Antidiscriminare

Antidiscriminare

România amendată de CEDO pentru lipsa de acțiune în cazul incidentului homofob de la Muzeul Țăranului Român din 2013

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis astăzi că România a încălcat dreptul la nediscriminare, demnitate umană și întrunire pașnică a comunității LGBTI în cauza „ACCEPT și alții împotriva României”, care are ca obiect incidentele homofobe petrecute la Cinematograful din cadrul Muzeului Țăranului Român în 2013.  CEDO a hotărât că România a încălcat articolul 14 împreună cu articolele 8 și 11 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului: dreptul de a nu fi discriminat în raport cu manifestarea dreptului la viață privată și demnitate umană și exercitarea libertății de întrunire pașnică. România are de plătit daune morale și cheltuieli de judecată în valoare de 59 514 euro.

citeste articolul »Publicat: Marti, 1 iunie 2021 · comentarii · Reacție rapidă

Consiliul Național pentru Cenzură Doctrinară

Asociația ActiveWatch, organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public, își exprimă îngrijorarea cu privire la derapajul recent al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) care, prin decizia de a-l sancționa pe deputatul Iulian Bulai, și-a depășit atribuțiile și s-a constituit de facto într-un cenzor care pedepsește exprimările care contravin doctrinei creștine.

citeste articolul »Publicat: Duminica, 31 ianuarie 2021 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Reacție rapidă

Solidaritate cu Comunitatea Romă

Ziua romilor este aniversată, anul acesta, în condiții speciale. Toți cetățenii României sunt expuși unor condiții cu totul ieșite din comun. Toți cetățenii României sunt expuși stresului provocat de pandemia COVID -19, un stres la care, pentru concetățenii romi, se adaugă: discriminarea, sărăcia extremă, discursul instigator la ură.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 8 aprilie 2020 · comentarii · Reacție rapidă, Bună guvernare, Reacție rapidă

Primarul din Târgu Lăpuș vrea să interzică, arbitrar, accesul unei comunități în oraș

23 de organizații non-guvernamentale au solicitat azi Primarului din Târgu Lăpuș (Maramureș) să renunțe la restricționarea accesului în oraș pentru oamenii din Ponorâta. Decizia acestuia este lipsită de argumente și nu face altceva decât să îngreuneze situația unei comunități care deja se află sub măsurile naționale instituite de starea de urgență.

citeste articolul »Publicat: Marti, 7 aprilie 2020 · comentarii · Reacție rapidă, Bună guvernare, Reacție rapidă

Premiile HateAwards 2019

ActiveWatch a acordat astăzi, la Gala HateAwards, premiile anuale.

citeste articolul »Publicat: Joi, 13 iunie 2019 · comentarii · Evenimente și activități

Raportul anual cu privire la discursul intolerant și instigator la ură

ActiveWatch a publicat astăzi "Raportul anual cu privire la discursul intolerant și instigator la ură în România - 2018", raport care și-a propus să treacă în revistă principalele tendințe în materie de hate speech și de combatere a acestuia care s-au manifestat pe durata anului.

citeste articolul »Publicat: Joi, 13 iunie 2019 · comentarii · Publicații

Precizare privind legalitatea spoturilor de campanie pentru referendum

Pentru că s-a constatat că la nivelul radiodifuzorilor există o relativă confuzie legată de legalitatea spoturilor de campanie care au ca subiect referendumul, am solicitat CNA o informare  cu privire la poziția instituției față de respectivele spoturi. Am primit următoarele informații, pe care le punem la dispoziția celor interesați.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 3 octombrie 2018 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Reacție rapidă

Consiliul Național-Creștin al Audiovizualului manipulează referendumul

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a modificat*, cu trei zile înainte de procesul de consultare, regulile de desfășurare a campaniei pentru referendum. Articolul 8 al Deciziei CNA nr. 441 din 20.09.2018 a fost schimbat, fiind eliminată interdicția de a transmite “îndemnuri de a vota sau de a nu vota”. Această decizie este inacceptabilă din două motive: modifică regulile referendumului în timpul referendumului, iar modificarea este grav părtinitoare, favorizând încurajarea participării cetățenilor la referendum. 

