Antidiscriminare

Reacție rapidă

România amendată de CEDO pentru lipsa de acțiune în cazul incidentului homofob de la Muzeul Țăranului Român din 2013

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis astăzi că România a încălcat dreptul la nediscriminare, demnitate umană și întrunire pașnică a comunității LGBTI în cauza „ACCEPT și alții împotriva României”, care are ca obiect incidentele homofobe petrecute la Cinematograful din cadrul Muzeului Țăranului Român în 2013.  CEDO a hotărât că România a încălcat articolul 14 împreună cu articolele 8 și 11 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului: dreptul de a nu fi discriminat în raport cu manifestarea dreptului la viață privată și demnitate umană și exercitarea libertății de întrunire pașnică. România are de plătit daune morale și cheltuieli de judecată în valoare de 59 514 euro.

citeste articolul »Publicat: Marti, 1 iunie 2021 · comentarii · Antidiscriminare

Consiliul Național pentru Cenzură Doctrinară

Asociația ActiveWatch, organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public, își exprimă îngrijorarea cu privire la derapajul recent al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) care, prin decizia de a-l sancționa pe deputatul Iulian Bulai, și-a depășit atribuțiile și s-a constituit de facto într-un cenzor care pedepsește exprimările care contravin doctrinei creștine.

citeste articolul »Publicat: Duminica, 31 ianuarie 2021 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Antidiscriminare

Sfârșitul statului de drept la Baia Mare

La Baia Mare, sărăcia este o crimă. Angajații primăriei, transformați într-o brigadă de vigilante, ridică cu forța de pe stradă persoane bănuite că „apelează la mila publică”. Îi duc în centre sociale, indiferent dacă vor sau nu. Sunt obligați să se „reabiliteze prin muncă”. Imaginea lor este cinic folosită de primar în comunicarea publică. Cel mai trist este că cetățenii aplaudă.

citeste articolul »Publicat: Luni, 15 iunie 2020 · comentarii · Reacție rapidă

Ziua Tratatului de la Trianon - o provocare naționalistă

Asociația ActiveWatch a constatat cu îngrijorare că pe 13 mai 2020, Parlamentul României a adoptat legea prin care ziua de 4 iunie este declarată Ziua Tratatului de la Trianon. Conform expunerii de motive a proiectului de lege adoptat, marcarea Zilei Tratatului de la Trianon ar trebui să combată „o serie de încercări de a impune o viziune distorsionată în ceea ce privește Tratatul de la Trianon”. 

citeste articolul »Publicat: Joi, 14 mai 2020 · comentarii

Solidaritate cu Comunitatea Romă

Ziua romilor este aniversată, anul acesta, în condiții speciale. Toți cetățenii României sunt expuși unor condiții cu totul ieșite din comun. Toți cetățenii României sunt expuși stresului provocat de pandemia COVID -19, un stres la care, pentru concetățenii romi, se adaugă: discriminarea, sărăcia extremă, discursul instigator la ură.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 8 aprilie 2020 · comentarii · Antidiscriminare, Bună guvernare, Reacție rapidă

Primarul din Târgu Lăpuș vrea să interzică, arbitrar, accesul unei comunități în oraș

23 de organizații non-guvernamentale au solicitat azi Primarului din Târgu Lăpuș (Maramureș) să renunțe la restricționarea accesului în oraș pentru oamenii din Ponorâta. Decizia acestuia este lipsită de argumente și nu face altceva decât să îngreuneze situația unei comunități care deja se află sub măsurile naționale instituite de starea de urgență.

citeste articolul »Publicat: Marti, 7 aprilie 2020 · comentarii · Antidiscriminare, Bună guvernare, Reacție rapidă

Precizare privind legalitatea spoturilor de campanie pentru referendum

Pentru că s-a constatat că la nivelul radiodifuzorilor există o relativă confuzie legată de legalitatea spoturilor de campanie care au ca subiect referendumul, am solicitat CNA o informare  cu privire la poziția instituției față de respectivele spoturi. Am primit următoarele informații, pe care le punem la dispoziția celor interesați.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 3 octombrie 2018 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Antidiscriminare

Consiliul Național-Creștin al Audiovizualului manipulează referendumul

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a modificat*, cu trei zile înainte de procesul de consultare, regulile de desfășurare a campaniei pentru referendum. Articolul 8 al Deciziei CNA nr. 441 din 20.09.2018 a fost schimbat, fiind eliminată interdicția de a transmite “îndemnuri de a vota sau de a nu vota”. Această decizie este inacceptabilă din două motive: modifică regulile referendumului în timpul referendumului, iar modificarea este grav părtinitoare, favorizând încurajarea participării cetățenilor la referendum. 

