Acesti politicieni, sustinuti cu rea credinta de o parte din mass-media incearca sa submineze motivele reale pentru care au iesit in strada zecile de mii de manifestanti. Noi, organizatiile neguvernamentale, ne solidarizam cu cetatenii care au decis sa protesteze nu numai pentru oprirea unui proiect periculos, ci mai ales pentru apararea unor principii si cerinte generale precum democratia participativa, statul de drept, asumarea de catre guvernanti a propriilor decizii, respectul pentru electorat concretizat in indeplinirea angajamentelor asumate. Acestea sunt si valorile in virtutea carora actionam noi, organizatiile neguvernamentale si tocmai de aceea suntem solidari cu cetatenii care au decis sa protesteze pasnic. Noi nu ne aflam in spatele, ci alaturi de protestatari.


Cerem politicienilor sa inceteze denigrarea si culpabilizarea cetatenilor care isi exercita drepturile si libertatile democratice in strada. Amintim politicienilor ca nu protestele pasnice sperie investitorii corecti, ci coruptia si proasta guvernare. Amintim politicienilor ca marii investitori au fost alungati din Romania din cauza incapacitatii tuturor guvernelor succesive de a construi o infrastructura adecvata. Amintim politicienilor ca miliarde de euro din sprijinul oferit de Uniunea Europeana sunt irosite anual din cauza coruptiei si incompetentei lor. Amintim politicienilor ca sute de milioane de euro din banii nostri, ai contribuabililor, sunt cheltuiti in fiecare an netransparent si ineficient. Amintim politicienilor ca ei sunt cei care i-au abandonat pe locuitorii din Rosia Montana la mila si discretia unor investitori obscuri, fara a incerca macar a le oferi alta alternativa.


Incercarea de a deturna discutia de la motivele reale, care au scos oamenii in strada catre tinte false constituie o revenire la metodele propagandei inceputului anilor ’90, cand se incerca discreditarea opozantilor de atunci ai puterii prin asocierea acestora cu agenti straini intereselor nationale. Pentru a pastra progresele democratiei care s-au petrecut in ultimii douazeci de ani, solicitam tuturor politicienilor romani sa discute cinstit problemele care au generat actualele proteste si sa renunte la deturnarea atentiei publicului catre falsi vinovati si false probleme.
Respectati-va cetatenii!

 

Semneaza:

Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC)
Centru de Resurse pentru Participare Publica
Asociatia Pro Democratia
Expert Forum
WWF Romania
ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei
Fundatia pentru Parteneriat
Asociatia Militia Spirituala
Asociatia pentru Relatii Comunitare (ARC)
Terra Mileniul III
Fundatia PACT
Fundatia Soros
APADOR – CH
Centrul de Resurse pentru Comunitatile de Romi
Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania
Centrul pentru Politici Durabile ECOPOLIS
Asociatia Salvati Dunarea si Delta
Asociatia Vira
Fundația Alături de Voi
Asociaţia Funky Citizens
RHRN
Fundația Parteneri pentru Dezvoltare Locala (FPDL)
Societatea Academica din Romania (SAR)
Freedom House
Institutul pentru Politici Publice (IPP)
Salvati Bucurestiul
Centrul Roman pentru Politici Europene (CRPE)

ECPI-Centrul Euroregional pentru Initiative Publice

Asociatia Zeppelin

Asociatia Komunitas

Consiliul Tineretului din Romania

ActiveWatch / CC BY 3.0