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 3 octombrie 2018 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Reacție rapidă

Jurnal de campanie murdară. Am transmis prima sesizare la CNA din campania pentru Referendumul din 6 și 7 octombrie

Silviu Mănăstire, moderator și realizator al emisiunii „Dosar de politician” (B1TV), este un jurnalist experimentat, cu mult fler. Spre finalul dezbaterii de aseară, dedicată Referendumului din 6-7 octombrie 2018, domnul Mănăstire a avut o intuiție: „ Opinia mea o cunoașteți, o s-o exprim în fiecare seară până pe 6, 7 octombrie. Cu toate riscurile de rigoare, amenzi, tot felul de băieți care se pregătesc să facă plângeri. Asta e, le plătim, nicio problemă.” Aici chiar nu-l contrazicem: chiar am făcut o sesizare la CNA. Textul sesizării îl găsiți mai jos:

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 26 septembrie 2018 · comentarii · Reacție rapidă

Ghid de supraviețuire, în audiovizual, pe durata campaniei pentru Referendumul din 6-7 octombrie 2018

Pentru că avem în față două săptămâni de campanie dedicată Referendumului din 6 și 7 octombrie, vă invităm să contribuiți la menținerea unui cadru de dezbatere cât mai echilibrat.
În cazul dezbaterilor și emisiunilor radio-TV puteți sesiza CNA în legătură cu derapajele de comportament și de atitudine față de actorii care dezbat subiectul Referendumului.

citeste articolul »Publicat: Luni, 24 septembrie 2018 · comentarii · Reacție rapidă

Apel către Curtea Constituțională a României: nu restricționați drepturile minorităților naționale din România

ActiveWatch a luat act cu îngrijorare de decizia președintelui Iohannis de a ataca la Curtea Constituțională articolele din Codul Administrativ care reglementează folosirea limbilor minoritare în spațiul public. Considerăm că această decizie contravine tuturor recomandărilor formulate de către Consiliul Europei în rapoartele sale cu privire la aplicarea de către România a Convenției-cadru pentru protecția minorităților naționale și o eventuală validare a ei de către CCR ar întoarce România în anii ’90 în materie de drepturi ale minorităților naționale.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 1 august 2018 · comentarii · Reacție rapidă

Gala Hate Awards 2018 - Premii

ActiveWatch a acordat azi Premiile pentru promotorii intoleranței și Premiile pentru Promotorii discursului public responsabil. Printre premianții negativi: Academia Română și CNCD. Evenimentul a fost găzduit de Teatrul Odeon din București.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 23 mai 2018 · comentarii · Evenimente și activități

Raportul anual privind discursul instigator la ură din România, 2017 (Lansare)

ActiveWatch a lansat astăzi Raportul anual cu privire la discursul instigator la ură din România, 2017.

Raportul anual cu privire la discursul intolerant și instigator la ură în România, 2017, și-a propus să treacă în revistă principalele tendințe în materie de hate speech și de combatere a acestuia care s-au manifestat de-a lungul anului.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 23 mai 2018 · comentarii · Evenimente și activități, Publicații

Autodenunț ActiveWatch: trebuie să dezbatem despre discursul instigator la ură

Vineri, 27 aprilie 2018, ActiveWatch s-a autodenunțat în fața Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pentru articolul „Curvele de la CNCD i-o sug lui Dragnea”, publicat pe blogul asociației ca răspuns la sancțiunea aplicată de CNCD publicației Times New Roman. Am ales această formă provocatoare de răspuns deoarece considerăm că apar din ce în ce mai multe derapaje în activitatea instituției, care pot avea efecte dezastruoase în ceea ce privește lupta împotriva discriminării din România. Ne dorim să purtăm o dezbatere oficială cu membrii CNCD despre principiile care trebuie să guverneze judecarea unui caz de discurs instigator la ură și importanța aplicării unor sancțiuni proporționale.

