Attn: Vlad Macovei, redactor Sef

Evenimentul Zilei

Stimate domnule Macovei,

Vă atragem atenția a asupra articolului “Reţeaua falsificatorilor de dosare din Hunedoara: peste 100 de „handicapaţi” închipuiţi”, semnat de Ciprian Iancu și publicat în Evenimentul Zilei în data de 2 august 2011.

Considerăm că acest articol încalcă flagrant normele etice jurnalistice și contine grave dezinformări cu privire la statutul și situația persoanelor cu dizabilități.

În cel de-al doilea paragraf al articolului, autorul său spune că: “În numeroase cazuri, persoanele cu handicap grav munceau în străinătate şi conduceau autoturisme.” Vă informăm că persoanele cu handicap grav pot și ar trebui să fie încadrate în câmpul muncii, în limita abilităților pe care le au, cu un program adaptat nevoilor speciale pe care le au și, bineînțeles, respectând legislația în vigoare.

Jurnalistul care a semnat articolul ar fi trebuit, desigur, să știe că există o lege specială (L. 448/2006) care reglementează angajarea persoanelor cu handicap și chiar prevede obligații în acest sens pentru angajatori cu peste 50 de angajați. De pildă, această lege conține prevederi multiple  menite să stimuleze încadrarea în muncă a celor care au forme grave sau mai puțin grave de dizabilitate: fie angajatorii angajează persoane cu dizabilități în procent de 4% din totalul angajaților, fie plătesc statului o sumă reprezentând 50% din salariul brut destinat procentului neacoperit, fie încheie contracte cu unități de muncă protejate. Acestea, pentru a avea statut de unități protejate, trebuie să aibă persoane cu dizabilități în proporție de 30% din numărul total de angajați.

De asemenea, o altă lege (L 76/2002, Art 80, 85) prevede facilități fiscale pentru angajatori, dacă aceștia doresc să angajeze persoane cu dizabilități. Așadar, în ciuda opiniilor jurnalistului, statul încurajează încadrarea în muncă a persoanelor cu handicap, ceea ce nu presupune pierderea statutului de persoană cu handicap.

La o simplă căutare pe internet cu introducerea cuvântului “handicap grav”, Ciprian Iancu ar fi putut citi chiar pe site-ul http://infoanph.ro/general/drepturile-persoanelor-cu-handicap-grav/ , care aparține unei structuri a MMFPS, că, printre drepturile persoanei cu handicap grav, se numără și Scutirea de la plata impozitului pe veniturile din salarii şi indemnizaţii de natură salarială”. În traducere pentru autorul dvs: persoanele cu handicap grav au dreptul și chiar sunt încurajate să muncească.

De asemenea, vă informăm că persoanele cu diferite forme de dizabilități grave pot conduce un autoturism, piața dezvoltându-se până acolo unde persoane cu mobilitate extrem de redusă pot să conducă autovehicule adaptate. Cât despre cei care suferă de boli psihice, aceștia au limitări în funcție de medicație, nu de diagnostic.

În următorul paragraf suntem informați că: “Din 180 de dosare verificate în ultima vreme, în 130 au fost descoperite nereguli serioase. Controalele făcute de echipa Direcţiei Generale a Persoanelor cu Handicap (DGPH) din cadrul ministerului au depistat persoane care primeau indemnizaţii pentru afecţiuni grave, în cele mai multe cazuri, boli mintale, dar aveau contracte de muncă în stăinătate, mergeau singure la cumpărături, se plimbau cu bicicleta, sau chiar conduceau maşini pentru că, unele înaintea dobândirii statutului de handicapat, altele după acest moment, au reuşit să obţină permise de conducere. Pe scurt, „handicapaţii” erau apţi de muncă.” Ziaristul insistă deci în idea fixă că o persoană cu handicap nu poate avea carnet auto și chiar plusează, explicând publicului că cineva cu o boală psihică și cu certificat de handicap pentru această boală nu ar putea nici să meargă la cumpărături sau să utilizeze bicicleta. Specialiștii în probleme de sănătate mintală recomandă însă ca persoanele cu afecțiuni grave să fie încurajate să facă atât mișcare și sport, cât și să fie integrate în viața socială și să-și poarte singure de grijă, pentru a dobândi cât mai multă independență socială și, evident, economică.

Sub incredibilul subtitlu “Populaţia scade, numărul handicapaţilor creşte. Noul trend-handicapul psihic”, jurnalistul își informează publicul că există un număr prea mare de persoane cu handicap în România, deși populația scade. Ei bine, ne permitem să îl luminăm pe autor: dacă în România statisticile oficiale spun ca 3,22 % din populație are un handicap, în țările europene și la nivel global rata persoanelor cu dizabilități raportată la populația generală este situată între 10 și 12 la sută. Ceea ce înseamnă mai degrabă că România uită să-și numere persoanele cu dizabilități sau că le numără conform unui mecanism numai de statul roman știut. Mai mult, îl informăm pe jurnalistul semnatar că, dintre persoanele cu dizabilități existente, România a reușit să încadreze în muncă numai 12,7 la sută, față de media europeană de peste 50 la sută (Franța 67%, Germania 57%, Polonia 33%).

Pentru a se dezminți total de etica jurnalistică, Ciprian Iancu urmează tendința presei din ultimele două zile și publică diagnosticul unei persoane: “Acelaşi control a mai descoperit că vicepreşedinta unei fundaţii pentru ajutorarea persoanelor cu handicap avea ea însăşi statutul de persoană cu dizabilităţi, declarată fiind ca suferindă de ”.  Îl informăm, pe această cale, că a menționa diagnosticul unei persoane (oricare ar fi acel diagnostic) este în afara deontologiei jurnalistice și îi propunem să studieze mai multe coduri etice în acest sens:

CODUL CONVENȚIEI ORGANIZAȚIILOR DE MEDIA

CODUL CLUBULUI ROMÂN DE PRESĂ

De asemenea, îl informăm și că discernământul este un concept juridic foarte bine delimitat în lege și că existența în sine a unui diagnostic psihiatric nu este o bază suficientă pentru a considera că o persoană nu are discernământ.

Ne-am fi dorit, desigur, să continuăm cu nuanțe despre folosirea termenului de “persoană cu dizabilități” în locul “handicapatului”, însă ne întrebăm dacă autorul ar avea acces la astfel de subtilități, în condițiile în care a putut să semneze materialul comentat.

Stimate domnule Macovei, vă rugăm, dacă Evenimentul Zilei este într-adevăr un ziar quality, care își respectă cititorii, să prezentați o dezmințire a celor expuse mai sus și, de asemenea, scuze publice către persoanele cu dizabilități pe care acest autor le-a jignit grav prin cele scrise.

În speranța obținerii unui răspuns,

Departamentul Antidiscriminare al ActiveWatch

ActiveWatch / CC BY 3.0