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 3 octombrie 2018 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Antidiscriminare

Jurnal de campanie murdară. Am transmis prima sesizare la CNA din campania pentru Referendumul din 6 și 7 octombrie

Silviu Mănăstire, moderator și realizator al emisiunii „Dosar de politician” (B1TV), este un jurnalist experimentat, cu mult fler. Spre finalul dezbaterii de aseară, dedicată Referendumului din 6-7 octombrie 2018, domnul Mănăstire a avut o intuiție: „ Opinia mea o cunoașteți, o s-o exprim în fiecare seară până pe 6, 7 octombrie. Cu toate riscurile de rigoare, amenzi, tot felul de băieți care se pregătesc să facă plângeri. Asta e, le plătim, nicio problemă.” Aici chiar nu-l contrazicem: chiar am făcut o sesizare la CNA. Textul sesizării îl găsiți mai jos:

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 26 septembrie 2018 · comentarii · Antidiscriminare

Ghid de supraviețuire, în audiovizual, pe durata campaniei pentru Referendumul din 6-7 octombrie 2018

Pentru că avem în față două săptămâni de campanie dedicată Referendumului din 6 și 7 octombrie, vă invităm să contribuiți la menținerea unui cadru de dezbatere cât mai echilibrat.
În cazul dezbaterilor și emisiunilor radio-TV puteți sesiza CNA în legătură cu derapajele de comportament și de atitudine față de actorii care dezbat subiectul Referendumului.

citeste articolul »Publicat: Luni, 24 septembrie 2018 · comentarii · Antidiscriminare

Apel către Curtea Constituțională a României: nu restricționați drepturile minorităților naționale din România

ActiveWatch a luat act cu îngrijorare de decizia președintelui Iohannis de a ataca la Curtea Constituțională articolele din Codul Administrativ care reglementează folosirea limbilor minoritare în spațiul public. Considerăm că această decizie contravine tuturor recomandărilor formulate de către Consiliul Europei în rapoartele sale cu privire la aplicarea de către România a Convenției-cadru pentru protecția minorităților naționale și o eventuală validare a ei de către CCR ar întoarce România în anii ’90 în materie de drepturi ale minorităților naționale.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 1 august 2018 · comentarii · Antidiscriminare

România are nevoie de aplicarea legislației care combate antisemitismul, nu de supralegiferare

ActiveWatch solicită președintelui României să nu promulge Legea privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea antisemitismului întrucât dublează legislația deja în vigoare, nu are șanse reale să fie aplicată și nu asigură proporționalitatea limitării libertății de expresie în raport cu gravitatea discursului.

citeste articolul »Publicat: Marti, 26 iunie 2018 · comentarii · Reacție rapidă

CNCD, nu te vom uita niciodată

Cu profundă durere și imense regrete anunțăm trecerea în neființă a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării azi, 9 mai 2018.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 9 mai 2018 · comentarii

Autodenunț ActiveWatch: trebuie să dezbatem despre discursul instigator la ură

Vineri, 27 aprilie 2018, ActiveWatch s-a autodenunțat în fața Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pentru articolul „Curvele de la CNCD i-o sug lui Dragnea”, publicat pe blogul asociației ca răspuns la sancțiunea aplicată de CNCD publicației Times New Roman. Am ales această formă provocatoare de răspuns deoarece considerăm că apar din ce în ce mai multe derapaje în activitatea instituției, care pot avea efecte dezastruoase în ceea ce privește lupta împotriva discriminării din România. Ne dorim să purtăm o dezbatere oficială cu membrii CNCD despre principiile care trebuie să guverneze judecarea unui caz de discurs instigator la ură și importanța aplicării unor sancțiuni proporționale.

citeste articolul »Publicat: Marti, 1 mai 2018 · comentarii · Antidiscriminare

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării își abandonează misiunea

ActiveWatch consideră că, prin hotărârea luată luni, 26 februarie, cu majoritate de voturi, prin care premierul Viorica Dăncilă a fost scoasă basma curată pentru folosirea în sens peiorativ a termenului „autiști”, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și-a abandonat misiunea de protejare a demnității grupurilor vulnerabile și a devenit o simplă unealtă în lupta politică.    

citeste articolul »Publicat: Marti, 27 februarie 2018 · comentarii · Antidiscriminare

CONSILIUL NAȚIONAL PENTRU COMBATEREA DISCRIMINĂRII COAFURILOR

Update 20.06.2018: Curtea de Apel București i-a dat câștig de cauză lui Cristian Tudor Popescu în procesul prin care jurnalistul a constestat amenda primita de la CNCD. Hotărârea nu este definitivă.

ActiveWatch consideră că decizia de a amendare a jurnalistului Cristian Tudor Popescu pentru că a comparat-o pe prim-ministrul desemnat Viorica Dăncilă cu un pavian cu mantie este una abuzivă și excede mandatul instituției. Comentariul lui Cristian Tudor Popescu poate fi considerat insultător, însă insultele nu fac obiectul de activitate al Consiliului Național pentru Combatere Discriminării (CNCD) decât în măsura în care sunt adresate unor grupuri de persoane care sunt într-adevăr ținte ale discriminării, chiar și numai discursivă. În cazul de față,  Cristian Tudor Popescu nu se referă la identitatea de gen a doamnei Viorica Dăncilă, ci la ținuta acesteia. Pentru felul în care își poartă părul poate fi criticat un copil, o persoană cu dizabilități, un maghiar – atât timp cât referirea la coafură nu este relevantă pentru calitatea de membru al unei comunități vulnerabile la discriminare, aceasta nu face obiectul CNCD.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 31 ianuarie 2018 · comentarii

Discursul public despre afecțiunile mintale este contaminat de stereotipuri nocive

Fundația Estuar* și asociația ActiveWatch** fac apel la responsabilitate în discursul public pe tema problemelor de sănătate mintală.

citeste articolul »Publicat: Luni, 18 decembrie 2017 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Antidiscriminare

APEL - Fără mesaje cu caracter naționalist șovin

Importanți reprezentanți ai societății civile fără afiliere politică adresează un apel către mass-media și politicieni să renunțe la transmiterea mesajelor cu caracter naționalist șovin.

