Bună guvernare

Evenimente și activități

 

Primăria a ratat (iar) șansa de a fi democrat socială - locuirea socială marele absent din prioritățile PMB

Primăria Municipiului București (PMB)  a ratat șansa de a fi cu adevărat social-democrată, evitând să se implice în problema locuirii pentru persoanele dezavantajate social. În schimb, a ales să dedice aproape toată activitatea S.C. Trustul de clădiri Metropolitane București S.A. și obținerii de profit. Direcția Spațiul Locativ și Administrarea Fondului Imobiliar vor dispărea, iar această structură va prelua tot fondul imobiliar al PMB. Din documentele prin care se deleagă activitatea către această companie lipsește aproape total preocuparea pentru componenta socială a politicilor de locuire. Asociația ActiveWatch și CeRe - Centrul de Resurse pentru participare publică au susținut în cadrul dezbaterii publice modificarea acestor documente, în sensul includerii unor prevederi explicite, care să acorde atenție locuirii sociale. 

Primăria Capitalei a organizat o dezbatere publică, în data de 12.02.2018, pe marginea Caietului de sarcini și a Regulamentului în baza căruia va funcționa S.C. Holding Municipal București S.A. Noua instituție preia Spațiul Locativ și Administrația Fondului Imobiliar, deci va prelua și partea de locuire socială din agenda Primăriei Capitalei. 

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 14 februarie 2018 · comentarii · Reacție rapidă

Ghidul CSM - simulacru de consultare publică

Update: conform precizării făcute în data de 24 octombrie, Președintele CSM -Consiliul Superior al Magistraturii- va solicita reluarea discuțiilor în cadrul Comisiei nr. 2 “Resurse umane şi organizare” cu privire la procedura de consultare aferentă a Ghidului privind relația dintre sistemul judiciar din România și mass-media.

ActiveWatch și Apador-CH cer Consiliului Superior al Magistraturii să reorganizeze procesul de consultare cu organizațiile societății civile, realizat în mod superficial până la această oră. Responsabilul desemnat de CSM pentru consultarea publică pe marginea Ghidului privind relația dintre sistemul judiciar din România și mass-media este dl. Victor Alistar. Au fost invitate la consultari organizații ca Asociația Națională de Paintball România, Salvamont România, Asociatia Profesionala a Transportatorilor sau Asociatia Romana de terapii in ADHD - autism, în schimb organizații relevante, cu activitate în domeniul justiției și bunei guvernări, au fost omise.

citeste articolul »Publicat: Joi, 23 noiembrie 2017 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Evenimente și activități, Bună guvernare, Reacție rapidă

Scrisoare deschisă a 60 de organizații neguvernamentale către conducerea PSD

ActiveWatch, alături de alte 60 de organizații neguvernamentale, a trimis azi o scrisoare deschisă conducerii PSD în vederea respingerii proiectului de modificare al Ordonanței 26/2000, amendamente periculoase ce aduc atingere funcționării societății civile din România. În opinia ActiveWatch, prezentele modificări merg în linia propusă de unele guvernări iliberale - Rusia, Ungaria, Polonia - de control și chiar închidere a unor actori democratici -ong-urile- ce pot fi considerați critici ai acțiunilor guvernamentale sau parlamentare.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 22 noiembrie 2017 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Raport 1 an la Primăria Capitalei: Un an de petreceri și vorbe, în beznă, la Primăria Generală

Azi, 26.07.2017, asociațiile ActiveWatch, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică și Organizația pentru Promovarea Transportului Alternativ în România OPTAR, au lansat raportul Un an de petreceri și vorbe, în beznă, la Primăria Generală.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 26 Iulie 2017 · comentarii · Resurse

Un an de petreceri și vorbe în beznă la Primăria Generală

Miercuri, 26 iulie, începând cu ora 9.30, ActiveWatch, CeRe: Centru de Resurse pentru participare Publică  și Organizația pentru Promovarea Transportului Alternativ în România OPTAR organizează o adunare publică în fața Primăriei Generale (Bulevardul Regina Elsabeta, nr. 47) pentru lansarea raportului de un an al activității Consiliului General și a Primarului General. Având în vedere modul în care a fost administrat Bucureștiul în ultimul an, considerăm că cea mai bună formă de a sărbători un an de la noua conducere de la Primăria Capitalei este o petrecere. 

citeste articolul »Publicat: Luni, 24 Iulie 2017 · comentarii

18 ONG-uri invită consilierii generali la discuții despre PMUD

 
Scopul întâlnirii este acela de a discuta despre principiile care stau la baza Planului de Mobilitate Urbană Durabilă 2016-2030 București - Ilfov,  precum și despre nevoia de informare și consultare a cetatenilor în vederea definitivării documentului, conform bunelor practici europene.
Pe acelasi subiect au fost depuse solicitări de audiență către: Comisia Transporturi și Infrastructură Urbană, Comisia Ecologie și Protecția Mediului și Comisia pentru Relații cu Organizații Non-guvernamentale și Alți Parteneri Sociali, comisii de specialitate din cadrul Consiliului General al Municipiului București precum si Primarului General al Municipiului București.

citeste articolul »Publicat: Joi, 20 octombrie 2016 · comentarii

Azi sărbătorim Ziua internațională a dreptului de a ști!

O nouă variantă a platformei https://nuvasuparati.info este acum disponibilă cetățenilor care doresc să obțină informații de la orice instituție finanțată din fonduri publice.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 28 septembrie 2016 · comentarii · Bună guvernare

ActiveWatch susține APADOR-CH în propunea lui Codru Vrabie ca membru al CSM din partea societății civile

Propunerea APADOR-CH pentru Consiliul Superior al Magistraturii este susținută și de alte 11 organizații neguvernamentale

Asociația Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) îl propune pe domnul Codru Vrabie ca membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), pe unul dintre cele două locuri rezervate societății civile, pentru perioada 2017-2022. Candidatura domnului Codru Vrabie este susținută și de alte 11 organizații neguvernamentale.

citeste articolul »Publicat: Luni, 26 septembrie 2016 · comentarii

Ambasadorul Turciei în România, răspuns la apelul organizaţiilor de media privind situaţia jurnaliştilor arestaţi

O delegație a Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, formată din președintele executiv Cristi Godinac, vicepreşedinţii Cătălina Matei, Adrian Valentin Moise şi coordonatorul Departamentului internaţional al SRJ MediaSindMarilena Gheorghiţă,  alături de jurnalistul Mircea Toma, președintele ActiveWatch și Ioana Avădani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, a participat ieri, 3 august a.c, la o întâlnire cu  ambasadorul Turciei în România, Osman Koray Ertaş.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 3 august 2016 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Update: răspunsul Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI la Scrisoarea ActiveWatch cu privire la scandalul Hexi Pharma

Update (20.05.2016): răspunsul Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI la Scrisoarea ActiveWatch cu privire la scandalul Hexi Pharma

citeste articolul »Publicat: Vineri, 20 mai 2016 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Bună guvernare, Reacție rapidă

ActiveWatch - parte din comitetul "Coaliția anti-sărăcie"

ActiveWatch este una dintre cele 46 de organizații și instituții care fac parte din Comitetul “Coaliția anti-sărăcie”, structură înființată pentru a monitoriza implementarea Pachetului Integrat pentru Combaterea Sărăciei și a acorda asistență autorităților publice locale în procesul de elaborare și aplicare a programelor anti-sărăcie. ActiveWatch consideră extrem de importantă  implicarea într-o structură dedicată promovării și monitorizării proiectelor care vizează rezolvarea uneia dintre cele mai endemice probleme la nivelul României– sărăcia extremă.

citeste articolul »Publicat: Joi, 14 aprilie 2016 · comentarii · Evenimente și activități

Campania Politică fără Bariere: Propuneri de modificări legislative privind alegerile europarlamentare

Pe baza principiilor și obiectivelor asumate în august 2015, Politică fără Bariere propune următoarele modificări față de textul Legii 33/2007 (republicată și actualizată) privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, luând în considerare și recomandările europene (menționate în coloana de Argumente), conform Rezoluției Parlamentului European din 11 noiembrie 2015. Propunerile noastre dezvoltă o parte din textele și argumentele deja avansate încă din decembrie 2014, respectiv septembrie 2015.

citeste articolul »Publicat: Joi, 14 aprilie 2016 · comentarii · Bună guvernare

Campania Politică fără Bariere: Propuneri de modificări legislative privind alegerea Președintelui

Pe baza principiilor și obiectivelor Campaniei Politică fără Bariere, asumate în august 2015, propunem o serie de modificări fața de textul Legii 370/2004 (republicată și actualizată) privind alegerea Președintelui României. Propunerile noastre dezvoltă o parte din textele și argumentele deja avansate încă din decembrie 2014, respectiv septembrie 2015.

citeste articolul »Publicat: Joi, 14 aprilie 2016 · comentarii · Bună guvernare

Campania Politică fără Bariere: Propuneri de modificări legislative privind demiterea primarului

Pe baza principiilor și obiectivelor asumate în august 2015, Politică fără Bariere propune o serie de modificări față de reglementarea referendumului local pentru demiterea primarului și/sau dizolvarea consiliului local/județean. Acesta este este reglementat în textul Legii 215/2001 (republicată și actualizată) privind administrația publică locală. Propunerile noastre dezvoltă o parte din textele și argumentele deja avansate încă din septembrie 2015.

citeste articolul »Publicat: Joi, 14 aprilie 2016 · comentarii · Bună guvernare

Demersuri în cadrul proiectului 'Avocatului poporului i se pregătește ceva!'

