Bună guvernare

Bună guvernare

Scrisoare deschisa - PROIECT DE HOTĂRÂRE nr.102/22.06.2021 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare al Consiliului local al Municipiului Câmpina


citeste articolul »Publicat: Miercuri, 28 Iulie 2021 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Reacție rapidă

VA PICA GUVERNUL CÎȚU TESTUL „ROȘIA MONTANĂ”?

Azi, 5 iulie 2021, 74 de organizații active în domeniile protejării patrimoniului cultural, mediu, dezvoltare durabilă, tineret, social și anticorupție transmit Guvernului României o scrisoare deschisă în legătură cu evoluția procesului de includere a Sitului Minier Istoric de la Roșia Montană în Lista Patrimoniului Mondial, în contextul în care în spațiul public au apărut informații potrivit cărora Guvernul ia în considerare, din nou, o posibilă amânare sau retragere a dosarului de nominalizare.

citeste articolul »Publicat: Luni, 5 Iulie 2021 · comentarii · Reacție rapidă

Majoritatea politică continuă manipularea agendei parlamentare pentru a controla instituții publice

Mai multe organizații ale societății civile critică recentele procese viciate de revocare și/sau numire a Avocatului Poporului și a directorilor interimari ai Televiziunii și Radioului public. Organizațiile cer majorității PNL-USRPLUS-UDMR să înceteze cu aceste practici și să inițieze de urgență măsuri legislative de amendare a regulamentelor celor două Camere ale Parlamentului, astfel încât să nu mai fie posibile, pe viitor, acțiuni similare.

citeste articolul »Publicat: Luni, 28 iunie 2021 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Reacție rapidă

Raport "Aproape nimic" - patru ani la PMB

După o atentă monitorizare a activității Consiliului General și a activității Primarului General al Municipiului București putem afirma că în cei patru ani de mandat „Aproape nimic” notabil nu s-a întâmplat în oraș. 

 

ActiveWatch, CeRe și OPTAR au monitorizat pe toată perioada mandatului activitatea Consiliului General a Municipiu București și agenda propusă de primarul general, precum și implementarea unor proiecte din domeniul social și mobilitate. Deși în ultimele două luni primarul general s-a străduit să taie panglici și să ne prezinte proiecte „aproape gata”, în cei patru ani de mandat nu a reușit să livreze aproape nimic din programul electoral în baza căruia a câștigat fotoliul de primar în 2016. Mai mult, a eșuat în implementarea unor strategii fundamentale pentru București (cum ar fi Planul de Mobilitatea Urbană Durabilă) și a aplicat tactica voucherelor și a stimulentelor în locul unor proiecte care să aducă în mod real îmbunătățiri pentru calitatea vieții grupurilor vulnerabile. 

citeste articolul »Publicat: Joi, 17 septembrie 2020 · comentarii · Resurse, Publicații

Solidaritate cu Comunitatea Romă

Ziua romilor este aniversată, anul acesta, în condiții speciale. Toți cetățenii României sunt expuși unor condiții cu totul ieșite din comun. Toți cetățenii României sunt expuși stresului provocat de pandemia COVID -19, un stres la care, pentru concetățenii romi, se adaugă: discriminarea, sărăcia extremă, discursul instigator la ură.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 8 aprilie 2020 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă, Reacție rapidă

Primarul din Târgu Lăpuș vrea să interzică, arbitrar, accesul unei comunități în oraș

23 de organizații non-guvernamentale au solicitat azi Primarului din Târgu Lăpuș (Maramureș) să renunțe la restricționarea accesului în oraș pentru oamenii din Ponorâta. Decizia acestuia este lipsită de argumente și nu face altceva decât să îngreuneze situația unei comunități care deja se află sub măsurile naționale instituite de starea de urgență.

citeste articolul »Publicat: Marti, 7 aprilie 2020 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă, Reacție rapidă

Prin lipsa de transparență, instituțiile statului alimentează conspirationismul și dezinformarea

Organizațiile semnatare atrag atenția autorităților publice din România că asigurarea transparenței printr-un dialog deschis cu reprezentanții mass-media precum și garantarea pluralismului de opinii sunt valori fundamentale ale democrației care pot favoriza cooperarea cetățenilor cu autoritățile statului, cooperare care devine vitală în condiții de criză.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 20 martie 2020 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Reacție rapidă

Decretul privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, instituie și posibilitatea cenzurii

Deși înțelegem și susținem necesitatea unei comunicări publice responsabile, considerăm că metodele prin care se asigură informarea corectă a populației sunt transparența instituțională, comunicarea de către autorități a deciziilor și a informațiilor prin intermediul experților, implementarea corectă și în regim de celeritate a reglementărilor în audiovizual de către Consiliul Național al Audiovizualului.

citeste articolul »Publicat: Luni, 16 martie 2020 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Educație media, Reacție rapidă

Apel la responsabilitate publică

Pe fondul celor mai recente evoluții la nivel național privind gestionarea situației de criză generată de răspândirea SARS-CoV-2 (coronavirus), facem un apel la responsabilitate și atitudine civică din partea autorităților publice, mass-media și formatorilor de opinie, precum și din partea cetățenilor.

citeste articolul »Publicat: Duminica, 15 martie 2020 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Educație media, Reacție rapidă

Ne dorim o dezbatere normală

Societatea românească trece prin transformări și provocări serioase care nu mai pot fi răstălmăcite, în buclă, de tot soiul de profeți cu pretenții de analiști politici sau de politicieni care nu sunt capabili să iasă din punctajele de partid.

Vrem dezbateri prezidențiale!

citeste articolul »Publicat: Marti, 12 noiembrie 2019 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Reacție rapidă

Demagogie și minciună de la vârful Primăriei Capitalei

2800 de persoane vulnerabile nu vor mai beneficia de servicii sociale esențiale creșterii calității îngrijirii și vieții lor din cauza relei voințe și indolenței actualei conduceri a Primăriei Capitalei. 

citeste articolul »Publicat: Vineri, 1 noiembrie 2019 · comentarii · Reacție rapidă

Semafoarele din București - capcane pentru persoanele vârstnice?

Semafoarele din București au prioritate fluidizarea traficului, fără să țină cont prea mult de securitatea pietonilor. Așa s-a ajuns la situația în care o persoană în vârstă, cu mobilitate redusă, a fost amendată pentru că timpii de semafor mult prea scurți pentru culoarea verde nu i-au permis traversarea străzii Buzești de pe un trotuar pe celălalt. 

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 7 august 2019 · comentarii · Reacție rapidă

Raport "Trei ani de mandat. PMB zero barat"

Asociațiile ActiveWatch, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică și OPTAR – Organizația pentru Promovarea Transportului Alternativ în România au lansat azi raportul de analiză al celui de-al treilea an de mandat al actualei majorități din Consiliul General și al Primarului General ”3 ani de mandat. PMB zero barat”. 

citeste articolul »Publicat: Vineri, 26 Iulie 2019 · comentarii · Resurse, Publicații

Decizie definitivă în instanță: Primarul General și Consiliul General al Municipiului București au încălcat drepturile cetățenilor

CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică și ActiveWatch au obținut în instanță, prin decizie definitivă, anularea articolului 50 din Regulamentul de Organizare și Funcționare a Consiliului General. Articolul conținea o procedură abuzivă,  cu privire la participarea cetățenilor la ședințele de Consiliu General și, mai ales, la posibilitatea ca aceștia să ia cuvântul. În opinia noastră, confirmat de decizia instanței de judecată, acest articol a dus la grave încălcări ale drepturilor cetățenești, depășind cadrul legal. În acest moment, după un proces intentat încă din septembrie 2017, conform sentinței judecătorești, pronunțată în ședință publică în data de 20 iunie, Art. 50 al Regulamentului aprobat prin  HGCMB nr. 52/28.02.2017 este anulat.

citeste articolul »Publicat: Luni, 24 iunie 2019 · comentarii · Reacție rapidă

Legislația ONG în vizorul Comisiei Juridice a Senatului

Un grup de organizații neguvernamentale critică propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii (L 169/2019), inițiată de dl. Deputat Liviu Pleșoianu.

citeste articolul »Publicat: Duminica, 2 iunie 2019 · comentarii

Societatea cu adevărat civilă se delimitează de apelul făcut de Alistar și Chelariu magistraților

Organizațiile semnatare au luat act cu dezgust de apelul făcut de așa-zișii reprezentanți ai societății civile în Consiliul Superior al Magistraturii, Victor Alistar și Romeo Chelariu, prin care aceștia condamnă suspendarea activității cu publicul de către unele parchete și instanțe din țară.

citeste articolul »Publicat: Luni, 4 martie 2019 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Reacție rapidă

Libertatea de exprimare trebuie înțeleasă corect și în contextul protecției datelor personale

Mai multe organizații neguvernamentale au scris azi Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, reamintindu-i că nu doar viața privată este un drept fundamental, ci și libertatea de exprimare, că protecția surselor în cazul jurnaliștilor este crucială pentru garantarea dreptului la libertatea de exprimare și că amenințările nu au ce să caute într-o adresă din partea unei autorități publice. Organizațiile cer proceduri de lucru agreate în dezbateri publice cu presa și organismele cu expertiză.

citeste articolul »Publicat: Marti, 13 noiembrie 2018 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Reacție rapidă

Cenzură și intimidare în televiziunea publică. Cerem demiterea urgentă a Doinei Gradea, Președinte - Director General. UPDATE: Reporteri fără Frontiere (RSF) susține apelul

Un număr larg de organizații au făcut azi un apel către Parlament pentru demiterea de urgență a Doinei Gradea, Președinte - Director General al Televiziunii Publice.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 24 octombrie 2018 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Reacție rapidă

Sub pretextul transpunerii Directivei Europene privind spălarea banilor, Parlamentul va bloca activitatea organizațiilor neguvernamentale

În ciuda criticilor vehemente ale societății civile, Camera Deputaților urmează să adopte proiectul de Lege pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului. Proiectul este inițiat de Guvern în vederea transpunerii celei de-a patra Directive Europene privind Spălarea Banilor (EU 2015/849) și a fost susținut constant de partidele aflate la guvernare.

citeste articolul »Publicat: Marti, 23 octombrie 2018 · comentarii · Reacție rapidă

Revocarea reprezentanților societății civile din CES, o lovitură dată democrației și statului de drept în România

Prin revocarea intempestivă, pe 11 octombrie 2018, cu aproape doi ani înainte de încheierea mandatului, a celor 15 membri ai Consiliului Economic și Social (CES) reprezentând organizațiile societății civile, prim-ministrul Viorica Dăncilă intervine într-un mod abuziv și nelegitim în funcționarea unei instituții autonome, prevăzute de Constituția României.

citeste articolul »Publicat: Joi, 18 octombrie 2018 · comentarii · Reacție rapidă

Recompense bănești de la Gabriela Firea pentru șoferii Bucureștiului. UPDATE

OPTAR - Organizația pentru Promovarea Transportului Alternativ în România, împreună cu alte 21 de organizații și grupuri civice semnatare, reclamă incompetența Primăriei Municipiului București în domeniul mobilității urbane și solicită membrilor Consiliului General al Municipiului București să respingă proiectul de hotărâre pentru aprobarea programului Stimularea Mobilității și descongestionarea traficului din Municipiul București.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 17 octombrie 2018 · comentarii · Reacție rapidă

Actualii lideri din Romania adera la valorile europene doar cand sunt la Bruxelles

Am transmis astazi o scrisoare deschisa catre lideri ai grupurilor politice din Parlamentul European: "Taking into account the recent disinformation campaign carried out by the Romanian Prime Minister Viorica Dăncilă during her visit at Brussels this week, we would like to bring to your attention some of the actions of the current Romanian Government coalition that are in direct conflict with the Prime Minister’s declarations."

citeste articolul »Publicat: Vineri, 28 septembrie 2018 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Autoritățile administrează, nu dictează. Libertatea de expresie nu este negociabilă!

Doi demnitari s-au exprimat recent cu privire la manifestațiile publice, cerând explicit limitarea dreptului cetățenilor la liberă exprimare prin modificarea legislației specifice.

citeste articolul »Publicat: Marti, 25 septembrie 2018 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Raport doi ani la Primăria Capitalei: Încă doi ani de beznă și vorbe goale?

ActiveWatch, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică și Organizația pentru Promovarea Transportului au lansat azi raportul de doi ani al activității Primarului General și Consiliului General al Municipiului București. Raportul "Încă doi ani de beznă și vorbe goale?" este disponibil, alături de baza de date a tuturor proiectelor de hotărâre de Consiliu General în perioada iunie 2017 - iulie 2018, care a fundamentat parte din analiză.

citeste articolul »Publicat: Marti, 24 Iulie 2018 · comentarii · Resurse, Publicații

ALO! Libertatea de întrunire pașnică și libertatea de exprimare sunt drepturi fundamentale!

În timpul demonstrațiilor din cursul zilei de 20 iunie din Piața Victoriei și, respectiv, din incinta Parlamentului, au fost înregistrate incidente care au stârnit îngrijorarea organizațiilor semnatare cu privire la modul în care autoritățile se raportează la manifestări ale unor drepturi fundamentale. Partidele de guvernământ, PSD și ALDE, nu trebuie să uite că au obligația de a proteja drepturile fundamentale ale cetățenilor.

citeste articolul »Publicat: Joi, 21 iunie 2018 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Liviu Dragnea vrea să reintroducă defăimarea țării în Codul penal

ActiveWatch își exprimă îngrijorarea față de intenția președintelui PSD, Liviu Dragnea de a reintroduce cenzura politică în România.

citeste articolul »Publicat: Marti, 13 martie 2018 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Ghidul CSM - simulacru de consultare publică

Update: conform precizării făcute în data de 24 octombrie, Președintele CSM -Consiliul Superior al Magistraturii- va solicita reluarea discuțiilor în cadrul Comisiei nr. 2 “Resurse umane şi organizare” cu privire la procedura de consultare aferentă a Ghidului privind relația dintre sistemul judiciar din România și mass-media.

ActiveWatch și Apador-CH cer Consiliului Superior al Magistraturii să reorganizeze procesul de consultare cu organizațiile societății civile, realizat în mod superficial până la această oră. Responsabilul desemnat de CSM pentru consultarea publică pe marginea Ghidului privind relația dintre sistemul judiciar din România și mass-media este dl. Victor Alistar. Au fost invitate la consultari organizații ca Asociația Națională de Paintball România, Salvamont România, Asociatia Profesionala a Transportatorilor sau Asociatia Romana de terapii in ADHD - autism, în schimb organizații relevante, cu activitate în domeniul justiției și bunei guvernări, au fost omise.

citeste articolul »Publicat: Joi, 23 noiembrie 2017 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Evenimente și activități, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Scrisoare deschisă a 60 de organizații neguvernamentale către conducerea PSD

ActiveWatch, alături de alte 60 de organizații neguvernamentale, a trimis azi o scrisoare deschisă conducerii PSD în vederea respingerii proiectului de modificare al Ordonanței 26/2000, amendamente periculoase ce aduc atingere funcționării societății civile din România. În opinia ActiveWatch, prezentele modificări merg în linia propusă de unele guvernări iliberale - Rusia, Ungaria, Polonia - de control și chiar închidere a unor actori democratici -ong-urile- ce pot fi considerați critici ai acțiunilor guvernamentale sau parlamentare.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 22 noiembrie 2017 · comentarii · Evenimente și activități, Reacție rapidă

ActiveWatch, alături de mai multe organizații neguvernamentale, a sesizat la CNA postul Antena 3 pentru mai multe încălcări ale prevederilor Codului de reglementare a conținutului audiovizual

ActiveWatch în calitatea sa de organizaţie care apără dreptul la libertatea de exprimare şi informare corectă, formulează prezenta sesizare privind ediția din 24 octombrie 2017 a emisiunii Sinteza Zilei (difuzată de postul Antena 3), pentru identificarea și sancționarea unor posibile abateri de la prevederile Deciziei 220/2011 – actualizată în martie 2017.

citeste articolul »Publicat: Joi, 26 octombrie 2017 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Reacție rapidă

Trei organizații din România cer UE să nu cenzureze Internetul

ApTI, APADOR-CH și ActiveWatch semnează scrisoarea adresată Comisiei Europene, inițiată de Liberties.eu, împotriva monitorizării și filtrării conținutului pe Internet

citeste articolul »Publicat: Luni, 16 octombrie 2017 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Scrisoare deschisă: Solicităm Primarului General și consilierilor generali să înceteze abuzurile

Primarul General Gabriela Firea recurge la practici de intoxicare publică pentru a-și justifica abuzurile din Primăria Generală.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 14 iunie 2017 · comentarii · Reacție rapidă

PSD instaurează banditismul politic la Palatul Victoria

ActiveWatch cere actualului guvern să retragă actele normative vicioase atât în conținut, cât și în forma de promovare; cerem partidelor de guvernământ să reevalueze situația în care au adus România în numai câteva săptămâni de guvernare și să adopte acele intervenții pe care le vor găsi necesare pentru a recupera încrederea societății (sursă foto: PressOne).

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 1 februarie 2017 · comentarii · Reacție rapidă

Proiectul SII Analytics - sesizare la Oficiul European Antifraudă (OLAF) și Parlamentul României

Împreună cu alte cinci organizații din România (Societatea Academică din România - SAR, Asociația pentru Tehnologie și Internet, Asociația Miliția Spirituală, Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki și Centrul de Resurse Juridice) am trimis către Oficiul European Antifraudă (OLAF) o sesizare cu privire la proiectul SII Analytics, primit de către SRI spre finalul anului trecut și care ridică suspiciuni cu privire de activități de supraveghere și monitorizare a populației, ascunse sub pretextul e-guvernării și a "combaterii fraudei". O sesizare similară a fost trimisă și către Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului României pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI.

citeste articolul »Publicat: Marti, 31 ianuarie 2017 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Reacție rapidă

Vrem dezbatere publică, nu cu public!

Asociația ActiveWatch solicită Ministrului Justiției, Florin Iordache, să nu sfideze legea și să permită accesul presei în sala în care va avea loc dezbaterea publică a Proiectului Ordonanței de urgență privind grațierea unor persoane și a Proiectului Ordonanței de Urgență pentru modificarea și completarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală.

citeste articolul »Publicat: Sambata, 28 ianuarie 2017 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Reacție rapidă

Azi sărbătorim Ziua internațională a dreptului de a ști!

