In data de 22 septembrie, presedintele Traian Basescu a fost invitat in emisiunea „Ultimul cuvant”, de la postul B1 TV, moderata de jurnalistul Ion Cristoiu.

Presedintele statului a facut o serie de afirmatii discriminatorii la adresa etniei rome si a persoanelor cu dizabilitati, fara ca moderatorul sa intervina in vreun fel sau sa se delimiteze de aceste declaratii.


„Nu poti sa ii spui finlandezului [ca] nu-i adevarat, tiganii nu au fost in centru la Helsinki si nu au cersit. Nu poti sa-i spui. Ce poate sa faca diplomatia cand guvernul [finlandez - ?] constata ca tiganii cersesc, cersesc agresiv, au inceput sa fure prin autobuze, ce poate sa faca diplomatia? Pentru ca acolo e reactia unei opinii publice. si orice guvern se uita in primul rand la opinia publica de la el”, a declarat presedintele, la orele 21:18.

ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei consideră că era de datoria moderatorului să se detașeze de afirmațiile cu conținut discriminatoriu ale invitatului.

Afirmațiile președintelui statului lezează imaginea etniei rome, generalizand pripit și etnicizând infracțiunile săvârsite de cetățenii români pe teritoriul Finlandei. Îngrijorător este și că președintele statului își fundamentează discursul invocând „constatările” guvernului și, respectiv, „opinia publică” din Finlanda. Astfel, Traian Băsescu jignește o întreagă etnie folosind argumentul majorității.

Moderatorul emisiunii nu ia atitudine față de cele afirmate de invitat. Mai mult, prin mimica și prin scurtele sale intervenții verbale, îl încurajează să continue și legitimează, prin aceasta, afirmațiile invitatului său.

În al doilea rand, președintele statului și-a exprimat îngrijorarea cu privire la eventualitatea ca o persoană cu dizabilități să conducă un stat. În contextul în care critica sistemul dinastic, șeful statului a spus: „Ce te faci cu unul care e pe viaţă și mai lasă și moștenitori? Dacă iese vreunul cu dizabilităţi, ce te faci? Rămâi cu el șef de stat?”.

Nici în acest caz moderatorul emisiunii nu i-a atras atenția invitatului sau că afirmația pe care o face discriminează persoanele cu dizabilități.

Potrivit articolului 30 din Codul de reglementare a conținutului audiovizualului, referitor la protecția demnității umane și a dreptului la propria imagine, „Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia sa respecte drepturile si libertaţile fundamentale ale omului, viaţa privata, onoarea si reputaţia, precum si dreptul la propria imagine”. Iar, potrivit articolului 47, alineatul 2: „Este interzisa in programele audiovizuale orice discriminare pe considerente de rasa, religie, naţionalitate, sex, orientare sexuala sau etnie”.

Interviul integral aici.

ActiveWatch / CC BY 3.0