APADOR-CH alături de ANBCC și ActiveWatch  au organizat marti, 13 aprilie 2016, la București, conferința de închidere a proiectului „Ne trebuie un avocat al poporului mai eficient, în prezența domnului Victor Ciorbea, a reprezentanților mai multor instituții din Norvegia precum și a reprezentanților mai multor ambasade la București, cum ar fi SUA, Germania, Elveția și a doamnei ambasador a Norvegiei, Doamna Tove Bruvik Westberg.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 13 aprilie 2016 · comentarii · Bună guvernare

Candidatul societății civile în Consiliul Național de Integritate

ActiveWatch îl propune pe colegul nostru Paul Chioveanu ca reprezentant al societății civile în Consiliul Național de Integritate (CNI).

citeste articolul »Publicat: Vineri, 11 martie 2016 · comentarii · Bună guvernare

Campania Politică fără Bariere: Cum înființezi un partid și cum participi cu el în alegeri?

În cursul acestei săptămâni, mai multe organizații din cadrul Campaniei Politică fără Bariere au publicat materiale care îndrumă pașii noilor partide, fie cu privire la înregistrarea unui nou partid, fie cu privire la participarea în alegeri a partidelor deja înregistrate. [Din 23 martie, ghidurile menționate mai jos sunt disponibile și în secțiunea specializată a Tribunalului Municipiului București.]

citeste articolul »Publicat: Vineri, 4 martie 2016 · comentarii · Bună guvernare, Resurse, Publicații

Campania Politică fără Bariere: Mărțișor toxic privind finanțarea partidelor

Campania Politică fără Bariere protestează față de intenția de modificare a legislației privind finanțarea partidelor politice și campaniilor electorale. Conform Mediafax, Senatul României a adoptat ieri amendamente cu privire la închirierea sediilor și conturile de campanie. Astfel, partidele își fac cadou un mărțișor care ne poate otrăvi pe noi toți, în anul electoral 2016!

citeste articolul »Publicat: Marti, 1 martie 2016 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Rolul Avocatului Poporului în societatea românească

APADOR-CH alături de ANBCC și ActiveWatch  au organizat marti, 15 decembrie 2015, la Palatul Parlamentului dezbaterea publică cu tema ‘Rolul Avocatului Poporului în societatea românească’.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 18 decembrie 2015 · comentarii · Bună guvernare

Campania Politică fără Bariere: Poziție privind alegerea primarilor în două tururi

Campania Politică fără Bariere a susținut, încă de la înființare, ideea alegerii primarilor în două tururi de scrutin (iată apelul publicat în februarie 2015). Dar sprijinul pentru această idee este condiționat de respectarea unui principiu fundamental pentru funcționarea unui stat democratic, principiul stabilității legislative.

citeste articolul »Publicat: Joi, 10 decembrie 2015 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Campania Politică fără Bariere: Retrageți comasarea/uniformizarea din Programul de Guvernare

Organizaţiile membre ale Campaniei Politică fără Bariere îşi exprimă indignarea faţă de includerea în programul de guvernare al Guvernului Cioloş (la punctul 1.2 [din versiunea inițială]) a propunerii de „comasare a alegerilor prin uniformizarea tuturor mandatelor la cinci ani şi alinierea datelor pentru alegerile prezidenţiale, parlamentare, europarlamentare şi locale în scopul minimizării impactului negativ al proceselor electorale asupra vieţii economice şi sociale a ţării”.

citeste articolul »Publicat: Luni, 16 noiembrie 2015 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

E vremea consultărilor

În România, mai multe administrații locale au în lucru Planuri de Mobilitate Urbană Durabilă, aflate în diverse stadii de realizare. Până acum, nici un document al acestor planuri nu a fost pus la dispoziția cetățenilor pentru ca aceștia să fie informați despre problemele identificate și soluțiile propuse. Astfel, se încalcă principala caracteristică a realizării unui astfel de plan: implicarea cetățenilor. Ghidul de realizare a unui Plan de Mobilitate Urbană Durabilă precizează că

”planificarea participativă este o condiție prealabilă pentru ca cetățenii și părțile interesate să preia dreptul de proprietate asupra planului de mobilitate urbană durabilă și asupra politicilor pe care acesta le promovează. Aceasta face ca acceptarea de  către  public  și sprijinul  oferit de  acesta să fie la un nivel ridicat si astfel sa se reducă la minimum riscurile pentru factorii de decizie, facilitându-se implementarea planului.”

citeste articolul »Publicat: Joi, 12 noiembrie 2015 · comentarii

Campania Politică fără Bariere: Legea votului prin corespondență, un model de eșec în legiferare

Pe 28 octombrie, Camera Deputaţilor a adoptat, oarecum pe genunchi, Legea privind votul prin corespondenţă. O lege care ar fi trebuit să faciliteze un drept universal a devenit un vehicul legislativ discriminatoriu, care stabilește privilegii pentru o categorie îngustă de cetăţeni, întâmplător aflați acum în atenţia politică şi birocratică a statului român.

citeste articolul »Publicat: Luni, 2 noiembrie 2015 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Campania Politică fără Bariere: Votul prin corespondență, în pericol de moarte pe ultima sută de metri

În urma criticilor adresate de mai multe ONG-uri, parlamentarii au organizat o dezbatere pe tema legii votului prin corespondență luni, 26 octombrie la ora 17, deși termenul limită pentru depunerea amendamentelor pentru membrii Camerei Deputaților era 26 octombrie, ora 14.

citeste articolul »Publicat: Marti, 27 octombrie 2015 · comentarii · Bună guvernare

Campania Politică fără Bariere: Aniversare cu multă frustrare. Votul prin corespondență

În ultimele 2 săptămâni am fi dorit să putem aniversa un an de la prima apariție publică a Campaniei Politică fără Bariere. Pe-atunci, ne adresam candidaților din alegerile prezidențiale cu un chestionar scurt, să aflăm de la ei cum văd reforma electorală. În ciuda unor neajunsuri evidente, măcar am reușit să reformăm câte ceva în privința legii partidelor, legii privind finanțarea partidelor și campaniilor electorale, respectiv în privința alegerilor locale și alegerilor parlamentare.

citeste articolul »Publicat: Luni, 26 octombrie 2015 · comentarii · Bună guvernare

După trei ani - cetățenii din nou în sala de Consiliu a Primăriei Generale

Ieri, 30.09.2015, pentru prima dată după trei ani și trei luni, ședința de consiliu a Consiliului General al Municipiului București a fost deschisă pentru cetățeni. Vă reamintim că la investirea noului mandat, primarul Sorin Oprescu a decis interzicerea participării directe a cetățenilor în sala de Consiliu, motivând lipsa de spațiu.

citeste articolul »Publicat: Joi, 1 octombrie 2015 · comentarii · Reacție rapidă

Campania Politică fără Bariere: Politicienii să demonstreze ACUM dacă vor votul prin corespondență

Noi, organizațiile grupate în Campania Politică fără Bariere, am constatat, în urma evoluțiilor din ultimele zile, că

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 23 septembrie 2015 · comentarii · Bună guvernare

Campania Politică fără Bariere: Amendamente privind votul prin corespondență

Campania Politică fără Bariere a elaborat un set de amendamente față de proiectul legii privind votul prin corespondență. Pentru a facilita găsirea consensului între toți actorii implicați, aceste amendamente se referă la proiectul de lege înaintat de grupul parlamentar PNL, dar cuprind răspunsuri la întrebările de principiu adresate de grupurile parlamentare PSD, UDMR și al minorităților naționale.

citeste articolul »Publicat: Joi, 17 septembrie 2015 · comentarii · Bună guvernare

