Bună guvernare

Absorbtia fondurilor europene pusa in pericol prin limitarea accesului

, 13 Dec 2009

Lansarea raportului "112 pentru Fonduri Structurale"
Centrul de Resurse pentru participare publica - CeRe si Coalitia „ONG-uri pentru Fondurile Structurale” au lansat luni, 14 decembrie 2009, raportul „112 pentru Fonduri Structurale”, in cadrul unui eveniment care a asezat la masa de discutii reprezentanti ai ONG-urilor, ai autoritatilor locale si ai institutiilor responsabile de gestionarea banilor europeni.

Raportul prezinta gradul de adaptare a conditiilor de accesare a fondurilor europene la realitatile organizatiilor neguvernamentale. Pe parcursul proiectului 112 pentru Fonduri Structurale, Coalitia s-a axat pe monitorizarea transparentei institutiilor publice si a accesului organizatiilor neguvernamentale la fondurile disponibile dupa aderare. In urma cercetarii, ni s-a confirmat faptul ca ONG-urile nu sunt valorificate, ca nu au fost considerate o resursa importanta si ca experienta pe care organizatiile neguvernamentale o au in redactarea proiectelor si in atragerea finantarilor externe a fost ignorata, desi statisticile arata ca organizatiile neguvernamentale au absorbit  98% din totalul fondurilor de pre-aderare.

„Chiar daca, preponderent, aratam probleme, demersul nostru se vrea a fi unul constructiv, dispusi fiind sa contribuim cu solutii la fluidizarea sistemului. Vrem ca dialogul dintre autoritati si organizatiile neguvernamentale sa fie unul permanent si coerent, ne dorim sa vedem ca autoritatile sunt deschise sugestiilor venite din sectorul nonprofit, dar avem si speranta ca ONG-urile vor constientiza si remedia acele probleme care tin exclusiv de ele” a precizat Oana Preda, director CeRe. Dintre concluziile raportului Coalitiei ONG-uri pentru Fonduri Structurale amintim:

1.    Rolul ONG-urilor in atingerea obiectivelor de dezvoltare propuse pentru fondurile structurale nu este clar definit si asumat de institutiile care le gestioneaza, riscând ca unul dintre vectorii de dezvoltare sa fie marginalizat. Confuziile referitoare la ce inseamna sa lucrezi in parteneriat si obligatia de a subcontracta servicii care reprezinta de fapt expertiza partenerului sunt doar parte din semnalele acestor deficiente. 2.   Conditiile financiare si impredictibilitatea rambursarii fac ca asigurarea fluxului de numerar si evitarea blocajelor sau chiar „intrarea in faliment” sa fie o sarcina deosebit de dificila, nerealista pentru marea majoritate a organizatiilor. Aceasta constatare este valabila si pentru alte categorii de beneficiari, nu doar pentru ONG-uri. 3.   Schimbarea permanenta a regulilor si a procedurilor, neclaritatea unora dintre regulile si procedurile actuale, alaturi de incapacitatea reprezentantilor institutiilor de a oferi operativ clarificari punctuale este o piedica majora mai ales pentru organizatiile care au deja proiecte in administrare. 4.   Strategia de comunicare folosita de Autoritatile de Management – acolo unde exista – este apreciata, dar limbajul si canalele de comunicare folosite sunt adesea neadaptate publicului vizat. Este nevoie de o evolutie rapida, inclusiv pentru a raspunde cerintelor specifice ale celor care au in derulare proiecte si care nu mai au nevoie de informatii generale. 5.    Gradul ridicat de birocratie ramane una dintre caracteristicile fundamentale ale mecanismelor de implementare a fondurilor structurale. Punctul de echilibru intre o folosire eficienta a fondurilor si atingerea obiectivelor programelor operationale nu pare sa fie inca gasit, potentialii beneficiari luptându-se cu un sistem stufos, cu reguli in permanenta schimbare, lipsit de predictibilitate, claritate si coerenta.

Eforturile CeRe si ale Coalitiei ONG-uri pentru Fonduri Structurale nu se opresc odata cu lansarea acestui raport. Pentru a veni in sprijinul celor implicati in accesarea finantarilor europene, Coalitia, prin intermediul CeRe, a dezvoltat un Sistem de Avertizare Rapida (Early Warning System). Prin intermediul acestui serviciu, vor putea fi colectate si remediate dificultatile intalnite de ONG-uri si alti beneficiari in fazele de aplicare si evaluare, contractare si implementare a proiectelor finantate din fondurile post-aderare. Invitam ONG-urile si alti beneficiari (autoritati publice, IMM-uri) sa trimita nereguli si sesizari la adresa [email protected].

Prezentul raport este rezultatul proiectului „112 pentru Fonduri Structurale” finantat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein si Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European si de Open Society Institute.

Proiectul 112 pentru Fonduri Structurale, dezvoltat de Centrul de Resurse pentru participare publica - CeRe si de Coalitia ONG-uri pentru Fonduri Structurale, prin Asociatia Pro Democratia (APD), Terra Mileniul III (Terra III), Asociatia Salvati Dunarea si Delta (SDD), Centrul de Asistenta pentru Organizatii Neguvernamentale (CENTRAS), Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni (ANBCC), ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei (AMP), isi propune, pe termen lung, intarirea rolului si capacitatii ONG-urilor de a fi deopotriva parteneri sociali si beneficiari ai fondurilor structurale si ai Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurala.

Pentru informatii suplimentare, va rugam sa contactati: Raluca Rauta – Coordonator proiect, CeRe la tel. 021 313 94 52 sau pe e-mail la [email protected].

Pentru descarcarea raportului in format accesati www.afaceripublice.ro sau www.ce-re.ro

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Solicitare privind transparența ședințelor Biroului Electoral Central

Scrisoare deschisă, 17 Mar 2024

Jurnaliști înjurați și amenințați la Primăria Ploiești sub ochii îngăduitori ai primarului Volosevici. Scrisoare deschisă către conducerile PSD și PNL

Scrisoare deschisă, 7 Mar 2024

Scrisoare a societății civile adresată Partidului Popular European

Scrisoare deschisă, 5 Mar 2024