelui Comisiei de revizuire a Constituției elaborarea unui calendar și a unei metodologii de consultare a cetățenilor

În contextul demersului public de revizuire a Constituției României și al pașilor întreprinși deja în această direcție de către decidenții politici, ieri, 27 februarie 2013, Asociația Națională a Birourilor de Consiliere pentru Cetățeni (ANBCC) a transmis o scrisoare deschisă Președintelui Comisiei de revizuire a Constituției, Crin Antonescu.

 ActiveWatch, alături de alte organizații neguvernamentale, sprijină acțiunea ANBCC și este semnatară a prezentei scrisori.

citeste articolul »Publicat: Joi, 28 februarie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Scrisoare către Parlamentul României Camera Deputaţilor

Referitor la: Pl-x nr. 372/2011 - Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.26/2000 privind asociaţiile şi fundaţiile, cu modificările şi completările ulterioare.

citeste articolul »Publicat: Marti, 26 februarie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Miercuri, ora 11: Nu platim prostia si lacomia - studiu de caz Hala Matache

Ordinul Arhitecților din România, Fundația Pro Patrimonio, Asociația Salvați Bucureștiul și ActiveWatch vă invită miercuri, 27 februarie, începând cu ora 11, la Clubul Țăranului Român la conferința de presă Nu plătim prostia și lăcomia – studiu de caz Hala Matache. În cadrul conferinței vor fi făcute publice proiecții de costuri pentru ambele scenarii – menținarea Halei Matache pe actualul amplasament și restaurarea ei, precum și translatarea prin demolare.

citeste articolul »Publicat: Marti, 26 februarie 2013 · comentarii

Miercuri miting la Ministerul Culturii

Platforma pentru Orașe Durabile organizează miercuri, 13 februarie, începând cu ora 11, un miting în fața Ministerului Culturii. Având în vedere că Ministrul Daniel Barbu urmează să ia o decizie cu privire la avizul de translatare prin demolare a Halei Matache, manifestanții solicită Ministrului să respingă avizul emis și să reia procedura de avizare, lunându-se în calcul soluția de menținere pe actualul amplasament al Halei Matache. Menționăm că avizul consultativ existent acum a fost emis fără a considera această opțiune și că există angajamentul Primăriei Generale pentru reconstrucția a altor trei imoble “translatate prin demolare” care încă nu au fost reconstruite.

citeste articolul »Publicat: Luni, 11 februarie 2013 · comentarii · Bună guvernare

Opriți finanţarea de către Stat a cultelor religioase şi redirecţionati aceste fonduri către Educaţie, Cercetare şi Sănătate!

Azi, 5 februarie,  am semnat o scrisoare deschisă prin care am solicitat decidenților politici să revină asupra deciziei de a aloca, prin bugetul de stat, 0,4% din Proiectul Bugetului de Stat 2013 către cultele religioase.

citeste articolul »Publicat: Marti, 5 februarie 2013 · comentarii · Bună guvernare

Hala Matache stă în pixul Ministrului Daniel Barbu


Organizațiile semnatare solicită Ministerului Culturii să nu semneze avizul Comisiei Naționale a Monumentelor istorice pentru mutarea Halei Matache.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 1 februarie 2013 · comentarii

Scrisoare adresată dlui Victor Ponta, Prim-Ministru: Solicităm publicarea proiectului de buget pentru anul 2013 in format deschis, la momentul trimiterii in Parlament pentru dezbatere

Stimate domnule Prim-Ministru,

Vă solicităm ca proiectul de buget pentru anul 2013 să fie publicat în format deschis la momentul trimiterii în Parlament pentru dezbatere.

Această acțiune va marca o schimbare esențială de atitudine a autorităților publice în ceea ce privește transparența și accesul la informații publice. Va însemna respectarea angajamentelor pe care România și le-a asumat față de cetățenii ei și față de partenerii internaționali, dar și a celor pe care dumneavoastră personal vi le-ați asumat prin programul de guvernare și prin declarațiile politice.
 

citeste articolul »Publicat: Marti, 15 ianuarie 2013 · comentarii · Bună guvernare

APEL către jurnaliști: monitorizați referendumul cianurii!

Pe 9 decembrie avem nevoie de sprijinul dumeavoastră pentru a depista eventualele nereguli în desfăşurarea referendumului cianurii din Munţii Apuseni și a le face cunoscute publicului larg. Locuitorii din 35 de localităţi ale judeţului Alba sunt chemaţi la urne să răspundă la întrebarea: „Sunteţi de acord cu repornirea mineritului în Munţii Apuseni şi a exploatării de la Roşia Montană?”.

citeste articolul »Publicat: Joi, 6 decembrie 2012 · comentarii · Bună guvernare

Invitație de presă – Protest împotriva interzicerii accesului la ședințele Consiliului General al Municipiului București

CeRe - Centrul de Resurse pentru participare publică și ActiveWatch-Agenția de Monitorizare a Presei organizează joi, 29 noiembrie, ora 13:15 un protest față de decizia Primarului Municipiului București, Sorin Oprescu, de a interzice accesul cetățenilor la ședințele publice ale CGMB.

citeste articolul »Publicat: Marti, 27 noiembrie 2012 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Cod roșu de îngheţ al proiectelor europene: iresponsabilitate guvernamentală și întârzieri foarte mari ale plăţilor!