Campania Politică fără Bariere: Amendamente privind votul prin corespondență

Campania Politică fără Bariere a elaborat un set de amendamente față de proiectul legii privind votul prin corespondență.

citeste articolul »Publicat: Joi, 17 septembrie 2015 · comentarii · Bună guvernare

Campania Politică fără Bariere: Scrisoare deschisă către partidele parlamentare

Scrisoare deschisă către partidele parlamentare reprezentate în Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale, propunerilor legislative privind modificarea Legii partidelor politice şi a Legii privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale

citeste articolul »Publicat: Vineri, 11 septembrie 2015 · comentarii · Bună guvernare

Campania Politică fără Bariere: Campania Politicǎ fǎrǎ Bariere nu s-a terminat; avem noi obiective

Coaliţia Politicǎ fǎrǎ Bariere şi-a îndeplinit cea mai mare parte a obiectivelor pe care şi le-a asumat în urmǎ cu nouǎ luni, obiective subsumate principiului eliminǎrii barierelor din calea participǎrii cetǎţenilor la viaţa politicǎ:

citeste articolul »Publicat: Duminica, 23 august 2015 · comentarii · Bună guvernare

Campania Politică fără Bariere: LEGEA VOTULUI PRIN CORESPONDENȚĂ TREBUIE DEZBĂTUTĂ PUBLIC

Membrii campaniei Politică fără Bariere își exprimă îngrijorarea față de solicitarea copreședintei PNL, Alina Gorghiu, de a se introduce proiectul legii votului prin corespondență pe ordinea de zi a sesiunii parlamentare extraordinare.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 5 august 2015 · comentarii · Bună guvernare

Campania Politică fără Bariere: Votul la distanță: da, dar nu oricum

Membrii Campaniei Politică fără Bariere au pus în discuție astăzi tema votului la distanță, în cadrul unei dezbateri menite să identifice cele mai bune soluții pentru înlăturarea barierelor din calea participării politice a cetățenilor. Au participat la dezbatere dl Mihai Voicu – Președintele Comisiei parlamentare pentru legile electorale, dl Laurențiu Ștefan – Consilier prezidențial, Departamentul de Politică Internă, dl Marian Muhuleț – Autoritatea Electorală Permanentă, precum și reprezentanți ai societății civile.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 8 Iulie 2015 · comentarii · Bună guvernare

Campania Politică fără Bariere: Nelămuriri privind eventuala neconstituționalitate a radierii partidelor

Campania Politică fără Bariere a primit un al doilea răspuns întârziat la solicitarea din 11 mai, prin care invitam Administrația Prezidențială și Avocatul Poporului să cumpănească dacă nu cumva Legea partidelor politice cuprindea noi prevederi neconstituționale, după ce fusese modificată în Parlament.

citeste articolul »Publicat: Joi, 2 Iulie 2015 · comentarii · Bună guvernare

Al doilea marș pentru Orașe accesibile pentru oameni!

Pe 4 iulie 2015, începând cu ora 10, are loc al doilea marș Orașul <accesibil> pentru oameni! Protestul va începe de la Piața Victoriei și se va încheia în Piața Universității. În București, administrația publică continuă să ignore problema care îi afectează pe cei mai mulți dintre cetățeni – accesul pietonilor la spațiul public.

citeste articolul »Publicat: Joi, 25 iunie 2015 · comentarii · Evenimente și activități

Campania Politică fără Bariere: Poziție Politică fără Bariere: dezbatere și pseudo-dezbatere

Ședința de azi a Comisiei Comune pentru Legile Electorale a luat în dezbatere aprobarea Legii privind alegerile parlamentare, în ciuda demersurilor și avertismentelor transmise de Campania „Politică fără Bariere” încă din 22 mai și 3 iunie. Cel mai probabil, deputații vor adopta mâine, 17 iunie, proiectul de lege, tot în absența dezbaterilor de substanță.

citeste articolul »Publicat: Marti, 16 iunie 2015 · comentarii · Bună guvernare

Campania Politică fără Bariere: Punctul de vedere al Campaniei Politicǎ fǎrǎ Bariere despre Proiectul de Lege privind alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente

Politică fără Bariere a trimis în cursul zilei de astăzi către partenerii politici de dialog următorul punct de vedere

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 3 iunie 2015 · comentarii · Bună guvernare

Campania Politică fără Bariere: Scrisoare deschisă, în atenția Comisiei comune

În atenția domnului Mihai Voicu, președinte al Comisiei comune pentru legile electorale, doamnei Gabriela Podașcă, vicepreședinte al aceleiași Comisii parlamentare, domnului Eugen Nicolicea, președinte al subcomisiei pentru Legea alegerilor parlamentare.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 22 mai 2015 · comentarii · Bună guvernare

Campania Politică fără Bariere: Politică fără Bariere, nu numai în Capitală

Paralel cu activitățile desfășurate în Parlamentul României și consultările cu specialiștii Administrației Prezidențiale, reprezentanții Campaniei Politică fără Bariere s-au pus pe drumurile patriei, pentru a discuta cu notabilități locale despre modificările aduse la Legea partidelor, Legea finanțării partidelor, respectiv Legea alegerilor locale. În ciuda eforturilor de a demonstra că există suficient de multe deficiențe și necorelări, reprezentanții Politică fără Bariere au notat opinia participanților în aceste dezbateri, potrivit căreia promulgarea Legii privind finanțarea partidelor și campaniilor electorale ar putea contribui la reformarea modului în care se face politică.

citeste articolul »Publicat: Luni, 18 mai 2015 · comentarii · Bună guvernare

Campania Politică fără Bariere: Legea partidelor suspectă de neconstituționalitate

Mai multe organizații neguvernamentale au înaintat azi Preşedintelui României solicitarea de a trimite proiectul Legii partidelor la Curtea Constituţională, în vederea exercitării controlului de constituţionalitate. 

citeste articolul »Publicat: Luni, 11 mai 2015 · comentarii · Bună guvernare

Campania Politică fără Bariere: COMUNICAT DE PRESĂ: Primele măsuri spre deschiderea competiției politice

Organizațiile membre ale Campaniei Politică fără Bariere apreciază ca pozitivă adoptarea de către Parlamentul României a unui pachet de legi format din Legea partidelor politice, Legea finanțării partidelor și Legea alegerilor locale. Considerăm că, în ansamblul lor, acestea deschid competiția politică și introduc noi reglementări, care pot consolida reprezentarea politică a cetățenilor în următoarele cicluri electorale.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 8 mai 2015 · comentarii · Bună guvernare

Campania Politică fără Bariere: Noi votăm, nu argumentăm, nu parlamentăm!

La aproape 25 de ani de la infamul „noi muncim, nu gândim,” Comisia comună pentru legile electorale a reușit performanța de-a adopta două proiecte de lege cruciale pentru democrație în mai puțin de jumătate de oră, fără nicio urmă de argumentație, fără vreun dubiu, fără vreo remușcare.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 29 aprilie 2015 · comentarii · Bună guvernare

Campania Politică fără Bariere: stadiul actual și pașii următori

Accesul la dezbaterile parlamentare si la documentele de lucru sunt premisele necesare pentru înfăptuirea unei reforme electorale reale, in condiții democratice, permițând actorilor interesați să își susțină punctele de vedere. 

citeste articolul »Publicat: Luni, 6 aprilie 2015 · comentarii · Bună guvernare

Avocatului poporului i se pregătește ceva: poporul îl vrea înapoi

APADOR-CH, împreună cu ActiveWatch și ANBCC, demarează azi un proiect menit să eficientizeze activitatea instituției Avocatului Poporului

citeste articolul »Publicat: Marti, 31 martie 2015 · comentarii · Bună guvernare

Campania Politică fără Bariere: Finanțarea partidelor sub eclipsă

Camera Deputaților a adoptat miercuri un proiect de legepentru modificarea și completarea Legii finanțării partidelor politice și campaniilor electorale. 

citeste articolul »Publicat: Vineri, 20 martie 2015 · comentarii · Bună guvernare

Campania Politică fără Bariere: Posibile implicații ale aplicării prevederilor privind radierea, așa cum apar în forma actuală a proiectului de lege

În proiectul noii Legi a partidelor politice au fost introduse criterii de radiere a partidelor extrem de drastice, care fac imposibilă, de facto, existența partidelor locale.

citeste articolul »Publicat: Joi, 12 martie 2015 · comentarii · Bună guvernare

Campania Politică fără Bariere: Legile partidelor: ce s-a făcut până acum și ce așteptăm de la Parlament

