Bună guvernare

Implementarea Recomandarii Comisiei Europene privind digitizarea si accesibilitatea online a materialului cultural si prezervare digitala - Scrisoare deschisa catre Ministrul Culturii si Patrimoniului National

, 24 Noi 2011

Stimate domnule Ministru Kelemen Hunor,

Avand in vedere prevederile Legii nr.544/2001 privind liberul acces la informatiile publice, prin care este garantat accesul liber al persoanei la orice informatie care priveste activitatile sau rezulta din activitatile unei autoritati sau institutii publice, precum si prevederile Ordonantei Guvernului nr.27/2002 privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor, prin care este recunoscut dreptul cetatenilor si organizatiilor legal constituite de a adresa cereri sau propuneri autoritatilor si institutiilor publice, va transmitem prezenta solicitare.

Comisia Europeana a adoptat, in data de 27 octombrie 2011, Recomandarea 2011/711/UE privind digitizarea si accesibilitatea online a materialului cultural si prezervarea digitala, prin care indeamna statele membre la:

⁃ imbunatatirea procesului de planificare si monitorizare a digitizarii cartilor, revistelor, ziarelor, fotografiilor, obiectelor de muzeu, documentelor de arhiva, materialelor audio si audiovizuale, monumentelor si siturilor arheologice; ⁃ incurajarea parteneriatelor intre institutiile de cultura si sectorul privat, pentru a crea noi modalitati de finantare a digitizarii materialului cultural si pentru a stimula utilizari inovatoare ale materialului;

Prin aceasta Recomandare, Comisia lanseaza o invitatie la adresa statelor membre cu privire la participarea lor la proiectul Europeana, stabilind obiective indicative per stat membru in ceea ce priveste continutul minim cu care fiecare dintre acestea trebuie sa contribuie la Europeana. Potrivit acestor obiective, Romania ar trebui sa contribuie la Europeana cu 789.000 de opere, pana in 2015 (fata de cele 35.852 de opere cu care tara noastra a contribuit pana in prezent).

Avand in vedere recomandarile generale formulate de Comisia Europeana, precum si obiectivul indicativ referitor la contributia Romaniei la biblioteca Europeana, va rugam sa ne comunicati raspunsuri la urmatoarele intrebari:

1. Ce actiuni are in vedere Ministerul Culturii si Patrimoniului National in scopul implementarii recomandarilor Comisiei Europene referitoare la continutul digital, in general, si atingerii obiectivului indicativ de 789.000 de elemente cu care Romania ar trebui sa contribuie la alimentarea Europeana in urmatorii patru ani, in particular? 2. Ce atributii/responsabilitati are Ministerul Culturii si Patrimoniului National in raport cu Europeana si cu participarea Romaniei la alimentarea bibliotecii Europeana si care este entitatea/persoana din cadrul Ministerului care indeplineste aceste atributii? 3. Care sunt celelalte Ministere sau entitati publice si/sau private cu care Ministerul Culturii si Patrimoniului National colaboreaza in sensul indeplinirii recomandarilor pentru contributia Romaniei la Europeana? 4. In ce masura Ministerul Culturii si Patrimoniului National intreprinde actiuni pentru a incuraja si/sau a permite persoane(lor) fizice sau juridice detinatoare de drepturi de autor pentru materialele culturale digitizate, sa acorde accesul la aceste materiale prin intermediul Europeana si in ce constau aceste actiuni? 5. Ce actiuni trebuie intreprinse pentru ca materialele culturale digitizate sa poata fi publicate in Europeana, in cazul in care titularii drepturilor de autor asupra respectivelor materiale isi dau acceptul in acest sens?

Va aducem la cunostinta ca in cadrul concursului european „Wiki Loves Monuments” s-a constituit o colectie impresionanta de 5.799 de imagini ale monumentelor istorice din Romania care reflecta o parte importanta a patrimoniului cultural imobil al Romaniei. Proiectul a fost desfasurat in parteneriat cu Europeana, Consiliul Europei, Comisia Europeana, Europeana Carare, Europa Nostra, Air Nimbus si Open Images.

Acest efort important de voluntariat mijlocit de Wikipedia in limba romana si Asociatia ProLinux, avand drept punct central de coordonare http://wikilovesmonuments.ro/, poate fi considerat ca un important nucleu pentru a continua si sustine activitatea de clasificare si valorificare a patrimoniului evidentiat prin Lista monumentelor istorice din Romania.

