ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei și Policy Center for Roma and Minorities vă atrag atenția asupra atitudinii iresponsabile și xenofobe a senatorului Iulian Urban.

În data de 25 iulie 2011, Iulian Urban a publicat pe blogul personal articolul “Nu Breivik a comis atentatul, ci actualii lideri care conduc UE”. Articolul propune o pseudo-explicatie pentru atentatul comis de norvegianul Anders Behring Breivik în data de 22 iulie 2011, prin prisma schimbării atitudinii liderilor politici europeni față de problema imigrării și multiculturalismului, în special în ceea ce privește musulmanii. Din acest articol cităm:

“Franța sau Italia au creat isterii naționale împotriva țiganilor, Franța a interzis burka, în Ungaria defilează detașamentele anti-țigănești , adică politicienii europeni împing conștient sau nu politica europeană către o formă de extremism ce transformă Europa în cazanul de pulbere al planetei. Și cu toate astea, cu toate aceste presiuni din partea politicienilor, din cei 550 de milioane de europeni nativi ai UE, s-a găsit doar 1 care să săvârșească un act de mare și inutilă cruzime. Asta spune multe despre incredibila toleranță și răbdare [încă] a europenilor.”

“În acest haos extremist este uimitor că doar un singur european a apăsat pe trăgaci pentru a exprima frustrarea față de indiferența și ipocrizia clasei politice europene în fața islamizării și imigrației ilegale care pun în pericol [conform discursului public] întreaga civilizație și cultură europeană.”

“[...]Ceea ce a facut tipul asta este ceva extrem, însă cam toți sunt sătui de muslimii care vor să se impună peste tot, religios vorbind. Altă problemă e ca muslimii trăiesc pe seama statului, fiind asistați social, nu vor să muncească și bagă la înaintare scuza că ei vin din țări cu război. Altă problemă e ca nu respecta cetatenii tarii in care se afla, nu le cunosc obiceiurile, limba, traditiile. Va suna ceva cunoscut? Va aduc eu aminte de motivul expulzarii tiganilor romani din Franta din 2010!!!”

“Multiculturalismul este bun doar cand culturi asemanatoare calitativ se contopesc, nu mege sa amesteci oamenii din biblioteca nationala cu cei dintr-o carciuma din Ferentari sau dintr-o puscarie, la o petrecere de baieti olimpici la matematica poti aduce pe cei de la biologie, nu poti sa aduci si batausii cartierului.”

“E trist ca UE nu pune clar problema asta si sa stabileasca clar care e diferenta intre libertatea de expresie si colonizarea musulmana care se face in UE.”

“Multiculturalismul ne-a fost bagat pe gat fortat si in doza mare acum unii nebuni reactioneaza violent.”

Supus presiunilor din partea presei, senatorul a adus clarificari la textul postat pe blogul sau pe postul Realitatea TV, declaratiile sale fiind preluate in articolul “Politicienii europeni au bulversat populatia trecand de la toleranta la politici anti-emigrationiste” postat pe site-ul ziarului Evenimentul Zilei si preluat pe blogul lui Iulian Urban. In cadrul interventiei sale, senatorul Urban a declarat ca “atâta timp cât Europa s-a declarat templul corectitudinii politice, atâta timp că am fost învăţaţi să-i tolerăm pe musulmani, pe chinezi, pe evrei, pe romi, cu religia lor, cu cutumele lor, nu putem să schimbăm regula jocului, pentru că dacă schimbăm regula jocului din mers îi provocăm pe acei oameni. Dacă îi învrăjbim pe europeni împotriva acestor imigranţi ne vom trezi că vom avea o Europă care e un cazan cu pulbere”.

Cu toate acestea, senatorul nu s-a delimitat de opinia conform careia politicienii europeni au o parte din vina pentru manifestatiile anti-imigratie si a sustinut ca nu intentioneaza sa retraga de pe blogul personal articolul din data de 25 iulie 2011.

Consideram ca textul articolului “Nu Breivik a comis atentatul, ci actualii lideri care conduc UE” este unul profund iresponsabil si care aduce considerabile prejudicii de imagine Romaniei prin faptul ca un politician roman membru al partidului de guvernamant si aflat intr-unul din forurile decizionale ale statului sustine public ca liderii si decidentii europeni sunt (chiar si partial) responsabili de actiunile unui singur cetatean, membru ale unor formatiuni de extrema dreapta.

De asemenea, consideram profund xenofobe declaratiile: “muslimii traiesc pe seama statului, fiind asistati social, nu vor sa munceasca si baga la inaintare scuza ca ei vin din tari cu razboi”, “Multiculturalismul este bun doar cand culturi asemanatoare calitativ se contopesc, nu mege sa amesteci oamenii din biblioteca nationala cu cei dintr-o carciuma din Ferentari sau dintr-o puscarie, la o petrecere de baieti olimpici la matematica poti aduce pe cei de la biologie, nu poti sa aduci si batausii cartierului” sau “E trist ca UE nu pune clar problema asta si sa stabileasca clar care e diferenta intre libertatea de expresie si colonizarea musulmana care se face in UE”. Acestea sunt de natura a intari respingerea pe care o mare parte* a populatiei din Romania o simte fata de o minoritate religioasa atat de importanta in Europa, musulmanii, ceea ce ne indeparteaza de idealurile de toleranta si incluziune formulate la nivelul Uniunii Europene.

Dorim sa mai atragem atentia si asupra faptului ca liderii gruparilor din Parlamentul European au inceput sa se sesizeze cu privire la iesirea publica a senatorului Urban. Hannes Swoboda, vicepresedintele grupului socialistilor si democratilor din PE a spus pentru RFI ca declaratia este revoltatoare si ca “ceea ce trebuie să facem noi acum este să tragem o linie clară între critici, declaraţii, opinii – cu care pot să fiu de acord sau nu şi care sunt acceptate în democraţie – şi afirmaţii de genul acesta, care sunt dincolo de orice toleranţă democratică”.

ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei si Policy Center for Roma and Minorities solicita pe aceasta cale analizarea comportamentului senatorului Iulian Urban si aplicarea sanctiunilor corespunzatoare in vederea minimizarii sanselor de aparitie ale unor derapaje similare in viitor.

Cu deosebita consideratie,

Mircea Toma,  Presedinte – ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei

Valeriu Nicolae, Presedinte – Policy Center for Roma and Minorities

 

Sustine aceasta sesizare trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu numele tau si organizatia din care faci parte, daca este cazul.

• “Implicarea civica si politica a tinerilor”, studiu realizat de Fundatia Soros Romania, publicat in aprilie 2011, conform caruia 42% din tinerii din Romania nu ar dori sa interactioneze cu musulmani

ActiveWatch / CC BY 3.0