După cum am menționat în poziția anterioară, Campania Politică fără Bariere a observat cum o serie de obstacole în calea formării partidelor și participării lor la viața politică se reîntorc prin procedurile de finanțare și radiere.

citeste articolul »Publicat: Joi, 5 martie 2015 · comentarii · Bună guvernare

Campania Politică fără Bariere: Bariere indirecte în cadrul procedurii de radiere și în criteriile de finanțare a partidelor

Luni și marți, 2-3 martie, reprezentanții Campaniei Politică fără Bariere și ai Asociației pentru Minți Pertinente—AMPER au participat la lucrările subcomisiei parlamentare pentru modificarea Legii partidelor politice și a Legii privind finanțarea partidelor și a campaniilor electorale. 

citeste articolul »Publicat: Marti, 3 martie 2015 · comentarii · Bună guvernare

Campania Politică fără Bariere: Comisia parlamentară privind legile electorale: undă verde pentru liberalizarea vieții politice

În ședința din 24 februarie, Comisia comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru legile electorale și legea partidelor a adoptat câteva principii promovate de Campania Politică fără Bariere, care deschid calea pentru liberalizarea vieții politice. Amintim ca extrem de importante:

citeste articolul »Publicat: Marti, 24 februarie 2015 · comentarii · Bună guvernare

Campania Politică fără Bariere: Apel pentru o reformă adevărată a legilor electorale

Noi, organizațiile și grupurile semnatare, am luat la cunoștință cu îngrijorare despre deciziile luate de Comisia parlamentară pentru legea partidelor si legile electorale în ședința din 10 februarie a.c. 

citeste articolul »Publicat: Vineri, 13 februarie 2015 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Campania Politică fără Bariere: Pragul electoral și alegerea primarilor

Marți, 10 februarie 2015, comisia parlamentară de specialitate a adoptat o serie de principii de lucru în privința legilor electorale, legii partidelor politice și legii finanțării partidelor.

citeste articolul »Publicat: Joi, 12 februarie 2015 · comentarii · Bună guvernare

Campania Politică fără Bariere: Președintele susține reforma partidelor în Parlament. Pașii următori ai PfB

Ieri, 9 februarie, Președintele României, dl. Klaus Iohannis, a adresat un mesaj Parlamentului, conform art. 88 din Constituție. Din corpul discursului, am reținut acest pasaj, care subliniază însemnătatea demersului pornit de Campania Politică fără Bariere, încă din luna octombrie a anului trecut:

citeste articolul »Publicat: Marti, 10 februarie 2015 · comentarii · Bună guvernare

Dezvoltarea unei coaliții de ONG-uri preocupate de deschiderea competiției/pieței politice

un proiect implementat de către Civitas '99 alături de ActiveWatch, ANBCC, CeRe și FunkyCitiziens. 

citeste articolul »Publicat: Joi, 1 ianuarie 2015 · comentarii

Campania Politică fără Bariere: Propuneri de modificări legislative

Organizațiile neguvernamentale reunite în cadrul Campaniei Politică fără Bariere au lansat o serie de propuneri de modificare a legislației referitoare la partidele și formațiunile politice, necesare pentru garantarea exercitării drepturilor la asociere politică și participare în alegeri.

citeste articolul »Publicat: Marti, 16 decembrie 2014 · comentarii · Bună guvernare

București - Lansarea Raportului de audit al accesibilității spațiului public urban

Asociația ActiveWatch, Fundația Motivation și Fundația Light into Europe au lansat azi, 11 decembrie 2014, la București, Raportul de audit al accesibilității spațiului public urban realizat pentru orașele Arad, București și Râmnicu Vâlcea. Raportul vine în întâmpinarea demersurilor autorităților publice din România care nu mai târziu de 2015 trebuie să elaboreze Planurile de Mobilitate Urbană Durabilă.

citeste articolul »Publicat: Joi, 11 decembrie 2014 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități, Bună guvernare, Publicații, Publicații

Dezbatere: Dosarele din justiție, presa și dreptul la viață privată

Ce filtre folosesc jurnaliștii pentru a decide ce publică din dosarele justiției? Ce conținut este de interes public și ce conținut poate afecta dreptul la viață privată? Folosesc redacțiile/jurnaliștii coduri de scriere care să-i îndrume în astfel de situații? Ar trebui să existe astfel de documente?

citeste articolul »Publicat: Vineri, 21 noiembrie 2014 · comentarii · FreeEx, Evenimente și activități, Bună guvernare

A doua dezbatere România sustenabilă - Capitalism verde sau transformare socio-ecologică?

Invitație. În data de 10 noiembrie 2014, între orele 17.00-19.00, la Impact Hub București va avea loc dezbaterea întitulată Capitalism verde sau transformare socio-ecologică.

citeste articolul »Publicat: Joi, 23 octombrie 2014 · comentarii · Bună guvernare

Campania Politică fără Bariere: Scrisoare publică

Vă solicităm să luați în considerare următoarele propuneri ale campaniei Politică fără bariere și să vă asumați punerea lor în practică. Așteptăm cu interes pozițiile dumneavoastră publice din care să reiasă fără echivoc dacă:

citeste articolul »Publicat: Luni, 13 octombrie 2014 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Campania Politică fără Bariere: Scrisoare publică


citeste articolul »Publicat: Luni, 13 octombrie 2014 · comentarii · Bună guvernare

Fundația Friedrich Ebert, împreună cu mai multe organizații prietene, lansează proiectul România Sustenabilă

Primul eveniment al proiectului România Sustenabilă: Gazele de șist în SUA: riscuri, bule speculative și lecții pentru România. Dezbaterea o va avea ca invitată principală pe Deborah Rogers, fondatoare a Energy Policy Forum din SUA.

citeste articolul »Publicat: Luni, 29 septembrie 2014 · comentarii

19 iulie: Marșul Oraș <accesibil> pentru oameni!

Marșul Oraș pentru oameni! Mâine, 19 iulie, începând cu ora 11, are loc Marșul Oraș pentru oameni , cu plecare de la Piața Universității, zona statui, și oprire la Piața Victoriei. Participanții la marș militează pentru dezvoltarea sustenabilă și incluzivă a orașului. De asemenea, ei solicită autorităților o infrastructură urbană care să încurajeze mersul pe jos și care să fie accesibilă pentru toate categoriile de pietoni, indiferent de vârstă și de mobilitate.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 18 Iulie 2014 · comentarii · Evenimente și activități

Marșul Oraș <accesibil> pentru oameni!

Sâmbătă, 19 iulie, începând cu ora 11, are loc în București marșul Oraș <accesibil> pentru oameni dedicat drepturilor pietonilor din capitală. Marșul va avea ca punct de plecare Piața Universității (zona statui) și se va încheia în Piața Victoriei, respectând următorul traseu: Piața Universității, Bulevardul Nicolae Bălcescu, Strada C.A. Rosetti, Bulevardul Magheru, Piața Romană, Bulevardul Lascăr Catargiu, Piața Victoriei. Organizatorii marșului sunt ActiveWatch, OPTAR și ONPHR.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 9 Iulie 2014 · comentarii · Bună guvernare

LIDER Plus - program de practică inovativ adresat studenților Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din București

ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei alături de partenerii săi, Facultatea de Științe Politice din cadrul Universității din București și Marketer Club, a lansat astăzi, 1 iulie 2014, Programul de practică LIDER Plus. Programul are capacitatea să ofere stagii de practică pentru 360 de studenţi ai Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din București în anul academic 2014 – 2015. La eveniment au participat Liliana Ciobanu, director al CNDIPT OI POSDRU și Codrin Scutaru, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii, actuali și foști studenți ai facultății.

citeste articolul »Publicat: Marti, 1 Iulie 2014 · comentarii · Bună guvernare

UPDATE. Solicitare de interes public adresată SRI privind comunicațiile electronice - Răspunsul SRI

În legătură cu poziția Serviciului Român de Informații vis-a-vis de proiectul de lege pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.111/2011 privind comunicațiile electronice, aflat în dezbatere în Parlament.

UPDATE: Citiți la final răspunsul SRI.

citeste articolul »Publicat: Joi, 12 iunie 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Opriți activitățile de supraveghere din România!

Vă rugăm să citiți și dacă sunteți de acord, să semnați această petiție pentru oprirea activităților de supraveghere din România

citeste articolul »Publicat: Joi, 12 iunie 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Quest "Orașul ești tu!"