citeste articolul »Publicat: Luni, 26 iunie 2017 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Consiliul Național al Audiovizualului, martor pasiv al intoxicărilor și manipulărilor de la România TV

ActiveWatch, în calitatea sa de organizație care apără dreptul la libertatea de exprimare și informare corectă, face un apel către membrii Consiliului Național al Audiovizualului să ia măsuri urgente și ferme față de maniera în care postul România TV a ales să mediatizeze desfășurarea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016.

citeste articolul »Publicat: Joi, 8 decembrie 2016 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Educație media

Scrisoare deschisă adresată membrilor juriului internațional pentru acordarea titlului de “Capitală Europeană a Culturii - 2021”

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 14 septembrie 2016 · comentarii · Reacție rapidă

ActiveWatch sesizează Comisia de Etică și Arbitraj a TVR cu privire la modul în care au fost reflectate Zilele Culturale Maghiare de la Cluj

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 24 august 2016 · comentarii · Reacție rapidă

Amnesty International: “România trebuie să respecte obligațiile sale“

28 deorganizatii românești și internaționale de drepturile omului critică inițiativa de modificare a definiției familiei din Constituția României

citeste articolul »Publicat: Luni, 18 Iulie 2016 · comentarii · Evenimente și activități

Glume rasiste la Radio Zu - societatea civilă și FRF sesizează CNCD

ActiveWatch, Policy Center for Roma and Minorities alături de Federația Română de Fotbal și alte nouă organizații de drepturile omului din România au sesizat azi, 6 iunie 2016, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării în legătură cu ediția din 26 mai 2016 a emisiunii „Morning ZU” difuzată de postul Radio ZU în care moderatorii Mihai Morar și Daniel Buzdugan au făcut glume și afirmații peiorative și jignitoare la adresa reprezentanților echipei naționale de fotbal a statului Congo, dar și a congolezilor în general. Această sesizare vine în urma plângerii pe aceeași temă adresată de ActiveWatch, Consiliului Național al Audiovizualului, pe 31 mai 2016.

citeste articolul »Publicat: Luni, 6 iunie 2016 · comentarii

ActiveWatch a sesizat CNA cu privire la „glumele” rasiste de la Radio Zu

ActiveWatch, organizație de drepturile omului ce promovează comunicarea liberă în interes public, a trimis astăzi, 31 mai 2016, o sesizare către Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) în legătură cu ediția din 26 mai 2016 a emisiunii „Morning ZU” difuzată de postul Radio ZU în care moderatorii Mihai Morar și Daniel Buzdugan au făcut glume și afirmații peiorative și jignitoare la adresa reprezentanților echipei naționale de fotbal a statului Congo, dar și a congolezilor în general.

citeste articolul »Publicat: Marti, 31 mai 2016 · comentarii · Antidiscriminare

PNL trebuie să îl retragă pe Marian Munteanu – Candidat incompatibil cu valorile democratice.

Semnatarii, organizații de drepturile omului dar nu numai, fac apel către conducerea Partidului Național Liberal să retragă candidatura lui Marian Munteanu pentru Primăria Municipiului București considerând această nominalizare o ofensă adusă valorilor democratice ale societății în care trăim.

citeste articolul »Publicat: Joi, 14 aprilie 2016 · comentarii · Antidiscriminare

Apel pentru un discurs media responsabil față de comunitatea musulmană

ActiveWatch, organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public, solicită redacțiilor și comunicatorilor publici să dea dovadă de responsabilitate în ceea ce privește tratarea subiectelor care au în centru comunitățile musulmane din România și din Europa.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 1 aprilie 2016 · comentarii · Antidiscriminare

Update. Apel catre jurnalisti si politicieni: nu stigmatizati comunitatea maghiara

ActiveWatch a luat act cu îngrijorare de comunicatul de presă din data de 1 decembrie 2015 al DIICOT în care este relatată o acțiune mixtă DIICOT/ SRI de dejucare a ceea ce instituțiile în cauză au numit “tentativă de act terorist” a unui cetățean maghiar.

citeste articolul »Publicat: Marti, 22 martie 2016 · comentarii · Antidiscriminare

Evitați greșelile istoriei, prin educație pe tema discriminării rasiale!

De Ziua Internațională privind Eliminarea Discriminării Rasiale, facem un apel public pentru evitarea greșelilor istoriei.

În contextul apropierii campaniei electorale pentru alegerile locale, Asociația ActiveWatch invită candidații și membrii personalului de campanie al acestora care au atribuții în domeniul comunicării să participe la un atelier pe subiectul comunicării publice responsabile.

citeste articolul »Publicat: Luni, 21 martie 2016 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Solicităm aplicarea unor măsuri disciplinare în cazul scandărilor rasiste de la Zalău

În antenția Comisiei Naționale de Acțiune împotriva Violenței în Sport din cadrul Ministerului Tineretului și Sportului

Asociația ActiveWatch, organizație care își propune să promoveze un discurs public responsabil, împreună cu Romani CRISS, vă sesizează în legătură cu manifestările rasiste din timpul meciului de Ligă Națională dintre HC Zalău și HCM Baia Mare, în care jucătoarele Allison Marie Pineau și Do Nascimento Martinez Alexandra Priscila au fost jignite în mod constant de-a lungul meciului de către suporterii echipei HC Zalău, fără ca vreun oficial să intervină în vederea stopării scandărilor. 