citeste articolul »Publicat: Marti, 1 mai 2018 · comentarii · Reacție rapidă

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării își abandonează misiunea

ActiveWatch consideră că, prin hotărârea luată luni, 26 februarie, cu majoritate de voturi, prin care premierul Viorica Dăncilă a fost scoasă basma curată pentru folosirea în sens peiorativ a termenului „autiști”, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și-a abandonat misiunea de protejare a demnității grupurilor vulnerabile și a devenit o simplă unealtă în lupta politică.    

citeste articolul »Publicat: Marti, 27 februarie 2018 · comentarii · Reacție rapidă

Discursul public despre afecțiunile mintale este contaminat de stereotipuri nocive

Fundația Estuar* și asociația ActiveWatch** fac apel la responsabilitate în discursul public pe tema problemelor de sănătate mintală.

citeste articolul »Publicat: Luni, 18 decembrie 2017 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Reacție rapidă

UPDATE | MEDICII NU SUNT NOMAZI - peste 20 de tineri medici și mediciniști se adresează Ministerului Sănătății

ActiveWatch a depus azi la Ministerul Sănătății o scrisoare deschisă redactată de peste 20 de tineri medici și mediciniști, care prezintă principalele schimbări necesare în sistemul medical din România pentru reducerea exodului masiv de cadre medicale.

citeste articolul »Publicat: Marti, 31 octombrie 2017 · comentarii · Evenimente și activități

SĂ NU MOR ÎN VIS [documentar, ActiveWatch, 2017]

ActiveWatch a prezentat ieri la București, în avanpremieră, filmul SĂ NU MOR ÎN VIS, o călătorie documentară care recuperează istoria romă despre sănătate din perspectiva subiectivă a peste douăzeci de povestitori veritabili și ne oferă ocazia să îi cunoaștem pe Alina, Carmen, Daniel și Sorin, patru dintre primii medici romi care își asumă etnia fără ocolișuri. Proiecția a avut loc la Cinema Muzeul Țăranului, în prezența echipei și a unui public numeros.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 25 octombrie 2017 · comentarii · Evenimente și activități

APEL - Fără mesaje cu caracter naționalist șovin

Importanți reprezentanți ai societății civile fără afiliere politică adresează un apel către mass-media și politicieni să renunțe la transmiterea mesajelor cu caracter naționalist șovin.

citeste articolul »Publicat: Luni, 26 iunie 2017 · comentarii · Evenimente și activități, Reacție rapidă

Toți suntem cetățeni egali - RESPECT pentru toți

100 de organizații neguvernamentale, mișcări civice și cetățeni s-au constituit din proprie inițiativă într-o platformă civică intitulată « RESPECT. Platforma pentru Drepturi și Libertăți », pentru a opri modificarea Constituției într-un mod care restrânge drepturile și libertățile fundamentale, prin redefinirea familiei.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 7 iunie 2017 · comentarii · Evenimente și activități

S-a lansat Raportul anual privind discursul instigator la ură din România, 2015 - 2016

 

Raportul anual cu privire la discursul instigator la ură din România

citeste articolul »Publicat: Marti, 16 mai 2017 · comentarii · Evenimente și activități, Publicații

Panouri homofobe - Înalta Curte respinge ca nefondat recursul Pro Vita și Alianța Familiilor

Înalta Curte de Casație și Justiție a României menține hotărârea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării care sancționează organizațiile Pro Vita pentru Născuți și Nenăscuți și Alianța Familiilor din România pentru discriminare pe criteriul orientării sexuale. CNCD a sancționat în 2013 cele două organizații pentru promovarea de mesaje cu caracter homofob pe două panouri publicitare amplasate pe Calea Moșilor din București. Fiecare organizație trebuie să platească sancțiunea hotărâtă de CNCD în cuantum de 1000 de lei.