Vrem să redăm orașul cetățenilor și sa le reamintim celor care locuiesc în București (dar nu numai) că nu pot cunoaște cu adevărat orașul pe care îl numesc “acasa” doar de la volanul mașinilor personale. E nevoie să trăim orașul la picior și să îl simțim cu bune și rele pentru a putea fi parte a soluțiilor de utilizare inteligentă a spațiului public. Acțiunea propusă de noi încurajează mersul pe jos și petrecerea timpului liber atât de cei mari, cât și de cei mici într-un mod inedit, care deschide apetitul pentru redescoperirea orașului în care locuim.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 11 iunie 2014 · comentarii

Solicităm implicarea societății civile în procesul de evaluare a conținutului noilor manuale școlare

Reprezentanții ai 10 organizații neguvernamentale au adresat Ministerului Educației Naționale o scrisoare deschisă, prin care solicită implicarea societății civile în procesul de evaluare a conținutului noilor manuale școlare, pentru se evita ca atitudini discriminatorii sau antiștiințifice să ajungă în materialele educaționale. Solicitarea se bazează pe promisiunea anterioară a Ministerului, din martie 2012, de a implica societatea civilă într-un astfel de demers.

citeste articolul »Publicat: Luni, 19 mai 2014 · comentarii

Observatii si propuneri privind Planul national de actiune 2014-2016, Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisa

Observațiile și recomandările ActiveWatch și Funky Citizens privind actualul draft al Planului Național de Acțiune 2014-2016, Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă.

citeste articolul »Publicat: Luni, 31 martie 2014 · comentarii · Bună guvernare

Solicitare retragere proiect de lege privind descentralizarea

Scrisoare deschisă adresată de 17 organizații neguvernamentale domnilor Victor Ponta și Liviu Dragnea prin care se solicită retragerea proiectului de lege privind stabilirea unor măsuri de descentralizare

citeste articolul »Publicat: Joi, 7 noiembrie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Deși CCR a declarat neconstitutională ordonanța de urgență privind insolvența, pericolul discriminării instituțiilor media persistă

APADOR-CH și ActiveWatch salută Decizia Curții Constituționale nr. 447 din 29 octombrie 2013 prin care a fost declarată neconstituțională OUG nr. 91/2013 privind insolvența.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 1 noiembrie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

PUBLICAȚIE: "Ordinul 2701 după doi ani"

ActiveWatch, Asociația pentru Tranziție Urbană și Grupul pentru Dezvoltare Locală au lansat raportul Ordinul 2701 după doi ani , o analiză națională a modului în care a fost implementat Ordinul de Ministru 2701 / 2011 cu privire la participarea publicului în deciziile de urbanism. Astfel, au fost analizate practicile Primăriei Municipiului București și ale primăriilor reședințelor de județ, iar studiul scoate la iveală lipsa de informare a cetățenilor cu privire la dreptul de a se implica în deciziile care îl privesc, precum și o slabă capacitate de comunicare a instituțiilor publice.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 1 noiembrie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Publicații

Invitatie dezbatere: Starea și perspectivele urbanismului participativ

București, 29 octombrie, 2013

Asociația Agenția de Monitorizare a Presei, Asociația pentru Tranziție Urbană și Grupul pentru Dezvoltare Locală vă invită joi, 31 octombrie, la lansarea raportului de analiză național “Starea și perspectivele urbanismului participativ”. Dezbaterea va avea loc la Café Verona (în cadrul librăriei Cărturești, str. Pictor Arthur Verona, nr.13-15), începând cu ora 10. La dezbatere vor participa reprezentanți ai instituțiilor publice locale din țară, precum și consilieri locali și arhitecți șefi din București.

citeste articolul »Publicat: Marti, 29 octombrie 2013 · comentarii · Bună guvernare

Amicii Curții Constituționale

Amicus curiae, ultima soluție prin care APADOR-CH și ActiveWatch încearcă să convingă Curtea Constituțională să apere libertatea presei.

citeste articolul »Publicat: Luni, 28 octombrie 2013 · comentarii · Bună guvernare

Executare în stil ONGist: Azi am obținut protocolul de cooperare între Institutul Național al Patrimoniului și RMGC

ActiveWatch și Asociația pentru Monitorizarea Justiției au obținut astăzi, 21 octombrie 2013, prin executare silită, Protocolul de cooperare dintre Institutul Național al Patrimoniului și SC Roșia Montană Gold Corporation SA, încheiat la data de 15 iulie 2011.

citeste articolul »Publicat: Luni, 21 octombrie 2013 · comentarii · Bună guvernare

Primăria Generală a Capitalei o minte pe Europa că face dezvoltare durabilă

Azi, 16.10.2013, 8 organizatii neguvernamentale au transmis Comisarului European pentru Mediu, Janez Potočnik, o scrisoare deschisă despre modul în care Primăria Generală a Municipiului București a distorsionat informații în relatarea situației din București pe pagina oficială a Săptămânii Europene a Mobilității.

Săptămâna Europeană a Mobilității (16-22 Septembrie) reprezintă o săptămână dedicată orașelor durabile, care înțeleg să dezvolte orașul în termenii unei infrastructurii sustenabile, înțeleasă ca prioritizare a mersului pe jos, transportului public, mersului pe bicicletă și a descurajării transportului cu autoturismul.

Primăria Generală a aplicat la acest eveniment pe site-ul oficial cu descrieri care ale unor fapte sau situații care nu există în București
 

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 16 octombrie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Premierul Ponta s-a uns baron al justiției în România

ActiveWatch și AMJ au sesizat Comisia Europeană în legătură cu atacurile prim-ministrului Ponta la adresa independenței justiției.

citeste articolul »Publicat: Luni, 7 octombrie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

UPDATE. Solicitare de interes public adresată SRI: Ce sunt eco-anarhiștii?

ActiveWatch solicită directorului Serviciului Român de Informații, George Cristian Maior, și Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI să prezinte detalii cu privire la amenințarea „extremistă” și „eco-anarhistă” despre care a susținut că planează asupra protestelor privind situația de la Roșia Montană.

Update 21 octombrie 2013: Citiți răspunsul Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI

UPDATE 14 octombrie 2013: Citiți răspunsul SRI de la finalul acestei solicitări.

citeste articolul »Publicat: Joi, 3 octombrie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Există joburi fără cianură?

Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA”, ActiveWatch și Rețeaua RuralNet au propus astăzi spre dezbatere subiectul locurilor de muncă de la Roşia Montană. Locurile de muncă sunt principalul argument al susţinătorilor proiectului de exploatare minieră. Exploaterea aurului prin cianurare este considerată de susţinătorii proiectului drept unica şansă de dezvoltare economică a regiunii. Premierul Victor Ponta a declarat că, fără proiect, „judeţul Alba îl ştergem de pe harta economică”.

citeste articolul »Publicat: Joi, 19 septembrie 2013 · comentarii · Bună guvernare

Conferință de presă: Există joburi fără cianură?

Mâine, 19 septembrie, de la 11.30, la Sediul Cartel Alfa (Splaiul Independentei, Nr 202A, etaj 2)

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 18 septembrie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Scrisoare deschisa adresata politicienilor romani

Noi, reprezentantii organizatiilor semnatare, am constatat in ultimele zile intensificarea insinuarilor la adresa organizatiilor neguvernamentale venite din partea câtorva politicieni, inclusiv din partea prim-ministrului Romaniei. Mass media au preluat si amplificat acuzatiile referitoare la presupuse interese ale unor terti pe care le-ar reprezenta acele structuri ale societatii civile care ar fi sprijinit protestele impotriva promovarii legii de exploatare aurifera de la Rosia Montana.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 13 septembrie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Ghidul Biciclistului – document sinteză de informare a celor care utilizeaza bicicleta

Organizația pentru Promovarea Transportului Alternativ in România (OPTAR), Comunitatea Bicicliștilor din București (CBB) și ActiveWatch lansează azi Ghidul Biciclistului. Materialul vine in continuarea campaniei de siguranță în trafic, începută in aceasta luna, și ofera un set de sfaturi si reguli celor care folosesc sau urmeaza sa foloseasca bicicleta. Ghidul biciclistului ( www.ghidulbiciclistului.ro ) doreste sa aduca mai multa siguranta pe drumurile publice Materialul poate fi citit aici: http://bit.ly/175sLPy.

citeste articolul »Publicat: Joi, 22 august 2013 · comentarii

Bucharest: Solidarity with protesters in Turkey

citeste articolul »Publicat: Joi, 6 iunie 2013 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Bună guvernare, Reacție rapidă

Societatea civilă – o voce puternică în procesul de modificare a Constituției României

ActiveWatch publică pachetul de propuneri, observații și modificări de revizuire a Constituției României rezultate în urma unui proces de consultare și deliberare cu alte organizații civice, în cadrul căruia deciziile au fost luate prin consens.

citeste articolul »Publicat: Joi, 23 mai 2013 · comentarii · Bună guvernare

Justitia din Romania-Raport intern - Informare post eveniment

ActiveWatch și Asociația pentru Monitorizarea Justiției (AMJ) au organizat în data de 25 aprilie 2013, la Universitatea Bucuresti, Facultatea de Drept, dezbaterea “Justiția din România - Raport intern”.