citeste articolul »Publicat: Vineri, 26 februarie 2016 · comentarii · Antidiscriminare

Statul de drept amenințat de forțe paramilitare

Astăzi, 27 ianuarie 2016, Ziua Internațională a Holocaustului, cu profunda îngrijorare vă supunem atenției o situație al cărei efect negativ asupra democrației și statului de drept din România riscă să arunce țara în negura unui trecut deloc îndepărtat, când un regim politic totalitar a găsit a face diferența dintre majoritate și minoritatea etnică prin acțiuni aducătoare de moarte.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 29 ianuarie 2016 · comentarii · Antidiscriminare

Parlamentarii vor închisoare pentru cine nu pare suficient de patriot

 

PROTEST faţă de încercarea unor parlamentari de a limita libertatea de exprimare,prin pedepsirea cu închisoarea a celor care nu par suficient de patrioţi

Organizaţiile semnatare protestează  faţă de iniţiativa unui număr de 36 senatori şi deputaţi din coaliţia parlamentară majoritară, PSD-UNPR, de a reintroduce în Codul penal infracţiunea de “Ofensă adusă unor însemne” (redenumită “Ofensa adusă unor însemne naţionale”), infracţiune care tocmai fusese eliminată din legislaţia penală odată cu adoptarea noului Cod penal.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 16 octombrie 2015 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Antidiscriminare

Inițiativa legislativă a domnului Dragnea aprobată de Senat: o lipsa cronica de înțelegere a fenomenului discriminării

Considerăm acest proiect de lege un atac brutal la adresa ideii de nediscriminare în România, care instituie responsabilitatea colectivă, permite sancționarea solicitărilor pentru autonomie ale comunităților minoritare, un proiect de lege ce dublează înrăutățind prevederi din actuala legislație antidiscriminare și încălcă directivele europene în materia nediscriminării[1]. Acest proiect conține definiții vagi permițând abuzuri, inclusiv limitarea libertății de exprimare.[1]
Directivele 2000/43/EC și 2000/78/EC.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 9 octombrie 2015 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Antidiscriminare

Lucrări ilegale pe Calea Victoriei

Reprezentanții Inspectoratului Regional în Construcții București-Ilfov (IRCBI) au afirmat că vor face demersuri pentru sesizarea organelor de urmarire penală, după ce s-a constatat că lucrările de instalare a mobilierului urban de pe Calea Victoriei s-au executat fără să existe proiect și autorizație deconstruire.

Controlul IRCBI a descoperit că montarea bolarzilor de pe trotuarele Căii Victoria s-a efectuat fără să existe aviz sau proiect. În acest fel, administrația a cheltuit sume mari de bani pentru realizarea unei zone de risc. Viața și întegritatea oamenilor este pusă în pericol în cazul în care aceștia cad accidental peste blocurile de granit ce ies din trotuar. Situația este cu mult mai periculoasă în cazul bolarzilor montați în imediata vecinătate a pistei pentru biciclete. Bicicletele pot atinge o viteză de deplasare de 5-7 ori mai mare decât cea a unui pieton.  În cazul unui biciclist care se dezechilibrează la o viteză de 20-30 km/h, impactul în zona capului, a pieptului sau a coloanei cu un bolard de granit de forma celor montați pe Calea Victoriei poate transforma un accident banal într-unul fatal.

citeste articolul »Publicat: Luni, 5 octombrie 2015 · comentarii

Refugiați români în România

Azi, 17 august, o comunitate de aproximativ 50 de persoane, dintre care jumătate minori, a fost evacuată din zona Zețari, Sectorul 5 (Strada N.D.Cocea 48b). 

Persoanele locuiau într-o zonă de la marginea oraului, în locuințe improvizate, cu permisiunea unui vârstnic, proprietar al terenului. Persoanele de aici locuiau de mai bine de 15 ani în aceste locuințe, copiii frecventând școli din Municipiul București. 

citeste articolul »Publicat: Luni, 17 august 2015 · comentarii

Avocatul Poporului acuzat de discriminare

Comunicat

Azi, 11 august, la sediul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, a avut loc prima audiere în cauza ActiveWatch versus Avocatul Poporului.

ActiveWatch a formulat o plângere împotriva instituției Avocatului Poporului pe care o bănuiește de funcționare discriminatorie.

citeste articolul »Publicat: Marti, 11 august 2015 · comentarii

SCRISOARE DESCHISĂ cu privire la propunerea legislativă privind revenirea la denumirea oficială de "ţigani" a persoanelor intitulate "de etnie romă"

ActiveWatch îndeamnă la responsabilitate membrii comisiilor Camerei Deputaților implicate în avizarea propunerii legislative privind revenirea la denumirea oficială de "ţigani" a persoanelor intitulate "de etnie romă."