O nouă variantă a platformei https://nuvasuparati.info este acum disponibilă cetățenilor care doresc să obțină informații de la orice instituție finanțată din fonduri publice.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 28 septembrie 2016 · comentarii · Evenimente și activități

Sedinta Consiliului General - decizii fara consultarea cetatenilor

ActiveWatch și Centru de Resurse pentru participare publică au transmis azi Primarului General al Municipiului București solicitarea de scoatere de pe ordinea de zi a proiectelor de hotarare de Consiliu General care nu au respectat prevederile Legii 52/ 2003 și nu au fost supuse dezbaterii publice (niciunul dintre proiectele de acte normative de pe ordinea de zi pentru ședința de miercuri nu a fost supus dezbaterii publice).

De la începutul mandatului doamnei Primar Gabriela Firea, doar trei proiecte de Hotărâre de Consiliu au fost afișate pe pagina dedicată dezbaterilor publice, așa cum prevede legea transparenței decizionale. Consideram ca aceasta practica aduce prejudicii cetatenilor si incalca angajamentele primarului cu privire la implicarea cetățenilor în deciziile publice.

citeste articolul »Publicat: Luni, 19 septembrie 2016 · comentarii · Reacție rapidă

Alertă. Tot mai mulți avertizori de integritate din România sunt hărțuiți!

ActiveWatch atrage atenția asupra înmulțirii cazurilor de hărțuire a avertizorilor publici în ultimele luni, pe fondul intensificării dezvăluirilor de interes public din diferite domenii.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 10 august 2016 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Reacție rapidă

Update ApTI cu privire la programul SRI - SII Analytics.

SRI a câștigat un proiect pe fonduri europene (axa 2 – OS 2.3. Creșterea utilizării sistemelor de e-guvernare) prin care intenționează să achiziționeze software și hardware de 25 de milioane de Euro pentru „consolidare și asigurarea interoperabilității sistemelor informatice”. 

citeste articolul »Publicat: Luni, 8 august 2016 · comentarii · Reacție rapidă

Ambasadorul Turciei în România, răspuns la apelul organizaţiilor de media privind situaţia jurnaliştilor arestaţi

O delegație a Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, formată din președintele executiv Cristi Godinac, vicepreşedinţii Cătălina Matei, Adrian Valentin Moise şi coordonatorul Departamentului internaţional al SRJ MediaSindMarilena Gheorghiţă,  alături de jurnalistul Mircea Toma, președintele ActiveWatch și Ioana Avădani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, a participat ieri, 3 august a.c, la o întâlnire cu  ambasadorul Turciei în România, Osman Koray Ertaş.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 3 august 2016 · comentarii · Evenimente și activități, Reacție rapidă

Actuala clasă politică protejează sclavagismul contemporan

Domnului Călin Popescu Tăriceanu, Președinte al Senatului,

Domnului Dacian Ciolos, Prim ministru – Guvernul României

 

Ieri, 20 iulie, organizațiile neguvernamentale care au susținut candidatura Georgianei Pascu pentru funcția de Președinte a Consiliului de monitorizare a implementarii Conventiei privind drepturile persoanelor cu dizabilități au fost înștiințate că doamna Pascu și-a înaintat demisia către instituția care tutelează Consiliul de monitorizare, respectiv Senatul României.

citeste articolul »Publicat: Joi, 21 Iulie 2016 · comentarii · Reacție rapidă

Scrisoare deschisă - respectarea drepturilor omului în Turcia

În atenția: Domnului Președinte al României, Klaus Iohannis, Domnului Prim Ministru al României, Dacian Cioloș, Domnului Ministru de Externe al României, Lazăr Comănescu


Pe data de 15 iulie 2016, a avut loc în Turcia o condamnabilă tentativă de lovitură de stat, urmată la foarte scurt timp de anunțul făcut de președintele Recep Tayyip Erdoğan și premierul Binali Yıldırım cum că făptuitorii vor plăti prețul.

citeste articolul »Publicat: Marti, 19 Iulie 2016 · comentarii · Reacție rapidă

Jandarmeria română e tobă de abuzuri

Domnule ministru, (...) pentru că susținem dreptul fundamental la liberă exprimare și dreptul la liberă întrunire vă rugăm, domnule ministru, în subordinea căruia funcționează Jandarmeria, să ne răspundeți la următoarele întrebări:

·      La ce să se aștepte participanții la protestul anunțat pentru sâmbătă și duminică în Piața Universității? Să fie legitimați și amendați?

·      Si ce veți face dacă, diseară, naționala de fotbal a României câștigă și ies mii sau zeci de mii de oameni în stradă să își manifeste bucuria? Trimiteți Jandarmeria să îi amendeze pe toți?

citeste articolul »Publicat: Vineri, 10 iunie 2016 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Reacție rapidă

Update: răspunsul Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI la Scrisoarea ActiveWatch cu privire la scandalul Hexi Pharma

Update (20.05.2016): răspunsul Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI la Scrisoarea ActiveWatch cu privire la scandalul Hexi Pharma

citeste articolul »Publicat: Vineri, 20 mai 2016 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Neutralitatea Internetului: 73 de ONG-uri din toată lumea au trimis o scrisoare deschisă autorităților de reglementare în telecomunicații din UE

Luni, 2 mai 2016, ActiveWatch, împreună cu EDRi și alte 72 de organizații ale societății civile de pe cinci continente au cerut autorităților europene de reglementare în telecomunicații să susțină neutralitatea Internetului în cadrul negocierilor care au loc în această perioadă privitoare la viitorul Internetului liber în Uniunea Europeană.

citeste articolul »Publicat: Luni, 2 mai 2016 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Reacție rapidă

Campania Politică fără Bariere: Propuneri de modificări legislative privind demiterea primarului

Pe baza principiilor și obiectivelor asumate în august 2015, Politică fără Bariere propune o serie de modificări față de reglementarea referendumului local pentru demiterea primarului și/sau dizolvarea consiliului local/județean. Acesta este este reglementat în textul Legii 215/2001 (republicată și actualizată) privind administrația publică locală. Propunerile noastre dezvoltă o parte din textele și argumentele deja avansate încă din septembrie 2015.

citeste articolul »Publicat: Joi, 14 aprilie 2016 · comentarii · Evenimente și activități

Campania Politică fără Bariere: Propuneri de modificări legislative privind alegerea Președintelui

Pe baza principiilor și obiectivelor Campaniei Politică fără Bariere, asumate în august 2015, propunem o serie de modificări fața de textul Legii 370/2004 (republicată și actualizată) privind alegerea Președintelui României. Propunerile noastre dezvoltă o parte din textele și argumentele deja avansate încă din decembrie 2014, respectiv septembrie 2015.

citeste articolul »Publicat: Joi, 14 aprilie 2016 · comentarii · Evenimente și activități

Campania Politică fără Bariere: Propuneri de modificări legislative privind alegerile europarlamentare

Pe baza principiilor și obiectivelor asumate în august 2015, Politică fără Bariere propune următoarele modificări față de textul Legii 33/2007 (republicată și actualizată) privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, luând în considerare și recomandările europene (menționate în coloana de Argumente), conform Rezoluției Parlamentului European din 11 noiembrie 2015. Propunerile noastre dezvoltă o parte din textele și argumentele deja avansate încă din decembrie 2014, respectiv septembrie 2015.

citeste articolul »Publicat: Joi, 14 aprilie 2016 · comentarii · Evenimente și activități

Apel pentru decență în campania electorală

Societatea civilă este extrem de diversă și că nimeni nu poate să o confiște și să pretindă că o reprezintă în ansamblul ei.

citeste articolul »Publicat: Joi, 14 aprilie 2016 · comentarii · Reacție rapidă

Demersuri în cadrul proiectului 'Avocatului poporului i se pregătește ceva!'

APADOR-CH alături de ANBCC și ActiveWatch  au organizat marti, 13 aprilie 2016, la București, conferința de închidere a proiectului „Ne trebuie un avocat al poporului mai eficient, în prezența domnului Victor Ciorbea, a reprezentanților mai multor instituții din Norvegia precum și a reprezentanților mai multor ambasade la București, cum ar fi SUA, Germania, Elveția și a doamnei ambasador a Norvegiei, Doamna Tove Bruvik Westberg.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 13 aprilie 2016 · comentarii · Evenimente și activități

Domnule prim-ministru, așteptăm calendarul discuțiilor așezate

ApTI, susținută de ActiveWatch și de alte șapte organizații nonguvernamentale, i-a scris astăzi premierului Dacian Cioloș, cerându-i să pună în practică promisiunea cu „discuțiile așezate” pe tema legilor pe care SRI dorește să le impună pe fondul atentatelor teroriste de la Bruxelles. 

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 30 martie 2016 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Reacție rapidă

Stimată Doamnă Ministru, Vă rugăm să publicaţi odată textul OUG!

În atenția doamnei Raluca Prună, Ministru al Justiției

Stimată doamnă ministru,

Ne tot spuneţi că OUG promovată de Ministerul Justiţiei face şi drege ... De pildă, că drege urmărirea penală care pare să fi fost slabă până acum şi face ca discuţia despre drepturile noastre sa nu fie un lux teoretic.[1] Cum ar veni, ne apără.

citeste articolul »Publicat: Luni, 14 martie 2016 · comentarii · Reacție rapidă

Candidatul societății civile în Consiliul Național de Integritate

ActiveWatch îl propune pe colegul nostru Paul Chioveanu ca reprezentant al societății civile în Consiliul Național de Integritate (CNI).

citeste articolul »Publicat: Vineri, 11 martie 2016 · comentarii · Evenimente și activități

Campania Politică fără Bariere: Cum înființezi un partid și cum participi cu el în alegeri?

În cursul acestei săptămâni, mai multe organizații din cadrul Campaniei Politică fără Bariere au publicat materiale care îndrumă pașii noilor partide, fie cu privire la înregistrarea unui nou partid, fie cu privire la participarea în alegeri a partidelor deja înregistrate. [Din 23 martie, ghidurile menționate mai jos sunt disponibile și în secțiunea specializată a Tribunalului Municipiului București.]

citeste articolul »Publicat: Vineri, 4 martie 2016 · comentarii · Evenimente și activități, Resurse, Publicații

Campania Politică fără Bariere: Mărțișor toxic privind finanțarea partidelor

Campania Politică fără Bariere protestează față de intenția de modificare a legislației privind finanțarea partidelor politice și campaniilor electorale. Conform Mediafax, Senatul României a adoptat ieri amendamente cu privire la închirierea sediilor și conturile de campanie. Astfel, partidele își fac cadou un mărțișor care ne poate otrăvi pe noi toți, în anul electoral 2016!

citeste articolul »Publicat: Marti, 1 martie 2016 · comentarii · Evenimente și activități, Reacție rapidă

Ministerul comunicațiilor se face că dezbate Legea securității cibernetice a doua oară

În urma anunțului de pe site-ul Ministerului pentru Comunicații și pentru Societatea Informațională cu privire la organizarea celei de-a doua sesiuni de dezbateri cu privire la legea securității cibernetice în data de 19 februarie 2016, dorim să ne exprimăm dezamagirea față de nerespectarea termenilor angajamentelor luate de către cele două ministere în timpul primei dezbateri din 12 februarie 2016.

citeste articolul »Publicat: Joi, 18 februarie 2016 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Reacție rapidă

5 motive pentru care contestăm noul proiect de lege a securității cibernetice

ActiveWatch susține scrisoarea inițiată de APADOR-CH și Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI) prin care cele două organizații semnalează, în 5 idei principale, de ce nu sunt de acord cu noul proiect de Lege a securității cibernetice, aflată acum din nou în dezbatere publică, după ce precedenta lege votată pe ascuns în Parlament anul trecut a fost desființată de Curtea Constituțională.

citeste articolul »Publicat: Marti, 9 februarie 2016 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Reacție rapidă

Rolul Avocatului Poporului în societatea românească

APADOR-CH alături de ANBCC și ActiveWatch  au organizat marti, 15 decembrie 2015, la Palatul Parlamentului dezbaterea publică cu tema ‘Rolul Avocatului Poporului în societatea românească’.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 18 decembrie 2015 · comentarii · Evenimente și activități

Campania Politică fără Bariere: Poziție privind alegerea primarilor în două tururi

Campania Politică fără Bariere a susținut, încă de la înființare, ideea alegerii primarilor în două tururi de scrutin (iată apelul publicat în februarie 2015). Dar sprijinul pentru această idee este condiționat de respectarea unui principiu fundamental pentru funcționarea unui stat democratic, principiul stabilității legislative.

citeste articolul »Publicat: Joi, 10 decembrie 2015 · comentarii · Evenimente și activități, Reacție rapidă

Campania Politică fără Bariere: Retrageți comasarea/uniformizarea din Programul de Guvernare

Organizaţiile membre ale Campaniei Politică fără Bariere îşi exprimă indignarea faţă de includerea în programul de guvernare al Guvernului Cioloş (la punctul 1.2 [din versiunea inițială]) a propunerii de „comasare a alegerilor prin uniformizarea tuturor mandatelor la cinci ani şi alinierea datelor pentru alegerile prezidenţiale, parlamentare, europarlamentare şi locale în scopul minimizării impactului negativ al proceselor electorale asupra vieţii economice şi sociale a ţării”.

citeste articolul »Publicat: Luni, 16 noiembrie 2015 · comentarii · Evenimente și activități, Reacție rapidă

Apel către premierul desemnat și parlamentari

ActiveWatch alături de mai multe organizații neguvernamentale solicită premierului desemnat retragerea lui Raul Bostan de la Ministerul Societății Informaționale.

citeste articolul »Publicat: Luni, 16 noiembrie 2015 · comentarii · Reacție rapidă

Mesaj pentru Președinte: criterii de integritate și de competență pentru viitorul premier!

Stimate Domnule Președinte,

 

Vă adresăm acest apel în numele organizațiilor neguvernamentale semnatare și în spiritul stării de nemulțumire profundă manifestată în stradă ca reacție la criza statului. Există un numitor comun al revendicărilor din stradă și al celor din partea organizațiilor neguvernamentale: lupta împotriva corupției și reforma clasei politice.

citeste articolul »Publicat: Luni, 9 noiembrie 2015 · comentarii · Reacție rapidă

Partide noi? Tot noi

ActiveWatch solicită Președintelui României și partidelor politice parlamentare să nu deturneze revolta societății adresate clasei politice și corupției sistemice prin organizarea de alegeri parlamentare anticipate.

citeste articolul »Publicat: Joi, 5 noiembrie 2015 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Reacție rapidă

Campania Politică fără Bariere: Legea votului prin corespondență, un model de eșec în legiferare

Pe 28 octombrie, Camera Deputaţilor a adoptat, oarecum pe genunchi, Legea privind votul prin corespondenţă. O lege care ar fi trebuit să faciliteze un drept universal a devenit un vehicul legislativ discriminatoriu, care stabilește privilegii pentru o categorie îngustă de cetăţeni, întâmplător aflați acum în atenţia politică şi birocratică a statului român.

citeste articolul »Publicat: Luni, 2 noiembrie 2015 · comentarii · Evenimente și activități, Reacție rapidă

Sesizare DNA privind folosirea abuzivă a coloanelor oficiale

În urma accidentului mortal din 20 octombrie 2015 suferit de un poliţist care însoţea autoturismul ministrului de interne, în presă au fost exprimate suspiciuni rezonabile în legătură cu legalitatea dispunerii acestei măsuri de însoţire, care ar fi contravenit condiţiilor privind urgenţa deplasării ministrului, prevăzute în art. 223 din Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 28 octombrie 2015 · comentarii · Reacție rapidă

Avocatul Poporului, sesizat să atace la CCR Ordonanța 43/2015 prin care Guvernul Ponta oferă serviciile SPP gratis pentru oricine le solicită

APADOR-CH împreună cu alte 21 de organizații neguvernamentale i-au cerut azi Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituțională Ordonanța 43/2015 prin care Guvernului Ponta modifică, printre altele, modul în care SPP va asigura coloane oficiale pentru diverși demnitari. Motivul este acela că ordonanța încalcă articolul 115 din Constituţie, adică nu este motivată de vreo situație extraordinară care să justifice înlocuirea Parlamentului, ca putere legiuitoare.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 28 octombrie 2015 · comentarii · Reacție rapidă

Votul prin corespondență, în pericol de moarte pe ultima sută de metri

În urma criticilor adresate de mai multe ONG-uri, parlamentarii au organizat o dezbatere pe tema legii votului prin corespondență luni, 26 octombrie la ora 17, deși termenul limită pentru depunerea amendamentelor pentru membrii Camerei Deputaților era 26 octombrie, ora 14.

citeste articolul »Publicat: Marti, 27 octombrie 2015 · comentarii · Reacție rapidă

Campania Politică fără Bariere: Votul prin corespondență, în pericol de moarte pe ultima sută de metri

În urma criticilor adresate de mai multe ONG-uri, parlamentarii au organizat o dezbatere pe tema legii votului prin corespondență luni, 26 octombrie la ora 17, deși termenul limită pentru depunerea amendamentelor pentru membrii Camerei Deputaților era 26 octombrie, ora 14.

citeste articolul »Publicat: Marti, 27 octombrie 2015 · comentarii · Evenimente și activități

Campania Politică fără Bariere: Aniversare cu multă frustrare. Votul prin corespondență

În ultimele 2 săptămâni am fi dorit să putem aniversa un an de la prima apariție publică a Campaniei Politică fără Bariere. Pe-atunci, ne adresam candidaților din alegerile prezidențiale cu un chestionar scurt, să aflăm de la ei cum văd reforma electorală. În ciuda unor neajunsuri evidente, măcar am reușit să reformăm câte ceva în privința legii partidelor, legii privind finanțarea partidelor și campaniilor electorale, respectiv în privința alegerilor locale și alegerilor parlamentare.

citeste articolul »Publicat: Luni, 26 octombrie 2015 · comentarii · Evenimente și activități

Campania Politică fără Bariere: Politicienii să demonstreze ACUM dacă vor votul prin corespondență

