În atenția primarului orașului Târgu Lăpuș, dl. Mitru LEȘE
În atenția Comandantului Poliției Orașului Târgu Lăpuș

Ref: Restricționarea accesului în Târgu Lăpuș pentru cetățenii din Ponorâta

Stimate domnule primar Mitru LEȘE,

Organizațiile semnatare vă cer să retrageți solicitarea Nr. 4128/27.03.2020, transmisă în atenția Poliției Târgu Lăpuș, cu privire la restrângerea suplimentară a dreptului la liberă circulație al locuitorilor din zona Ponorâta, Comuna Coroieni.

În același timp, solicităm Poliției Târgu Lăpuș să nu dea curs adresei transmise de Primarul Orașului.

Prin această solicitare, cereți Poliției să interzică ferm “accesul căruțelor cu populație din zona Ponorâta, aparținând comunei Coroieni”. Mai spuneți în această scrisoare că doriți protejarea populației din Târgu Lăpuș și că: “Există suspiciuni că o mare parte dintre aceste persoane sunt sosite recent din țări cu zone roșii sau galbene de COVID-19” și că “prin deplasarea acestor cetățeni ai localității Coroieni-Ponorâta în orașul Târgu Lăpuș, cetățenii orașului Târgu Lăpuș nu se mai simt în siguranță”.

Solicitarea formulată de dumneavoastră conține speculații care nu pot constitui argumente care să fundamenteze o măsură atât de radicală. În ieșirile publice ale Ministrului Marcel Vela se menționează explicit și repetat că măsurile de carantinare ale unei comunități se iau doar după atente analize, carantinarea fiind una dintre măsurile cu cel mai puternic impact asupra cetățenilor. În plus, niciuna dintre Ordonanțele MIlitare nu dă dreptul autorităților locale să ia măsuri pentru restrângerea dreptului la liberă circulație, suplimentare față de cele luate de autoritățile centrale.

Măsura solicitată de dvs. este profund discriminatorie, deoarece vizează o singură comunitate, pe cea din Ponorâta, și nu se adresează și altor cetățeni din alte comunități.

De asemenea, măsura solicitată de dvs. este arbitrară, deoarece se bazează pe supoziții referitoare la faptul că membrii acestei comunități s-ar fi întors din zone galbene sau roșii. Dacă lucrurile stau într-adevăr așa, este responsabilitatea autorităților să verifice respectarea măsurilor de izolare la domiciliu și nu să interzică dreptul la liberă circulație unei întregi comunități.

Interzicerea transportului cu căruța în Târgu Lăpuș duce la îngreunarea accesului oamenilor din Ponorâta în oraș. Accesul la produse mai ieftine și mai variate este important mai ales pentru persoane care provin din comunități marginalizate și sărace, așa cum este cazul comunității din Ponorâta. Măsurile solicitate de dumneavoastră afectează o comunitate marginalizată, care deja se află în dificultate. Important de menționat este că aproximativ 400 dintre persoanele din comunitate sunt copii. Membrii acestei comunități se supun și ei, deja, restricțiilor impuse la nivel național. A impune noi restricții și a-i menține în afara circuitului de produse alimentare vitale în această perioadă nu face altceva decât să expună și mai tare oameni deja vulnerabili.

Solicitarea formulată de dvs., lipsită de argumente obiective, lipsită de o bază juridică și de susținerea instituțională de la nivel central, poate genera sau alimenta conflicte locale care ar fi de dorit a fi evitate în general, dar mai cu seamă în această perioadă. În plus, documentul semnat și făcut public de dumneavoastră alimentează o stare de nesiguranță și cetățenilor din Târgu Lăpuș.

Vă solicităm, deci, să retrageți adresa înaintată Poliției Orașului Târgu Lăpuș. Măsurile de izolare și de restrângere a libertății de circulație în comunitățile din România trebuie să fie unele coordonate, la nivel central, să fie măsuri fundamentate pe baza analizelor cu privire la starea de sănătate a populației afectată de astfel de măsuri, și nu luate pe baza unor speculații. Considerăm că această măsură este arbitrară, discriminatorie, potențial ilegală și cu implicații deosebit de grave asupra drepturilor fundamentale ale cetățenilor din Ponorâta.

Precizăm că o copie a acestei scrisori publice formulate de organizațiile noastre, însoțită de o copie a solicitării Nr. 4128/27.03.2020, semnată de dvs., va fi depusă spre informarea și în atenția Ministrului de Interne Marcel Vela și va fi, de asemenea, transmisă spre informarea presei.

Cu respect,

Asociația ActiveWatch
Asociația ARAS
Asociatia Centrul pentru Educatie si Drepturile Omului
Asociația CIVICA
Asociația Fast Forward
Asociația Mișcare Civică Miliția Spirituală
Asociația Pro Democrația
Asociația Tineri pentru Tineri
Roma Education Fund Romania
CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică
Centrul de Analiza si Inovare Economico-Sociala
Centrul pentru Inovare Publică
Centrul Filia
Centrul pentru Studiul Democrației
FONSS - Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale
Federația Organizația Națională a Persoanelor cu Handicap din România
Fundația Agenția Împreună
Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
Fundația ESTUAR
Fundația PACT
Lion Mentor Association
Platforma Aresel
World Vision România

Solicitarea Nr. 4128/27.03.2020, transmisă de primarul orașului Târgu Lăpuș, Mitru LEȘE, în atenția Poliției Târgu Lăpuș:

ActiveWatch / CC BY 3.0