Cu această ocazie, au fost lansate studiile Percepția calității actului de Justiție din România – opinia avocatilor - realizat de către ActiveWatch - și Raportul pe Justitie 2012 - al Asociației pentru Monitorizarea Justiției.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 26 aprilie 2013 · comentarii

Plângere penală împotriva celor care au distrus un monument istoric

Organizațiile Asociația Salvați Bucureștiul, ActiveWatch - Asociația Agenția de Monitorizare a Presei, Asociația pentru Protecția și Documentarea Monumentelor și Patrimoniului din România Pro_Do_Mo și Fundația Eco-Civica au depus în data de 28 martie 2013, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 o plângere penală împotriva celor care au distrus Hala Matache, monument istoric. 

citeste articolul »Publicat: Joi, 28 martie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Scrisoare deschisă adresată dlui Crin Antonescu și membrilor Comisiei comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituției României


citeste articolul »Publicat: Miercuri, 27 martie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Hala Matache – ultima consultare oferită de doctorul Oprescu

Primăria Generală a Municipiului București (PMB) organizeaza luni, 25 martie, la sediul de pe Splaiul Independentei, nr. 291-293, o dezbatere publică pe marginea a trei Planuri de Urbanism Zonal din zona Buzești Berezi. Unul dintre aceste proiecte cuprinde și propunerea Primăriei cu privire la “strămutarea Halei Matache” prin demolare.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 22 martie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Dezbatere publică: Avem nevoie de pasajul pietonal de la Piața Romană?

Centrul de Resurse pentru participare publica și ActiveWatch vă invită să vă spuneți părerea cu privire la inițiativa Primăriei Generale de a face un pasaj în zona Pieței Romane pentru a facilita tranzitul mașinilor. Miercuri, de la ora 12, la sediul PMB, va avea loc o dezbatere publică pe marginea proiectului. Dezbaterea a fost solicitată de cele două organizații. Documentația tehnică este postată pe site-ul PMB.  Noi considerăm că acest proiect este un asalt la dreptul fundamental al cetățeanului de a fi un pieton cu vedere la cer!

citeste articolul »Publicat: Joi, 28 februarie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Douăsprezece ONG-uri solicită Președintelui Comisiei de revizuire a Constituției elaborarea unui calendar și a unei metodologii de consultare a cetățenilor

În contextul demersului public de revizuire a Constituției României și al pașilor întreprinși deja în această direcție de către decidenții politici, ieri, 27 februarie 2013, Asociația Națională a Birourilor de Consiliere pentru Cetățeni (ANBCC) a transmis o scrisoare deschisă Președintelui Comisiei de revizuire a Constituției, Crin Antonescu.

 ActiveWatch, alături de alte organizații neguvernamentale, sprijină acțiunea ANBCC și este semnatară a prezentei scrisori.

citeste articolul »Publicat: Joi, 28 februarie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Scrisoare către Parlamentul României Camera Deputaţilor

Referitor la: Pl-x nr. 372/2011 - Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.26/2000 privind asociaţiile şi fundaţiile, cu modificările şi completările ulterioare.

citeste articolul »Publicat: Marti, 26 februarie 2013 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Lansarea proiectului: Capacitate pentru Urbanism Participativ Aplicat – CUPA

Asociația Agenția de Monitorizare a Presei, împreună cu Asociația pentru Tranziție Urbană și Grupul pentru Dezvoltare Locală au început implementarea proiectului "Capacitate pentru Urbanism Participativ Aplicat" – CUPA, cod SMIS 40713, proiect cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional “Dezvoltarea Capacității Administrative 2007 – 2013”.

citeste articolul »Publicat: Luni, 18 februarie 2013 · comentarii

Pichetarea CNA pentru minciunile difuzate despre referendumul privind Roșia Montană - și monitorizarea presei care documentează dezinformarea –

În dimineața de azi – 29 ianuarie – șapte activiști din campania Salvați Roșia Montană s-au legat cu lanțuri în fața sediului Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) pentru “a transmite românilor că CNA le ascunde adevărul despre Roșia Montană”. Protestatarii se referă la lipsa oricărei reacții a CNA la reclamațiile cetățenilor care au semnalat abaterile de la legea audiovizualului comise de unele televiziuni cu prilejul relatărilor privind referendumul privind mineritul din data de 9 decembrie.

Articolul integral pe BLOGUL ActiveWatch.

citeste articolul »Publicat: Marti, 29 ianuarie 2013 · comentarii · Bună guvernare

ALEGERI PARLAMENTARE 2012: 30 de zile de crimă de dezinformare în masă

ActiveWatch dezaprobă maniera prin care unele televiziuni şi actorii politici din România au privat publicul larg de accesul la informaţii privind candidaţii şi platformele electorale, în timpul campaniei pentru Alegerile Parlamentare din 9 decembrie 2012. Considerăm că aceştia s-au comportat iresponsabil şi fără simţ civic în relaţia cu publicul şi alegătorii din România. Pentru numeroasele derapaje de la informarea corectă a cetăţenilor români, unii jurnalişti şi politicieni se fac vinovaţi de crimă de dezinformare în masă.

citeste articolul »Publicat: Marti, 18 decembrie 2012 · comentarii · Evenimente și activități

Îți recomandăm Hartapoliticii.ro

Intră pe hartapoliticii.ro să afli cine sunt și ce au făcut candidații din colegiul tău! HartaPoliticii îți afișează și activitatea parlamantară a acestora într-un mod accesibil.

citeste articolul »Publicat: Luni, 3 decembrie 2012 · comentarii · Bună guvernare

Invitație de presă – Protest împotriva interzicerii accesului la ședințele Consiliului General al Municipiului București

CeRe - Centrul de Resurse pentru participare publică și ActiveWatch-Agenția de Monitorizare a Presei organizează joi, 29 noiembrie, ora 13:15 un protest față de decizia Primarului Municipiului București, Sorin Oprescu, de a interzice accesul cetățenilor la ședințele publice ale CGMB.

citeste articolul »Publicat: Marti, 27 noiembrie 2012 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Un demers susținut de ActiveWatch: Fundaţia Culturală Roşia Montană contestă referendumul din judeţul Alba

Roşia Montană – 22 noiembrie 2012

 

Fundaţia Culturală Roşia Montană consideră că referendumul organizat în 35 de localităţi  din judeţul Alba pe data de 9 decembrie nu este altceva decât un truc al companiei Roşia Montană Gold Corporation menit să exercite presiuni asupra instituţiilor guvernamentale în vederea sprijinirii proiectului de exploatare minieră de la Roşia Montană şi să grăbească luarea unor decizii favorabile cu privire la controversatul proiect.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 23 noiembrie 2012 · comentarii · Bună guvernare

Scrisoare de protest: Organizațiile neguvernamentale contestă decizia Senatului

Scrisoare de protest: Organizațiile neguvernamentale contestă decizia Senatului

- Senatul României nu face diferența între societatea civilă și societatea în civil -


Cele 18 organizații neguvernamentale care au susținut candidatura domnului avocat Antonie Popescu pentru a fi reprezentantul societății civile în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, după ce au aflat votul Senatului din data de 20 noiembrie 2012, au decis să aducă la cunostința opiniei publice următoarele:
 

citeste articolul »Publicat: Joi, 22 noiembrie 2012 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Dosar de candidat - Antonie Popescu, reprezentant al societății civile în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii

Dragi colegi,

vă informăm că vineri 9 noiembrie 2012, ActiveWatch-Agenția de Monitorizare a Presei a depus la Biroul Permanent al Senatului României candidatura d-lui avocat Antonie Popescu pentru poziția de reprezentant al societății civile în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Deoarece transparența este principiul nostru călăuzitor, punem la dispoziția colegilor din mass-media și societatea civilă toate informațiile de care dispunem cu privire la activitatea d-lui Antonie Popescu, înainte și după 1990.

citeste articolul »Publicat: Marti, 13 noiembrie 2012 · comentarii · Bună guvernare