Stimate domnule Viceprim-ministru Florin Georgescu,

 

Vă invităm să luați act de pericolul încetării unui număr semnificativ de proiecte din cadrul POSDRU. În condițiile în care Autoritatea de Management continuă să întârzie rambursările, implementatorii acestor proiecte se află în imposibilitatea de a mai avansa fonduri proprii pentru desfășurarea activităților. Astfel, vă solicităm reluarea de urgență a plăţilor pentru aceste proiecte , în contextul în care este în responsabilitatea statului membru să asigure continuarea implementării și de respectarea contractelor.

citeste articolul »Publicat: Joi, 22 noiembrie 2012 · comentarii · Bună guvernare

Scrisoare de protest: Organizațiile neguvernamentale contestă decizia Senatului

Scrisoare de protest: Organizațiile neguvernamentale contestă decizia Senatului

- Senatul României nu face diferența între societatea civilă și societatea în civil -


Cele 18 organizații neguvernamentale care au susținut candidatura domnului avocat Antonie Popescu pentru a fi reprezentantul societății civile în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, după ce au aflat votul Senatului din data de 20 noiembrie 2012, au decis să aducă la cunostința opiniei publice următoarele:
 

citeste articolul »Publicat: Joi, 22 noiembrie 2012 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Candidatul societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii

Vă informăm că astăzi, 9 noiembrie 2012, ActiveWatch-Agenția de Monitorizare a Presei, organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public, a depus la Biroul Permanent al Senatului României candidatura d-lui avocat Antonie Popescu pentru poziția de reprezentant al societății civile în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

citeste articolul »Publicat: Vineri, 9 noiembrie 2012 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Protest în București sub sloganul „Eliberați POSDRU de incompetență”

Astăzi, 24 octombrie, Coaliția ONGuri pentru Fonduri Structurale* împreună cu Federația AGROSTAR și Blocul Național Sindical au organizat un marș de protest între Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale, Guvernul României și AM POSDRU.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 24 octombrie 2012 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Scrisoare deschisă adresată de 26 de ong-uri Ministrului Educaţiei, referitoare la dezbaterea asupra manualelor de religie

Organizaţiile semnatare au transmis Ministrului Educaţiei Doamnei Ecaterina Andronescu o scrisoare deschisă (textul în continuarea comunicatului) prin care îşi manifestă îngrijorarea referitoare la conţinutul manualelor de religie în şcoli şi solicită MECTS să puna în dezbatere publică acest subiect.

citeste articolul »Publicat: Joi, 4 octombrie 2012 · comentarii · Bună guvernare

Sala Consiliului General închisă pentru cetățeni

citeste articolul »Publicat: Marti, 28 august 2012 · comentarii · Bună guvernare

Protest împotriva numirii lui Dan Șova în funcția de ministru

Semnatarii prezentului protest - persoane şi organizaţii ale societăţii civile - au luat act cu deplină consternare numirea senatorului PSD Dan Şova în funcţia de ministru delegat pentru relația cu Parlamentul.

citeste articolul »Publicat: Joi, 9 august 2012 · comentarii · Bună guvernare

Atac concertat la adresa democrației și a statului de drept

Ultimele două luni au consemnat un atac concertat la adresa democrației și a statului de drept. Este evident că noua putere nu a înțeles nimic nici din greșelile predecesorilor la guvernare, nici din mesajul transmis de protestele din ianuarie 2012. 

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 4 Iulie 2012 · comentarii · Bună guvernare

Civil society warning: the rule of law under unprecedented attack in Romania


citeste articolul »Publicat: Marti, 3 Iulie 2012 · comentarii · Bună guvernare

Protest față de restrângerea dreptului la liberă asociere

Organizaţiile semnatare protestează față de pericolul creat pentru organizaţiile neguvernamentale de a fi dizolvate la cererea autorităţilor statului.

citeste articolul »Publicat: Marti, 26 iunie 2012 · comentarii · Bună guvernare

Ministerul de Externe al României a primit vizita Opoziției Siriene din București

Luni 18 iunie a fost înregistrată o premieră diplomatică absolută: după mai mult de un an de la declanșarea revoluției siriene – 15 martie 2011 – a avut loc prima întâlnire a reprezentanților opoziției siriene din București cu oficiali ai Ministerului de Externe.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 20 iunie 2012 · comentarii · Bună guvernare

Scrisoare deschisă adresată dl. Victor Ponta, Prim-Ministru

Stimate Domnule Prim – Ministru Victor Ponta,

 