citeste articolul »Publicat: Marti, 1 noiembrie 2016 · comentarii · Evenimente și activități

Roma Health Scholarship Program în România - după 8 ani de implicare

Aseara ne-am întâlnit cu prieteni dragi să sărbătorim opt ani de implicare în povestea Roma Health Scholarship Program în România. Le mulțumim tuturor celor care ne-au fost alături, le mulțumim bursierilor programului pentru evoluția lor minunată și le mulțumim artiștilor Anelise Sălan și Petruț Călinescu pentru documentarea activității medicale a tinerilor medici romi.http://activewatch.ro/ro/antidiscriminare/evenimente-si-activitati/foto-sunt-doctor-rom-expozitie-2016

citeste articolul »Publicat: Sambata, 29 octombrie 2016 · comentarii · Evenimente și activități

Adrian Coman și-a apărat familia la Curtea Constituțională a României

Adrian Coman, cetățeanul român a cărui căsătorie cu cetățeanul american Clai Hamilton oficiată în Belgia nu este recunoscută în România, a fost prezent azi în fața Curții Constituționale a României. La solicitarea avocatei Iustina Ionescu, acesta a primit permisiunea Curții să își prezinte cauza. Discursul lui Adrian Coman a generat reacția Președintelui CCR, Valer Dorneanu, care l-a felicitat pentru sinceritate.

citeste articolul »Publicat: Joi, 27 octombrie 2016 · comentarii · Evenimente și activități

FOTO. Sunt doctor rom (expoziție | 2016)

Adina, Alina, Andreea, Andrei, Carmen, Cătălin, Corina, Cristian, Daniel și Sorin au ales să învețe o viață întreagă să îi vindece pe ceilalți. Ei sunt doar zece dintre tinerii romi care studiază în domeniul medicinei și care au obținut burse academice în cadrul Roma Health Scholarship Program. Fotograful Petruț Călinescu a documentat activitatea lor din spitalele din România timp de 4 luni și ne oferă o perspectivă inedită despre tinerii romi de astăzi.

citeste articolul »Publicat: Luni, 24 octombrie 2016 · comentarii · Evenimente și activități

VIDEO. Sunt doctor rom (documentar | 2016)

Cinci tineri romi, bursieri Roma Health Scholarship Program, și-au spus poveștile de viață. Ei sunt medici sau urmează să devină medici în scurt timp. Iar poveștile lor nu sunt singulare.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 21 octombrie 2016 · comentarii · Evenimente și activități

VIDEO. Sunt doctor rom - povestea lui Sorin

Sorin este student al Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași. S-a născut și a crescut în Băcioiu, un mic sat din județul Bacău, așezat lângă malul Siretului. Cel puțin o treime din populația satului este de etnie romă, la fel și Sorin, care provine dintr-o familie tradițională de romi ursari, vorbitori nativi de limba romani.

citeste articolul »Publicat: Joi, 20 octombrie 2016 · comentarii · Evenimente și activități

VIDEO. Sunt doctor rom - povestea lui Robert

Robert este medic rezident în medicină de familie. A studiat și a absolvit la Universitatea de Medicină și Farmacie din București. Mama lui este de etnie romă, iar tatăl său este etnic român și lucrează ca florar. Părinții nu și-au propus ca Robert să devină medic, însă l-au determinat să învețe foarte mult, iar Robert s-a orientat singur. Și-a dorit întotdeauna mai mult, nu pentru că nu i-a plăcut ce avea acasă, ci pentru că așa i se pare normal. Bineînțeles că părinții l-au susținut și sunt foarte mândri de el.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 19 octombrie 2016 · comentarii · Evenimente și activități