Candidatul societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii

Vă informăm că astăzi, 9 noiembrie 2012, ActiveWatch-Agenția de Monitorizare a Presei, organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public, a depus la Biroul Permanent al Senatului României candidatura d-lui avocat Antonie Popescu pentru poziția de reprezentant al societății civile în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

citeste articolul »Publicat: Vineri, 9 noiembrie 2012 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

România, în linie dreaptă cu reglementarea achizițiilor publice verzi

București, 9 noiembrie - COMUNITATEDURABILA.RO - prima comunitate de practică pentru dezvoltare durabilă din România - cere Guvernului să-şi reducă impactul asupra mediului înconjurător şi să economisească resurse prin adoptarea unei Legi a Achiziţiilor Publice Ecologice (verzi).

citeste articolul »Publicat: Vineri, 9 noiembrie 2012 · comentarii · Bună guvernare

Achizițiile publice verzi ar putea deveni lege în România

COMUNITATEDURABILA.RO - prima comunitate de practică pentru dezvoltare durabilă din România - cere Guvernului să-şi reducă impactul asupra mediului înconjurător şi să economisească resurse prin adoptarea unei Legi a Achiziţiilor Publice Ecologice (verzi).

citeste articolul »Publicat: Joi, 8 noiembrie 2012 · comentarii · Bună guvernare

Protest în București sub sloganul „Eliberați POSDRU de incompetență”

Astăzi, 24 octombrie, Coaliția ONGuri pentru Fonduri Structurale* împreună cu Federația AGROSTAR și Blocul Național Sindical au organizat un marș de protest între Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale, Guvernul României și AM POSDRU.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 24 octombrie 2012 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

În Pact cu Primarul

Platforma pentru București lansează marţi, 29 mai, la Cărturești, cu începere de la ora 18, Pacul pentru București 2. Documentul prezintă principalele direcţii de dezvoltare pe care, în opinia reprezentanţilor coaliţiei de ONG-uri, Bucureștiul trebuie să le urmărească pentru următorii 4 ani.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 23 mai 2012 · comentarii · Bună guvernare

Jandarmeria Română: între Constituție și Legea 60/1991

La dezbatere vor participa reprezentanti ai Jandarmeriei Romane, deputati si senatori din Comisiile pentru Drepturile Omului, reprezentanti ai Ministerului Administratiei si Internelor, precum si ai societatii civile si jurnalisti

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 28 martie 2012 · comentarii · Bună guvernare

Identitate și stereotipuri la adresa romilor

ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei (AW-AMP) și Asociația Pro Democrația (APD) în parteneriat cu Consiliul National pentru Combaterea Discriminării (CNCD) au organizat astăzi, 8 decembrie 2011, dezbaterea Identitate și stereotipuri

citeste articolul »Publicat: Joi, 8 decembrie 2011 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Invitație eveniment: Identitate şi stereotipuri. Conturarea percepţiei despre romi în viziunea mass media

Joi - 8 decembrie 2011, ora 10:00 la Hotel Ramada Plaza, Sala Europa, Bulevardul Poligrafiei nr. 3-5 Asociaţia Pro Democraţia (APD) şi ActiveWatch–Agenţia de Monitorizare a Presei (AW-AMP) în parteneriat cu Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), au deosebita plăcere de a vă invita la evenimentul: Identitate şi stereotipuri

citeste articolul »Publicat: Marti, 6 decembrie 2011 · comentarii · Bună guvernare

Concurs pentru jurnaliști "Dezvăluiri din Bucureștiul absurd"

Dezvăluiri din Bucureștiul absurd - componenta de pregătire și suport pentru jurnaliști

citeste articolul »Publicat: Joi, 22 septembrie 2011 · comentarii · Bună guvernare

România – o țară în care democrația se practică doar cu aprobare de la Guvern

Joi, 15 septembrie, la Camera Deputaților, a avut loc o întâlnire între organizații non-guvernamentale, sindicate, reprezentanți ai partidelor politice parlamentare, pe de o parte, și, pe de altă parte, ai Ministerului Administrației și Internelor pentru a dezbate proiectul de Lege privind adunările publice (Legea 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice)

citeste articolul »Publicat: Vineri, 16 septembrie 2011 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Alianța pentru Statul de Drept cere dezbatere publică pentru proiectul de modificare a Legii minelor nr. 85/2003

Astăzi, 5 septembrie 2011, Alianță pentru Statul de Drept* a solicitat public Biroului Permanent al Camerei Deputaților să returneze proiectul de lege privind modificarea Legii minelor nr. 85/2003 în comisiile de specialitate, pentru a fi supus unei reale dezbateri publice.

citeste articolul »Publicat: Luni, 5 septembrie 2011 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Dezbatere publica pentru modificarea si completarea legii privind reforma din Sanatate

Suspendisse enim lorem, rhoncus at bibendum nec, ultricies ut arcu. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Cras luctus venenatis nibh, adipiscing ullamcorper lacus convallis ut

citeste articolul »Publicat: Joi, 4 august 2011 · comentarii · Bună guvernare

Cerem demisia ministrului Kelemen Hunor!

Zeci de reprezentanți ai societății civile au protestat astăzi în fața Ministerului Culturii și au cerut demisia ministrului Kelemen Hunor, ca reacție la decizia de descărcare de sarcină arheologică a Masivului Cârnic, de la Roșia Montană. Timp de două ore, protestatarii și-au manifestat dezacordul față de susținerea proiectului de exploatare minieră de la Roșia Montană, au scandat lozinci și au fluturat pancarte cu mesaje împotriva ministrului Kelemen Hunor. Zeci de reprezentanți ai societății civile au protestat astăzi în fața Ministerului Culturii și au cerut demisia ministrului Kelemen Hunor, ca reacție la decizia de descărcare de sarcină arheologică a Masivului Cârnic, de la Roșia Montană. Timp de două ore, protestatarii și-au manifestat dezacordul față de susținerea proiectului de exploatare minieră de la Roșia Montană, au scandat lozinci și au fluturat pancarte cu mesaje împotriva ministrului Kelemen Hunor.

citeste articolul »Publicat: Marti, 19 Iulie 2011 · comentarii · Bună guvernare

Apel pentru o democrație autentică

ActiveWatch-Agenția de Monitorizare a Presei alături de Asociația Pro Democrația au lansat, astăzi, un apel către autoritățile și instituțiile politice pentru demararea unui proces structurat și responsabil de consultări sistematice și sincere cu întreagă societate românească atât în privință reformei constituționale, cât și administrative, precum și pentru organizarea unui referendum național în privință modificării hărții administrative a țării.

citeste articolul »Publicat: Marti, 14 iunie 2011 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Cum percep bucureștenii democrația locală

63 % dintre locuitorii Capitalei sunt mândri că sunt bucureșteni, însă doar 19 % sunt interesați de participarea civică. Gradul de nemulțumire a locuitorilor din cele șase sectoare ale Bucureștiului, principalele lor preocupări legate de viață în Capitală și nivelul participării lor civice se regăsesc în rezultatele sondajului de opinie „Democratia locală în Bucuresti”, care a fost realizat și lansat astăzi de Compania de Cercetare Sociologică și Branding (CCSB), la comanda Asociației Pro Democrația.

citeste articolul »Publicat: Joi, 2 iunie 2011 · comentarii · Bună guvernare

DEZBATERE. Rosia Montana a implinit 1880 de ani. Salvati Rosia Montana?

Mirajul aurului de la Roșia Montană este asociat de unii cu ideea de progres. Există tot mai multe voci care se opun acestei idei, însă cu greu răzbat în presa românească. Argumentele în defavoarea exploatării miniere de la Roșia Montană sunt aproape absente în publicațiile românești. În ultimul an, patru jurnaliști au semnalat către ActiveWatch că angajatorii îi descurajează să publice materiale pe această temă. Dacă nu ați avut unde să citiți asta, vă anunțăm că Roșia Montană a împlinit ieri 1880 de ani de atestare istorică.

citeste articolul »Publicat: Luni, 7 februarie 2011 · comentarii · Bună guvernare

Comunicat presa: concluziile conferintei Legalitatea si oportunitatea diametralei Buzesti-Berzei-Uranus-Calea Rahovei

Joi, 25 noiembrie, a avut loc conferinta de presa Legalitatea si oportunitatea diametralei Buzesti-Berzei-Uranus-Calea Rahovei. Au participat: Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul, Doina Vella, reprezentant Asociatia Pro_Do_Mo, Dumitru Dobrev, avocat, Cecilia Badea, avocat, Nicolae Radulescu Dobrogea, presedinte Fundatia Eco Civica, Ionut Pitulescu, Centrul de Cercetare interculturala Anthropoesis, reprezentanti ai cetatenilor expropriati

citeste articolul »Publicat: Joi, 25 noiembrie 2010 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei a organizat astazi, 26 octombrie, dezbaterea „Ziaristi pe urmele fondurilor europene”

evenimentul care marcheaza finalul celei de-a patra editii a proiectului „Transparenta Fondurilor Europene” (TFE). Evenimentul a fost prilejuit de lansarea raportului „Transparenta fondurilor europene in Romania

citeste articolul »Publicat: Marti, 26 octombrie 2010 · comentarii · Bună guvernare

Invitatie. Dezbatere publica pe tema actelor de identitate

ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei, APADOR-CH, Asociatia pentru Apararea Libertatilor Publice si Asociatia pentru Tehnologie si Internet va invita vineri, 22 octombrie, orele 11:00, la o dezbatere pe tema actelor de identitate si a noului proiect de lege supus dezbaterii publice de catre Ministerul Administratiei si Internelor (MAI)

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 20 octombrie 2010 · comentarii · Bună guvernare

Cat de sustenabile si prietenoase cu mediul sunt investitiile din fondurile structurale?