Consideram ca un prim model de valorificare a acestei initiative deosebite prin amploare si efecte concrete ar fi prelucrarea si integrarea celor 5.799 de imagini in colectiile Europeana ca si contributie directa a Romaniei la acest proiect important, mai ales ca aceste imagini au fost puse de catre autorii lor sub o licenta libera - Creative Commons Atribuire – Distribuire-in-conditii-identice 3.0, ceea ce permite re-utilizarea lor in mod liber.

In acest context, si avand in vedere recentele recomandari ale Comisiei Europene in materie de digitizare si accesibilitate online a materialelor culturale, va solicitam sa dispuneti initierea, la nivelul Ministerului Culturii si Patrimoniului National, a unui proces de prelucrare a acestor imagini si de includere a lor in Europeana si sa ne comunicati care sunt actiunile concrete pe care le intreprindeti in vederea punerii acestor imagini la dispozitia publicului european prin intermediul Europeana.

Cu stima,

Manuel Wolfshant, Presedinte, Asociatia ProLinux Nicu Buculei, Fotograf Andrei Cipu, voluntar Wikipedia Nicolaie Constantinescu, Arhitect informational, Comunitatea Specialistilor in Stiintele Informatiei Kosson Cosmin Neagu, Presedinte, Asociatia pentru Tehnologie si Internet ApTI Bogdan Manolea, Project Lead Creative Commons Romania Tiberiu C. Turbureanu, Lider, Comunitatea Ceata Constantin Vica, Asociatia Romana pentru Drepturile de Utilizator Codru Vrabie, membru Steering Committee, Freedom of Information Advocates Network Ioana Avadani, Director Executiv, Centrul pentru Jurnalism Independent Paul Chioveanu, Director de Programe Departamentul Buna Guvernare, ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei Hermina G.B. Anghelescu, profesor asociat, School of Library&Information Science, Wayne State University Adina Ciocoiu, bibliotecar Emanuel Contac, lector univ., Institutul teologic Penticostal din Bucuresti Nicolae Dragulanescu, prof. univ.dr.ing., Universitatea Politehnica din Bucuresti Victoria Francu, bibliotecar Rocsana Irimia, bibliotecar Delia Pantea, bibliotecar metodist BJ Bihor Angela Repanovici, prof.univ.dr.ing.dr.marketing, Universitatea Transilvania din Brasov Mihai - Stanislav Jalobeanu, prof.dr. informatica, Universitatea de Vest Vasile Goldis din Arad Elena Chiaburu, dr., bibliotecar, Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor din cadrul Univ. "Al. I. Cuza", Iasi Vasile Craciunescu, cercetator stiintific, Administratia Nationala de Meteorologie Neacsu Roxana, Specialist in informare, comunitatea Kosson Andreescu Catalin Vladut, bibliotecar metodist, Biblioteca Judeteana "Ion Heliade Radulescu" Dambovita Robert Coravu, Redactor-sef, Revista Romana de Biblioteconomie si Stiinta Informarii Esanu Corneliu Stefan, Business Development Manager, Z Spot Media SRL Marcu Angelica Marcela, bibliotecar- Colegiul Agricol Dimitrie Cantemir Husi, Vaslui Man Raluca redactor Stanca Sorina, director Biblioteca Judeteana Octavian Goga Cluj Radoi Valentin, Editor Revista Hipocrate, Vicepresedinte Transstellar Journal Publications Lenuta Ursachi Bibliotecar, Universitatea "Dunarea de Jos" din Galati Niculina Olar, documentarist INCD URBAN -INCERC Dr. Olimpia CURTA, director general adjunct Biblioteca Centrala Universitara "Lucian Blaga" Cluj-Napoca

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Solicitare privind transparența ședințelor Biroului Electoral Central

Scrisoare deschisă, 17 Mar 2024

Jurnaliști înjurați și amenințați la Primăria Ploiești sub ochii îngăduitori ai primarului Volosevici. Scrisoare deschisă către conducerile PSD și PNL

Scrisoare deschisă, 7 Mar 2024

Scrisoare a societății civile adresată Partidului Popular European

Scrisoare deschisă, 5 Mar 2024