Noi, organizațiile grupate în Campania Politică fără Bariere, am constatat, în urma evoluțiilor din ultimele zile, că

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 23 septembrie 2015 · comentarii · Evenimente și activități

Campania Politică fără Bariere: Amendamente privind votul prin corespondență

Campania Politică fără Bariere a elaborat un set de amendamente față de proiectul legii privind votul prin corespondență. Pentru a facilita găsirea consensului între toți actorii implicați, aceste amendamente se referă la proiectul de lege înaintat de grupul parlamentar PNL, dar cuprind răspunsuri la întrebările de principiu adresate de grupurile parlamentare PSD, UDMR și al minorităților naționale.

citeste articolul »Publicat: Joi, 17 septembrie 2015 · comentarii · Evenimente și activități

Campania Politică fără Bariere: Amendamente privind votul prin corespondență

Campania Politică fără Bariere a elaborat un set de amendamente față de proiectul legii privind votul prin corespondență.

citeste articolul »Publicat: Joi, 17 septembrie 2015 · comentarii · Evenimente și activități

Campania Politică fără Bariere: Scrisoare deschisă către partidele parlamentare

Scrisoare deschisă către partidele parlamentare reprezentate în Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale, propunerilor legislative privind modificarea Legii partidelor politice şi a Legii privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale

citeste articolul »Publicat: Vineri, 11 septembrie 2015 · comentarii · Evenimente și activități

Campania Politică fără Bariere: Campania Politicǎ fǎrǎ Bariere nu s-a terminat; avem noi obiective

Coaliţia Politicǎ fǎrǎ Bariere şi-a îndeplinit cea mai mare parte a obiectivelor pe care şi le-a asumat în urmǎ cu nouǎ luni, obiective subsumate principiului eliminǎrii barierelor din calea participǎrii cetǎţenilor la viaţa politicǎ:

citeste articolul »Publicat: Duminica, 23 august 2015 · comentarii · Evenimente și activități

Campania Politică fără Bariere: LEGEA VOTULUI PRIN CORESPONDENȚĂ TREBUIE DEZBĂTUTĂ PUBLIC

Membrii campaniei Politică fără Bariere își exprimă îngrijorarea față de solicitarea copreședintei PNL, Alina Gorghiu, de a se introduce proiectul legii votului prin corespondență pe ordinea de zi a sesiunii parlamentare extraordinare.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 5 august 2015 · comentarii · Evenimente și activități

Campania Politică fără Bariere: Votul la distanță: da, dar nu oricum

Membrii Campaniei Politică fără Bariere au pus în discuție astăzi tema votului la distanță, în cadrul unei dezbateri menite să identifice cele mai bune soluții pentru înlăturarea barierelor din calea participării politice a cetățenilor. Au participat la dezbatere dl Mihai Voicu – Președintele Comisiei parlamentare pentru legile electorale, dl Laurențiu Ștefan – Consilier prezidențial, Departamentul de Politică Internă, dl Marian Muhuleț – Autoritatea Electorală Permanentă, precum și reprezentanți ai societății civile.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 8 Iulie 2015 · comentarii · Evenimente și activități

Campania Politică fără Bariere: Nelămuriri privind eventuala neconstituționalitate a radierii partidelor

Campania Politică fără Bariere a primit un al doilea răspuns întârziat la solicitarea din 11 mai, prin care invitam Administrația Prezidențială și Avocatul Poporului să cumpănească dacă nu cumva Legea partidelor politice cuprindea noi prevederi neconstituționale, după ce fusese modificată în Parlament.

citeste articolul »Publicat: Joi, 2 Iulie 2015 · comentarii · Evenimente și activități

Poliția Română ia la rând cu aplomb milițienesc semnatarii unei petiții

Update: Răspunsul Poliției Române

ActiveWatch și APADOR-CH protestează față de abuzurile grosolane incompatibile cu normele statului de drept prin care sunt hărțuite persoane care și-au exercitat dreptul la petiționare. Aperciem comportamenul Poliției Române ca fiind unul de tip milițienesc, similar poliției politice.

citeste articolul »Publicat: Marti, 30 iunie 2015 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Reacție rapidă

Campania Politică fără Bariere: Poziție Politică fără Bariere: dezbatere și pseudo-dezbatere

Ședința de azi a Comisiei Comune pentru Legile Electorale a luat în dezbatere aprobarea Legii privind alegerile parlamentare, în ciuda demersurilor și avertismentelor transmise de Campania „Politică fără Bariere” încă din 22 mai și 3 iunie. Cel mai probabil, deputații vor adopta mâine, 17 iunie, proiectul de lege, tot în absența dezbaterilor de substanță.

citeste articolul »Publicat: Marti, 16 iunie 2015 · comentarii · Evenimente și activități

Campania Politică fără Bariere: Punctul de vedere al Campaniei Politicǎ fǎrǎ Bariere despre Proiectul de Lege privind alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente

Politică fără Bariere a trimis în cursul zilei de astăzi către partenerii politici de dialog următorul punct de vedere

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 3 iunie 2015 · comentarii · Evenimente și activități

Campania Politică fără Bariere: Scrisoare deschisă, în atenția Comisiei comune

În atenția domnului Mihai Voicu, președinte al Comisiei comune pentru legile electorale, doamnei Gabriela Podașcă, vicepreședinte al aceleiași Comisii parlamentare, domnului Eugen Nicolicea, președinte al subcomisiei pentru Legea alegerilor parlamentare.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 22 mai 2015 · comentarii · Evenimente și activități

Campania Politică fără Bariere: Politică fără Bariere, nu numai în Capitală

Paralel cu activitățile desfășurate în Parlamentul României și consultările cu specialiștii Administrației Prezidențiale, reprezentanții Campaniei Politică fără Bariere s-au pus pe drumurile patriei, pentru a discuta cu notabilități locale despre modificările aduse la Legea partidelor, Legea finanțării partidelor, respectiv Legea alegerilor locale. În ciuda eforturilor de a demonstra că există suficient de multe deficiențe și necorelări, reprezentanții Politică fără Bariere au notat opinia participanților în aceste dezbateri, potrivit căreia promulgarea Legii privind finanțarea partidelor și campaniilor electorale ar putea contribui la reformarea modului în care se face politică.

citeste articolul »Publicat: Luni, 18 mai 2015 · comentarii · Evenimente și activități

Campania Politică fără Bariere: Legea partidelor suspectă de neconstituționalitate

Mai multe organizații neguvernamentale au înaintat azi Preşedintelui României solicitarea de a trimite proiectul Legii partidelor la Curtea Constituţională, în vederea exercitării controlului de constituţionalitate. 

citeste articolul »Publicat: Luni, 11 mai 2015 · comentarii · Evenimente și activități

Campania Politică fără Bariere: COMUNICAT DE PRESĂ: Primele măsuri spre deschiderea competiției politice

Organizațiile membre ale Campaniei Politică fără Bariere apreciază ca pozitivă adoptarea de către Parlamentul României a unui pachet de legi format din Legea partidelor politice, Legea finanțării partidelor și Legea alegerilor locale. Considerăm că, în ansamblul lor, acestea deschid competiția politică și introduc noi reglementări, care pot consolida reprezentarea politică a cetățenilor în următoarele cicluri electorale.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 8 mai 2015 · comentarii · Evenimente și activități

Solidaritate cu mișcarea OCCUPY:’Universitățile sunt pentru studenți’

ActiveWatch se solidarizează cu mișcarea de protest organizată de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și solicită Ministrului Educației - Sorin Cimpeanu, Guvernului României și Parlamentului să ia în considerare lista revendicărilor susținute de către ANOSR.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 8 mai 2015 · comentarii · Reacție rapidă

Update. Agresiuni cu tentă rasistă în comuna Racoș. Poliția suspectată de a le fi încurajat

ActiveWatch cere Ministerului Administrației și Internelor și Poliției Române anchetarea în regim de urgență a Poliției locale din Comuna Racoș

citeste articolul »Publicat: Vineri, 8 mai 2015 · comentarii · Reacție rapidă

Campania Politică fără Bariere: Noi votăm, nu argumentăm, nu parlamentăm!

La aproape 25 de ani de la infamul „noi muncim, nu gândim,” Comisia comună pentru legile electorale a reușit performanța de-a adopta două proiecte de lege cruciale pentru democrație în mai puțin de jumătate de oră, fără nicio urmă de argumentație, fără vreun dubiu, fără vreo remușcare.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 29 aprilie 2015 · comentarii · Evenimente și activități

Campania Politică fără Bariere: stadiul actual și pașii următori

Accesul la dezbaterile parlamentare si la documentele de lucru sunt premisele necesare pentru înfăptuirea unei reforme electorale reale, in condiții democratice, permițând actorilor interesați să își susțină punctele de vedere. 

citeste articolul »Publicat: Luni, 6 aprilie 2015 · comentarii · Evenimente și activități

Avocatului poporului i se pregătește ceva: poporul îl vrea înapoi

APADOR-CH, împreună cu ActiveWatch și ANBCC, demarează azi un proiect menit să eficientizeze activitatea instituției Avocatului Poporului

citeste articolul »Publicat: Marti, 31 martie 2015 · comentarii · Evenimente și activități

POS DRU, calul de bătaie în programele operaționale

Reprezentanții Coaliției ONG pentru Fonduri Structurale au trimis o scrisoare deschisa ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, în care își declară îngrijorarea asupra modului în care este gestionat Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

citeste articolul »Publicat: Joi, 26 martie 2015 · comentarii · Reacție rapidă

Campania Politică fără Bariere: Finanțarea partidelor sub eclipsă

Camera Deputaților a adoptat miercuri un proiect de legepentru modificarea și completarea Legii finanțării partidelor politice și campaniilor electorale. 

citeste articolul »Publicat: Vineri, 20 martie 2015 · comentarii · Evenimente și activități

Adevărata urgență: demisia lui Ponta!

12 ONG-uri vor demisia premierului Ponta și îi cer Avocatului Poporului să conteste la Curtea Constituțională cele 26 de ordonanțe ascunse într-una singură

citeste articolul »Publicat: Luni, 16 martie 2015 · comentarii · Reacție rapidă

Campania Politică fără Bariere: Posibile implicații ale aplicării prevederilor privind radierea, așa cum apar în forma actuală a proiectului de lege

În proiectul noii Legi a partidelor politice au fost introduse criterii de radiere a partidelor extrem de drastice, care fac imposibilă, de facto, existența partidelor locale.

citeste articolul »Publicat: Joi, 12 martie 2015 · comentarii · Evenimente și activități

Campania Politică fără Bariere: Legile partidelor: ce s-a făcut până acum și ce așteptăm de la Parlament

După cum am menționat în poziția anterioară, Campania Politică fără Bariere a observat cum o serie de obstacole în calea formării partidelor și participării lor la viața politică se reîntorc prin procedurile de finanțare și radiere.

citeste articolul »Publicat: Joi, 5 martie 2015 · comentarii · Evenimente și activități

Campania Politică fără Bariere: Bariere indirecte în cadrul procedurii de radiere și în criteriile de finanțare a partidelor

Luni și marți, 2-3 martie, reprezentanții Campaniei Politică fără Bariere și ai Asociației pentru Minți Pertinente—AMPER au participat la lucrările subcomisiei parlamentare pentru modificarea Legii partidelor politice și a Legii privind finanțarea partidelor și a campaniilor electorale. 

citeste articolul »Publicat: Marti, 3 martie 2015 · comentarii · Evenimente și activități

Campania Politică fără Bariere: Comisia parlamentară privind legile electorale: undă verde pentru liberalizarea vieții politice

În ședința din 24 februarie, Comisia comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru legile electorale și legea partidelor a adoptat câteva principii promovate de Campania Politică fără Bariere, care deschid calea pentru liberalizarea vieții politice. Amintim ca extrem de importante:

citeste articolul »Publicat: Marti, 24 februarie 2015 · comentarii · Evenimente și activități

Campania Politică fără Bariere: Apel pentru o reformă adevărată a legilor electorale

Noi, organizațiile și grupurile semnatare, am luat la cunoștință cu îngrijorare despre deciziile luate de Comisia parlamentară pentru legea partidelor si legile electorale în ședința din 10 februarie a.c. 

citeste articolul »Publicat: Vineri, 13 februarie 2015 · comentarii · Evenimente și activități, Reacție rapidă

Campania Politică fără Bariere: Pragul electoral și alegerea primarilor

Marți, 10 februarie 2015, comisia parlamentară de specialitate a adoptat o serie de principii de lucru în privința legilor electorale, legii partidelor politice și legii finanțării partidelor.

citeste articolul »Publicat: Joi, 12 februarie 2015 · comentarii · Evenimente și activități

Campania Politică fără Bariere: Președintele susține reforma partidelor în Parlament. Pașii următori ai PfB

Ieri, 9 februarie, Președintele României, dl. Klaus Iohannis, a adresat un mesaj Parlamentului, conform art. 88 din Constituție. Din corpul discursului, am reținut acest pasaj, care subliniază însemnătatea demersului pornit de Campania Politică fără Bariere, încă din luna octombrie a anului trecut:

citeste articolul »Publicat: Marti, 10 februarie 2015 · comentarii · Evenimente și activități

Legea securității cibernetice, încă o tentativă a serviciilor de a intra în viața privată a cetățenilor, e neconstituțională - See more at: http://www.apador.org/legea-securitatii-cibernetice-inca-o-tentativa-a-serviciilor-de-intra-in-viata-privata-a-ceta

Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) și Asociația pentru Tehnologie şi Internet (ApTI) salută decizia CCR de a declara neconstituțională, în ansamblu, Legea securității cibernetice. Această lege reprezintă încă o tentativă a legiuitorului, împreună cu serviciile de informații, de intruziune în viața privată a individului sub pretextul luptei împotriva terorismului.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 21 ianuarie 2015 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Reacție rapidă

Un grav atentat împotriva drepturilor fundamentale este folosit de autoritățile române ca un pretext pentru a propune restrângerea drepturilor fundamentale

Organizațiile semnatare ale acestui comunicat își exprimă îngrijorarea cu privire la insistența cu care instituțiile abilitate ale statului re-propun acum, în regim de urgență, un pachet de măsuri de supraveghere generalizată care încalcă drepturile omului.

citeste articolul »Publicat: Joi, 8 ianuarie 2015 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Reacție rapidă

Campania Politică fără Bariere: Propuneri de modificări legislative

Organizațiile neguvernamentale reunite în cadrul Campaniei Politică fără Bariere au lansat o serie de propuneri de modificare a legislației referitoare la partidele și formațiunile politice, necesare pentru garantarea exercitării drepturilor la asociere politică și participare în alegeri.

citeste articolul »Publicat: Marti, 16 decembrie 2014 · comentarii · Evenimente și activități

Supravegherea conturilor bancare violează viața privată

Către MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE


Adresa: Strada Apolodor nr. 17, sector 5, cod 050741, Bucureşti

 

 

Opinie referitoare la propunerea de

ORDONANŢA DE URGENŢĂ pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul procedural fiscal, precum şi pentru reglementarea unor măsuri fiscale

publicat în data de 03.12.2014

citeste articolul »Publicat: Luni, 15 decembrie 2014 · comentarii · Reacție rapidă

București - Lansarea Raportului de audit al accesibilității spațiului public urban

Asociația ActiveWatch, Fundația Motivation și Fundația Light into Europe au lansat azi, 11 decembrie 2014, la București, Raportul de audit al accesibilității spațiului public urban realizat pentru orașele Arad, București și Râmnicu Vâlcea. Raportul vine în întâmpinarea demersurilor autorităților publice din România care nu mai târziu de 2015 trebuie să elaboreze Planurile de Mobilitate Urbană Durabilă.

citeste articolul »Publicat: Joi, 11 decembrie 2014 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități, Evenimente și activități, Publicații, Publicații

Reformați responsabil legea electorală și legea partidelor politice


citeste articolul »Publicat: Marti, 25 noiembrie 2014 · comentarii · Reacție rapidă

Dezbatere: Dosarele din justiție, presa și dreptul la viață privată

Ce filtre folosesc jurnaliștii pentru a decide ce publică din dosarele justiției? Ce conținut este de interes public și ce conținut poate afecta dreptul la viață privată? Folosesc redacțiile/jurnaliștii coduri de scriere care să-i îndrume în astfel de situații? Ar trebui să existe astfel de documente?

citeste articolul »Publicat: Vineri, 21 noiembrie 2014 · comentarii · FreeEx, Evenimente și activități, Evenimente și activități

Apel la responsabilitatea partidelor politice

Apel la responsabilitate!

citeste articolul »Publicat: Sambata, 15 noiembrie 2014 · comentarii · Reacție rapidă

Apel către Victor Ponta și Klaus Iohannis – dezbaterea trebuie să aibă loc într-un cadru echidistant!

Facem un apel la cele două tabere politice și la cei doi candidați să dea dovadă de responsabilitate, de respect pentru electorat, și să găsească de urgență o formulă care să permită organizarea unei dezbateri directe, în condiții care să garanteze un cadru echidistant pentru întâlnire.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 7 noiembrie 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Reacție rapidă

A doua dezbatere România sustenabilă - Capitalism verde sau transformare socio-ecologică?

Invitație. În data de 10 noiembrie 2014, între orele 17.00-19.00, la Impact Hub București va avea loc dezbaterea întitulată Capitalism verde sau transformare socio-ecologică.

citeste articolul »Publicat: Joi, 23 octombrie 2014 · comentarii · Evenimente și activități

Apel către candidați: eliminați barierele politicii din calea cetățenilor

Doamnelor și domnilor candidați,

citeste articolul »Publicat: Luni, 13 octombrie 2014 · comentarii · Reacție rapidă

Campania Politică fără Bariere: Scrisoare publică

Vă solicităm să luați în considerare următoarele propuneri ale campaniei Politică fără bariere și să vă asumați punerea lor în practică. Așteptăm cu interes pozițiile dumneavoastră publice din care să reiasă fără echivoc dacă:

citeste articolul »Publicat: Luni, 13 octombrie 2014 · comentarii · Evenimente și activități, Reacție rapidă

Campania Politică fără Bariere: Scrisoare publică


citeste articolul »Publicat: Luni, 13 octombrie 2014 · comentarii · Evenimente și activități

Alianța STOP TTIP lansează propria Inițiativă Cetățenească

Comisia Europeană, chemată în instanţă de către Societatea Civilă Europeană

citeste articolul »Publicat: Vineri, 19 septembrie 2014 · comentarii · Reacție rapidă

Solidarizare cu societatea civilă din Ungaria

ActiveWatch se alătură acțiunii de solidarizare cu societatea civilă din Ungaria, în urma abuzurilor fără precedent asupra organizațiilor independente și incomode pentru autoritățile de la Budapesta.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 17 septembrie 2014 · comentarii · Reacție rapidă

Domnilor Ponta și Dragnea, nu puneți legea între paranteze!