VIDEO. Sunt doctor rom - povestea lui Carmen

Carmen este absolventă a Facultății de Medicină Dentară din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, din Iași. Părinții visau ca ea să ajungă muzician, la fel ca tatăl ei, astfel că până la terminarea liceului a studiat intens pianul și s-a pregătit pentru admiterea la Conservator. Însă Carmen a avut alt plan. Ea visa de mică să fie dentist.

citeste articolul »Publicat: Marti, 18 octombrie 2016 · comentarii · Evenimente și activități

VIDEO. Sunt doctor rom - povestea Alinei

Alina Călin este primul medic rezident de etnie romă din Clinica de Chirurgie a Spitalului Județean de Urgență Iași. Colegii și profesorii o descriu ca o rezidentă extrem de dedicată și responsabilă. Alina provine dintr-o familie numeroasă, cu patru frați, o mamă casnică și un tată șofer de cursă lungă. Decizia de a alege cariera de medic a venit tot din familie, când unul dintre frații săi a suferit un accident grav care a necesitat spitalizare și intervenție chirurgicală de urgență. Așa a hotărât Alina că vrea să devină chirurg.

citeste articolul »Publicat: Luni, 17 octombrie 2016 · comentarii · Evenimente și activități

VIDEO. Sunt doctor rom - povestea lui Daniel

Daniel este din Călărași, iar momentan este rezident în chirurgie pedriatică la Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Marie Curie” din București. Este rom și își asumă cu demnitate etnia, regretă chiar că nu a învățat limba romani atunci când timpul îi permitea. Daniel nu întâmpină niciodată greutăți în comunicarea cu pacienții săi. Lucrând cu copiii, acest aspect este foarte important în munca lui de zi cu zi.

citeste articolul »Publicat: Duminica, 16 octombrie 2016 · comentarii · Evenimente și activități

PREMIERĂ. Manevre de prim ajutor prezentate în limba romani

Doi viitori medici romi, bursieri ai Roma Health Scholarship Program, Gabriela Chirea și Sorin Lăcătuș, prezintă primele tutoriale video în limba romani (subtitrate în limba română) de acordare a primului ajutor. Aceștia explică manevre importante pe care oricine le poate face pentru a salva viața unui membru al familiei sau viața unei persoane necunoscute.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 12 octombrie 2016 · comentarii · Evenimente și activități, Resurse

VIDEO. Primul ajutor în caz de electrocutare (Romani)

S-a electrocutat o persoană și vrei să o salvezi. Cum faci asta?

citeste articolul »Publicat: Marti, 11 octombrie 2016 · comentarii · Evenimente și activități, Resurse

VIDEO. Primul ajutor pentru fracturi (Romani)

Vrei să salvezi o persoană rănită care are oase rupte. Cum faci asta?

citeste articolul »Publicat: Luni, 10 octombrie 2016 · comentarii · Evenimente și activități, Resurse

VIDEO. Primul ajutor pentru răni cu pierderi de sănge (Romani)

Vrei să salvezi o persoană rănită care pierde sânge. Cum faci asta?

citeste articolul »Publicat: Vineri, 7 octombrie 2016 · comentarii · Evenimente și activități, Resurse

VIDEO. Primul ajutor - resuscitarea cardio pulmonară (Romani)

Găsești o persoană căzută și vrei să o salvezi. Cum faci asta?

citeste articolul »Publicat: Joi, 6 octombrie 2016 · comentarii · Evenimente și activități, Resurse

Finisaj expoziție NORMALITATE, CE CUVÂNT BRUTAL! - O explorare artistică a dizabilității

Ultima strigare pentru explorarea artistică a dizabilități în cadrul expoziției „Normalitate,ce cuvânt brutal!” va avea loc mâine, 6 octombrie a.c., începând cu ora 19:00. Vă invităm să explorați lucrările de artă vizuală, să petreceți cu noi la „Birthday Room” și să experimentați o perspecitvă de privare a mai multor simțuri în cadrul tururilor ghidate.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 5 octombrie 2016 · comentarii · Evenimente și activități

