Scrisoare deschisă: Strategia Nationala “O societate fara bariere pentru persoanele cu dizabilitati” (2015-2020)

, 8 Ian 2015

Stimata doamna Ministru al Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice,

Transmitem aceasta scrisoare deschisa pentru a atrage atentia asupra unor aspecte importante cu privire la Strategia nationala « O societate fara bariere pentru persoanele cu dizabilitati »  (2015-2020), postata in dezbatere pe site-ul ministerului in perioada 29.12.2014-07.01.2015 (!).

Este al doilea demers pe care MMFPSPV il face pentru a realiza strategia nationala in domeniul dizabilitatii. Primul a avut loc in perioada decembrie 2013-aprilie 2014 si s-a finalizat cu un proiect contestat vehement de persoanele cu dizabilitati si de organizatiile neguvernamentale, in mod deosebit din cauza lipsei de viziune si de corelare cu alte strategii, dar mai ales datorita lipsei de vointa in ceea ce priveste implementarea Conventiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati, ratificata de Romania prin Legea nr. 221/2010.

Stimata doamna Ministru,

La vremea aceea ati exprimat ideea ca veti incuraja colaborarea cu organizatiile neguvernamentale care „ştiu şi înţeleg mai bine decât oricine altcineva cum trebuie să răspundem punctual nevoilor” (interviu Mediafax, 18 martie 2014).

Din pacate, astazi ne aflam in aceeasi situatie, prin faptul ca proiectul de strategie postat pe site nu a fost dezbatut cu persoanele cu dizabilitati si cu organizatiile neguvernamentale ale acestora desi, prin sprijinul Reprezentantei UNICEF, existau disponibilitati de organizare si financiare pentru dezbateri publice. Mai mult, exista si promisiunea in acest sens a dlui Codrin Scutaru, Secretar de stat.

In 29.12.2014 au fost puse in dezbatere publica pe site-ul ministerului trei strategii nationale aferente perioadei 2015-2020. Singura strategie nationala careia i s-au acordat pentru dezbatere publica doar 10 zile calendaristice, fara a se tine cont ca este perioada de sarbatori cu zile libere si week-end, a fost strategia la care facem referire. Asta pentru un document care urmeaza a afecta in urmatorii 5 ani viata a peste 700.000 de persoane cu dizabilitati si a familiilor acestora!

Cea mai grava problema este aceea ca proiectul de strategie postat pe site nu exprima angajamentul ferm privind implementarea Conventiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati si nu este conturat suficient ca plan de implementare a acesteia. Cele mai de substanta din prevederile Conventiei sunt deteriorate prin tratare lineara, ceea ce va impiedica reforma profunda a sistemului de protectie a persoanelor cu dizabilitati din Romania. Aceasta constituie cauza ingrijorarii majore a organizatiilor din zona de lobby si advocacy pentru drepturile persoanelor cu dizabilitati si a organizatiilor din zona serviciilor sociale destinate acestora.

In concluzie, proiectul propus este inca departe de a raspunde asteptarilor legate de implementarea Conventiei ONU ca unic document international si ratificat prin lege nationala (!) menit sa promoveze, sa protejeze si sa asigure exercitarea deplina si in conditii de egalitate a tuturor drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului de catre toate persoanele cu dizabilitati.

Solicitam public organizarea de dezbateri publice la care sa participe persoane cu dizabilitati de toate tipurile si gradele de handicap, precum si organizatii neguvernamentale ale acestora!

Solicitam public sa fie stabilit un grup de lucru multisectorial compus din experti, dar si reprezentanti cunoscatori ai acestui domeniu din partea autoritatilor publice, care sa analizeze proiectul de strategie in corespondenta cu prevederile Conventiei ONU si sa finalizeze strategia nationala prin referire la aceasta analiza! 

Solicitam public sa fie postat pe site-ul ministerului avizul consultativ al Consiliului de analiza a problemelor persoanelor cu handicap, prevazut de Legea nr. 448/2006, fiind vorba despre un proiect de act normativ care are ca obiect protectia persoanelor cu dizabilitati!

Suntem convinsi ca veti acorda toata atentia demersului nostru si asteptam cu interes decizia dumneavoastra, multumim !

Semnatari :

DIZABNET – Reteaua Informala a Prestatorilor de Servicii pentru Persoane cu Dizabilitati

Federatia ONPHR – Organizatia Nationala a Persoanelor cu Handicap din Romania

Confederatia CARITAS Romania

ASCHFR - Asociatia de Sprijin a Copiilor Handicapati Fizic Romania

CEDCD - Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati

FONSS – Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale

Comisia ONG Iasi din cadrul Consiliului de Dezvoltare Economica si Sociala a Judetului Iasi

Fundatia Alaturi de Voi Romania

Asociatia Four Change

ActiveWatch

 

 

 

Share această pagină: