Primăria Generală a Municipiului București (PMB) organizeaza luni, 25 martie, la sediul de pe Splaiul Independentei, nr. 291-293, o dezbatere publică pe marginea a trei Planuri de Urbanism Zonal din zona Buzești Berezi. Unul dintre aceste proiecte cuprinde și propunerea Primăriei cu privire la “strămutarea Halei Matache” prin demolare.

Vom fi prezenți pentru a readuce în discuție soluțiile propuse și agreate de Primarul General al Capitalei, în iunie 2011, de menținere a Halei Matache pe actualul amplasament.

  • Începând din toamna anului trecut, Primăria a inițiat o campanie de dezinformare cu privire la posibilitățile tehnice și la resursele financiare necesare pentru mutarea, respective menținerea Halei Matache.
  • În momentul de față nu există o propunere tehnică reală și un estimat al costurilor cu privire la mutarea Halei Matache (nu este clar nici măcar regimul clădirilor din spatele Halei Matache, unde, conform Primăriei, aceasta ar urma să fie mutată).
  • Soluția agreată de Primărie încă din 2011 pentru conservarea Halei pe actualul amplasament este astăzi cenzurată din toate comunicările Primăriei; Comisia pentru Monumente Istorice din cadrul Ministerului Culturii a primit spre avizare din partea PMB trei propuneri, toate trei prezentând ca soluție mutarea Halei Matache, ceea ce înseamnă dezinformare prin omisiune.
  • Primăria invocă între argumentele nou apărute împotriva păstrării Halei nevoia de a demola toate clădirile de vizavi de monumentul istoric, ceea ce este fals. Argumentul, așa mincinos cum este, este îmbogățit cu o sumă uriașă destinată expropierilor – cinci milioane de euro – suma în sine fiind ruptă de realitate
  • Unul dintre argumentele tehnice invocat cu seriozitate de primarul general este faptul că păstrarea halei ar obliga constructorul să includă două curbe în traseul tramvaiului – ceea ce, susține Primarul, ar afecta funcționarea acestuia; or’ se știe, în București, tramvaiele circulă de când există numai în linie dreaptă

Deși discuțiile cu privire la clădirea Hala Matache durează de mai bine de doi ani, Primăria Generală nu a reușit să fundamenteze public imposibilitatea de menținere a Halei Matache. Lipsa unor proiecte tehnice dedicate strămutării Halei Matache și a altor două monumente deja demolate pe care primăria se angajase să le “strămute” ne alimentează convingerea că Primăria Generală nu intenționează să recupereze valoarea de patrimoiu a acestor clădiri.
 

Foto: Una dintre soluțiile propuse pentru păstrarea Halei Matache, ingnorată de Primăria Municipiului București

ActiveWatch

ActiveWatch / CC BY 3.0