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 29 aprilie 2015 · comentarii · Antidiscriminare

ActiveWatch îi cere președintelui Klaus Iohannis să-și clarifice poziția cu privire la respectarea drepturilor minorităților naționale din România

Într-un comunicat de presă oficial care conține mesajul transmis Congresului Uniunii Democrate Maghiare din România, publicat în data 17 aprilie 2015 pe site-ul Administrației Prezidențiale, președintele României Klaus Iohannis afirma că: „Există multe chestiuni rămase nerezolvate, deziderate ale minorităţilor naţionale privind respectarea efectivă a drepturilor conferite de lege, dar şi nevoia de garanţii mai bune pentru protejarea şi promovarea identităţii lor naţionale. Există, în acelaşi timp, multe provocări care vizează întreaga societate şi clasa politică în ansamblul ei. Schimbarea dorită de cetăţenii României a început să fie înţeleasă de liderii politici, dar este nevoie de eforturi constante şi determinare pe termen lung”.

citeste articolul »Publicat: Luni, 27 aprilie 2015 · comentarii · Antidiscriminare

ActiveWatch sesizează CNA în cazul afirmațiilor discriminatoare din emisiunea „Universul Credinței”

Către Consiliul Național al Audivizualului
În atenția membrilor Consiliului

Sesizare

ActiveWatch, organizație de drepturile omului ce promovează comunicarea liberă în interes public sesizează Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) în legătură cu ediția din 22 februarie 2015 a emisiunii „Universul Credinței” difuzată de postul public de televiziune TVR1 în care moderatorul Andrei Victor Dochia a discutat cu invitații săi, Andrei Dârlău și Virgiliu Grigore pe mai multe aspecte legate de tema orientării sexuale și a identității de gen, pe baza cărții intitulate „Fața nevăzută a homosexualității”, ai cărei autori sunt chiar persoanele invitate în emisiune. 

citeste articolul »Publicat: Vineri, 20 martie 2015 · comentarii · Antidiscriminare

Vulturilor 50 – EVACUAȚI ȘI DIN STRADĂ!

Azi, 16 martie, comunitatea din Vulturilor 50 a primit somație de desființare a taberei de protest în termen de 48 de ore. De pe 15 septembrie - data evacuării din case, comunitatea protestează în stradă construindu-și barăci în care s-au adăpostit în așteptarea soluționării dosarelor de locuințe sociale.

Somația este semnată de Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță.

citeste articolul »Publicat: Luni, 16 martie 2015 · comentarii

Scrisoare deschisă: Channel 4 - "The Romanians are Coming"

Scrisoare de felicitări transmisă în atenția redacției Channel 4 cu privire la seria de reportaje "The Romanians are Coming": "Noi am înțeles mesajul reportajului realizat de echipa dumneavoastră ca fiind adresat în primul rând acelor voci din Marea Britanie care stigmatizează românii imigranți din țara dumneavoastră ca fiind “hoți”, “cerșetori”, “profitori de asistență socială” etc. Sunt citați în reportaj, de altfel, atât cetățeni britanici cât și politicieni care vorbesc despre “necesitatea opririi accesului bandelor criminale românești” (“Romanian criminal gangs”). Reportajul vostru aduce în atenția publicului destinele câtorva imigranți români care contrazic dureros percepțiile stigmatizante."

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 4 martie 2015 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Antidiscriminare

Urgentarea soluționării cazului Vulturilor

6 organizații non-guvernamentale au transmis azi un apel la adresa Direcției Generale de Asistență Socială  a Municipiului București, în atenția Administrației Fondului Imobiliar și a COnsiliului General o scrisoare în care se solicită urgentarea demersurilor administrative pentru soluționarea cazului Vulturilor, 50. Pentru mai multe detalii cu privire la situația actuală: http://jurnaldinvulturilor50.org/despre-acest-blog/

citeste articolul »Publicat: Luni, 9 februarie 2015 · comentarii · Reacție rapidă

Scrisoare deschisă: Strategia Nationala “O societate fara bariere pentru persoanele cu dizabilitati” (2015-2020)

Având în vedere documentul Strategia nationala « O societate fara bariere pentru persoanele cu dizabilitati »  (2015-2020), zece organizații non-guvernamentale au transmis o scrisoare deschisă în atenția Ministrului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 9 ianuarie 2015 · comentarii · Antidiscriminare

Instigarea la ură și discriminare, tolerată de autoritățile române

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București a decis că acțiunile unui grup de extremă dreapta împotriva participanților la o manifestare culturală organizată la Muzeul Țăranului Român (MȚR) în cadrul Lunii Istoriei LGBT 2013 (lesbiene, gay, bisexuali si transgender) nu reprezintă agresiune și că forțele de ordine prezente nu trebuie sancționate pentru lipsa lor de reacție.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 24 octombrie 2014 · comentarii · Evenimente și activități

50 de ONG-uri au solicitat audiență publică în cazul familiilor de pe Vulturilor

27 de familii, majoritatea foști chiriași ICRAL, au fost evacuați pe data de 15 septembrie. 65 dintre cetățenii evacuați locuiesc în stradă.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 24 septembrie 2014 · comentarii · Reacție rapidă

Panouri homofobe - Curtea de Apel București respinge ca nefondată acțiunea Pro-Vita și Alianța Familiilor

Curtea de Apel București menține hotărârea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării prin care Pro-Vita pentru Născuți și Nenăscuți și Alianța Familiilor din România sunt sancționate pentru discriminare pe criteriul orientării sexuale.
În ședința publică din 17 septembrie 2014, Curtea de Apel București respinge acțiunea Pro-Vita și Alianței Familiilor împotriva hotărârii CNCD, ca fiind nefondată.
 

citeste articolul »Publicat: Joi, 18 septembrie 2014 · comentarii · Evenimente și activități

Sesizare către CNCD: Premierul Ponta a minimalizat crimele naziștilor

În opinia noastră, discursul public al președintelui de partid și prim-ministrului Victor Ponta, care a comparat “regimul Băsescu” cu “regimul nazist”, constituie implicit o dramatică coborâre în derizoriu a crimelor nazismului. Negarea implicită – chiar dacă neintenționată – a Holocaustului este unul dintre efectele acestei iresponsabile intervenții. În consecință, ActiveWatch consideră că este necesară o intervenție instituțională care să evalueze cu greutatea autorității publice enunțul președintelui de partid și primului ministru Victor Ponta. Acesta este motivul pentru care am decis să sesizăm CNCD.

