Sâmbătă, 1 iulie, mai multe persoane au fost evacuate din Complexului Integrat de Servicii Sociale pentru Adulți „Sf. Ioan” de către reprezentanți ai unei firme de securitate private, fără nicio notificare oficială sau preaviz. Ulterior apariției la fața locului a unei echipe de filmare de la Passport Productions, oamenii au fost reprimiți în Complex. 

Directorul Direcției de Asistență Socială a Municipiului București, instituție în subordinea căreia se află centrul, nu a publicat nici la 48 de ore distanță de la acest eveniment un punct de vedere oficial cu privire la ce s-a întâmplat. Reprezentanții ActiveWatch au fost pe 2 iulie la Complex, unde au discutat cu un reprezentant care a susținut că "a fost o greșeală de comunicare și că oamenii trebuiau de fapt mutați de la un etaj la altul". Având în vedere că oamenii au suferit o traumă prin evacuarea de sâmbătă dimineață (fie ea chiar și o greșeală de comunicare), am transmis azi o scrisoare în atenția Primarului General, Gabriela Firea, a directorului DGASMB, Cosmina Ioana Simiean Nicolescu, și a directorului Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (Ministerul Muncii), Lăcrămioara Corcheș. Considerăm că se impune o anchetă cu privire la motivele pentru care oamenii au fost scoși în stradă, sâmbătă, la 7.00 dimineața, cu forța și fără să existe un minim exercițiu de comunicare din partea asistenților sociali către beneficiarii centrului. Mai jos, textul integral transmis în atenția autorităților. 

Ref: Petiție

Stimată doamnă director Lăcrămioara CORCHEȘ,
Stimată doamnă primar Gabriela FIREA,
Stimată doamnă director Cosmina Ioana SIMIEAN NICOLESCU,

Organizațiile ActiveWatch și Centrul de Resurse pentru participare publică CeRe formulează prezenta petiție, în baza OG 27/2002 și a Legii 544/2001.

Pe 1.07.2017, mai multe persoane au fost evacuate din cadrul Complexului Integrat de Servicii Sociale pentru Adulți „Sf. Ioan”. Conform declarațiilor acestora, reprezentanți ai unei firme de securitate private au descins în camerele în care dormeau și i-au obligat să părăsească incinta Centrului. Oamenii declară (conform unui material video elaborat de Passport Productions și disponibil la linkul: https://www.facebook.com/passportproductions/videos/253855055105780/?pnref=story ) că au fost evacuați într-o acțiune de forță a reprezentanților firmei de pază și fără nicio înștiințare oficială din partea conducerii instituției. Aceștia au fost scoși din curtea instituției și lăsați să stea pe trotuarul din fața Centrului. Așa cum puteți vedea din imaginile atașate prezentei petiții, printre persoanele evacuate se află inclusiv persoane cu dizabilități, persoane bolnave deci pentru care perspectiva de a rămâne pe stradă în plin cod roșu este una total nepotrivită, raportat la misiunea Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București.

Astfel că, organizațiile semnatare solicită ambelor instituții (Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București și Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială) următoarele:

  1. Să ne comunicați care sunt criteriile de admitere și cazare în Complexul Sf. Ioan și analiza situației fiecărei persoane care s-a aflat în poziția de a fi evacuată sâmbătă dimineață, în raport cu aceste criterii (având în vedere Legea protecției datelor personale, vă solicităm ca această situație să fie anonimizată);

  2. Identificarea și comunicarea motivelor/documentelor în baza cărora s-a produs evacuarea;

  3. Identificarea persoanelor responsabile pentru abuzul de sâmbătă dimineață de la Complexul Integrat de Servicii Sociale pentru Adulți „Sf. Ioan” și comunicarea către semnatarii petiției a sancțiunilor aplicate;

  4. Să ne comunicați care este decizia luată în privința persoanelor evacuate și, ulterior, reprimite în Centru și motivația acestei decizii. 

    real time football odds movements oddslot football dropping odds compare soccer odds

 

 

Stimate domnule Victor CIORBEA,

Asociația ActiveWatch vă solicită să analizați contextul și faptele petrecute sâmbătă, 1 iuie 2017, la Complexului Integrat de Servicii Sociale pentru Adulți „Sf. Ioan”. Vă prezentăm pe scurt evenimentele, așa cum s-au derulat ele și vă solicităm să identificați eventualele abuzuri împotriva persoanelor care locuiesc în Centru. Puteți găsi în mailul care însoțește această petiție și un link către documentarea video a acțiunii de sâmbătă.

Pe data de 1.07.2017, mai multe persoane au fost evacuate din cadrul Complexului Integrat de Servicii Sociale pentru Adulți „Sf. Ioan” (nu putem determina numărul, însă la aproximativ o oră de la începerea acțiuni, mai mult de 50 de persoane, dintre care unele cu dizabilități, erau în fața centrului, cu toate bagajele pe trotuar). Conform declarațiilor beneficiarilor centrului, reprezentanți ai unei firme de securitate private au descins în camerele în care dormeau și i-au obligat să părăsească incinta Centrului. Oamenii declară (conform unui material video realizat de Passport Productions și disponibil la

linkul: https://www.facebook.com/passportproductions/videos/253855055105780/?pnref=s tory ) că au fost evacuați într-o acțiune de forță a reprezentanților firmei de pază și fără nicio înștiințare oficială și prealabilă din partea conducerii instituției. Aceștia au fost scoși din curtea instituției și lăsați să stea pe trotuarul din fața Centrului. După ce o echipă de filmare a venit să filmeze acțiunea, oamenii au fost din nou invitați în incinta Centrului.

Vă rugăm, astfel:
1. Să analizați contextul în care a avut loc acțiunea descrisă mai sus;
2. Având în vedere că această acțiune a ajuns în atenția opiniei publice și că e posibil ca 
astfel de situații să nu fie singulare, vă solicităm să analizați dacă astfel de evacuări au avut loc și în trecut;

3. Având în vedere atribuțiile dumneavoastră, vă solicităm să analizați condițiile în care sunt găzduite persoanele din Centrul mai sus menționat.

(sursă foto: Passport Productions). 

ActiveWatch / CC BY 3.0