Vineri, 15 octombrie au avut loc, la Brasov, lucrarile conferintei “Dezvoltare durabila si resurse umane” in prezenta a peste 140 de beneficiari si potentiali beneficiari de finantare europeana preocupati de sustenabilitatea proiectelor europene

citeste articolul »Publicat: Luni, 18 octombrie 2010 · comentarii · Bună guvernare

DEZBATERE. Ce sa credem despre carțile de identitate biometrice?

De anul viitor, pe buletine ar putea figura și amprentele. Ministerul Administrației și Internelor (MAI) elaborează un proiect legislativ care prevede ca buletinele de identitate să conțină un cip (cuprinzând informații personale) și date biometrice (amprentele digitale ale deținătorilor, imaginea facială), începând de la 1 ianuarie 2011. Propunerea va fi supusă dezbaterii publice mâine, 20 august, începând cu orele 12.00, la sediul MAI din Piața Revoluției nr 1A, Sector 1, Sala de Marmură, etaj 2, intrarea A1. Cel mai probabil, am face bine să nu ratăm evenimentul.

citeste articolul »Publicat: Joi, 19 august 2010 · comentarii · Bună guvernare

Redactia Transparenta Fondurilor Europene 2010

Programul „Transparenta Fondurilor Europene” are propria redactie. Timp de cinci luni, zece jurnalisti alesi pe spranceana vor scormoni prin ungherele unor proiecte care se deruleaza romaneste pe bani cu finantare europeana

citeste articolul »Publicat: Joi, 8 aprilie 2010 · comentarii · Bună guvernare

Solutiile pentru deblocarea fondurilor europene sunt vazute diferit de actorii sociali

Beneficiarii fondurilor europene au pus pe masa de discutii un set de solutii pentru deblocarea proiectelor finantate din Fondul Social European in cadrul unei intalniri de lucru cu reprezentantii institutiilor responsabile

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 31 martie 2010 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei lanseaza site-ul www.urbanitate.activewatch.ro

ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei, alaturi de partenerii din cadrul proiectului „Parteneriat pentru Buna Guvernare III – Capitolul Dezvoltare Durabila”, Asociatia Salvati Bucurestiul, Asociatia Pro Democratia, Asociatia pentru Tranzitie Urbana si Centrul de Resurse pentru participare publica, anunta lansarea site-ului www

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 17 martie 2010 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

„Transparenta pentru integritate!” - informare post-eveniment

In perioada 12-13 martie 2009 a avut loc la Bucuresti seminarul de instruire si suport pentru jurnalisti –„Transparenta pentru integritate!”. Evenimentul a fost organizat de ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei , in cadrul proiectului „Transparenta fondurilor europene in Romania”, proiect finantat din fonduri Phare 2007 (Facilitatea de tranzitie)

citeste articolul »Publicat: Luni, 15 martie 2010 · comentarii · Bună guvernare

AW-AMP lanseaza Transparenta fondurilor europene - Componenta de pregatire si suport pentru jurnalisti

ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei lanseaza programul de pregatire si suport pentru jurnalisti: „Transparenta pentru integritate!” Programul se adreseaza jurnalistilor din presa centrala si locala din Romania si are ca scop pregatirea acestora pentru monitorizarea traseului fondurilor europene, de la accesare pana la post implementare

citeste articolul »Publicat: Joi, 11 februarie 2010 · comentarii · Bună guvernare

Informare lansare proiect - Transparenta fondurilor europene in Romania

ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei anunta continuarea pe parcursul anului 2010 a activitatilor din cadrul programului Transparenta fondurilor europene in Romania Incepand din anul 2006, echipa AMP desfasoara in cadrul programului Transparenta fondurilor europene activitati menite sa transparentizeze derularea procesului de absorbtie a fondurilor europene in Romania

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 10 februarie 2010 · comentarii · Bună guvernare

Lansare proiect - Parteneriat pentru Buna Guvernare - Capitolul III: Dezvoltare durabila

ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei anunta lansarea proiectului Parteneriat pentru Buna Guvernare - Capitolul III: Dezvoltare durabila Proiectul se desfasoara in parteneriat cu Asociatia Salvati Bucurestiul, Asociatia Pro Democratia, Asociatia pentru Tranzitie Urbana si Centrul de Resurse pentru participare publica

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 10 februarie 2010 · comentarii · Bună guvernare

Parteneriat pentru dezvoltare durabila – un nou proiect finantat de Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane

Asociatia Salvati Dunarea si Delta in parteneriat cu Agentia de Monitorizare a Presei anunta lansarea proiectului Parteneriat pentru dezvoltare durabila. Proiectul va asigura resursele necesare pentru implementarea componentei orizontale „dezvoltare durabila” din proiectele finantate de Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) prin Fondul Social European

citeste articolul »Publicat: Joi, 4 februarie 2010 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Absorbtia fondurilor europene pusa in pericol prin limitarea accesului

Lansarea raportului "112 pentru Fonduri Structurale" Centrul de Resurse pentru participare publica - CeRe si Coalitia „ONG-uri pentru Fondurile Structurale” au lansat luni, 14 decembrie 2009, raportul „112 pentru Fonduri Structurale”, in cadrul unui eveniment care a asezat la masa de discutii reprezentanti ai ONG-urilor, ai autoritatilor locale si ai institutiilor responsabile de gestionarea banilor europeni

citeste articolul »Publicat: Luni, 14 decembrie 2009 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Joi, 22 octombrie, AMP alaturi de CRJI au lansat raportul Transparenta fondurilor europene in Romania 2009

Transparenta fondurilor europene in Romania - Jurnalism de investigatie. Liberul acces la informatiile de interes public. Analiza media. Studii de caz. ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei si Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie au incheiat pe 22 octombrie sirul de evenimente nationale organizate in Cluj, Iasi si Bucuresti , cu ocazia lansarii raportului Transparenta fondurilor europene in Romania - Jurnalism de investigatie

citeste articolul »Publicat: Vineri, 23 octombrie 2009 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Cazierul guvernării 2008 - 2011

ActiveWatch - Agenția de Monitorizare a Presei, Asociația Pro Democrația și Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație, cu sprijinul Academiei Cațavencu coordonează proiectul Cazierul guvernării 2008 - 2011.

citeste articolul »Publicat: Joi, 26 martie 2009 · comentarii · Bună guvernare

Coaliția 112 pentru Fondurile Structurale

Coaliția ONGuri pentru Fonduri Structurale își propune să trateze lipsa de transparență și comunicare precum și nivelul scăzut de accesibilitate al fondurilor europene postaderare pentru organizații neguvernamentale. O dată faza de programare depășită, au apărut dificultăți legate de faza de implementare, dificultăți cu atât mai mari cu cât instituțiile responsabile de administrarea fondurilor europene sunt nepregătite și nu au sisteme și proceduri rodate care să asigure funcționarea sistemului.

citeste articolul »Publicat: Joi, 1 ianuarie 2009 · comentarii · Bună guvernare

PLATFORMA „Împreună pentru un oraş mai bun”

Pactul pentru București, 2008

citeste articolul »Publicat: Joi, 1 mai 2008 · comentarii · Bună guvernare

Eu fac știrile!

Proiectul de comunicare cu mediul rural "Eu fac știrile!", componenta a programului "Satul românesc, sat european", inițiat de Delegația Comisiei Europene în România împreună cu Agenția de Monitorizare a Presei și DC Communication, își propune să aducă temele presei din teritoriu spre centru.

citeste articolul »Publicat: Luni, 16 octombrie 2006 · comentarii · Bună guvernare

';