Campania Politică fără Bariere a susținut, încă de la înființare, ideea alegerii primarilor în două tururi de scrutin (iată apelul publicat în februarie 2015). Dar sprijinul pentru această idee este condiționat de respectarea unui principiu fundamental pentru funcționarea unui stat democratic, principiul stabilității legislative.

Ne dorim alegeri locale cu două tururi, din care primarii aleși să iasă cu o legitimitate crescută. Dar nu putem milita pentru un astfel de obiectiv, atunci când adoptarea acestuia implică schimbarea regulilor jocului electoral cu doar câteva luni înainte de alegeri. Scopul nu scuză mijloacele, indiferent cât de nobil ar fi acesta.

Considerăm că încă o modificare a modului de alegere a primarilor, de data aceasta implementată de un guvern tehnocrat, care nu are nici legitimitatea votului popular și nici sprijinul necondiționat al partidelor politice, nu poate face altceva decât să adauge încă un exemplu la lista deja mult prea lungă a situațiilor în care guvernele au încălcat principii fundamentale, pentru a promova propriile interese sau pe cele ale susținătorilor.

În aceste condiții Campania Politică fără Bariere va continua să susțină și să le solicite partidelor politice modificări legislative cât mai rapide, care să permită alegerea primarilor din două tururi, începând cu alegerile locale din 2020.

Mai multe informații găsiți accesând pagina Campaniei Politică fără Bariere.

ActiveWatch / CC BY 3.0