Am aflat cu surprindere din mass-media despre intenția Guvernului de a „rezolva problema blocajelor la nivel local” printr-un artificiu legislativ: ordonanța de urgență care suspendă aplicarea unei legi pe perioadă limitată. Deși în Legea 24/ 2000 este stipulată ca posibilă această tehnică de suspendare temporară, semnatarii prezentei scrisori consideră că această modalitate instituțională de a soluționa o criză politică contravine interesului public, atât la nivelul formei (OUG), cât și la nivelul conținutului (încurajarea traseismului politic pentru o perioadă limitată de timp).

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 27 august 2014 · comentarii · Reacție rapidă

Apel către candidații la prezidențiale: nu otrăviți cetățenii cu tensiune interetnică și interconfesională

ActiveWatch, organizație neguvernamentală care militează pentru comunicare liberă în interes public, își exprimă îngrijorarea cu privire la introducerea temelor etnice și de apartenență religioasă în discursul public din preajma alegerilor prezidențiale.

citeste articolul »Publicat: Marti, 5 august 2014 · comentarii · Antidiscriminare, Reacție rapidă, Reacție rapidă

Comentarii cu privire la Strategia Agenda Digitală pentru România, aflată în consultare publică, din partea Coaliției pentru Date Deschise

Documentul aflat în consultare reprezintă o traducere, pe alocuri neinteligibilă, în limba română, a unor deziderate cuprinse în documente de politici publice europene, fără a exista o coroborare cu politici publice naționale deja existente pe aceleași teme și fără a cuprinde obiective măsurabile și activități concrete pentru îmbunătățirea situației actuale. De asemenea, documentul nu ia în calcul eforturile realizate în anumite domenii până în prezent și nevoile identificate cu această ocazie, în definirea liniilor de acțiune. Mai mult, în ceea ce privește zona de comerț electronic, s-au redat doar aspecte prevăzute în comunicatele Comisiei Europene cu privire la comerțul transfrontalier, fără a se lua în seamă studiile de pe piața internă.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 1 august 2014 · comentarii · Reacție rapidă

Opinia și solicitările APADOR-CH cu privire la Proiectul de lege pentru transpunerea unor acte normative europene

ActiveWatch susține prezentul demers inițiat de APADOR-CH.

citeste articolul »Publicat: Marti, 15 Iulie 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Reacție rapidă

Marșul Oraș <accesibil> pentru oameni!

Sâmbătă, 19 iulie, începând cu ora 11, are loc în București marșul Oraș <accesibil> pentru oameni dedicat drepturilor pietonilor din capitală. Marșul va avea ca punct de plecare Piața Universității (zona statui) și se va încheia în Piața Victoriei, respectând următorul traseu: Piața Universității, Bulevardul Nicolae Bălcescu, Strada C.A. Rosetti, Bulevardul Magheru, Piața Romană, Bulevardul Lascăr Catargiu, Piața Victoriei. Organizatorii marșului sunt ActiveWatch, OPTAR și ONPHR.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 9 Iulie 2014 · comentarii · Evenimente și activități

LIDER Plus - program de practică inovativ adresat studenților Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din București

ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei alături de partenerii săi, Facultatea de Științe Politice din cadrul Universității din București și Marketer Club, a lansat astăzi, 1 iulie 2014, Programul de practică LIDER Plus. Programul are capacitatea să ofere stagii de practică pentru 360 de studenţi ai Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din București în anul academic 2014 – 2015. La eveniment au participat Liliana Ciobanu, director al CNDIPT OI POSDRU și Codrin Scutaru, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii, actuali și foști studenți ai facultății.

citeste articolul »Publicat: Marti, 1 Iulie 2014 · comentarii · Evenimente și activități

Observatii si propuneri privind Planul national de actiune 2014-2016, Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisa

Observațiile și recomandările ActiveWatch și Funky Citizens privind actualul draft al Planului Național de Acțiune 2014-2016, Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă.

citeste articolul »Publicat: Luni, 31 martie 2014 · comentarii · Evenimente și activități

Organizatiile neguvernamentale cer demiterea lui Ionel Blănculescu aflat în conflict de interese la Guvern"

Organizațiile semnatare solicită premierului Victor Ponta demiterea consilierului onorific al Primului Ministru pentru conflict de interese și suspiciune de trafic de influență în favoarea RMGC.

Redăm mai jos conținutul scrisorii deschise adresate premierului Victor Ponta:

 

Stimate domnule Prim-Ministru Victor Ponta,

Așa cum au dovedit-o evenimentele de anul trecut, subiectul proiectului minier de la Roșia Montană este una dintre cele mai controversate teme din România, atât în ceea ce privește problemele de mediu, cât și în ceea ce privește respectarea principiilor statului de drept.

În acealași timp, ultimul Raport al Comisiei Europene cu privire la Mecanismul de Cooperare și Verificare menționează printre principalele tipuri de probleme cu care se confruntă România conflictul de interese și traficul de influență, alături de stabilitatea mecanismelor judiciare de sancționare a acestor fapte.

În acest context, vă semnalăm un fapt deosebit de grav, un caz de conflict de interese care îl vizează pe consilierul dumneavoastră, domnul Ionel Blănculescu. Conform dezvăluirilor apărute în presă (http://www.riseproject.ro/articol/pe-cine-a-platit-rmgc-in-2013/) domnia sa a beneficiat prin intermediul firmei Consultanță și Investiții Financiare SRL, la care este acționar majoritar, de un contract de consultanță în valoare de 122.910 lei de la compania Republika Interactive, firma care administrează campaniile de publicitate online ale RMGC și postările din spațiul virtual românesc favorabile corporației miniere (Republika Interactive are un contract cu RMGC în valoare de 1.484.699 lei).

În lumina acestor dezvăluiri, vă solicităm demiterea de urgență a domnului Blănculescu din poziția de consilier onorific al domniei voastre. Fiind suspect de trafic de influență în favoarea companiei RMGC și tinând cont de recomandările Comisiei Europene din MCV, vă solicităm demararea unei anchete a Corpului de Control al Primului-Ministru pentru a analiza influența domnului Blănculescu asupra membrilor și angajaților Guvernului României.

De asemenea, având în vedere potențialul de intoxicare la care ați fost expus și pentru a înlătura orice fel de suspiciune în ceea ce privește modul în care vă poziționați pe acest subiect, vă solicităm o reevaluare urgentă a poziției dumneavoastră cu privire la subiectul proiectului minier de la Roșia Montană.

Necesitatea unei reevaluari este cu atât mai urgentă cu cât, înainte ca domnul Blănculescu să vă fie cosilier, poziția dumneavoastră publică era împotriva abuzurilor de la Roșia Montană. Repoziționarea dumneavoastră în acest caz și lipsa unui comportament coerent pe această temă vă face părtaș la suspiciunea de trafic de influență care planează asupra domnului Blănculescu.


Semnatari:

Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis
Asociația Miliția Spirituală
ActiveWatch Agenția de Monitorizare a Presei
Asociația Salvați Dunărea și Delta
Fundația Terra Mileniul III
Asociația ARIN
Asociația Salvați Bucureștiul
Asociația Eco-civica
Asociația Floarea Reginei Sinaia
Asociația EPAS
Asociația Transmont Făgăraș
Asociația Mai Bine

Sursa foto: Florin Eşanu / Epoch Times

citeste articolul »Publicat: Vineri, 24 ianuarie 2014

Scrisoare deschisă despre abuzurile de la Pungești

În urma ultimelor evenimente petrecute la Pungești, organizațiile semnatare solicită domnului Radu Stroe, ministrul afacerilor interne, să ordone declanșarea unei anchete cu privire la faptele comise de jandarmii care au acționat în comuna vasluiană începând de luni noaptea.

citeste articolul »Publicat: Joi, 5 decembrie 2013 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Reacție rapidă

Solicitare retragere proiect de lege privind descentralizarea

Scrisoare deschisă adresată de 17 organizații neguvernamentale domnilor Victor Ponta și Liviu Dragnea prin care se solicită retragerea proiectului de lege privind stabilirea unor măsuri de descentralizare

citeste articolul »Publicat: Joi, 7 noiembrie 2013 · comentarii · Evenimente și activități, Reacție rapidă

Deși CCR a declarat neconstitutională ordonanța de urgență privind insolvența, pericolul discriminării instituțiilor media persistă

APADOR-CH și ActiveWatch salută Decizia Curții Constituționale nr. 447 din 29 octombrie 2013 prin care a fost declarată neconstituțională OUG nr. 91/2013 privind insolvența.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 1 noiembrie 2013 · comentarii · Evenimente și activități, Reacție rapidă

PUBLICAȚIE: "Ordinul 2701 după doi ani"

ActiveWatch, Asociația pentru Tranziție Urbană și Grupul pentru Dezvoltare Locală au lansat raportul Ordinul 2701 după doi ani , o analiză națională a modului în care a fost implementat Ordinul de Ministru 2701 / 2011 cu privire la participarea publicului în deciziile de urbanism. Astfel, au fost analizate practicile Primăriei Municipiului București și ale primăriilor reședințelor de județ, iar studiul scoate la iveală lipsa de informare a cetățenilor cu privire la dreptul de a se implica în deciziile care îl privesc, precum și o slabă capacitate de comunicare a instituțiilor publice.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 1 noiembrie 2013 · comentarii · Evenimente și activități, Publicații

Invitatie dezbatere: Starea și perspectivele urbanismului participativ

București, 29 octombrie, 2013

Asociația Agenția de Monitorizare a Presei, Asociația pentru Tranziție Urbană și Grupul pentru Dezvoltare Locală vă invită joi, 31 octombrie, la lansarea raportului de analiză național “Starea și perspectivele urbanismului participativ”. Dezbaterea va avea loc la Café Verona (în cadrul librăriei Cărturești, str. Pictor Arthur Verona, nr.13-15), începând cu ora 10. La dezbatere vor participa reprezentanți ai instituțiilor publice locale din țară, precum și consilieri locali și arhitecți șefi din București.

citeste articolul »Publicat: Marti, 29 octombrie 2013 · comentarii · Evenimente și activități

Amicii Curții Constituționale

Amicus curiae, ultima soluție prin care APADOR-CH și ActiveWatch încearcă să convingă Curtea Constituțională să apere libertatea presei.

citeste articolul »Publicat: Luni, 28 octombrie 2013 · comentarii · Evenimente și activități

Avocatul Poporului mai are două zile ca să apere libertatea presei la Curtea Constituțională

Reprezentanții APADOR-CH au depus azi solicitarea la sediul Avocatului Poporului.

citeste articolul »Publicat: Joi, 24 octombrie 2013 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Reacție rapidă

Executare în stil ONGist: Azi am obținut protocolul de cooperare între Institutul Național al Patrimoniului și RMGC

ActiveWatch și Asociația pentru Monitorizarea Justiției au obținut astăzi, 21 octombrie 2013, prin executare silită, Protocolul de cooperare dintre Institutul Național al Patrimoniului și SC Roșia Montană Gold Corporation SA, încheiat la data de 15 iulie 2011.

citeste articolul »Publicat: Luni, 21 octombrie 2013 · comentarii · Evenimente și activități

Primăria Generală a Capitalei o minte pe Europa că face dezvoltare durabilă

Azi, 16.10.2013, 8 organizatii neguvernamentale au transmis Comisarului European pentru Mediu, Janez Potočnik, o scrisoare deschisă despre modul în care Primăria Generală a Municipiului București a distorsionat informații în relatarea situației din București pe pagina oficială a Săptămânii Europene a Mobilității.

Săptămâna Europeană a Mobilității (16-22 Septembrie) reprezintă o săptămână dedicată orașelor durabile, care înțeleg să dezvolte orașul în termenii unei infrastructurii sustenabile, înțeleasă ca prioritizare a mersului pe jos, transportului public, mersului pe bicicletă și a descurajării transportului cu autoturismul.

Primăria Generală a aplicat la acest eveniment pe site-ul oficial cu descrieri care ale unor fapte sau situații care nu există în București
 

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 16 octombrie 2013 · comentarii · Evenimente și activități, Reacție rapidă

Arătați-ne cât de independentă este justiția din România

Update: răspunsul DNA aici

Scrisoare deschisă

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 9 octombrie 2013 · comentarii · Reacție rapidă

Premierul Ponta s-a uns baron al justiției în România

ActiveWatch și AMJ au sesizat Comisia Europeană în legătură cu atacurile prim-ministrului Ponta la adresa independenței justiției.

citeste articolul »Publicat: Luni, 7 octombrie 2013 · comentarii · Evenimente și activități, Reacție rapidă

UPDATE. Solicitare de interes public adresată SRI: Ce sunt eco-anarhiștii?

ActiveWatch solicită directorului Serviciului Român de Informații, George Cristian Maior, și Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI să prezinte detalii cu privire la amenințarea „extremistă” și „eco-anarhistă” despre care a susținut că planează asupra protestelor privind situația de la Roșia Montană.

Update 21 octombrie 2013: Citiți răspunsul Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI

UPDATE 14 octombrie 2013: Citiți răspunsul SRI de la finalul acestei solicitări.

citeste articolul »Publicat: Joi, 3 octombrie 2013 · comentarii · Evenimente și activități, Reacție rapidă

Xenofobia de inspirație comunistă este inacceptabilă

Organizații neguvernamentale solicită PNL să retragă sprijinul politic deputatului Mihăiță Calimente

citeste articolul »Publicat: Luni, 30 septembrie 2013 · comentarii · Reacție rapidă

Există joburi fără cianură?

Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA”, ActiveWatch și Rețeaua RuralNet au propus astăzi spre dezbatere subiectul locurilor de muncă de la Roşia Montană. Locurile de muncă sunt principalul argument al susţinătorilor proiectului de exploatare minieră. Exploaterea aurului prin cianurare este considerată de susţinătorii proiectului drept unica şansă de dezvoltare economică a regiunii. Premierul Victor Ponta a declarat că, fără proiect, „judeţul Alba îl ştergem de pe harta economică”.

citeste articolul »Publicat: Joi, 19 septembrie 2013 · comentarii · Evenimente și activități

Conferință de presă: Există joburi fără cianură?

Mâine, 19 septembrie, de la 11.30, la Sediul Cartel Alfa (Splaiul Independentei, Nr 202A, etaj 2)

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 18 septembrie 2013 · comentarii · Evenimente și activități, Reacție rapidă

Scrisoare deschisa adresata politicienilor romani

Noi, reprezentantii organizatiilor semnatare, am constatat in ultimele zile intensificarea insinuarilor la adresa organizatiilor neguvernamentale venite din partea câtorva politicieni, inclusiv din partea prim-ministrului Romaniei. Mass media au preluat si amplificat acuzatiile referitoare la presupuse interese ale unor terti pe care le-ar reprezenta acele structuri ale societatii civile care ar fi sprijinit protestele impotriva promovarii legii de exploatare aurifera de la Rosia Montana.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 13 septembrie 2013 · comentarii · Evenimente și activități, Reacție rapidă

În curtea CSM a murit o pisică

Pe 16 și 19 mai a.c două declarații publice ale actualului prim-ministru Victor Ponta (fost procuror și ministru al Justiției) ne-au atras atenția determinându-ne, ca organizație interesată de calitatea comunicării în spațiul public în beneficiul cetățenilor, să sesizăm garantul independenței justiției - Consiliul Superior al Magistraturii (Art. 133 din Constituție). 

citeste articolul »Publicat: Luni, 26 august 2013 · comentarii · Reacție rapidă

Bucharest: Solidarity with protesters in Turkey

citeste articolul »Publicat: Joi, 6 iunie 2013 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Premierul Victor Ponta invită la fraude electorale

ActiveWatch a cerut astăzi Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să ia poziție, conform obligațiilor care îi revin prin Articolul 30 Alin. (1) din legea în baza căreia funcționează, cu privire la atacurile de săptămâna trecută ale premierului Victor Ponta la adresa independenței justiției.

citeste articolul »Publicat: Joi, 30 mai 2013 · comentarii · Reacție rapidă

Societatea civilă – o voce puternică în procesul de modificare a Constituției României

ActiveWatch publică pachetul de propuneri, observații și modificări de revizuire a Constituției României rezultate în urma unui proces de consultare și deliberare cu alte organizații civice, în cadrul căruia deciziile au fost luate prin consens.

citeste articolul »Publicat: Joi, 23 mai 2013 · comentarii · Evenimente și activități

Campania pentru Roșia Montană

ActiveWatch* înregistrează un prim succes în lupta cu secretomania Ministerului Culturii.

citeste articolul »Publicat: Joi, 11 aprilie 2013 · comentarii · Reacție rapidă

Plângere penală împotriva celor care au distrus un monument istoric

Organizațiile Asociația Salvați Bucureștiul, ActiveWatch - Asociația Agenția de Monitorizare a Presei, Asociația pentru Protecția și Documentarea Monumentelor și Patrimoniului din România Pro_Do_Mo și Fundația Eco-Civica au depus în data de 28 martie 2013, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 o plângere penală împotriva celor care au distrus Hala Matache, monument istoric. 

citeste articolul »Publicat: Joi, 28 martie 2013 · comentarii · Evenimente și activități, Reacție rapidă

Scrisoare deschisă adresată dlui Crin Antonescu și membrilor Comisiei comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituției României


citeste articolul »Publicat: Miercuri, 27 martie 2013 · comentarii · Evenimente și activități, Reacție rapidă

Hala Matache – ultima consultare oferită de doctorul Oprescu

Primăria Generală a Municipiului București (PMB) organizeaza luni, 25 martie, la sediul de pe Splaiul Independentei, nr. 291-293, o dezbatere publică pe marginea a trei Planuri de Urbanism Zonal din zona Buzești Berezi. Unul dintre aceste proiecte cuprinde și propunerea Primăriei cu privire la “strămutarea Halei Matache” prin demolare.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 22 martie 2013 · comentarii · Evenimente și activități, Reacție rapidă

Dezbatere publică: Avem nevoie de pasajul pietonal de la Piața Romană?