VIDEO. Sunt doctor rom

Patru tineri romi, bursieri Roma Health Scholarship Program, și-au spus poveștile de viață. Ei sunt medici sau urmează să devină medici în scurt timp. Iar poveștile lor nu sunt singulare.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 30 septembrie 2016 · comentarii · Evenimente și activități

Soţii Coman-Hamilton - familia care nu e recunoscută de statul român

Relu Adrian Coman şi soțul său, cetățeanul american Robert Clabourn Hamilton, au dat în judecată statul român în urma refuzului de a recunoaște căsătoria lor oficiată în 2010 la Bruxelles. Autoritățile din România refuză, de asemenea, să recunoască relația de familie dintre soți. În lipsa acestei recunoașteri, soţii Coman-Hamiltonnu se pot stabili acasă, în România, întrucât dreptul la rezidenţă se acordă exclusiv membrilor familiei. În momentul de faţă, Clai Hamilton nu poate locui legal în România pentru perioade mai lungi de 3 luni în calitate de membru de familie, deşi este căsătorit cu un cetăţean român. Deși căsătoria lor este una legală, ea nu este recunoscută de autoritățile române. Dacă Adrian Coman s-ar fi căsătorit cu o femeie și nu cu un bărbat, acest caz nu ar fi existat.

citeste articolul »Publicat: Marti, 19 Iulie 2016 · comentarii · Evenimente și activități

Normalitate, ce cuvânt brutal!

Vernisaj: joi, 7.07, ora 7pm, MNAC
În prezența Ministrului Culturii, Corina Șuteu, a Directorului MNAC, Călin Dan și a Președintelui ActiveWatch, Mircea Toma

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 6 Iulie 2016 · comentarii · Evenimente și activități

ActiveWatch a sesizat CNA cu privire la „glumele” rasiste de la Radio Zu

ActiveWatch, organizație de drepturile omului ce promovează comunicarea liberă în interes public, a trimis astăzi, 31 mai 2016, o sesizare către Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) în legătură cu ediția din 26 mai 2016 a emisiunii „Morning ZU” difuzată de postul Radio ZU în care moderatorii Mihai Morar și Daniel Buzdugan au făcut glume și afirmații peiorative și jignitoare la adresa reprezentanților echipei naționale de fotbal a statului Congo, dar și a congolezilor în general.

citeste articolul »Publicat: Marti, 31 mai 2016 · comentarii · Reacție rapidă

Conferințele Cetatea Artelor: Despre multiculturalitate în artă

Asociația ActiveWatch a demarat seria de conferințe „Cetatea Artelor” în licee și facultăți cu profil artistic din București. Conferințele prezintă elemente de realitate românească multiculturală menite să apropietinerii artiști de conceptul diversității în cultură și artă și, de asemenea, să le ofere noi surse de inspirație. 

citeste articolul »Publicat: Vineri, 27 mai 2016 · comentarii · Evenimente și activități

Conferința de final a proiectului Net Rangeri împotriva intoleranței

Astăzi, 26 aprilie 2016, începând cu ora 11:00, la Hotel Ibis Parlament, a avut loc conferința de final a proiectului Net Rangeri împotriva intoleranței, implementat de Asociația ActiveWatch în parteneriat cu Romani CRISS, finanțat prin Granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

citeste articolul »Publicat: Marti, 26 aprilie 2016 · comentarii · Evenimente și activități

PNL trebuie să îl retragă pe Marian Munteanu – Candidat incompatibil cu valorile democratice.

Semnatarii, organizații de drepturile omului dar nu numai, fac apel către conducerea Partidului Național Liberal să retragă candidatura lui Marian Munteanu pentru Primăria Municipiului București considerând această nominalizare o ofensă adusă valorilor democratice ale societății în care trăim.

citeste articolul »Publicat: Joi, 14 aprilie 2016 · comentarii · Reacție rapidă

Implică-te în combaterea discursului instigator la ură!