Pe data de 6 septembrie 2011 România a aderat la inițiativa internațională „Open Government Partnership”(OGP*). Această inițiativă, promovată de președintele SUA și președintele Braziliei, la care au aderat peste 70 de state până în prezent, încurajează responsabilizarea, transparentizarea și implicarea cetățenilor în procesul de guvernare, prin deschiderea datelor din sectorul public, pentru a fi utilizate în mod inovativ de către cetățeni, în vederea eficientizării procesului de guvernare și stimulării dezvoltării economice.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 13 iunie 2012 · comentarii · Bună guvernare

Un nou partid apărut chiar în ziua alegerilor: "Partidul puncte puncte" la OTV

În cadrul ediţiei speciale dedicate scrutinului încă în desfăşurare, postul OTV a lansat de la primele ore ale dimineţii un sondaj în cadrul căruia telespectatorii OTV sunt invitaţi să răspundă la întrebarea: “Azi, până la ora 21 o să fie alungaţi Primarii ciocoi din localitatea dvs?”
 

citeste articolul »Publicat: Duminica, 10 iunie 2012 · comentarii · Bună guvernare

Solicităm respingerea propunerii legislative privind reţinerea datelor – Pl-x 10/2012 – aflată la punctul 10 pe ordinea de zi a ședinței Camerei deputaților de marți, 22 mai 2012

Organizațiile semnatare ale prezentului document au arătat în repetate rânduri, inclusiv prin luări de poziție publice la nivelul Uniunii Europene, că Directiva Europeană 2006/24/EC privind păstrarea datelor de trafic informațional şi implementarea sa în România constituie o încălcare flagrantă a dreptului la viață privată al cetățenilor.

citeste articolul »Publicat: Luni, 21 mai 2012 · comentarii · Bună guvernare

Protest față de majorarea de la 24 la 48 de ore a duratei reținerii

Organizaţiile semnatare îşi exprimă protestul faţă de propunerea de modificare a Constituţiei, ce urmează să fie discutată şi eventual adoptată marţi, 22 mai 2012, în Camera Deputaţilor, în sensul dublării, de la 24 la 48 de ore, a perioadei în care o persoană poate fi reţinută.

citeste articolul »Publicat: Luni, 21 mai 2012 · comentarii · Bună guvernare

În apărarea democrației - Cerem impiedicarea adoptării sistemului majoritar cu un tur (“uninominalul pur”)


citeste articolul »Publicat: Joi, 10 mai 2012 · comentarii · Bună guvernare

Proprietatea nu este un privilegiu, ci un drept constituțional

Organizațiile neguvernamentale semnatare consideră că proiectul de lege inițiat de către Guvern privind acordarea de despăgubiri cetățenilor ale căror proprietăți au fost confiscate abuziv este unul care produce inegalități profunde și lezează drepturi prevazute în Constituția României.

citeste articolul »Publicat: Marti, 24 aprilie 2012 · comentarii · Bună guvernare

Alegeri corecte 2.0

Urmând principii neconforme standardelor locale și internaționale, competitorii electorali au început campania electorală, chiar dacă legea nu le permite încă să își expună platformele și principiile de guvernare. De asemenea, autoritățile publice atât cele locale, cât și cele centrale utilizează fonduri din bugetele publice pentru promovarea electorală, fapt atât imoral, cât și interzis prin lege. Considerăm din experiențele electorale anterioare ca în perioada următoare practicile de acest fel vor crește cantitativ, afectând calitatea și performanțele procesului de vot.

citeste articolul »Publicat: Luni, 23 aprilie 2012 · comentarii · Bună guvernare

Protest împotriva ideii de introducere a sistemului majoritar cu un tur la alegerile parlamentare

Am luat act cu surprindere și îngrijorare de declarațiile din ultimele zile ale liderilor PDL și USL referitoare la introducerea sistemului de vot majoritar într-un singur tur pentru alegerile parlamentare din acest an.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 20 aprilie 2012 · comentarii · Bună guvernare

Domnul Ciuhodaru consideră că alegătorii sunt defecți

ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei consideră propunerea legislativă care ar obliga cetățenii români să se prezinte la urnele de vot ca fiind răspunsul greșit la problema absenteismului la vot in România.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 18 aprilie 2012 · comentarii · Bună guvernare

Poliția Română sau Poliția Politică?