AW solicită actorilor politici lansați deja în campanie electorală să facă efortul să elimine din temele de campanie argumentele iresponsabile ale instigării la ură interetnică, interconfesională etc.

citeste articolul »Publicat: Marti, 9 septembrie 2014 · comentarii · Antidiscriminare

Apel către candidații la prezidențiale: nu otrăviți cetățenii cu tensiune interetnică și interconfesională

ActiveWatch, organizație neguvernamentală care militează pentru comunicare liberă în interes public, își exprimă îngrijorarea cu privire la introducerea temelor etnice și de apartenență religioasă în discursul public din preajma alegerilor prezidențiale.

citeste articolul »Publicat: Marti, 5 august 2014 · comentarii · Antidiscriminare, Bună guvernare, Reacție rapidă

ActiveWatch cere oprirea discriminării romilor la Radio Timișoara

ActiveWatch, organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public, atrage atenția asupra timpului de emisie redus alocat emisiunii în limba rromani (limba romilor) din grila postului Radio Timișoara.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 1 august 2014 · comentarii · Antidiscriminare

Dreptul la liberă exprimare reprimat abuziv de conducerea unui liceu din Covasna

ActiveWatch, organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public, condamnă comportamentul abuziv al dirigintei și al conducerii liceului Korosi Csoma Sandor, care au împiedicat o elevă să poarte un obiect vestimentar ce conținea culorile drapelului românesc. Chiar dacă gestul elevei și al colegilor ei poate fi interpretat drept provocator de colegii de etnie maghiară (în contextul în care a avut loc), el se încadrează în limitele libertății de exprimare, neexistând motive temeinice pentru sancționarea lui. În cazul în care eleva a avut și alte manifestări care au stârnit reacția unora dintre colegi, acestea puteau fi sancționate conform regulamentului școlar, nicidecum prin confiscarea sau interzicerea purtării bentiței.

ActiveWatch cere jurnaliștilor să dea dovadă de responsabilitate și să nu mai publice imaginea elevei, pentru că este pentru că este minoră, dar și pentru că riscă să o expună unor situații neplăcute, eleva primind deja amenințări cu moartea. De asemenea, facem un apel către jurnaliști și politicieni să dea dovadă de maximă responsabilitate în modul în care se exprimă public asupra acestui subiect și să nu amplifice aceste tensiuni prin exploatarea temelor naționaliste. Reamintim tuturor că, în acest context, copiii sunt victim ale discursului naționalist proferat în ultimii ani de mai mulți politicieni și întreținut de media.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 22 martie 2013 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Antidiscriminare

Public position regarding Mr. Ponta’s statements during HARDtalk show on BBC World News on 19 March 2013

citeste articolul »Publicat: Joi, 21 martie 2013 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Angajați ai statului în cârdășie cu extremiștii

Organizațiile semnatare solicită următoarele:


1. Ministerului Administrației și Internelor și Procurorului General al României: investigarea manifestării extremiste din incinta MȚR ce a avut loc în data de 20 februarie și a modalității de intervenție a organelor de ordine în cazul manifestărilor publice de tip ‘hate crimes’ (infracțiuni motivate de ură);

2. Ministerului Culturii: demiterea în regim de urgență a directorului adjunct al MȚR, domnul Mihai Gheorghiu, pentru neîndeplinirea obligațiilor administrative care-i revin;
3. Jandarmeriei Române: investigarea non-răspunsului jandarmilor prezenți la fața locului, sancționarea lor disciplinară, precum și identificarea persoanelor care au tulburat ordinea și liniștea publică și sancționarea corespunzătoare a acestora.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 22 februarie 2013 · comentarii · Antidiscriminare

Conferinta de presa 21.02, ora 16:00 - Angajați ai statului în cârdășie cu extremiștii!

Conferință de presă

Angajați ai statului în cârdășie cu extremiștii

Joi, 21.02.2013
Ora 16.00
la Sediul ActiveWatch – Calea Plevnei nr 98 bl 10C

Martori de la fața locului vor povesti ce li s-a întâmplat în seara de 20 februarie, în sala de proiecții a Muzeului Țăranului Român, unde au mers să vizioneze filmul “The kids are all right”. 

citeste articolul »Publicat: Joi, 21 februarie 2013 · comentarii · Antidiscriminare, Evenimente și activități

Sesizare catre Consiliul National al Audiovizualului - Emisiunea Sinteza Zilei (Antena3) din 29 ianuarie 2013

SESIZARE

Către: Consiliul Național al Audiovizualului

Nume post: Antena 3
Tipul postului: TV
Data difuzării emisiunii: 29 ianuarie 2013
Ora difuzării: 21:30
Denumirea emisiunii: Sinteza zilei

ActiveWatch sesizează Consiliul Național al Adiovizualului în legătură cu emisiunea Sinteza zilei difuzată de către postul de televiziune Antena 3 în data de 29 ianuarie 2013, ora 21:30.

