Ministra de Interne – Carmen Dan – s-a referit la modificări ale legislației care să permită violența nejustificată a jandarmilor asupra manifestanților: „Eu cred că este necesar să se intervină legislativ să aducem în actualitate o lege din 1991. Și îmi asum acest demers. Și sper ca în Parlament să dezbatem împreună să servească realităților și trebuie să aruncăm un ochi pe legislație așa încât orice misiune a structurilor statului să nu mai poată fi pusă sub semnul întrebării”. Cercetarea penală declanșată asupra jandarmilor care au comis acte de violență în timpul manifestației din 10 August 2018 este considerată de ministra Carmen Dan ca fiind “punere sub semnul întrebării a misiunii structurilor statului”. Mai transparentă în atitudine, prefecta capitalei, Speranța Cliseru s-a referit direct la modificarea legii prin condiționarea manifestațiilor publice de autorizare din partea autorităților.

Legat de aceste mitinguri autorizate sau nu, trebuie să respectăm legea, nu trebuie să acceptăm mitinguri neautorizate. Știți bine că de un an și jumătate sunt fel de fel de manifestații în Pta Victoriei care sunt doar anunțate. (...) Eu v-aș ruga să aduceți la zi legea adunărilor publice, a fost făcută în grabă și nu mai corespunde cu ce se întâmplă azi. O simplă notificare către primar nu poate ține loc de autorizare. (...) Nu mai putem să continuăm cu aceste adunări anunțate prin fax-uri și mailuri”.

Legea nr. 60 din 1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice nu este o lege perimată sub aspectul raportului putere-cetățean. Legea s-a născut la scurt timp după explozia populară din 1989, iar legiuitorii din acei ani au avut mai proaspăt în minte faptul că cenzura prelungită poate să producă efecte mortale. Legea încearcă, în consecință, să respecte principiul conform căruia libertatea de exprimare este garantată, limitarea acesteia fiind doar o excepție. Ceea ce intenționează cele două reprezentante ale nomenclaturii PSD este o răsturnare a acestui principiu, în viziunea lor legea ar trebui să însemne că “aveți voie să manifestați doar ceea ce vrem noi, iar dacă nu vă supuneți, jandarmii noștri vă pot omorî în bătaie legal”.

Amintim celor două demnitare că Nicolae Ceaușescu nu a autorizat revoluția din decembrie 1989.

Suntem cetățeni europeni și avertizăm Partidul Social Democrat și aliații lor la guvernare că nu vom accepta restrângerea drepturilor fundamentale la liberă exprimare și că vom solicita autorităților europene să aplice soluția poloneză asupra României dacă aceste tentative vor fi materializate.

____

Vezi și: "Prefectul Capitalei cere modificarea legii adunărilor publice. Reacţia vehementă a unui ONG" - interviu RFI cu Irina Zamfirescu, membra ActiveWatch.

ActiveWatch / CC BY 3.0