Acțiuni specifice poliției politice împotriva unui cunoscut activist civic.

citeste articolul »Publicat: Joi, 8 martie 2012 · comentarii · Bună guvernare

Punct de vedere cu privire la propunerea legislativă privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice şi de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului)

Organizațiile semnatare ale prezentului document au arătat în repetate rânduri, inclusiv prin luări de poziție publice la nivelul Uniunii Europene, că Directiva Europeană 2006/24/EC privind păstrarea datelor de trafic informațional şi implementarea sa în România constituie o încălcare flagrantă a dreptului la viață privată al cetățenilor

citeste articolul »Publicat: Joi, 9 februarie 2012 · comentarii · Bună guvernare

Opinie ActiveWatch: întâlnirea cu partidele politice din 6 februarie 2012

Ieri, 06.02.2012, 17 organizații neguvernamentale* s-au întâlnit cu reprezentanți ai partidelor politice parlamentare. Invitația la discuții, lansată către toate partidelele politice parlamentare, a fost onorata de liderii USL Victor Ponta, Crin Antonescu, Daniel Constantin, Titus Corlățean, Mihai Voicu, Corina Crețu și Ecaterina Andronescu, precum și liderul grupului parlamentar al PDL din Camera Deputaților, Mircea Toader.

citeste articolul »Publicat: Marti, 7 februarie 2012 · comentarii · Bună guvernare

Organizațiile neguvernamentale cer partidelor să demonstreze voință politică pentru restaurarea democrației

Organizațiile semnatare îşi reafirmă solicitarea, adresată întregii clase politice, de a lua în considerare cu maximă responsabilitate protestele manifestanților din București și din zeci de orașe din țară și străinătate

citeste articolul »Publicat: Joi, 2 februarie 2012 · comentarii · Bună guvernare

Mesajul și revendicările ONG-urilor către partidele politice

Organizațiile societății civile cer întregii clase politice să ia în considerare cu maximă responsabilitate principalele revendicări ale manifestanților din București și din zeci de orașe din țară și străinătate: demisia Președintelui României, a Guvernului și alegeri anticipate necomasate.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 25 ianuarie 2012 · comentarii · Bună guvernare

Noi, VIERMII – inepți, inculți și ciumpalaci - PROTESTĂM!

În atenția domnului Teodor Baconschi, Acest comunicat reprezintă răspunsul organizațiilor semnatare la invitația la consultări adresată de Partidul Democrat Liberal prin intermediul dlui Baconschi

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 18 ianuarie 2012 · comentarii · Bună guvernare

Minimalizarea alegerilor și campaniei – un demers profund antidemocratic

Comentariile ActiveWatch-Agenția de Monitorizare a Presei cu privire la proiectul de lege privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale şi a alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi Senat în anul 2012, precum şi pentru modificarea legii administraţiei publice locale nr

citeste articolul »Publicat: Luni, 12 decembrie 2011 · comentarii · Bună guvernare

Comasarea alegerilor, calul troian al democrației românești

Având în vedere ultimele propuneri avansate în materie de legislație electorală, Coaliția 2012 pentru Alegeri Corecte solicită cu fermitate retragerea de pe agenda publică a proiectului de lege privind comasarea alegerilor din 2012

citeste articolul »Publicat: Luni, 12 decembrie 2011 · comentarii · Bună guvernare

Identitate și stereotipuri la adresa romilor

ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei (AW-AMP) și Asociația Pro Democrația (APD) în parteneriat cu Consiliul National pentru Combaterea Discriminării (CNCD) au organizat astăzi, 8 decembrie 2011, dezbaterea Identitate și stereotipuri

citeste articolul »Publicat: Joi, 8 decembrie 2011 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Implementarea Recomandarii Comisiei Europene privind digitizarea si accesibilitatea online a materialului cultural si prezervare digitala - Scrisoare deschisa catre Ministrul Culturii si Patrimoniului National

Stimate domnule Ministru Kelemen Hunor, Avand in vedere prevederile Legii nr.544/2001 privind liberul acces la informatiile publice, prin care este garantat accesul liber al persoanei la orice informatie care priveste activitatile sau rezulta din activitatile unei autoritati sau institutii publice, precum si prevederile Ordonantei Guvernului nr

citeste articolul »Publicat: Vineri, 25 noiembrie 2011 · comentarii · Bună guvernare

Nu striviți democrația!

Poziția Coaliției 2012 pentru Alegeri Corecte* cu privire la organizarea concomitentă a alegerilor locale și a celor parlamentare și modificarea legislației electorale pentru alegerile din 2012.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 16 noiembrie 2011 · comentarii · Bună guvernare

Comunicat post-eveniment - conferința de lansare a Coaliției 2012 pentru Alegeri Corecte

În plină criz economică – a cărei durată și amploare pune deja la grea încercare democrațiile – constatând frecventele derapaje antidemocratice, creșterea rasismului și a tentațiilor populiste, atât în România cât și în întreaga Europă, înțelegând că pentru țara noastră, anul electoral 2012 devine un moment esențial pentru consolidarea procesului democratic, aflat astăzi într-un evident impas, ActiveWatch-Agenția de Monitorizare a Presei (AW-AMP), Asociația Pro Democrația (APD), Centrul de Resurse Juridice (CRJ), Centrul Romilor pentru Intervenție Socială și Studii –Romani CRISS și Transparency Internațional România (TI-Ro) au decis să își unească eforturile și să formeze Coaliția 2012. Aceasta își propune să contribuie la asigurarea unui climat propice desfășurării unui proces electoral corect în România.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 28 septembrie 2011 · comentarii · Bună guvernare

