Scrisoare de protest la adresa declarațiilor președintelui Traian Băsescu

ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei condamnă declarațiile făcute de președintele Traian Băsescu în timpul vizitei oficiale în Slovenia din data de 3 noiembrie 2010 cu privire la situația romilor nomazi. Prin afirmații precum „mulți romi, în mod tradițional, trăiesc din ce fură”, sau „mai avem o problemă care trebuie spusă și care face dificilă integrarea romilor nomazi – foarte puțini vor să muncească”, șeful statului nu aduce consistență în relațiile bilaterale și nici nu menține un climat social tolerant în România.

Statutul public al lui Traian Băsescu, în calitatea sa de Președinte al României, îi impune obligația de a avea un discurs echidistant, incluziv și care să susțina o poziție oficială a autorităților române, disociat de convingerile omului Traian Băsescu care are dreptul sa aibă, în mod normal, orice opinie asupra oricărui subiect.

Un discurs rasist, marcat de stereotipuri negative și care valorizează experiențe personale, neluând în considerare nici un fel de studii științifice, nu numai ca nu își are locul în secolul în care trăim, dar este cu atât mai îngrijorător cu cât vine de la un președinte de stat, delegat să reprezinte interesele tuturor cetățenilor țării, inclusiv pe cele ale romilor.

În acest fel, împărțirea cetățenilor în etnii „bune” și etnii „infractoare” chiar de către președintele statului este un demers iresponsabil și periculos, care ar putea legitima atitudini rasiste și discriminatorii la nivelul întregii societăți românești. O asemenea atitudine blochează orice șansă de armonizare între cele două culturi, ea adâncind distanța socială dintre romi și neromi.

După prea multe derapaje de acest gen, domnul Traian Băsescu reconfirmă că este un președinte care dărâmă podul pe care tot domnia sa este dator să-l consolideze.

ActiveWatch / CC BY 3.0