Avem nevoie de 10.000 de lei pentru a continua inițiativa de combatere a discursului instigator la ură. Este o sumă infimă, care pentru noi înseamnă enorm.

citeste articolul »Publicat: Marti, 12 aprilie 2016 · comentarii · Ce facem, Evenimente și activități

CEDO sancționează Romania cu peste 17000 de euro pentru intervenția improprie în cazul violențelor homofobe din 2006

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a sancționat astăzi România cu peste 17000 de euro pentru ineficiența organelor de cercetare penală în investigarea unui atac homofob împotriva a șase tineri români și străini participanți la GayFest2006. CEDO a hotărât că România a încălcat dreptul celor doi petenți de a nu fi supuși la tratamente degradante, cât și dreptul acestora de a nu fi discriminați de autorități, indiferent de orientare sexuală și identitate de gen.

citeste articolul »Publicat: Marti, 12 aprilie 2016 · comentarii · Evenimente și activități

MApN sancționat pentru că exclude femeile din învățământul militar de teama ca au ciclu și rămân însărcinate

Curtea de Apel București a hotărât vineri, 1 aprilie, că excluderea nejustificată a femeilor de la mai multe specializări militare și oferirea unui număr extrem de mic de locuri pentru femei în învățământul militar superior este discriminatorie. Marea majoritate a instituțiilor de învățământ pre-universitar și universitar ale MApN oferă în continuare un număr de locuri disproporționat de mic pentru femei în comparație cu bărbații, fără prezentarea unor justificări obiective, legitime și proporționale.

citeste articolul »Publicat: Marti, 5 aprilie 2016 · comentarii · Evenimente și activități

Apel pentru un discurs media responsabil față de comunitatea musulmană

ActiveWatch, organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public, solicită redacțiilor și comunicatorilor publici să dea dovadă de responsabilitate în ceea ce privește tratarea subiectelor care au în centru comunitățile musulmane din România și din Europa.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 1 aprilie 2016 · comentarii · Reacție rapidă

Update. Apel catre jurnalisti si politicieni: nu stigmatizati comunitatea maghiara

ActiveWatch a luat act cu îngrijorare de comunicatul de presă din data de 1 decembrie 2015 al DIICOT în care este relatată o acțiune mixtă DIICOT/ SRI de dejucare a ceea ce instituțiile în cauză au numit “tentativă de act terorist” a unui cetățean maghiar.

citeste articolul »Publicat: Marti, 22 martie 2016 · comentarii · Reacție rapidă

Evitați greșelile istoriei, prin educație pe tema discriminării rasiale!

De Ziua Internațională privind Eliminarea Discriminării Rasiale, facem un apel public pentru evitarea greșelilor istoriei.

În contextul apropierii campaniei electorale pentru alegerile locale, Asociația ActiveWatch invită candidații și membrii personalului de campanie al acestora care au atribuții în domeniul comunicării să participe la un atelier pe subiectul comunicării publice responsabile.

citeste articolul »Publicat: Luni, 21 martie 2016 · comentarii · Evenimente și activități, Reacție rapidă

Solicităm aplicarea unor măsuri disciplinare în cazul scandărilor rasiste de la Zalău

În antenția Comisiei Naționale de Acțiune împotriva Violenței în Sport din cadrul Ministerului Tineretului și Sportului

Asociația ActiveWatch, organizație care își propune să promoveze un discurs public responsabil, împreună cu Romani CRISS, vă sesizează în legătură cu manifestările rasiste din timpul meciului de Ligă Națională dintre HC Zalău și HCM Baia Mare, în care jucătoarele Allison Marie Pineau și Do Nascimento Martinez Alexandra Priscila au fost jignite în mod constant de-a lungul meciului de către suporterii echipei HC Zalău, fără ca vreun oficial să intervină în vederea stopării scandărilor. 

