Bună guvernare

Comasarea alegerilor, calul troian al democrației românești

, 11 Dec 2011

Având în vedere ultimele propuneri avansate în materie de legislație electorală, Coaliția 2012 pentru Alegeri Corecte solicită cu fermitate retragerea de pe agenda publică a proiectului de lege privind comasarea alegerilor din 2012. Coaliția consideră că adoptarea noii legislații este un act contra regulilor statului de drept, care poate periclita irecuperabil funcționarea democratică a sistemului electoral românesc.

Coaliția consideră că proiectul de lege pornește de la premise care nu pot justifica schimbarea regulilor după care funcționează orice stat de drept și așadar nu ar trebui invocate pentru a fundamenta modificări legislative. Astfel, susținem că argumentul financiar, tratat neconvingator în nota de fundamentare a proiectului – de unde lipsesc orice indicatori financiari sau analize cost-beneficiu – și în discursul public al politicienilor, nu este suficient pentru a comasa alegerile. Acest argument este dublat de lipsa unei demonstrații viabile privind impactul la nivel politic, administrativ și social ale implementării unor astfel de reglementări.

În al doilea rând, comasarea alegerilor poate avea un efect direct asupra legitimității procesului electoral. Astfel, decizii precum creșterea cantității de materiale de propagandă electorală și a numărului de candidați, în paralel cu scăderea timpului destinat campaniei și utilizarea unui număr mai mare de buletine de vot pot genera dificultăți pentru votanți în a discerne asupra valorilor promovate prin intermediul platformelor electorale.

În același timp, susținem că suspendarea prevederilor Legilor 67/2004 și 35/2008 - după care se desfășoară alegerile locale, respectiv parlamentare până în prezent - până în momentul publicării în Monitorul Oficial a rezultatelor alegerilor poate reprezenta un precedent periculos pentru utilizarea unor astfel de mecanisme în alte situații cu miză politică.

Proiectul de lege include prevederi care vor conduce la practici antidemocratice și care vor periclita desfășurarea procesului electoral liber și corect. Coaliția susține ferm că inițiativa minimizează importanța transparenței și a luptei împotriva neregulilor de ordin penal, prin modificarea unor definiții și concepte cheie precum frauda electorală și prin reducerea ori eliminarea sancțiunilor. Din perspectiva pluralismului, sunt menținute prevederi legale discriminatorii privind candidaturile unor organizații aparținând minorităților naționale. De asemenea, o decizie inoportună este transferarea de atribuții precum stabilirea circumscripțiilor electorale, de la instițutii specializate către cele politice, respectiv de la Autoritatea Electorală Permanentă la Guvernul României, mecanism care poate avea evidente rezultate cu caracter arbitrar.

Considerăm că inițiativa este o amenințare la adresa principiilor democratice atât timp cât elimină principiul organizării de alegeri periodice, la momente determinate și independente de voința partidelor, încalcă recomandările Comisiei de la Veneția, care prevăd că nu trebuie operate modificări legislative cu mai puțin de un an înaintea alegerilor decât în cazuri extreme, dar și creșterea riscului de opacizare a finanțării campaniei electorale.

De asemenea, susținem că proiectul de lege amână, cu riscul irosirii fondurilor publice, utilizarea cărților de alegator, care vor expira până la urmatoarele alegeri, respectiv implementarea Registrului Electoral Național, care ar fi permis gestionarea bazei de date cu votanți din România, precum și creșterea transparenței la vot și eliminarea unor tipuri de fraudă.

Din punct de vedere al aplicării reglementarilor privind transparența decizională, Coaliția 2012 pentru Alegeri Corecte critică modul în care a fost gestionat procesul de către Ministerul Administrației și Internelor, în sensul în care în termenul de zece zile destinat trimiterii de amendamente a fost postat un nou proiect, cu modificari semnificative față de cel original și solicită astfel lămuriri suplimentare.

În plus, considerăm o gravă încălcare a principiilor bunei guvernări decizia Guvernului României de a promova proiectul de lege prin angajarea răspunderii în Parlament, atât din punctul de vedere al importanței inițiativei la nivel național și european, cât și din punctul de vedere al nerespectării prevederilor Legii privind transparența decizională. Solicităm astfel respectarea procedurilor de consultare publică, astfel încât demersul Ministerului Administrației și Internelor să nu fie unul inutil și de fațadă.

Luând în calcul contextul prezentat, solicităm autorităților competente să retragă de pe agenda publică proiectul de lege privind comasarea alegerilor și să păstreze în vigoare legislația actuală care reglementează procesul electoral, respectiv legile 35/2008, 67/2004, 215/2001 si 393/2004.

Pentru detalii și informații, vă rugăm să-l contactați pe Septimius Parvu, Director adjunct Asociația Pro Democrația, pe adresa de e-mail [email protected] sau la numărul de telefon 0751.194.713.

* Argumentele Coaliției privind proiectul de lege de mai sus le puteti consulta pe larg la urmatoarele adrese:

www.activewatch.ro - Minimalizarea alegerilor si campaniei – un demers profund antidemocratic

www.apd.ro - Asociatia Pro Democratia - comentarii_comasarea_alegerilor

www.crj.ro - Comentariile Centrului de Resurse Juridice (CRJ) cu privire la comasarea alegerilor locale şi a celor generale în anul 2012

www.transparency.org.ro

Coaliția 2012 pentru Alegeri Corecte este formată din Active Watch – Agenția de Monitorizare a Presei, Asociația Pro Democrația, Centrul de Resurse Juridice, Romani CRISS ‐ Centrul Romilor pentru Intervenție Socială și Studii, Transparency Internațional România.

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Ce face ANCOM-ul cu DSA-ul: Poliția Internetului sau un mediu online sigur și fiabil, prin respectarea drepturilor fundamentale? - Scrisoare deschisă

Scrisoare deschisă, 3 Apr 2024

Solicitare privind transparența ședințelor Biroului Electoral Central

Scrisoare deschisă, 17 Mar 2024

Jurnaliști înjurați și amenințați la Primăria Ploiești sub ochii îngăduitori ai primarului Volosevici. Scrisoare deschisă către conducerile PSD și PNL

Scrisoare deschisă, 7 Mar 2024