Informare de presă

Candidatul societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii

 

Vă informăm că astăzi, 9 noiembrie 2012, ActiveWatch-Agenția de Monitorizare a Presei, organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public, a depus la Biroul Permanent al Senatului României candidatura d-lui avocat Antonie Popescu pentru poziția de reprezentant al societății civile în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Candidatura d-lui Antonie Popescu a fost decisă în urma unui proces de consultare a peste 20 de organizații neguvernamentale recunoscute pentru activitatea lor în domeniul drepturilor omului, bunei guvernări, toate preocupate de reforma justiției în România. În majoritatea lor, organizațiile consultate* susțin propunerea ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei ca domnul Antonie Popescu să candideze ca reprezentant al societății civile în CSM.

Dl. Antonie Popescu este de profesie avocat în cadrul Baroului București și, totodată, membru al Asociației pentru Monitorizarea Justiției. Având în vedere că domnia-sa are o consistentă experienţă practică în instanţele din România, dar şi în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, că de-a lungul carierei sale a colaborat excelent cu organizaţii neguvernamentale angajate în apărarea drepturilor omului și pentru că înţelege actul de justiţie ca fiind prin excelenţă în interesul justiţiabilului, considerăm că d-l Antonie Popescu întruneşte condiţiile prevăzute de Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii şi că va reprezenta cu succes misiunea societății civile în cadrul CSM.

Precizăm că poziția de membru reprezentant al societății civile în CSM este momentan vacantă și va fi ocupată în urma audierilor organizate în Senatul României după data de 10 noiembrie, dată până la care organizațiile profesionale ale juriștilor, consiliile profesionale ale facultăților de drept acreditate, asociațiile și fundațiile care au ca obiectiv apărarea drepturilor omului pot propune candidați Biroului Permanent al Senatului.

Mircea Toma,
Președinte

ActiveWatch-Agenția de Monitorizare a Presei

*Organizațiile care susțin candidatura domnului Antonie Popescu :

1. ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei

2. Asistență si Programe pentru Dezvoltare Locală – Agenda 21;

3. Asociația EPAS;

4. Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - Comitetul Helsinki (APADOR-CH);

5. Centrul de Asistență pentru Organizații Neguvernamentale (CENTRAS);

6. Centrul de Resurse Juridice (CRJ);

7. Centrul de Resurse pentru participare publică (CeRe);

8. Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI);

9. Centrul Român de Politici Europene (CRPE);

10. Expert Forum;

11. Freedom House România;

12. Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC);

13. Fundația Parteneri pentru Dezvoltare Locală (FPDL);

14. Fundația Soros România;

15. Institutul pentru Politici Publice (IPP);

16. Societatea Academică din România (SAR);

17. Societatea pentru Justiție (SO-JUST).
 

ActiveWatch / CC BY 3.0