România – o țară în care democrația se practică doar cu aprobare de la Guvern

Joi, 15 septembrie, la Camera Deputaților, a avut loc o întâlnire între organizații non-guvernamentale, sindicate, reprezentanți ai partidelor politice parlamentare, pe de o parte, și, pe de altă parte, ai Ministerului Administrației și Internelor pentru a dezbate proiectul de Lege privind adunările publice (Legea 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice)

citeste articolul »Publicat: Vineri, 16 septembrie 2011 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Alianța pentru Statul de Drept cere dezbatere publică pentru proiectul de modificare a Legii minelor nr. 85/2003

Astăzi, 5 septembrie 2011, Alianță pentru Statul de Drept* a solicitat public Biroului Permanent al Camerei Deputaților să returneze proiectul de lege privind modificarea Legii minelor nr. 85/2003 în comisiile de specialitate, pentru a fi supus unei reale dezbateri publice.

citeste articolul »Publicat: Luni, 5 septembrie 2011 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Un altfel de proces verbal – Consiliul National de Integritate -

Membrii Consiliului National de Integritate (CNI) s-au intrunit ieri, 28 iulie, in sedinta ordinara lunara. Programata initial pentru data de 25, intalnirea a fost amanata pentru ziua de ieri, din lipsa de cvorum. Sedinta ar fi trebuit sa aiba un caracter special data fiind publicarea raportului intermediar de monitorizare pe justitie – Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) de catre Comisia Europeana in data de 20 iulie, document in care au fost mentionate, in repetate randuri, cele doua institutii reprezentative– Consiliul National de Integritate si Agentia Nationala de Integritate (ANI).Membrii Consiliului National de Integritate (CNI) s-au intrunit ieri, 28 iulie, in sedinta ordinara lunara. Programata initial pentru data de 25, intalnirea a fost amanata pentru ziua de ieri, din lipsa de cvorum. Sedinta ar fi trebuit sa aiba un caracter special data fiind publicarea raportului intermediar de monitorizare pe justitie – Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) de catre Comisia Europeana in data de 20 iulie, document in care au fost mentionate, in repetate randuri, cele doua institutii reprezentative– Consiliul National de Integritate si Agentia Nationala de Integritate (ANI).

citeste articolul »Publicat: Vineri, 29 Iulie 2011 · comentarii · Bună guvernare

Primarul Sorin Oprescu, ctitor de catedrala electorala

Solicitam Primarului General Sorin Oprescu sa organizeze o dezbatere publica cu privire la intentia sa de a dona din bugetul Capitalei suma de 10 milioane lei Bisericii Ortodoxe Romane. Avand in vedere ca donatia se va face din bani publici, consideram ca subiectul trebuie dezbatut si decis public

citeste articolul »Publicat: Joi, 23 iunie 2011 · comentarii · Bună guvernare

Apel pentru o democrație autentică

ActiveWatch-Agenția de Monitorizare a Presei alături de Asociația Pro Democrația au lansat, astăzi, un apel către autoritățile și instituțiile politice pentru demararea unui proces structurat și responsabil de consultări sistematice și sincere cu întreagă societate românească atât în privință reformei constituționale, cât și administrative, precum și pentru organizarea unui referendum național în privință modificării hărții administrative a țării.

citeste articolul »Publicat: Marti, 14 iunie 2011 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Apel pentru menținerea actualului sistem electoral

Societatea civilă îi solicită Șefului Statului retrimiterea în Parlament a legii privind alegerea primarilor din primul tur.

Organizațiile membre ale Alianței pentru Statul de Drept – ActiveWatch - Agenția de Monitorizare a Presei (AW-AMP), Asociația Pro Democrația (APD) și Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ) – i-au transmis astazi Președintelui României, Traian Băsescu, un „apel pentru menținerea unui sistem electoral competitiv pentru alegerea primarilor și pentru asigurarea celei mai mari reprezentativități pentru întreaga comunitate locală”

citeste articolul »Publicat: Joi, 2 iunie 2011 · comentarii · Bună guvernare

Alianta pentru Statul de Drept solicita organizarea unei noi proceduri de alegeri pentru reprezentantul societatii civile in CSM

Organizatiile membre ale Aliantei pentru Statul de Drept solicita Senatului Romaniei sa demareze o noua procedura de desemnare si de alegere a reprezentantului societatii civile in Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), conform prevederilor art

citeste articolul »Publicat: Luni, 21 februarie 2011 · comentarii · Bună guvernare

Reprezentanti ai societatii civile reactioneaza fata de deciziile Curtii Constitutionale cu privire la alegerile pentru membrii CSM