În cadrul emisiunii a fost comunicată informația potrivit căreia site-ul Consiliului Județean Covasna nu ar avea o versiune în limba română. În acest sens au fost prezentate mai multe imagini ale site-ului respectiv, care aveau conținut exclusiv în limba maghiară (v. Anexa 1). Cu toate acestea, verificand site-ul oficial al CJ Covasna, s-a putut constata că acesta are o versiune în limba română și că în colțul din dreapta sus apare un link către această versiune (v. Anexa 2).

citeste articolul »Publicat: Luni, 4 februarie 2013 · comentarii · Antidiscriminare

Un BRAVO pentru cei ce găzduiesc Luna istoriei LGBT

Salutăm inițiativa Muzeului Țăranului Român de a găzdui evenimentele culturale din cadrul programului "Luna Istoriei LGBT", organizate de ACCEPT România. În opinia noastră, conducerea instituției dă astfel dovadă de deschidere culturală. Suntem conștienți că exista voci care, ignorând fundamentele drepturilor omului, critică echipa Muzeului Țăranului Român pentru asocierea cu aceste evenimente. Noi suntem alături de această echipă!

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 30 ianuarie 2013 · comentarii · Antidiscriminare

Raspunsurile ActiveWatch la intrebarile adresate de ProSport

Dle Lipovan,


Va multumim pentru faptul ca ati tinut cont de reactia noastra. Raspunsul dvs si intrebarile pe care ni le-ati adresat dovedesc preocuparea publicatiei pe care o conduceti atat fata de chestiuni ce privesc activitatea editoriala, cat si fata de modul in care publicul percepe activitatea jurnalistica. O astfel de dezbatere ce aduce in agenda mediatica teme legate de etica profesionala nu poate decat sa contribuie la cresterea spiritului critic, atat al jurnalistilor, cat si al publicului.
 

citeste articolul »Publicat: Joi, 17 ianuarie 2013 · comentarii

Apel catre jurnalisti. Orientarea sexuala nu este subiect de interes public

ActiveWatch, în calitatea sa de organizaţie ce promovează libera comunicare în interes public, condamnă modul neprofesionist în care o parte a mass media a relatat cazul divorțului sportivei Alina Dobrin și, în subsidiar presupusele “cazuri de lesbianism” în rândul cluburilor de handbal feminin. Majoritatea știrilor despre acest subiect încalcă flagrant dreptul la viață privată şi la demnitate al persoanelor implicate în procesul de divorț și insinuează existenţa unei legături între orientarea sexuală și predispoziția pentru comiterea abuzurilor sexuale.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 11 ianuarie 2013 · comentarii

Sesizare CNCD "Schizofrenicii își măcelăresc familiile"

SESIZARE cu privire la articolul Schizofrenicii își măcelăresc familiile. „Eu vara nu dorm, pe tata îl omor” publicat pe site-ul www.evz.ro.

citeste articolul »Publicat: Joi, 26 Iulie 2012 · comentarii · Antidiscriminare

Școala îi vrea tunși! - Sesizare către CNCD

Către: Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării Att: Colegiul Director SESIZARE cu privire la situația semnalată în mass media în legătură cu interdicția aplicată unor elevi de la Colegiul Național Ion Neculce de a participa la cursuri deoarece poartă părul lung

citeste articolul »Publicat: Marti, 13 martie 2012 · comentarii · Antidiscriminare

Derapaje naționaliste în emisiunea "România de poveste"

ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei sesizează Consiliul Naţional al Adiovizualului în legătură cu emisiunea "România de poveste" difuzată de către Romania TV în data de 11 februarie 2012, ora 22:00

citeste articolul »Publicat: Vineri, 17 februarie 2012 · comentarii · Antidiscriminare

Sesizare privind atitudinea iresponsabila si xenofoba a senatorului Iulian Urban

ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei și Policy Center for Roma and Minorities vă atrag atenția asupra atitudinii iresponsabile și xenofobe a senatorului Iulian Urban. În data de 25 iulie 2011, Iulian Urban a publicat pe blogul personal articolul “Nu Breivik a comis atentatul, ci actualii lideri care conduc UE”

citeste articolul »Publicat: Joi, 4 august 2011 · comentarii · Antidiscriminare

Reacție: Articolul “Reţeaua falsificatorilor de dosare din Hunedoara: peste 100 de „handicapaţi” închipuiţi”, semnat de Ciprian Iancu în Evenimentul Zilei

Attn: Vlad Macovei, redactor Sef Evenimentul Zilei Stimate domnule Macovei, Vă atragem atenția a asupra articolului “Reţeaua falsificatorilor de dosare din Hunedoara: peste 100 de „handicapaţi” închipuiţi”, semnat de Ciprian Iancu și publicat în Evenimentul Zilei în data de 2 august 2011

citeste articolul »Publicat: Joi, 4 august 2011 · comentarii · Antidiscriminare

Cartonas rosu pentru ministrul Sebastian Lazaroiu

[caption id="attachment_1752" align="alignnone" width="300" caption="captură de imagine: Mediafax.ro"][/caption] Mediafax a publicat ieri o știre despre o declarație dată presei la Deva de către Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu.  Ministrul făcea vorbire de o anchetă a Ministerului care descoperise nereguli în acordarea certificatelor de handicap de către Asociația de Psihiatrie Arizona.  Știrea poate fi citită aici. Materialul a fost preluat de mai multe medii, cu exact același conținut.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 3 august 2011 · comentarii · Antidiscriminare