Centrul de Resurse pentru participare publica și ActiveWatch vă invită să vă spuneți părerea cu privire la inițiativa Primăriei Generale de a face un pasaj în zona Pieței Romane pentru a facilita tranzitul mașinilor. Miercuri, de la ora 12, la sediul PMB, va avea loc o dezbatere publică pe marginea proiectului. Dezbaterea a fost solicitată de cele două organizații. Documentația tehnică este postată pe site-ul PMB.  Noi considerăm că acest proiect este un asalt la dreptul fundamental al cetățeanului de a fi un pieton cu vedere la cer!

citeste articolul »Publicat: Joi, 28 februarie 2013 · comentarii · Evenimente și activități, Reacție rapidă

Douăsprezece ONG-uri solicită Președintelui Comisiei de revizuire a Constituției elaborarea unui calendar și a unei metodologii de consultare a cetățenilor

În contextul demersului public de revizuire a Constituției României și al pașilor întreprinși deja în această direcție de către decidenții politici, ieri, 27 februarie 2013, Asociația Națională a Birourilor de Consiliere pentru Cetățeni (ANBCC) a transmis o scrisoare deschisă Președintelui Comisiei de revizuire a Constituției, Crin Antonescu.

 ActiveWatch, alături de alte organizații neguvernamentale, sprijină acțiunea ANBCC și este semnatară a prezentei scrisori.

citeste articolul »Publicat: Joi, 28 februarie 2013 · comentarii · Evenimente și activități, Reacție rapidă

Scrisoare către Parlamentul României Camera Deputaţilor

Referitor la: Pl-x nr. 372/2011 - Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.26/2000 privind asociaţiile şi fundaţiile, cu modificările şi completările ulterioare.

citeste articolul »Publicat: Marti, 26 februarie 2013 · comentarii · Evenimente și activități, Reacție rapidă

Miercuri miting la Ministerul Culturii

Platforma pentru Orașe Durabile organizează miercuri, 13 februarie, începând cu ora 11, un miting în fața Ministerului Culturii. Având în vedere că Ministrul Daniel Barbu urmează să ia o decizie cu privire la avizul de translatare prin demolare a Halei Matache, manifestanții solicită Ministrului să respingă avizul emis și să reia procedura de avizare, lunându-se în calcul soluția de menținere pe actualul amplasament al Halei Matache. Menționăm că avizul consultativ existent acum a fost emis fără a considera această opțiune și că există angajamentul Primăriei Generale pentru reconstrucția a altor trei imoble “translatate prin demolare” care încă nu au fost reconstruite.

citeste articolul »Publicat: Luni, 11 februarie 2013 · comentarii · Reacție rapidă

Opriți finanţarea de către Stat a cultelor religioase şi redirecţionati aceste fonduri către Educaţie, Cercetare şi Sănătate!

Azi, 5 februarie,  am semnat o scrisoare deschisă prin care am solicitat decidenților politici să revină asupra deciziei de a aloca, prin bugetul de stat, 0,4% din Proiectul Bugetului de Stat 2013 către cultele religioase.

citeste articolul »Publicat: Marti, 5 februarie 2013 · comentarii · Reacție rapidă

Pichetarea CNA pentru minciunile difuzate despre referendumul privind Roșia Montană - și monitorizarea presei care documentează dezinformarea –

În dimineața de azi – 29 ianuarie – șapte activiști din campania Salvați Roșia Montană s-au legat cu lanțuri în fața sediului Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) pentru “a transmite românilor că CNA le ascunde adevărul despre Roșia Montană”. Protestatarii se referă la lipsa oricărei reacții a CNA la reclamațiile cetățenilor care au semnalat abaterile de la legea audiovizualului comise de unele televiziuni cu prilejul relatărilor privind referendumul privind mineritul din data de 9 decembrie.

Articolul integral pe BLOGUL ActiveWatch.

citeste articolul »Publicat: Marti, 29 ianuarie 2013 · comentarii · Evenimente și activități

Scrisoare adresată dlui Victor Ponta, Prim-Ministru: Solicităm publicarea proiectului de buget pentru anul 2013 in format deschis, la momentul trimiterii in Parlament pentru dezbatere

Stimate domnule Prim-Ministru,

Vă solicităm ca proiectul de buget pentru anul 2013 să fie publicat în format deschis la momentul trimiterii în Parlament pentru dezbatere.

Această acțiune va marca o schimbare esențială de atitudine a autorităților publice în ceea ce privește transparența și accesul la informații publice. Va însemna respectarea angajamentelor pe care România și le-a asumat față de cetățenii ei și față de partenerii internaționali, dar și a celor pe care dumneavoastră personal vi le-ați asumat prin programul de guvernare și prin declarațiile politice.
 

citeste articolul »Publicat: Marti, 15 ianuarie 2013 · comentarii · Reacție rapidă

APEL către jurnaliști: monitorizați referendumul cianurii!

Pe 9 decembrie avem nevoie de sprijinul dumeavoastră pentru a depista eventualele nereguli în desfăşurarea referendumului cianurii din Munţii Apuseni și a le face cunoscute publicului larg. Locuitorii din 35 de localităţi ale judeţului Alba sunt chemaţi la urne să răspundă la întrebarea: „Sunteţi de acord cu repornirea mineritului în Munţii Apuseni şi a exploatării de la Roşia Montană?”.

citeste articolul »Publicat: Joi, 6 decembrie 2012 · comentarii · Reacție rapidă

Îți recomandăm Hartapoliticii.ro

Intră pe hartapoliticii.ro să afli cine sunt și ce au făcut candidații din colegiul tău! HartaPoliticii îți afișează și activitatea parlamantară a acestora într-un mod accesibil.

citeste articolul »Publicat: Luni, 3 decembrie 2012 · comentarii · Evenimente și activități

Invitație de presă – Protest împotriva interzicerii accesului la ședințele Consiliului General al Municipiului București

CeRe - Centrul de Resurse pentru participare publică și ActiveWatch-Agenția de Monitorizare a Presei organizează joi, 29 noiembrie, ora 13:15 un protest față de decizia Primarului Municipiului București, Sorin Oprescu, de a interzice accesul cetățenilor la ședințele publice ale CGMB.

citeste articolul »Publicat: Marti, 27 noiembrie 2012 · comentarii · Evenimente și activități, Reacție rapidă

Un demers susținut de ActiveWatch: Fundaţia Culturală Roşia Montană contestă referendumul din judeţul Alba

Roşia Montană – 22 noiembrie 2012

 

Fundaţia Culturală Roşia Montană consideră că referendumul organizat în 35 de localităţi  din judeţul Alba pe data de 9 decembrie nu este altceva decât un truc al companiei Roşia Montană Gold Corporation menit să exercite presiuni asupra instituţiilor guvernamentale în vederea sprijinirii proiectului de exploatare minieră de la Roşia Montană şi să grăbească luarea unor decizii favorabile cu privire la controversatul proiect.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 23 noiembrie 2012 · comentarii · Evenimente și activități

Scrisoare de protest: Organizațiile neguvernamentale contestă decizia Senatului

Scrisoare de protest: Organizațiile neguvernamentale contestă decizia Senatului

- Senatul României nu face diferența între societatea civilă și societatea în civil -


Cele 18 organizații neguvernamentale care au susținut candidatura domnului avocat Antonie Popescu pentru a fi reprezentantul societății civile în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, după ce au aflat votul Senatului din data de 20 noiembrie 2012, au decis să aducă la cunostința opiniei publice următoarele:
 

citeste articolul »Publicat: Joi, 22 noiembrie 2012 · comentarii · Evenimente și activități, Reacție rapidă

Cod roșu de îngheţ al proiectelor europene: iresponsabilitate guvernamentală și întârzieri foarte mari ale plăţilor!

Stimate domnule Viceprim-ministru Florin Georgescu,

 

Vă invităm să luați act de pericolul încetării unui număr semnificativ de proiecte din cadrul POSDRU. În condițiile în care Autoritatea de Management continuă să întârzie rambursările, implementatorii acestor proiecte se află în imposibilitatea de a mai avansa fonduri proprii pentru desfășurarea activităților. Astfel, vă solicităm reluarea de urgență a plăţilor pentru aceste proiecte , în contextul în care este în responsabilitatea statului membru să asigure continuarea implementării și de respectarea contractelor.

citeste articolul »Publicat: Joi, 22 noiembrie 2012 · comentarii · Reacție rapidă

Dosar de candidat - Antonie Popescu, reprezentant al societății civile în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii

Dragi colegi,

vă informăm că vineri 9 noiembrie 2012, ActiveWatch-Agenția de Monitorizare a Presei a depus la Biroul Permanent al Senatului României candidatura d-lui avocat Antonie Popescu pentru poziția de reprezentant al societății civile în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Deoarece transparența este principiul nostru călăuzitor, punem la dispoziția colegilor din mass-media și societatea civilă toate informațiile de care dispunem cu privire la activitatea d-lui Antonie Popescu, înainte și după 1990.

citeste articolul »Publicat: Marti, 13 noiembrie 2012 · comentarii · Evenimente și activități

Candidatul societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii

Vă informăm că astăzi, 9 noiembrie 2012, ActiveWatch-Agenția de Monitorizare a Presei, organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public, a depus la Biroul Permanent al Senatului României candidatura d-lui avocat Antonie Popescu pentru poziția de reprezentant al societății civile în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

citeste articolul »Publicat: Vineri, 9 noiembrie 2012 · comentarii · Evenimente și activități, Reacție rapidă

România, în linie dreaptă cu reglementarea achizițiilor publice verzi

București, 9 noiembrie - COMUNITATEDURABILA.RO - prima comunitate de practică pentru dezvoltare durabilă din România - cere Guvernului să-şi reducă impactul asupra mediului înconjurător şi să economisească resurse prin adoptarea unei Legi a Achiziţiilor Publice Ecologice (verzi).

citeste articolul »Publicat: Vineri, 9 noiembrie 2012 · comentarii · Evenimente și activități

Achizițiile publice verzi ar putea deveni lege în România

COMUNITATEDURABILA.RO - prima comunitate de practică pentru dezvoltare durabilă din România - cere Guvernului să-şi reducă impactul asupra mediului înconjurător şi să economisească resurse prin adoptarea unei Legi a Achiziţiilor Publice Ecologice (verzi).

citeste articolul »Publicat: Joi, 8 noiembrie 2012 · comentarii · Evenimente și activități

Protest în București sub sloganul „Eliberați POSDRU de incompetență”

Astăzi, 24 octombrie, Coaliția ONGuri pentru Fonduri Structurale* împreună cu Federația AGROSTAR și Blocul Național Sindical au organizat un marș de protest între Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale, Guvernul României și AM POSDRU.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 24 octombrie 2012 · comentarii · Evenimente și activități, Reacție rapidă

Scrisoare deschisă adresată de 26 de ong-uri Ministrului Educaţiei, referitoare la dezbaterea asupra manualelor de religie

Organizaţiile semnatare au transmis Ministrului Educaţiei Doamnei Ecaterina Andronescu o scrisoare deschisă (textul în continuarea comunicatului) prin care îşi manifestă îngrijorarea referitoare la conţinutul manualelor de religie în şcoli şi solicită MECTS să puna în dezbatere publică acest subiect.

citeste articolul »Publicat: Joi, 4 octombrie 2012 · comentarii · Reacție rapidă

Sala Consiliului General închisă pentru cetățeni

citeste articolul »Publicat: Marti, 28 august 2012 · comentarii · Reacție rapidă

Protest împotriva numirii lui Dan Șova în funcția de ministru

Semnatarii prezentului protest - persoane şi organizaţii ale societăţii civile - au luat act cu deplină consternare numirea senatorului PSD Dan Şova în funcţia de ministru delegat pentru relația cu Parlamentul.

citeste articolul »Publicat: Joi, 9 august 2012 · comentarii · Reacție rapidă

Atac concertat la adresa democrației și a statului de drept

Ultimele două luni au consemnat un atac concertat la adresa democrației și a statului de drept. Este evident că noua putere nu a înțeles nimic nici din greșelile predecesorilor la guvernare, nici din mesajul transmis de protestele din ianuarie 2012. 

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 4 Iulie 2012 · comentarii · Reacție rapidă

Civil society warning: the rule of law under unprecedented attack in Romania


citeste articolul »Publicat: Marti, 3 Iulie 2012 · comentarii · Reacție rapidă

Protest față de restrângerea dreptului la liberă asociere

Organizaţiile semnatare protestează față de pericolul creat pentru organizaţiile neguvernamentale de a fi dizolvate la cererea autorităţilor statului.

citeste articolul »Publicat: Marti, 26 iunie 2012 · comentarii · Reacție rapidă

Ministerul de Externe al României a primit vizita Opoziției Siriene din București

Luni 18 iunie a fost înregistrată o premieră diplomatică absolută: după mai mult de un an de la declanșarea revoluției siriene – 15 martie 2011 – a avut loc prima întâlnire a reprezentanților opoziției siriene din București cu oficiali ai Ministerului de Externe.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 20 iunie 2012 · comentarii · Reacție rapidă

Scrisoare deschisă adresată dl. Victor Ponta, Prim-Ministru

Stimate Domnule Prim – Ministru Victor Ponta,

 

Pe data de 6 septembrie 2011 România a aderat la inițiativa internațională „Open Government Partnership”(OGP*). Această inițiativă, promovată de președintele SUA și președintele Braziliei, la care au aderat peste 70 de state până în prezent, încurajează responsabilizarea, transparentizarea și implicarea cetățenilor în procesul de guvernare, prin deschiderea datelor din sectorul public, pentru a fi utilizate în mod inovativ de către cetățeni, în vederea eficientizării procesului de guvernare și stimulării dezvoltării economice.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 13 iunie 2012 · comentarii · Reacție rapidă

Un nou partid apărut chiar în ziua alegerilor: "Partidul puncte puncte" la OTV

În cadrul ediţiei speciale dedicate scrutinului încă în desfăşurare, postul OTV a lansat de la primele ore ale dimineţii un sondaj în cadrul căruia telespectatorii OTV sunt invitaţi să răspundă la întrebarea: “Azi, până la ora 21 o să fie alungaţi Primarii ciocoi din localitatea dvs?”
 

citeste articolul »Publicat: Duminica, 10 iunie 2012 · comentarii · Reacție rapidă

În Pact cu Primarul

Platforma pentru București lansează marţi, 29 mai, la Cărturești, cu începere de la ora 18, Pacul pentru București 2. Documentul prezintă principalele direcţii de dezvoltare pe care, în opinia reprezentanţilor coaliţiei de ONG-uri, Bucureștiul trebuie să le urmărească pentru următorii 4 ani.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 23 mai 2012 · comentarii · Evenimente și activități

Solicităm respingerea propunerii legislative privind reţinerea datelor – Pl-x 10/2012 – aflată la punctul 10 pe ordinea de zi a ședinței Camerei deputaților de marți, 22 mai 2012

Organizațiile semnatare ale prezentului document au arătat în repetate rânduri, inclusiv prin luări de poziție publice la nivelul Uniunii Europene, că Directiva Europeană 2006/24/EC privind păstrarea datelor de trafic informațional şi implementarea sa în România constituie o încălcare flagrantă a dreptului la viață privată al cetățenilor.

citeste articolul »Publicat: Luni, 21 mai 2012 · comentarii · Reacție rapidă

Protest față de majorarea de la 24 la 48 de ore a duratei reținerii

Organizaţiile semnatare îşi exprimă protestul faţă de propunerea de modificare a Constituţiei, ce urmează să fie discutată şi eventual adoptată marţi, 22 mai 2012, în Camera Deputaţilor, în sensul dublării, de la 24 la 48 de ore, a perioadei în care o persoană poate fi reţinută.

citeste articolul »Publicat: Luni, 21 mai 2012 · comentarii · Reacție rapidă

În apărarea democrației - Cerem impiedicarea adoptării sistemului majoritar cu un tur (“uninominalul pur”)


citeste articolul »Publicat: Joi, 10 mai 2012 · comentarii · Reacție rapidă

Proprietatea nu este un privilegiu, ci un drept constituțional

Organizațiile neguvernamentale semnatare consideră că proiectul de lege inițiat de către Guvern privind acordarea de despăgubiri cetățenilor ale căror proprietăți au fost confiscate abuziv este unul care produce inegalități profunde și lezează drepturi prevazute în Constituția României.

citeste articolul »Publicat: Marti, 24 aprilie 2012 · comentarii · Reacție rapidă

Alegeri corecte 2.0

Urmând principii neconforme standardelor locale și internaționale, competitorii electorali au început campania electorală, chiar dacă legea nu le permite încă să își expună platformele și principiile de guvernare. De asemenea, autoritățile publice atât cele locale, cât și cele centrale utilizează fonduri din bugetele publice pentru promovarea electorală, fapt atât imoral, cât și interzis prin lege. Considerăm din experiențele electorale anterioare ca în perioada următoare practicile de acest fel vor crește cantitativ, afectând calitatea și performanțele procesului de vot.

citeste articolul »Publicat: Luni, 23 aprilie 2012 · comentarii · Reacție rapidă

Protest împotriva ideii de introducere a sistemului majoritar cu un tur la alegerile parlamentare

Am luat act cu surprindere și îngrijorare de declarațiile din ultimele zile ale liderilor PDL și USL referitoare la introducerea sistemului de vot majoritar într-un singur tur pentru alegerile parlamentare din acest an.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 20 aprilie 2012 · comentarii · Reacție rapidă

Domnul Ciuhodaru consideră că alegătorii sunt defecți

ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei consideră propunerea legislativă care ar obliga cetățenii români să se prezinte la urnele de vot ca fiind răspunsul greșit la problema absenteismului la vot in România.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 18 aprilie 2012 · comentarii · Reacție rapidă

Jandarmeria Română: între Constituție și Legea 60/1991

La dezbatere vor participa reprezentanti ai Jandarmeriei Romane, deputati si senatori din Comisiile pentru Drepturile Omului, reprezentanti ai Ministerului Administratiei si Internelor, precum si ai societatii civile si jurnalisti

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 28 martie 2012 · comentarii · Evenimente și activități

Poliția Română sau Poliția Politică?