Societatea civila subliniaza gravitatea precedentului creat prin admiterea de catre Curtea Constitutionala a contestatiilor formulate impotriva celor doua hotarari ale Senatului, de validare a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, care risca sa arunce Romania intr-o criza institutionala fara precedent

citeste articolul »Publicat: Marti, 8 februarie 2011 · comentarii · Bună guvernare

Comunicat AW AMP & APD - Camera Deputatilor boicoteaza combaterea coruptiei

ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei si Asociatia Pro Democratia isi exprima ingrijorarea fata de blocarea in Parlamentul Romaniei a anchetei cerute de catre Directia Nationala Anticoruptie (DNA) in cazul deputatului Monica Iacob Ridzi

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 15 decembrie 2010 · comentarii · Bună guvernare

Comunicat presa: concluziile conferintei Legalitatea si oportunitatea diametralei Buzesti-Berzei-Uranus-Calea Rahovei

Joi, 25 noiembrie, a avut loc conferinta de presa Legalitatea si oportunitatea diametralei Buzesti-Berzei-Uranus-Calea Rahovei. Au participat: Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul, Doina Vella, reprezentant Asociatia Pro_Do_Mo, Dumitru Dobrev, avocat, Cecilia Badea, avocat, Nicolae Radulescu Dobrogea, presedinte Fundatia Eco Civica, Ionut Pitulescu, Centrul de Cercetare interculturala Anthropoesis, reprezentanti ai cetatenilor expropriati

citeste articolul »Publicat: Joi, 25 noiembrie 2010 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Stenogramele din "dosarul Vintu"

ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei a transmis un punct de vedere legat de stenogramele prezente in "dosarul Vintu". Situatia dramatica a relatiilor dintre patroni, editori si jurnalisti pe care a evidentiat-o publicarea acestor stenograme semnalaeaza faptul ca in institutii media din Romania este nevoie de o reasezare a raporturilor dintre aceste trei entitati

citeste articolul »Publicat: Joi, 21 octombrie 2010 · comentarii · Bună guvernare

Frunda György, vegyél egy szünetet! Gyorgy Frunda, lasa-ne!

Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania sa isi ia avocatii pro-coruptie acasa. Societatea civila constata cu regret ca unii membri marcanti ai UDMR – si in primul rand senatorul Gyorgy Frunda – s-au dovedit a fi in ultimii ani varful de lance in distrugerea oricaror strategii si instrumente de combatere a coruptiei in Romania

citeste articolul »Publicat: Joi, 1 Iulie 2010 · comentarii · Bună guvernare

22 de organizatii non-guvernamentale cer demisia conducerii Directiei de Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Bucuresti

ActiveWatch-Asociatia de Monitorizare a Presei, alaturi de alte 21 de organizatii non-guvernamentale, au cerut azi Presedintelui Romaniei si Ministrului Culturii demiterea domnului Nicolae Stan, directorul coordonator al Directiei de Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Bucuresti, precum si pe a domnului Stefan Damian, angajat in cadrul aceleiasi institutii

citeste articolul »Publicat: Joi, 3 iunie 2010 · comentarii · Bună guvernare

Invitatie dezbatere – Modifi. Ord. 114/2007 privind protectia mediului

Marti 25 mai, la ora 12.00 la Grupul pentru Dialog Social din Calea Victoriei, nr 120 ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei, alaturi de cele 42 de organizatii care fac parte din Platforma pentru Bucuresti, va invita sa participati marti, 25 mai, la ora 12 la o dezbatere pe tema modificarii Ordonantei 114 / 2007 ce vizeaza imposibilitatea schimbarii destinatiei spatiilor verzi din mediul urban

citeste articolul »Publicat: Vineri, 21 mai 2010 · comentarii · Bună guvernare

Noua lege ANI si accesul presei la investigarea coruptiei

Conferinta de presa si dezbatere cu tema: Noua lege ANI si accesul presei la investigarea coruptiei Joi, 13 mai, ora 12,30, la sediul ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei din Calea Plevnei 98

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 12 mai 2010 · comentarii · Bună guvernare

Indepartarea zidului Parlamentului sustinuta de Platforma pentru Bucuresti

Platforma pentru Bucuresti sprijina demersurile Presedintelui Camerei Deputailor, dna Roberta Anastase, de transformare a curtii Palatului Parlamentului intr-un spatiu public, si, ca prima masura, renuntarea la zidul inconjurator

citeste articolul »Publicat: Joi, 22 aprilie 2010 · comentarii · Bună guvernare

Initiativa pentru o Justitie Curata protesteaza fata de decizia Curtii Constitutionale privind Agentia Nationala de Integritate

Initiativa pentru o Justitie Curata a luat act cu surprindere si ingrijorare de informatiile  privind declararea ca neconstitutionale a doua capitole din legea de functionare a Agentiei Nationale de Integritate

citeste articolul »Publicat: Vineri, 16 aprilie 2010 · comentarii · Bună guvernare