Acele si pumnalele domnului Pirvoiu

[caption id="attachment_1708" align="alignnone" width="300" caption="sursa foto: TVR.ro"][/caption] Dacă aş fi fost joi seara în studioul TVR 2 şi aş fi fost chestionat de domnul Pîrvoiu, aş fi rămas perplex. Cel mai probabil, nu aş mai fi fost un partener viabil de dialog şi nici nu aş fi adus consistenţă subiectului pus în discuţie. De ce? Pentru că sunt o fire sensibilă, cu aspiraţii mari şi cu apetit pentru discuţiile aplicate.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 29 Iulie 2011 · comentarii · Antidiscriminare

Sesizarea Comisiei de Etică a TVR privind atitudinea rasistă a prezentatorului Lucian Pîrvoiu la “Ora de știri”

În atenția: Comisiei de Etica a TVR și a doamnei Rodica Culcer, directoare a Direcției de Știri a TVR ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei vă atrage atenţia asupra atitudinii vădit rasiste a prezentatorului emisiunii “Ora de Știri”, Lucian Pîrvoiu

citeste articolul »Publicat: Joi, 28 Iulie 2011 · comentarii · Antidiscriminare

Sesizare către Consiliul Național al Audiovizualului - Jurnalistul Ion Cristoiu i-a îngăduit invitatului Traian Băsescu să discrimineze de două ori în aceeași emisiune

In data de 22 septembrie, presedintele Traian Basescu a fost invitat in emisiunea „Ultimul cuvant”, de la postul B1 TV, moderata de jurnalistul Ion Cristoiu. Presedintele statului a facut o serie de afirmatii discriminatorii la adresa etniei rome si a persoanelor cu dizabilitati, fara ca moderatorul sa intervina in vreun fel sau sa se delimiteze de aceste declaratii

citeste articolul »Publicat: Sambata, 26 martie 2011 · comentarii · Antidiscriminare

PROTEST „Rom” vs. „tigan” - Constituția ignorată de avizul celor două comisii permanente ale Senatului

ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei își exprimă profundă indignare față de avizul favorabil dat astăzi de comisiile permanente din Senat - Comisia pentru Drepturilor omului, culte și minorități și Comisia pentru Egalitate de șanse -, proiectului de lege potrivit căruia denumirea de „rom” se va putea modifica cu aceea de „țigan” în tot ceea ce înseamnă documentele oficiale ale statului român

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 2 martie 2011 · comentarii · Antidiscriminare

Scrisoare deschisa catre domnul doctor Florin Tudose

Iritat de lipsa de profesionalism a unor oameni din radio şi televiziune, psihiatrul Florin Tudose a debuşat în timpul unui interviu acordat pentru site-ul www.inpolitics.ro. Referitor la proiectul de lege al senatorului Liviu Câmpanu, conform căruia parlamentarii ar trebui supuşi anual unui control psihiatric, doctorul a declarat următoarele: “Aș susține oricând o lege care să presupună ca moderatorii de televiziune și comentatorii politici care intră într-o emisiune televizată să fie examinați psihic înainte de a avea acces pe sticlă.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 9 februarie 2011 · comentarii · Antidiscriminare

Revoluția bunului simț începe acasă, domnule Orban!

Astăzi, 11 noiembrie 2009, organizațiile membre ale Coaliției Antidiscriminare, respectiv ActiveWatch, Agentia pentru Dezvoltare Comunitara „Impreuna”, Alianta Civica a Romilor din Romania, Asociatia Pro Democratia, Institutul pentru Politici Publice, Centrul FILIA, Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Liga „Pro Europa”, Centrul de Resurse Juridice, Centrul de Studii Rome si Romani CRISS - Centrul Romilor pentru Interventie Sociala si Studii vor sesiza Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) cu privire la declaratiile cu caracter discriminatoriu la adresa comunitatii rome si a altor categorii sociale din Romania ale Prim-vicepresedintelui Partidului National Liberal (PNL), Ludovic Orban

citeste articolul »Publicat: Joi, 11 noiembrie 2010 · comentarii · Antidiscriminare

Președintele Băsescu – declarații bilaterale cu iz rasist

Scrisoare de protest la adresa declarațiilor președintelui Traian Băsescu ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei condamnă declarațiile făcute de președintele Traian Băsescu în timpul vizitei oficiale în Slovenia din data de 3 noiembrie 2010 cu privire la situația romilor nomazi

citeste articolul »Publicat: Vineri, 5 noiembrie 2010 · comentarii · Antidiscriminare

Accesibilizare sa fie, dar sa stim si noi...

Soferii bucuresteni isi baga... masinile in marcajele pentru nevazatori. In ultima vreme au inceput sa apara si in Bucuresti marcajele tactile destinate persoanelor cu dizabilitati senzoriale. Acele benzi galbene, care pot fi vazute la unele treceri de pietoni, au rolul de a ghida persoanele cu deficiente de vaz. Din pacate, dupa cum se vede in imaginile atasate, unii soferi le confunda cu locuri de parcare, fapt care le face inutizilizabile de catre cei carora le sunt destinate.

citeste articolul »Publicat: Marti, 29 iunie 2010 · comentarii · Antidiscriminare

';