Acțiuni specifice poliției politice împotriva unui cunoscut activist civic.

citeste articolul »Publicat: Joi, 8 martie 2012 · comentarii · Reacție rapidă

Punct de vedere cu privire la propunerea legislativă privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice şi de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului)

Organizațiile semnatare ale prezentului document au arătat în repetate rânduri, inclusiv prin luări de poziție publice la nivelul Uniunii Europene, că Directiva Europeană 2006/24/EC privind păstrarea datelor de trafic informațional şi implementarea sa în România constituie o încălcare flagrantă a dreptului la viață privată al cetățenilor

citeste articolul »Publicat: Joi, 9 februarie 2012 · comentarii · Reacție rapidă

Opinie ActiveWatch: întâlnirea cu partidele politice din 6 februarie 2012

Ieri, 06.02.2012, 17 organizații neguvernamentale* s-au întâlnit cu reprezentanți ai partidelor politice parlamentare. Invitația la discuții, lansată către toate partidelele politice parlamentare, a fost onorata de liderii USL Victor Ponta, Crin Antonescu, Daniel Constantin, Titus Corlățean, Mihai Voicu, Corina Crețu și Ecaterina Andronescu, precum și liderul grupului parlamentar al PDL din Camera Deputaților, Mircea Toader.

citeste articolul »Publicat: Marti, 7 februarie 2012 · comentarii · Reacție rapidă

Organizațiile neguvernamentale cer partidelor să demonstreze voință politică pentru restaurarea democrației

Organizațiile semnatare îşi reafirmă solicitarea, adresată întregii clase politice, de a lua în considerare cu maximă responsabilitate protestele manifestanților din București și din zeci de orașe din țară și străinătate

citeste articolul »Publicat: Joi, 2 februarie 2012 · comentarii · Reacție rapidă

Mesajul și revendicările ONG-urilor către partidele politice

Organizațiile societății civile cer întregii clase politice să ia în considerare cu maximă responsabilitate principalele revendicări ale manifestanților din București și din zeci de orașe din țară și străinătate: demisia Președintelui României, a Guvernului și alegeri anticipate necomasate.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 25 ianuarie 2012 · comentarii · Reacție rapidă

Noi, VIERMII – inepți, inculți și ciumpalaci - PROTESTĂM!

În atenția domnului Teodor Baconschi, Acest comunicat reprezintă răspunsul organizațiilor semnatare la invitația la consultări adresată de Partidul Democrat Liberal prin intermediul dlui Baconschi

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 18 ianuarie 2012 · comentarii · Reacție rapidă

Minimalizarea alegerilor și campaniei – un demers profund antidemocratic

Comentariile ActiveWatch-Agenția de Monitorizare a Presei cu privire la proiectul de lege privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale şi a alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi Senat în anul 2012, precum şi pentru modificarea legii administraţiei publice locale nr

citeste articolul »Publicat: Luni, 12 decembrie 2011 · comentarii · Reacție rapidă

Comasarea alegerilor, calul troian al democrației românești

Având în vedere ultimele propuneri avansate în materie de legislație electorală, Coaliția 2012 pentru Alegeri Corecte solicită cu fermitate retragerea de pe agenda publică a proiectului de lege privind comasarea alegerilor din 2012

citeste articolul »Publicat: Luni, 12 decembrie 2011 · comentarii · Reacție rapidă

Identitate și stereotipuri la adresa romilor

ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei (AW-AMP) și Asociația Pro Democrația (APD) în parteneriat cu Consiliul National pentru Combaterea Discriminării (CNCD) au organizat astăzi, 8 decembrie 2011, dezbaterea Identitate și stereotipuri

citeste articolul »Publicat: Joi, 8 decembrie 2011 · comentarii · Evenimente și activități, Reacție rapidă

Invitație eveniment: Identitate şi stereotipuri. Conturarea percepţiei despre romi în viziunea mass media

Joi - 8 decembrie 2011, ora 10:00 la Hotel Ramada Plaza, Sala Europa, Bulevardul Poligrafiei nr. 3-5 Asociaţia Pro Democraţia (APD) şi ActiveWatch–Agenţia de Monitorizare a Presei (AW-AMP) în parteneriat cu Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), au deosebita plăcere de a vă invita la evenimentul: Identitate şi stereotipuri

citeste articolul »Publicat: Marti, 6 decembrie 2011 · comentarii · Evenimente și activități

Implementarea Recomandarii Comisiei Europene privind digitizarea si accesibilitatea online a materialului cultural si prezervare digitala - Scrisoare deschisa catre Ministrul Culturii si Patrimoniului National

Stimate domnule Ministru Kelemen Hunor, Avand in vedere prevederile Legii nr.544/2001 privind liberul acces la informatiile publice, prin care este garantat accesul liber al persoanei la orice informatie care priveste activitatile sau rezulta din activitatile unei autoritati sau institutii publice, precum si prevederile Ordonantei Guvernului nr

citeste articolul »Publicat: Vineri, 25 noiembrie 2011 · comentarii · Reacție rapidă

Nu striviți democrația!

Poziția Coaliției 2012 pentru Alegeri Corecte* cu privire la organizarea concomitentă a alegerilor locale și a celor parlamentare și modificarea legislației electorale pentru alegerile din 2012.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 16 noiembrie 2011 · comentarii · Reacție rapidă

Nu sunt fan Rosia Montana

În urmă cu vreo 15 ani vedeam cum înţelege statul român să facă ecologizarea unei halte de steril: o pădurice de puieţi de fag înfipţi în pământul gri metalizat. În toiul verii, puieţii erau complet veştejiţi. Lângă păduricea eşua...

citeste articolul »Publicat: Sambata, 12 noiembrie 2011 · comentarii

Dacă nu se lasă cu sânge, nu cred că intră

Unui stat cel mai frumos îi stă democratic. Asta e cutuma postmodernistă. Iar democrației cel mai bine îi șade cu libertatea. Așa scrie la doctrină. România este un stat democratic. Asta a vrut, asta a căpătat. Nu știm, în acest punct al p...

citeste articolul »Publicat: Joi, 10 noiembrie 2011 · comentarii

Comunicat post-eveniment - conferința de lansare a Coaliției 2012 pentru Alegeri Corecte

În plină criz economică – a cărei durată și amploare pune deja la grea încercare democrațiile – constatând frecventele derapaje antidemocratice, creșterea rasismului și a tentațiilor populiste, atât în România cât și în întreaga Europă, înțelegând că pentru țara noastră, anul electoral 2012 devine un moment esențial pentru consolidarea procesului democratic, aflat astăzi într-un evident impas, ActiveWatch-Agenția de Monitorizare a Presei (AW-AMP), Asociația Pro Democrația (APD), Centrul de Resurse Juridice (CRJ), Centrul Romilor pentru Intervenție Socială și Studii –Romani CRISS și Transparency Internațional România (TI-Ro) au decis să își unească eforturile și să formeze Coaliția 2012. Aceasta își propune să contribuie la asigurarea unui climat propice desfășurării unui proces electoral corect în România.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 28 septembrie 2011 · comentarii · Reacție rapidă

Concurs pentru jurnaliști "Dezvăluiri din Bucureștiul absurd"

Dezvăluiri din Bucureștiul absurd - componenta de pregătire și suport pentru jurnaliști

citeste articolul »Publicat: Joi, 22 septembrie 2011 · comentarii · Evenimente și activități

România – o țară în care democrația se practică doar cu aprobare de la Guvern

Joi, 15 septembrie, la Camera Deputaților, a avut loc o întâlnire între organizații non-guvernamentale, sindicate, reprezentanți ai partidelor politice parlamentare, pe de o parte, și, pe de altă parte, ai Ministerului Administrației și Internelor pentru a dezbate proiectul de Lege privind adunările publice (Legea 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice)

citeste articolul »Publicat: Vineri, 16 septembrie 2011 · comentarii · Evenimente și activități, Reacție rapidă

Alianța pentru Statul de Drept cere dezbatere publică pentru proiectul de modificare a Legii minelor nr. 85/2003

Astăzi, 5 septembrie 2011, Alianță pentru Statul de Drept* a solicitat public Biroului Permanent al Camerei Deputaților să returneze proiectul de lege privind modificarea Legii minelor nr. 85/2003 în comisiile de specialitate, pentru a fi supus unei reale dezbateri publice.

citeste articolul »Publicat: Luni, 5 septembrie 2011 · comentarii · Evenimente și activități, Reacție rapidă

Dezbatere publica pentru modificarea si completarea legii privind reforma din Sanatate

Suspendisse enim lorem, rhoncus at bibendum nec, ultricies ut arcu. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Cras luctus venenatis nibh, adipiscing ullamcorper lacus convallis ut

citeste articolul »Publicat: Joi, 4 august 2011 · comentarii · Evenimente și activități

Suntem contra, dar nu stim de ce

[caption id="attachment_1764" align="alignnone" width="237" caption="Foto: Dragoș Bucurenci"][/caption] Nu ştiu de câte ori aţi urmărit atent primele reacţii la orice campanie ecologică, civică sau socială lansată de organizaţii neguvernamentale sau de diverse grupuri informale. Cu excepţia câtorva comentarii ale unor persoane care se bucură că se întâmplă ceva şi chiar sunt dispuşi să îşi ofere sprijinul, majoritatea reacţiilor sunt negative.[caption id="attachment_1764" align="alignnone" width="237" caption="Foto: Dragoș Bucurenci"][/caption] Nu ştiu de câte ori aţi urmărit atent primele reacţii la orice campanie ecologică, civică sau socială lansată de organizaţii neguvernamentale sau de diverse grupuri informale. Cu excepţia câtorva comentarii ale unor persoane care se bucură că se întâmplă ceva şi chiar sunt dispuşi să îşi ofere sprijinul, majoritatea reacţiilor sunt negative.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 3 august 2011 · comentarii

Un altfel de proces verbal – Consiliul National de Integritate -

Membrii Consiliului National de Integritate (CNI) s-au intrunit ieri, 28 iulie, in sedinta ordinara lunara. Programata initial pentru data de 25, intalnirea a fost amanata pentru ziua de ieri, din lipsa de cvorum. Sedinta ar fi trebuit sa aiba un caracter special data fiind publicarea raportului intermediar de monitorizare pe justitie – Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) de catre Comisia Europeana in data de 20 iulie, document in care au fost mentionate, in repetate randuri, cele doua institutii reprezentative– Consiliul National de Integritate si Agentia Nationala de Integritate (ANI).Membrii Consiliului National de Integritate (CNI) s-au intrunit ieri, 28 iulie, in sedinta ordinara lunara. Programata initial pentru data de 25, intalnirea a fost amanata pentru ziua de ieri, din lipsa de cvorum. Sedinta ar fi trebuit sa aiba un caracter special data fiind publicarea raportului intermediar de monitorizare pe justitie – Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) de catre Comisia Europeana in data de 20 iulie, document in care au fost mentionate, in repetate randuri, cele doua institutii reprezentative– Consiliul National de Integritate si Agentia Nationala de Integritate (ANI).

citeste articolul »Publicat: Vineri, 29 Iulie 2011 · comentarii · Reacție rapidă

Cerem demisia ministrului Kelemen Hunor!

Zeci de reprezentanți ai societății civile au protestat astăzi în fața Ministerului Culturii și au cerut demisia ministrului Kelemen Hunor, ca reacție la decizia de descărcare de sarcină arheologică a Masivului Cârnic, de la Roșia Montană. Timp de două ore, protestatarii și-au manifestat dezacordul față de susținerea proiectului de exploatare minieră de la Roșia Montană, au scandat lozinci și au fluturat pancarte cu mesaje împotriva ministrului Kelemen Hunor. Zeci de reprezentanți ai societății civile au protestat astăzi în fața Ministerului Culturii și au cerut demisia ministrului Kelemen Hunor, ca reacție la decizia de descărcare de sarcină arheologică a Masivului Cârnic, de la Roșia Montană. Timp de două ore, protestatarii și-au manifestat dezacordul față de susținerea proiectului de exploatare minieră de la Roșia Montană, au scandat lozinci și au fluturat pancarte cu mesaje împotriva ministrului Kelemen Hunor.

citeste articolul »Publicat: Marti, 19 Iulie 2011 · comentarii · Evenimente și activități

PAMFLET. Tisztelt miniszter úr (Stimate Domnule Kelemen Hunor),

Vă scriu din nou după ce, în urmă cu câteva luni, luam act cu bucurie de măsurile dumneavoastră de a pune, din punct de vedere cultural și istoric, Budapesta înaintea Bucureștiului. Permiteți-mi, domnule ministru, ca, de data aceasta, să-mi exprim dezamăgirea cu privire la măsurile pe care le-ați luat în legătură cu Verespatak (Roșia Montană pentru etnicii români).

citeste articolul »Publicat: Vineri, 15 Iulie 2011 · comentarii

Averea—prezumţie şi constituţie, de Codru Vrabie

Codru Vrabie este reprezentantul organizațiilor societății civile în Consiliul Național de Integritate și membru în consiliul de coordonare al rețelei internaționale pentru liberul acces la informații, FOIadvocates.   Un copil are o minge—deseori, pentru un copil, asta e toată averea lui...  Oare a primit-o cadou, a cumpărat-o sau a furat-o?  Dacă are sub 14 ani şi bănuim c-a furat-o, există o prezumţie absolută, conform căreia nu poate înţelege ce-nseamnă proprietate şi furt, aşa încât nu poate răspunde penal pentru fapta lui.  Dacă are mai mult de 14 ani, prezumţia asta nu mai e absolută, ci relativă—altfel spus, dacă se poate proba că înţelege conceptul de proprietate şi/sau înţelege că furtul e ceva greşit, poate fi tras la răspundere penală.

citeste articolul »Publicat: Marti, 28 iunie 2011 · comentarii

Primarul Sorin Oprescu, ctitor de catedrala electorala

Solicitam Primarului General Sorin Oprescu sa organizeze o dezbatere publica cu privire la intentia sa de a dona din bugetul Capitalei suma de 10 milioane lei Bisericii Ortodoxe Romane. Avand in vedere ca donatia se va face din bani publici, consideram ca subiectul trebuie dezbatut si decis public

citeste articolul »Publicat: Joi, 23 iunie 2011 · comentarii · Reacție rapidă

Apel pentru o democrație autentică

ActiveWatch-Agenția de Monitorizare a Presei alături de Asociația Pro Democrația au lansat, astăzi, un apel către autoritățile și instituțiile politice pentru demararea unui proces structurat și responsabil de consultări sistematice și sincere cu întreagă societate românească atât în privință reformei constituționale, cât și administrative, precum și pentru organizarea unui referendum național în privință modificării hărții administrative a țării.

citeste articolul »Publicat: Marti, 14 iunie 2011 · comentarii · Evenimente și activități, Reacție rapidă

Apel pentru menținerea actualului sistem electoral

Societatea civilă îi solicită Șefului Statului retrimiterea în Parlament a legii privind alegerea primarilor din primul tur.

Organizațiile membre ale Alianței pentru Statul de Drept – ActiveWatch - Agenția de Monitorizare a Presei (AW-AMP), Asociația Pro Democrația (APD) și Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ) – i-au transmis astazi Președintelui României, Traian Băsescu, un „apel pentru menținerea unui sistem electoral competitiv pentru alegerea primarilor și pentru asigurarea celei mai mari reprezentativități pentru întreaga comunitate locală”

citeste articolul »Publicat: Joi, 2 iunie 2011 · comentarii · Reacție rapidă

Cum percep bucureștenii democrația locală

63 % dintre locuitorii Capitalei sunt mândri că sunt bucureșteni, însă doar 19 % sunt interesați de participarea civică. Gradul de nemulțumire a locuitorilor din cele șase sectoare ale Bucureștiului, principalele lor preocupări legate de viață în Capitală și nivelul participării lor civice se regăsesc în rezultatele sondajului de opinie „Democratia locală în Bucuresti”, care a fost realizat și lansat astăzi de Compania de Cercetare Sociologică și Branding (CCSB), la comanda Asociației Pro Democrația.

citeste articolul »Publicat: Joi, 2 iunie 2011 · comentarii · Evenimente și activități

Cine este Avocatul Poporului?