Solutiile pentru deblocarea fondurilor europene sunt vazute diferit de actorii sociali

Beneficiarii fondurilor europene au pus pe masa de discutii un set de solutii pentru deblocarea proiectelor finantate din Fondul Social European in cadrul unei intalniri de lucru cu reprezentantii institutiilor responsabile

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 31 martie 2010 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

”Cu robele curate”. Societatea civila susţine petiţia magistraţilor Demnitate si Integritate

ONG-urile semnatare susțin petiția Demnitate si Integritate facută publică în data de 24 martie 2010 prin care magistratii insiși solicită Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) o reacție adecvată față de implicațiile cazului `Voicu` și modificarea procedurilor de promovare la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ)

citeste articolul »Publicat: Luni, 29 martie 2010 · comentarii · Bună guvernare

ONG-urile contesta modalitatea de adoptare a proiectului de buget al Capitalei

Consiliul General al Municipiului Bucuresti urmeaza sa dezbata miercuri, 24 martie, de la ora 13,00 proiectul de buget al Capitalei pe 2010. Bugetul total este de 1,3 miliarde de euro. ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei, alaturi de partenerii din cadrul proiectului „Parteneriat pentru Buna Guvernare III – Capitolul Dezvoltare Durabila”, Asociatia Salvati Bucurestiul, Asociatia Pro Democratia, Asociatia pentru Tranzitie Urbana si Centrul de Resurse pentru participare publica, Grupul pentru Dezvoltare Locala, alaturi de ONG-urile din Pltatforma pentru Bucuresti, contesta proiectul de buget al Municipiului Bucuresti pe anul 2010

citeste articolul »Publicat: Luni, 22 martie 2010 · comentarii · Bună guvernare

ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei lanseaza site-ul www.urbanitate.activewatch.ro

ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei, alaturi de partenerii din cadrul proiectului „Parteneriat pentru Buna Guvernare III – Capitolul Dezvoltare Durabila”, Asociatia Salvati Bucurestiul, Asociatia Pro Democratia, Asociatia pentru Tranzitie Urbana si Centrul de Resurse pentru participare publica, anunta lansarea site-ului www

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 17 martie 2010 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Nu ingropati crimele comunismului !

Apel catre Presedintele Romaniei, Traian Basescu si catre Primul-Ministru, Emil Boc Coaliţia pentru Statul de Drept (formată din Asociaţia Pro Democraţia, Active Watch –Agenţia pentru Monitorizarea Presei, Transparency International România şi Centrul de Resurse Juridice) îşi exprimă indignarea faţă de schimbarea obiectivelor iniţiale ale Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCM), folosind prilejul transformării acestuia în Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER)

citeste articolul »Publicat: Marti, 2 martie 2010 · comentarii · Bună guvernare

Primaria Sector 1 a luat cu asalt cladirile de patrimoniu

Asociatia ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei, Asociatia Salvati Bucurestiul, Asociatia pentru Tranzitie Urbana, Centrul de Resurse pentru participare publica si Asociatia Pro Democratia, alaturi de Asociatia ProDoMo, aduc in atentia opiniei publice modalitatea prin care Primaria Sector 1 a emis o serie de autorizatii de demolare, ce au adus grave prejudicii patrimoniului cultural din Bucuresti

citeste articolul »Publicat: Marti, 2 martie 2010 · comentarii · Bună guvernare

Parteneriat pentru dezvoltare durabila – un nou proiect finantat de Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane

Asociatia Salvati Dunarea si Delta in parteneriat cu Agentia de Monitorizare a Presei anunta lansarea proiectului Parteneriat pentru dezvoltare durabila. Proiectul va asigura resursele necesare pentru implementarea componentei orizontale „dezvoltare durabila” din proiectele finantate de Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) prin Fondul Social European

citeste articolul »Publicat: Joi, 4 februarie 2010 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Absorbtia fondurilor europene pusa in pericol prin limitarea accesului

Lansarea raportului "112 pentru Fonduri Structurale" Centrul de Resurse pentru participare publica - CeRe si Coalitia „ONG-uri pentru Fondurile Structurale” au lansat luni, 14 decembrie 2009, raportul „112 pentru Fonduri Structurale”, in cadrul unui eveniment care a asezat la masa de discutii reprezentanti ai ONG-urilor, ai autoritatilor locale si ai institutiilor responsabile de gestionarea banilor europeni

citeste articolul »Publicat: Luni, 14 decembrie 2009 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Prin transparenta spre un proces electoral corect

Comunicat de presa semnat de APD, ActiveWatch-AMP, Cartel Alfa, CRJ si TI-Ro Asociatia Pro Democratia (APD), Active Watch – Agentia de Monitorizare a Presei (AMP),  CNS „Cartel ALFA”, Centrul de Resurse Juridice (CRJ), Transparency International Romania (TI-Ro) cer autoritatilor competente sa ia masurile necesare pentru solutionarea cat mai transparenta a contestatiilor privind neregulile semnalate in procesul de votare din 22 noiembrie si 6 decembrie 2009

citeste articolul »Publicat: Marti, 8 decembrie 2009 · comentarii · Bună guvernare

