Astăzi, 11 noiembrie 2009, organizațiile membre ale Coaliției Antidiscriminare, respectiv ActiveWatch, Agentia pentru Dezvoltare Comunitara „Impreuna”, Alianta Civica a Romilor din Romania, Asociatia Pro Democratia, Institutul pentru Politici Publice, Centrul FILIA, Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Liga „Pro Europa”, Centrul de Resurse Juridice, Centrul de Studii Rome si Romani CRISS - Centrul Romilor pentru Interventie Sociala si Studii vor sesiza Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) cu privire la declaratiile cu caracter discriminatoriu la adresa comunitatii rome si a altor categorii sociale din Romania ale Prim-vicepresedintelui Partidului National Liberal (PNL), Ludovic Orban.

Intr-o declaratie de presa, pe fondul confruntarii politice din campania electorala premergatoare alegerilor prezidentiale, fostul demnitar a declarat "Eu as rezuma asa: cine voteaza cu Basescu, alcoolici, tiganii [...] prostituatele, probabil, desi ma indoiesc ca prostituatele vor vota cu Basescu, avand in vedere cum arata".

Coalitia Antidiscriminare considera ca promovarea in spatiul public a unei atitudini jignitoare ce lezeaza dreptul la demnitate al unor categorii de cetateni este de natura a confirma stereotipiile si de a incuraja la sentimente de respingere si chiar ura, ce perpetueaza comportamnete discriminatorii fata de acestea. O asemenea pozitie, exprimata public, constituie in opinia membrilor coalitiei, o incalcare flagranta a O.G. 137/2007 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, republicata, drept care s-a decis inaintarea unei plangeri catre Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii. Coalitia apreciaza, totodata, ca statura publica a lui Ludovic Orban - fost ministru si vicepresedinte al unui important partid parlamentar - constituie o circumstanta agravanta a faptei prin forta de influentare a opiniei publice pe care o genereaza.

Coalitia Antidiscriminare isi manifesta ingrijorarea cu privire la recurenta accentuata a adresarilor discriminatorii la adresa unor categorii sociale, totodata grupuri vulnerabile, si fata de atitudinea rasista a unor personalitati reprezentative ale clasei politice din Romania, in perfect contratimp cu statutul de stat membru al Uniunii Europene al tarii noastre, si cu mult clamatul „model de functionare a relatilor interetnice din Romania”. Precizam ca incalcari similare ale legilor antidiscriminare si ale valorilor UE au fost comise in ultimii doi ani de alti politicieni cu functii de reprezentare in diferite momente, cum ar fi Adrian Cioroianu, Vasile Dancu, Radu Mazare, Calin Popescu-Tariceanu si, nu in ultimul rand, de presedintele in exercitiu al Romaniei, Traian Basescu, dand masura calitatii democratice a discursului politic romanesc.

ActiveWatch / CC BY 3.0