Majoritatea dintre noi au auzit de institutia numita Avocatul Poporului, infiintata prin lege in 1992 si in functiune din 1997. Mai putin de jumatate stiu cu ce se ocupa (in mare) aceasta si mai putin de un sfert au auzit vreo stire legata de presedintele acesteia sau despre o reactie oficiala din ultimii 5 ani. Si, poate, 3 – 4 % dintre noi stiu si cine conduce aceasta institutie. Iar acestea sunt rezultatele unui sondaj informal pe care l-am realizat in ultimele luni printre colegii si prietenii din mass media si societatea civila.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 6 mai 2011 · comentarii

Cronica unui referendum anuntat

Motivul intoarcerii la popor este universal, insa nu este o practica sanatoasa. Si asta pentru ca ea survine dintr-o deraiere de la tocmai poporul. Daca ar exista o aderenta perpetua la vrerea si nevoile poporului, intoarcerea la care facem aici referire nu ar exista. Insa practicile de guvernare ale Bucurestiului au devenit usor autiste. Mecanismul firesc de revenire la bucuresteni – referendum?

citeste articolul »Publicat: Marti, 3 mai 2011 · comentarii

Pe cand si la noi sistemul “Open Data” sau cum putem imbunatati liberul acces la informatii

Nu cred ca-n Romania o sa se aplice sistemul de “Open Data” prea curand. Pentru simplul motiv ca NU EXISTA nicio disponibilitate in acest sens, initiativa guvernamentala (pe acest subiect sunt in asentimentul colegului Bogdan Manolea de la organizatia APTI – Asociatia pentru Tehnologie si Internet).

citeste articolul »Publicat: Joi, 24 martie 2011 · comentarii

Romania este (inca) un stat criminal si se pare ca se simte foarte bine asa

Romania in trecut La 4 martie 1949, Neculae Popa a incercat sa fuga din tara. Marinar de profesie, face o cerere la societatea Sovromtransport din Galati pentru a se imbarca pe vasul “Borcea”.  Se muta apoi pe remorcherul “Closca” trecand prin mai multe porturi din tara si din strainatate: Turnu Severin, Budapesta, Bratislava cu destinatia finala Viena.

citeste articolul »Publicat: Luni, 14 martie 2011 · comentarii

Fiscul, Dumnezeu, Georgia si coruptia

Va propunem o discutie despre ultima anomalie legata de Guvernul Romaniei si anume, controlul averilor de catre inspectorii de la Fisc („anomalie”, pentru ca in Romania exista de cativa ani o institutie care se ocupa de controlul averilor – Agentia Nationala de Integritate).

citeste articolul »Publicat: Joi, 3 martie 2011 · comentarii

La tati ni-i greu

Institutiile publice, cu precadere cele locale, au chipul si infatisarea edilului care, evident, le conduce. Drept pentru care Primaria Sectorului 5, toamna devreme, parea incremenita in atmosfera unui targ comunal, cu coji de seminte la intrarea in institutie si persoane care fumau pe holurile instutiei. Voie buna, spirit voios si chef de munca ioc.

citeste articolul »Publicat: Marti, 22 februarie 2011 · comentarii

PAMFLET. Tisztelt Miniszter Úr (Stimate Domnule Kelemen Hunor),

În calitate de descendent al unei familii maghiare ai cărei membri s-au văzut peste noapte cetăţeni ai unui stat care îşi are capitala în altă parte decât la Budapest, aş dori să vă felicit pentru activitatea depusă de către dumneavoastră la Ministerul Culturii.

citeste articolul »Publicat: Luni, 21 februarie 2011 · comentarii

Cum au reactionat autoritatile romane la monitorizarea Comisiei Europene pe justitie

Scurta analiza a raportului MCV I.   Rezumatul raportului II.  Pozitia ministrului Justitiei, Catalin Predoiu III. Istoricul MCV, conform Comisiei Europene IV. Analiza de presa (Cronica Romana) V.   Text integral MCV – varianta pdf pentru descarcare – limba romana

citeste articolul »Publicat: Luni, 21 februarie 2011 · comentarii

Alianta pentru Statul de Drept solicita organizarea unei noi proceduri de alegeri pentru reprezentantul societatii civile in CSM

Organizatiile membre ale Aliantei pentru Statul de Drept solicita Senatului Romaniei sa demareze o noua procedura de desemnare si de alegere a reprezentantului societatii civile in Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), conform prevederilor art

citeste articolul »Publicat: Luni, 21 februarie 2011 · comentarii · Reacție rapidă

ANI fata-n fata cu sindicatele

Se ia urmatorul paragraf: „Principiile dupa care se desfasoara activitatea de evaluare sunt legalitatea, confidentialitatea, impartialitatea, independenta operationala, celeritatea, buna administrare, dreptul la aparare, precum si prezumtia dobandirii licite a averii”

citeste articolul »Publicat: Vineri, 18 februarie 2011 · comentarii

Declaram nula stampila Primariei Generale

Protestul poate lua forma unei manifestatii publice in care cetateni se strang si isi afirma (o)pozitia fata de un proiectul sau altul. Avand in vedere ca aceste manifestari trebuie aprobate de  Primaria Generala a Capitalei, este sesizabil un usor conflict de interese. Astfel ca o serie de evenimente precum concerte si piese de teatru gratis, in zona Piata Matache, nu au fost aprobate de Primarie. Deci, MUTE!

citeste articolul »Publicat: Marti, 15 februarie 2011 · comentarii

Statul celor 5 defecte, de Codru Vrabie

* o analiză a contextului constituirii noului Consiliu Superior al Magistraturii Codru Vrabie este membru în consiliul director al Transparency International—România, reprezentantul organizațiilor societății civile în Consiliul Național de Integritate și membru în consiliul de coordonare al rețelei internaționale pentru liberul acces la informații, FOIadvocates. În urmă cu aproape 3 ani, scriam că România părea să alunece, treptat, dinspre binefacerile statului de drept (încă fragil, neconsolidat, nesustenabil) către dezavantajele statului defect.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 9 februarie 2011 · comentarii

Reprezentanti ai societatii civile reactioneaza fata de deciziile Curtii Constitutionale cu privire la alegerile pentru membrii CSM

Societatea civila subliniaza gravitatea precedentului creat prin admiterea de catre Curtea Constitutionala a contestatiilor formulate impotriva celor doua hotarari ale Senatului, de validare a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, care risca sa arunce Romania intr-o criza institutionala fara precedent

citeste articolul »Publicat: Marti, 8 februarie 2011 · comentarii · Reacție rapidă

DEZBATERE. Rosia Montana a implinit 1880 de ani. Salvati Rosia Montana?

Mirajul aurului de la Roșia Montană este asociat de unii cu ideea de progres. Există tot mai multe voci care se opun acestei idei, însă cu greu răzbat în presa românească. Argumentele în defavoarea exploatării miniere de la Roșia Montană sunt aproape absente în publicațiile românești. În ultimul an, patru jurnaliști au semnalat către ActiveWatch că angajatorii îi descurajează să publice materiale pe această temă. Dacă nu ați avut unde să citiți asta, vă anunțăm că Roșia Montană a împlinit ieri 1880 de ani de atestare istorică.

citeste articolul »Publicat: Luni, 7 februarie 2011 · comentarii · Evenimente și activități

Comunicat AW AMP & APD - Camera Deputatilor boicoteaza combaterea coruptiei

ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei si Asociatia Pro Democratia isi exprima ingrijorarea fata de blocarea in Parlamentul Romaniei a anchetei cerute de catre Directia Nationala Anticoruptie (DNA) in cazul deputatului Monica Iacob Ridzi

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 15 decembrie 2010 · comentarii · Reacție rapidă

Comunicat presa: concluziile conferintei Legalitatea si oportunitatea diametralei Buzesti-Berzei-Uranus-Calea Rahovei

Joi, 25 noiembrie, a avut loc conferinta de presa Legalitatea si oportunitatea diametralei Buzesti-Berzei-Uranus-Calea Rahovei. Au participat: Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul, Doina Vella, reprezentant Asociatia Pro_Do_Mo, Dumitru Dobrev, avocat, Cecilia Badea, avocat, Nicolae Radulescu Dobrogea, presedinte Fundatia Eco Civica, Ionut Pitulescu, Centrul de Cercetare interculturala Anthropoesis, reprezentanti ai cetatenilor expropriati

citeste articolul »Publicat: Joi, 25 noiembrie 2010 · comentarii · Evenimente și activități, Reacție rapidă

ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei a organizat astazi, 26 octombrie, dezbaterea „Ziaristi pe urmele fondurilor europene”

evenimentul care marcheaza finalul celei de-a patra editii a proiectului „Transparenta Fondurilor Europene” (TFE). Evenimentul a fost prilejuit de lansarea raportului „Transparenta fondurilor europene in Romania

citeste articolul »Publicat: Marti, 26 octombrie 2010 · comentarii · Evenimente și activități

Stenogramele din "dosarul Vintu"

ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei a transmis un punct de vedere legat de stenogramele prezente in "dosarul Vintu". Situatia dramatica a relatiilor dintre patroni, editori si jurnalisti pe care a evidentiat-o publicarea acestor stenograme semnalaeaza faptul ca in institutii media din Romania este nevoie de o reasezare a raporturilor dintre aceste trei entitati

citeste articolul »Publicat: Joi, 21 octombrie 2010 · comentarii · Reacție rapidă

Invitatie. Dezbatere publica pe tema actelor de identitate

ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei, APADOR-CH, Asociatia pentru Apararea Libertatilor Publice si Asociatia pentru Tehnologie si Internet va invita vineri, 22 octombrie, orele 11:00, la o dezbatere pe tema actelor de identitate si a noului proiect de lege supus dezbaterii publice de catre Ministerul Administratiei si Internelor (MAI)

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 20 octombrie 2010 · comentarii · Evenimente și activități

Cat de sustenabile si prietenoase cu mediul sunt investitiile din fondurile structurale?

Vineri, 15 octombrie au avut loc, la Brasov, lucrarile conferintei “Dezvoltare durabila si resurse umane” in prezenta a peste 140 de beneficiari si potentiali beneficiari de finantare europeana preocupati de sustenabilitatea proiectelor europene

citeste articolul »Publicat: Luni, 18 octombrie 2010 · comentarii · Evenimente și activități

Scrisoare intre-deschisa catre proprietarul Palatului Stirbei

Azi, la orele 9, 14 indivizi “derizorii” din punct de vedere numeric, au stat timp de o ora in fata Ministerului Culturii. Nu au stat oricum, ci militand pentru Palatul Stirbei, deci impotriva PUZ Complex Multifunctional Stirbei. Dintr-un birou cu o buna conexiune la internet, dl. Ovidiu Popescu trimite un comunicat de presa si, deci, un picior in capul ONG-istilor. Nu reluam povestea cu Palatul si cu motivele pentru care noi nu consideram un proiect oportun ridicarea unui Complex in coasta unui Palat. Azi o sa analizam textele emise de domnul mai sus mentionat, proprietarul de fapt al Palatului (in ceea ce priveste proprietarul de drept, aici putem enumera pe fiecare dintre cetatenii Romaniei, in conditiile in care imobilul este monument istoric clasa A, deci de importanta nationala).

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 13 octombrie 2010 · comentarii

Transparența fondurilor europene în România, 2010

Jurnalism de investigație. Liberul acces la informațiile de interes public. Studii de caz

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 1 septembrie 2010 · comentarii · Publicații

PETITIE. Solicitam retragerea proiectului de introducere a cartii de identitate biometrice!

Subiect: Proiectul de Ordonanta a Guvernului pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani si pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.102/2005 privind libera circulatie pe teritoriul Romaniei a cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene si Spatiului Economic European In atentia: Domnului ministru Vasile Blaga si a Directiei Generale Juridice Ministerul Administratiei si Internelor In calitatea lor de organizatii care au ca misiune respectarea drepturilor omului si promovarea politicilor de buna guvernare in Romania, organizatiile semnatare va transmit urmatoarele observatii referitor la proiectul de ordonanta a guvernului privind cartile de identitate biometrice:

citeste articolul »Publicat: Luni, 23 august 2010 · comentarii

DEZBATERE. Ce sa credem despre carțile de identitate biometrice?

De anul viitor, pe buletine ar putea figura și amprentele. Ministerul Administrației și Internelor (MAI) elaborează un proiect legislativ care prevede ca buletinele de identitate să conțină un cip (cuprinzând informații personale) și date biometrice (amprentele digitale ale deținătorilor, imaginea facială), începând de la 1 ianuarie 2011. Propunerea va fi supusă dezbaterii publice mâine, 20 august, începând cu orele 12.00, la sediul MAI din Piața Revoluției nr 1A, Sector 1, Sala de Marmură, etaj 2, intrarea A1. Cel mai probabil, am face bine să nu ratăm evenimentul.

citeste articolul »Publicat: Joi, 19 august 2010 · comentarii · Evenimente și activități

Comanda la Ontanu

Angajatii din subordinea primarului Neculai Ontanu sunt sub sechestru – nimic nu vine, nimic nu pleaca, totul se centralizeaza. Domnule Ontanu, domnule Ontanu, ii lasati pe angajatii Primariei Sector 2 sa se joace cu noi? Exista, prin targul din Obor, un mit conform caruia domnul Ontanu vrea sa fie peste tot, sa citeasca si sa pregateasca toate hartiile care intra sau ies din primarie. Precum un parinte grijuliu, tine pe palmele-i intreaga comunicare interna si externa. Am pus aceste cuvinte pe seama unor invidii de conjunctura. Probabil nu este atat de rau.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 13 august 2010 · comentarii

Tacerea mieilor

Contractul de cesiune dintre cetatean si administratorul public are ca obiectiv principal reprezentarea. Administratorul public este un mixt optim intre dorintele, nevoile si banii cetateanului, toate materializate in proiectul de buget si planul de investitii local anual

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 11 august 2010 · comentarii

Tenorul buff in prime-time

Nu mai tarziu de marti, domnul Oprescu ne tinea din nou in fata televizorului. Este edilul sef al capitalei (sic!), deci nu putine sunt ocaziile in care in domnia sa trebuie sa graiasca natiunii. A fi administrator, in genere, este un lucru complicat, insa a fi administrator de metropola damboviteana trebuie sa fie un lucru extrem de complicat, delicat si, pe alocuri, iritant. Dar, fara urma de tagada, comunicarea publica este vitala. Pentru ca: mandatul este unul temporar, niciodata suficient, vrei sa vorbesti cu alegatorii nu doar in audiente sau in urma unor cereri pe 544/2001 si, de ce nu, pentru ca asa se face in democratiile maturizate.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 6 august 2010 · comentarii

ALPAB ca zapada

Investitiile publice prezinta doua coordonate principale, care le determina caracterul de netagaduit public: sunt facute in folosul comunitatii si sunt facute din banii publici. Conjugand cele doua premise, institutiile si sub-institutiile menite a rupe chitante si a intocmi facturi cu stampile nobil-institutionale sunt administratorii banilor cetatenilor. Da, din nou in paradigma cetateanului-contribuabil furios. Nu mai tarziu de anul trecut, a fost prezentata o minune a ierbotehnicii si institutio-tehnicii: in luna decembrie este inverzit Bucurestiul. Paradoxal, la momentul acela,organizatii de mediu, iata, reclamau o actiune de inverzire. A cui? A zapezii. In luna decembrie au fost plantate chestii (sac!) in valoarea de 380.000 de euro. Unde? Pe sol. Si cum decembrie, conform climei Romaniei si traditiei hibernalo-iernatice este zapada, putem deduce ca au fost plantate intre sol si zapada.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 9 Iulie 2010 · comentarii

Ce a fost si ce a ramas din ANI

„Exista inca oameni politici influenti, care nu sunt interesati de eficienta justitiei, pentru ca i-ar afecta in mod direct” raspunsul lui Catalin Predoiu la intrebarea „de ce avem o justitie ineficienta?”, intrebare adresata de Luca Niculescu (RFI) Pe pagina de internet a Senatului Romaniei a fost publicata varianta finala a Legii privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice (10L270PX), varianta ce va fi promulgata zilele acestea de Presedintele Romaniei si apoi publicata in Monitorul Oficial.

citeste articolul »Publicat: Marti, 6 Iulie 2010 · comentarii

Legi, a-legi, cu-legi

Statul este starea de asezare a societatii. In plan teoretic, statul este suportul si manifestarea ordonata a indivizilor, care indivizi, cumulati, sunt societatea. Iar statul functioneaza in virtutea si, paradoxal, contrar (uneori) legilor. Spiritul legilor, deloc metafizic, este interpretabil si flexibil. Interpretabilul genereaza: sensuri sporadice, alternative antagonice, ego-uri nimicitoare, logica a-rationala. Invariabil, discutiile purtate cu membrii administratiei locale, de oriunde, va fi infundatata de “legea nu imi permite sa fac ce trebuie” ori “legea este interpretabila in acest punct”. Cine este aceasta lege care este atat de gelatinoasa incat se poate distorsiona pana la propria-i anulare?

citeste articolul »Publicat: Joi, 1 Iulie 2010 · comentarii

Frunda György, vegyél egy szünetet! Gyorgy Frunda, lasa-ne!

Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania sa isi ia avocatii pro-coruptie acasa. Societatea civila constata cu regret ca unii membri marcanti ai UDMR – si in primul rand senatorul Gyorgy Frunda – s-au dovedit a fi in ultimii ani varful de lance in distrugerea oricaror strategii si instrumente de combatere a coruptiei in Romania

citeste articolul »Publicat: Joi, 1 Iulie 2010 · comentarii · Reacție rapidă

Lovita si abuzata, „Legea privind organizarea si functionarea ANI” se intoarce „acasa”. Cu cateva vanatai si cu rufele murdar – curate

Dupa un parcurs plin de sincope pe traseul Presedentie – Camera Deputatilor – Senat, proiectul de Lege nr. 270 din 03.05.2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii nr

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 30 iunie 2010 · comentarii

Planeta Sectorul 5

Eficienta institutiilor publice este dependenta de existenta unui sistem functional. Functional asuma mai multi parametri, nu neaparat dependenti de deontologie, cat de simtul comun. Comunicarea: site-ul, telefonul, faxuri si registratura sunt principalele mobile si imobile de comunicare intre cetateni si institutie

citeste articolul »Publicat: Luni, 28 iunie 2010 · comentarii

22 de organizatii non-guvernamentale cer demisia conducerii Directiei de Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Bucuresti

ActiveWatch-Asociatia de Monitorizare a Presei, alaturi de alte 21 de organizatii non-guvernamentale, au cerut azi Presedintelui Romaniei si Ministrului Culturii demiterea domnului Nicolae Stan, directorul coordonator al Directiei de Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Bucuresti, precum si pe a domnului Stefan Damian, angajat in cadrul aceleiasi institutii

citeste articolul »Publicat: Joi, 3 iunie 2010 · comentarii · Reacție rapidă

Invitatie dezbatere – Modifi. Ord. 114/2007 privind protectia mediului

Marti 25 mai, la ora 12.00 la Grupul pentru Dialog Social din Calea Victoriei, nr 120 ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei, alaturi de cele 42 de organizatii care fac parte din Platforma pentru Bucuresti, va invita sa participati marti, 25 mai, la ora 12 la o dezbatere pe tema modificarii Ordonantei 114 / 2007 ce vizeaza imposibilitatea schimbarii destinatiei spatiilor verzi din mediul urban

citeste articolul »Publicat: Vineri, 21 mai 2010 · comentarii · Reacție rapidă

Noua lege ANI si accesul presei la investigarea coruptiei

Conferinta de presa si dezbatere cu tema: Noua lege ANI si accesul presei la investigarea coruptiei Joi, 13 mai, ora 12,30, la sediul ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei din Calea Plevnei 98

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 12 mai 2010 · comentarii · Reacție rapidă

Indepartarea zidului Parlamentului sustinuta de Platforma pentru Bucuresti

Platforma pentru Bucuresti sprijina demersurile Presedintelui Camerei Deputailor, dna Roberta Anastase, de transformare a curtii Palatului Parlamentului intr-un spatiu public, si, ca prima masura, renuntarea la zidul inconjurator

citeste articolul »Publicat: Joi, 22 aprilie 2010 · comentarii · Reacție rapidă

Initiativa pentru o Justitie Curata protesteaza fata de decizia Curtii Constitutionale privind Agentia Nationala de Integritate

Initiativa pentru o Justitie Curata a luat act cu surprindere si ingrijorare de informatiile  privind declararea ca neconstitutionale a doua capitole din legea de functionare a Agentiei Nationale de Integritate

citeste articolul »Publicat: Vineri, 16 aprilie 2010 · comentarii · Reacție rapidă

Redactia Transparenta Fondurilor Europene 2010

Programul „Transparenta Fondurilor Europene” are propria redactie. Timp de cinci luni, zece jurnalisti alesi pe spranceana vor scormoni prin ungherele unor proiecte care se deruleaza romaneste pe bani cu finantare europeana

citeste articolul »Publicat: Joi, 8 aprilie 2010 · comentarii · Evenimente și activități

Solutiile pentru deblocarea fondurilor europene sunt vazute diferit de actorii sociali

Beneficiarii fondurilor europene au pus pe masa de discutii un set de solutii pentru deblocarea proiectelor finantate din Fondul Social European in cadrul unei intalniri de lucru cu reprezentantii institutiilor responsabile

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 31 martie 2010 · comentarii · Evenimente și activități, Reacție rapidă

”Cu robele curate”. Societatea civila susţine petiţia magistraţilor Demnitate si Integritate

ONG-urile semnatare susțin petiția Demnitate si Integritate facută publică în data de 24 martie 2010 prin care magistratii insiși solicită Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) o reacție adecvată față de implicațiile cazului `Voicu` și modificarea procedurilor de promovare la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ)

citeste articolul »Publicat: Luni, 29 martie 2010 · comentarii · Reacție rapidă

ONG-urile contesta modalitatea de adoptare a proiectului de buget al Capitalei

Consiliul General al Municipiului Bucuresti urmeaza sa dezbata miercuri, 24 martie, de la ora 13,00 proiectul de buget al Capitalei pe 2010. Bugetul total este de 1,3 miliarde de euro. ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei, alaturi de partenerii din cadrul proiectului „Parteneriat pentru Buna Guvernare III – Capitolul Dezvoltare Durabila”, Asociatia Salvati Bucurestiul, Asociatia Pro Democratia, Asociatia pentru Tranzitie Urbana si Centrul de Resurse pentru participare publica, Grupul pentru Dezvoltare Locala, alaturi de ONG-urile din Pltatforma pentru Bucuresti, contesta proiectul de buget al Municipiului Bucuresti pe anul 2010

citeste articolul »Publicat: Luni, 22 martie 2010 · comentarii · Reacție rapidă

ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei lanseaza site-ul www.urbanitate.activewatch.ro

ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei, alaturi de partenerii din cadrul proiectului „Parteneriat pentru Buna Guvernare III – Capitolul Dezvoltare Durabila”, Asociatia Salvati Bucurestiul, Asociatia Pro Democratia, Asociatia pentru Tranzitie Urbana si Centrul de Resurse pentru participare publica, anunta lansarea site-ului www

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 17 martie 2010 · comentarii · Evenimente și activități, Reacție rapidă

„Transparenta pentru integritate!” - informare post-eveniment

In perioada 12-13 martie 2009 a avut loc la Bucuresti seminarul de instruire si suport pentru jurnalisti –„Transparenta pentru integritate!”. Evenimentul a fost organizat de ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei , in cadrul proiectului „Transparenta fondurilor europene in Romania”, proiect finantat din fonduri Phare 2007 (Facilitatea de tranzitie)

citeste articolul »Publicat: Luni, 15 martie 2010 · comentarii · Evenimente și activități

Primaria Sector 1 a luat cu asalt cladirile de patrimoniu

Asociatia ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei, Asociatia Salvati Bucurestiul, Asociatia pentru Tranzitie Urbana, Centrul de Resurse pentru participare publica si Asociatia Pro Democratia, alaturi de Asociatia ProDoMo, aduc in atentia opiniei publice modalitatea prin care Primaria Sector 1 a emis o serie de autorizatii de demolare, ce au adus grave prejudicii patrimoniului cultural din Bucuresti

citeste articolul »Publicat: Marti, 2 martie 2010 · comentarii · Reacție rapidă

Nu ingropati crimele comunismului !

Apel catre Presedintele Romaniei, Traian Basescu si catre Primul-Ministru, Emil Boc Coaliţia pentru Statul de Drept (formată din Asociaţia Pro Democraţia, Active Watch –Agenţia pentru Monitorizarea Presei, Transparency International România şi Centrul de Resurse Juridice) îşi exprimă indignarea faţă de schimbarea obiectivelor iniţiale ale Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCM), folosind prilejul transformării acestuia în Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER)

citeste articolul »Publicat: Marti, 2 martie 2010 · comentarii · Reacție rapidă

AW-AMP lanseaza Transparenta fondurilor europene - Componenta de pregatire si suport pentru jurnalisti

ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei lanseaza programul de pregatire si suport pentru jurnalisti: „Transparenta pentru integritate!” Programul se adreseaza jurnalistilor din presa centrala si locala din Romania si are ca scop pregatirea acestora pentru monitorizarea traseului fondurilor europene, de la accesare pana la post implementare

citeste articolul »Publicat: Joi, 11 februarie 2010 · comentarii · Evenimente și activități

Informare lansare proiect - Transparenta fondurilor europene in Romania

ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei anunta continuarea pe parcursul anului 2010 a activitatilor din cadrul programului Transparenta fondurilor europene in Romania Incepand din anul 2006, echipa AMP desfasoara in cadrul programului Transparenta fondurilor europene activitati menite sa transparentizeze derularea procesului de absorbtie a fondurilor europene in Romania

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 10 februarie 2010 · comentarii · Evenimente și activități

Lansare proiect - Parteneriat pentru Buna Guvernare - Capitolul III: Dezvoltare durabila

ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei anunta lansarea proiectului Parteneriat pentru Buna Guvernare - Capitolul III: Dezvoltare durabila Proiectul se desfasoara in parteneriat cu Asociatia Salvati Bucurestiul, Asociatia Pro Democratia, Asociatia pentru Tranzitie Urbana si Centrul de Resurse pentru participare publica

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 10 februarie 2010 · comentarii · Evenimente și activități

Parteneriat pentru dezvoltare durabila – un nou proiect finantat de Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane

Asociatia Salvati Dunarea si Delta in parteneriat cu Agentia de Monitorizare a Presei anunta lansarea proiectului Parteneriat pentru dezvoltare durabila. Proiectul va asigura resursele necesare pentru implementarea componentei orizontale „dezvoltare durabila” din proiectele finantate de Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) prin Fondul Social European

citeste articolul »Publicat: Joi, 4 februarie 2010 · comentarii · Evenimente și activități, Reacție rapidă

Absorbtia fondurilor europene pusa in pericol prin limitarea accesului

Lansarea raportului "112 pentru Fonduri Structurale" Centrul de Resurse pentru participare publica - CeRe si Coalitia „ONG-uri pentru Fondurile Structurale” au lansat luni, 14 decembrie 2009, raportul „112 pentru Fonduri Structurale”, in cadrul unui eveniment care a asezat la masa de discutii reprezentanti ai ONG-urilor, ai autoritatilor locale si ai institutiilor responsabile de gestionarea banilor europeni

citeste articolul »Publicat: Luni, 14 decembrie 2009 · comentarii · Evenimente și activități, Reacție rapidă

Prin transparenta spre un proces electoral corect

Comunicat de presa semnat de APD, ActiveWatch-AMP, Cartel Alfa, CRJ si TI-Ro Asociatia Pro Democratia (APD), Active Watch – Agentia de Monitorizare a Presei (AMP),  CNS „Cartel ALFA”, Centrul de Resurse Juridice (CRJ), Transparency International Romania (TI-Ro) cer autoritatilor competente sa ia masurile necesare pentru solutionarea cat mai transparenta a contestatiilor privind neregulile semnalate in procesul de votare din 22 noiembrie si 6 decembrie 2009

citeste articolul »Publicat: Marti, 8 decembrie 2009 · comentarii · Reacție rapidă

Alianta pentru Statul de Drept ataca referendumul la Curtea Constitutionala

Asociatia Pro Democratia si Active Watch - Agentia de Monitorizare a Presei, organizatii membre ale Aliantei pentru un Stat de Drept, reprezentate de avocatul Liviu Popescu, au depus la Curtea Constitutionala o contestatie prin care au solicitat anularea decretului Presedintelui Romaniei privind organizarea referendumului precum si invalidarea rezultatelor referendumului

citeste articolul »Publicat: Luni, 23 noiembrie 2009 · comentarii · Reacție rapidă

Dimineata la vot cu stampile pierdute si observatori amenintati

Comunicat - Alianta pentru Alegeri Corecte Slaba pregatire a membrilor birourilor electorale ale sectiilor de votare (BESV) si lipsa campaniilor de informare si-au spus din nou cuvantul. Primele ore ale votului pentru Presedintele Romaniei au scos la iveala o serie de nereguli deja impamantenite in practica electorala romaneasca deficitara

citeste articolul »Publicat: Duminica, 22 noiembrie 2009 · comentarii · Reacție rapidă

Platforma pentru Bucuresti - Scrisoare catre Presedintele Romaniei Traian Basescu

Subiect: Nepromulgare propunere legislativa pentru completarea art. 7 din Lege nr. 50/1991 Platforma pentru Bucuresti Str. Ioan Slavici nr. 3, bl. 3, et. 6, ap. 2, Bucuresti sector 1 Telefon: 031.809.65

citeste articolul »Publicat: Marti, 10 noiembrie 2009 · comentarii · Reacție rapidă

Observatorii organizatiilor fantoma "pazesc" votul din 22 noiembrie si 6 decembrie

Alianta pentru Alegeri Corecte, alcatuita din Asociatia Pro Democratia (APD), Active Watch - Agentia de Monitorizare a Presei (AMP) si Cartel Alfa, alaturi de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) , atrage atentia asupra pericolului de discreditare a institutiei observatorului intern si implicit a eforturilor organizatiilor civice de a monitoriza neutru si obiectiv procesele electorale, ca urmare a inmultirii semnificative a organizatiilor fantoma acreditate sa observe alegerile

citeste articolul »Publicat: Luni, 9 noiembrie 2009 · comentarii · Reacție rapidă

Alianta pentru Statul de Drept

alcatuita din APD, AMP, CRJ si TI-Ro, au cerut astazi institutiei Avocatul Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala asupra OUG 106 privind organizarea referendumului privind frauda morala in alegerile prezidentiale si riscurile de fraudă electorala

citeste articolul »Publicat: Joi, 29 octombrie 2009 · comentarii · Reacție rapidă

Joi, 22 octombrie, AMP alaturi de CRJI au lansat raportul Transparenta fondurilor europene in Romania 2009

Transparenta fondurilor europene in Romania - Jurnalism de investigatie. Liberul acces la informatiile de interes public. Analiza media. Studii de caz. ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei si Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie au incheiat pe 22 octombrie sirul de evenimente nationale organizate in Cluj, Iasi si Bucuresti , cu ocazia lansarii raportului Transparenta fondurilor europene in Romania - Jurnalism de investigatie

citeste articolul »Publicat: Vineri, 23 octombrie 2009 · comentarii · Evenimente și activități, Reacție rapidă

Program de campanie electorală al Alianței pentru Alegeri Corecte

Alianța pentru Alegeri Corecte, alcătuită din Asociația Pro Democrația (APD), Active Watch – Agenția de Monitorizare a Presei (AMP) și Cartel Alfa, vă invită luni, 19 octombrie, la conferința de presă în care își va lansa programul privind campania electorala pentru alegerile prezidențiale

citeste articolul »Publicat: Vineri, 16 octombrie 2009 · comentarii · Reacție rapidă

Platforma pentru București: Scrisoare deschisă Consilierilor Generali și Primarului General ai Municipiului București

Cele 40 de organizații din Platforma pentru București lansează azi o scrisoare deschisă Consilierilor Generali și Primarului General ai Municipiului București

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 23 septembrie 2009 · comentarii · Reacție rapidă

Transparența fondurilor europene în România, 2009

Jurnalism de investigație. Liberul acces la informațiile de interes public. Analiză media. Studii de caz.

citeste articolul »Publicat: Marti, 1 septembrie 2009 · comentarii · Publicații

Cazierul guvernării 2008 - 2011

ActiveWatch - Agenția de Monitorizare a Presei, Asociația Pro Democrația și Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație, cu sprijinul Academiei Cațavencu coordonează proiectul Cazierul guvernării 2008 - 2011.

citeste articolul »Publicat: Joi, 26 martie 2009 · comentarii · Evenimente și activități

Scrisoare deschisă - Emil Boc

Stimate Domnule Prim Ministru,

În luna octombrie a anului 2008, două partide se exprimau deschis – prin Însușirea Cartei celor 10 principii pentru o Românie civică, durabilă și solidară, puncte promovate de Coalția pentru Bună Guvernare și Parteneriat cu Mediul Asociativ - pentru continuarea și dezvoltarea dialogului cu organizațiile neguvernamentale. Unul dintre aceste partide este chiar partidul pe care îl conduceți.

citeste articolul »Publicat: Luni, 23 martie 2009 · comentarii · Reacție rapidă

Coaliția 112 pentru Fondurile Structurale

Coaliția ONGuri pentru Fonduri Structurale își propune să trateze lipsa de transparență și comunicare precum și nivelul scăzut de accesibilitate al fondurilor europene postaderare pentru organizații neguvernamentale. O dată faza de programare depășită, au apărut dificultăți legate de faza de implementare, dificultăți cu atât mai mari cu cât instituțiile responsabile de administrarea fondurilor europene sunt nepregătite și nu au sisteme și proceduri rodate care să asigure funcționarea sistemului.

citeste articolul »Publicat: Joi, 1 ianuarie 2009 · comentarii · Evenimente și activități

Buna guvernare la români - Ghid de bune practici pentru consolidarea bunei guvernări locale (2008)

Buna guvernare la români - Ghid de bune practici pentru consolidarea bunei guvernări locale are ca punct de plecare necesitatea creșterii participării publice în procesul decizional de la nivel local.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 1 octombrie 2008 · comentarii · Publicații

Transparența fondurilor europene în România, 2008

De la problematica fondurilor de pre-aderare la cea a fondurilor post-aderare.
 

citeste articolul »Publicat: Luni, 1 septembrie 2008 · comentarii · Publicații

PLATFORMA „Împreună pentru un oraş mai bun”

Pactul pentru București, 2008

citeste articolul »Publicat: Joi, 1 mai 2008 · comentarii · Evenimente și activități

Buna guvernare la români (2007)

Broșura "Buna guvernare la români" se bazează pe experiența acumulată ca urmare a proiectului "Parteneriat pentru o bună guvernare", implementat de catre Asociația Pro Democrația, ActiveWatch-Agenția de Monitorizare a Presei și de Centrul de Resurse pentru participare publică.

citeste articolul »Publicat: Joi, 1 noiembrie 2007 · comentarii · Publicații

Eu fac știrile!

Proiectul de comunicare cu mediul rural "Eu fac știrile!", componenta a programului "Satul românesc, sat european", inițiat de Delegația Comisiei Europene în România împreună cu Agenția de Monitorizare a Presei și DC Communication, își propune să aducă temele presei din teritoriu spre centru.

citeste articolul »Publicat: Luni, 16 octombrie 2006 · comentarii · Evenimente și activități

Corupția – atac electoral și măsuri de combatere

Studiul „Corupția – atac electoral și măsuri de combatere” s-a realizat în cadrul proiectului „Măsuri concrete împotriva corupției”, implementat de
Transparency International – Romania (TI - Ro) în parteneriat cu Agenția de Monitorizare a Presei – Academia Cațavencu (AMP - AC) cu sprijinul Fundației pentru o Societate Deschisă.

citeste articolul »Publicat: Luni, 9 august 2004 · comentarii · Publicații

Ghid Inforural, 2004

Din acest ghid, cititorul poate află istoricul și mecanismele de implementare a Politicii Agricole Comune, cadrul legislativ de bază și principalele instituții necesare funcționării acestei politici, câteva elemente esențiale pentru înțelegerea procesului de negociere dintre România și Uniunea Europeană în domeniul agriculturii și o succintă trecere în revistă a instrumentelor financiare actuale pentru sprijinirea sectorului agricol românesc. Acestor informații li se adaugă o lista a principalelor surse de informare privind acest domeniu și un glosar de termeni tehnici.

citeste articolul »Publicat: Joi, 1 ianuarie 2004 · comentarii · Publicații

Jurnaliști de investigație în apărarea integrității publice, 2004

Evoluția ascendentă a fenomenului corupției în România vorbește și despre faptul că vigoarea inamicilor corupției este în declin. În tabără rarefiată a apărătorilor integrității publice, jurnalistul de investigație are principalul merit că încă mai există. Existența sa este subiectul demersului nostru.

citeste articolul »Publicat: Joi, 1 ianuarie 2004 · comentarii · Publicații

Ghid anticorupție pentru cetățeni și jurnaliști, 2003

Acest ghid a fost produs în parteneriat de Asociația Română pentru Transparență (Transparency Internațional - România) și Agenția de Monitorizare a Presei în cadrul a două proiecte derulate simultan: Centrul de Asistență Anticorupție pentru Cetățeni (Advocacy and Legal Advice Centers), implementat de TI-România și finanțat de Ministerul Federal de Externe al Germaniei prin Inițiativa Anticorupție a Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est și Alianța Anticorupție: ziarist și activist civic în slujba cetățeanului, coordonat de Agenția de Monitorizare a Presei, în parteneriat cu Asociatia Română pentru Transparență și Asociația Pro Democrația și finanțat prin programul de Granturi Mici al Misiunii Băncii Mondiale în România.

citeste articolul »Publicat: Sambata, 1 februarie 2003 · comentarii · Publicații

';