Alianta pentru Statul de Drept ataca referendumul la Curtea Constitutionala

Asociatia Pro Democratia si Active Watch - Agentia de Monitorizare a Presei, organizatii membre ale Aliantei pentru un Stat de Drept, reprezentate de avocatul Liviu Popescu, au depus la Curtea Constitutionala o contestatie prin care au solicitat anularea decretului Presedintelui Romaniei privind organizarea referendumului precum si invalidarea rezultatelor referendumului

citeste articolul »Publicat: Luni, 23 noiembrie 2009 · comentarii · Bună guvernare

Dimineata la vot cu stampile pierdute si observatori amenintati

Comunicat - Alianta pentru Alegeri Corecte Slaba pregatire a membrilor birourilor electorale ale sectiilor de votare (BESV) si lipsa campaniilor de informare si-au spus din nou cuvantul. Primele ore ale votului pentru Presedintele Romaniei au scos la iveala o serie de nereguli deja impamantenite in practica electorala romaneasca deficitara

citeste articolul »Publicat: Duminica, 22 noiembrie 2009 · comentarii · Bună guvernare

Platforma pentru Bucuresti - Scrisoare catre Presedintele Romaniei Traian Basescu

Subiect: Nepromulgare propunere legislativa pentru completarea art. 7 din Lege nr. 50/1991 Platforma pentru Bucuresti Str. Ioan Slavici nr. 3, bl. 3, et. 6, ap. 2, Bucuresti sector 1 Telefon: 031.809.65

citeste articolul »Publicat: Marti, 10 noiembrie 2009 · comentarii · Bună guvernare

Observatorii organizatiilor fantoma "pazesc" votul din 22 noiembrie si 6 decembrie

Alianta pentru Alegeri Corecte, alcatuita din Asociatia Pro Democratia (APD), Active Watch - Agentia de Monitorizare a Presei (AMP) si Cartel Alfa, alaturi de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) , atrage atentia asupra pericolului de discreditare a institutiei observatorului intern si implicit a eforturilor organizatiilor civice de a monitoriza neutru si obiectiv procesele electorale, ca urmare a inmultirii semnificative a organizatiilor fantoma acreditate sa observe alegerile

citeste articolul »Publicat: Luni, 9 noiembrie 2009 · comentarii · Bună guvernare

Alianta pentru Statul de Drept

alcatuita din APD, AMP, CRJ si TI-Ro, au cerut astazi institutiei Avocatul Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala asupra OUG 106 privind organizarea referendumului privind frauda morala in alegerile prezidentiale si riscurile de fraudă electorala

citeste articolul »Publicat: Joi, 29 octombrie 2009 · comentarii · Bună guvernare

Joi, 22 octombrie, AMP alaturi de CRJI au lansat raportul Transparenta fondurilor europene in Romania 2009

Transparenta fondurilor europene in Romania - Jurnalism de investigatie. Liberul acces la informatiile de interes public. Analiza media. Studii de caz. ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei si Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie au incheiat pe 22 octombrie sirul de evenimente nationale organizate in Cluj, Iasi si Bucuresti , cu ocazia lansarii raportului Transparenta fondurilor europene in Romania - Jurnalism de investigatie

citeste articolul »Publicat: Vineri, 23 octombrie 2009 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Program de campanie electorală al Alianței pentru Alegeri Corecte

Alianța pentru Alegeri Corecte, alcătuită din Asociația Pro Democrația (APD), Active Watch – Agenția de Monitorizare a Presei (AMP) și Cartel Alfa, vă invită luni, 19 octombrie, la conferința de presă în care își va lansa programul privind campania electorala pentru alegerile prezidențiale

citeste articolul »Publicat: Vineri, 16 octombrie 2009 · comentarii · Bună guvernare

Platforma pentru București: Scrisoare deschisă Consilierilor Generali și Primarului General ai Municipiului București

Cele 40 de organizații din Platforma pentru București lansează azi o scrisoare deschisă Consilierilor Generali și Primarului General ai Municipiului București

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 23 septembrie 2009 · comentarii · Bună guvernare

Scrisoare deschisă - Emil Boc

Stimate Domnule Prim Ministru,

În luna octombrie a anului 2008, două partide se exprimau deschis – prin Însușirea Cartei celor 10 principii pentru o Românie civică, durabilă și solidară, puncte promovate de Coalția pentru Bună Guvernare și Parteneriat cu Mediul Asociativ - pentru continuarea și dezvoltarea dialogului cu organizațiile neguvernamentale. Unul dintre aceste partide este chiar partidul pe care îl conduceți.

citeste articolul »Publicat: Luni, 23 martie 2009 · comentarii · Bună guvernare

';