citeste articolul »Publicat: Vineri, 26 februarie 2016 · comentarii · Reacție rapidă

Statul de drept amenințat de forțe paramilitare

Astăzi, 27 ianuarie 2016, Ziua Internațională a Holocaustului, cu profunda îngrijorare vă supunem atenției o situație al cărei efect negativ asupra democrației și statului de drept din România riscă să arunce țara în negura unui trecut deloc îndepărtat, când un regim politic totalitar a găsit a face diferența dintre majoritate și minoritatea etnică prin acțiuni aducătoare de moarte.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 29 ianuarie 2016 · comentarii · Reacție rapidă

Discursul public în România: Eroi vs Hateri

Vineri, 15 ianuarie 2016, a avut loc conferința de lansare a Raportului cu privire la discursul instigator la ură din România 2014 – 2015, elaborat de ActiveWatch și Romani CRISS. Ne-am întâlnit, la Spațiul Public European, cu reprezentanți ai ongurilor, jurnaliști și alți parteneri și prieteni din activitatea noastră, ca să le prezentăm metodologia noastră de cercetare și să discutăm despre rezultatele raportului.

citeste articolul »Publicat: Luni, 18 ianuarie 2016 · comentarii · Evenimente și activități

Lansarea Raportului anual cu privire la discursul instigator la ură din România (2014 -2015)

Vineri, 15 ianuarie 2016, a avut loc conferința de lansare a primului Raport anual cu privire la discursul instigator la ură din România, elaborat în urma unei cercetări efectuate de Asociația ActiveWatch și Centrul Romilor Romani CRISS. Cercetarea face parte din proiectul  „Net Rangeri împotriva intoleranței”, finanțat prin Granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 15 ianuarie 2016 · comentarii · Evenimente și activități

Eveniment TRILATERAL: Arte vizuale | Coregrafie | Foto-video

Vă invităm vineri, de la ora 20:00, să luați parte la o expoziție care include lucrări de arte vizuale, fotografie și proiecții de performance-uri coregrafice

citeste articolul »Publicat: Joi, 19 noiembrie 2015 · comentarii · Evenimente și activități

Parlamentarii vor închisoare pentru cine nu pare suficient de patriot

 

PROTEST faţă de încercarea unor parlamentari de a limita libertatea de exprimare,prin pedepsirea cu închisoarea a celor care nu par suficient de patrioţi

Organizaţiile semnatare protestează  faţă de iniţiativa unui număr de 36 senatori şi deputaţi din coaliţia parlamentară majoritară, PSD-UNPR, de a reintroduce în Codul penal infracţiunea de “Ofensă adusă unor însemne” (redenumită “Ofensa adusă unor însemne naţionale”), infracţiune care tocmai fusese eliminată din legislaţia penală odată cu adoptarea noului Cod penal.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 16 octombrie 2015 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Reacție rapidă

Inițiativa legislativă a domnului Dragnea aprobată de Senat: o lipsa cronica de înțelegere a fenomenului discriminării

Considerăm acest proiect de lege un atac brutal la adresa ideii de nediscriminare în România, care instituie responsabilitatea colectivă, permite sancționarea solicitărilor pentru autonomie ale comunităților minoritare, un proiect de lege ce dublează înrăutățind prevederi din actuala legislație antidiscriminare și încălcă directivele europene în materia nediscriminării[1]. Acest proiect conține definiții vagi permițând abuzuri, inclusiv limitarea libertății de exprimare.[1]
Directivele 2000/43/EC și 2000/78/EC.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 9 octombrie 2015 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Reacție rapidă

FAQiff te bagă în priză! Se apropie primul festival internațional de film feminist & queer din România

Prima ediție a festivalului internațional de film feminist & queer din România, FAQiff, are loc la București în noiembrie și te face părtaș la premiera asta istorică.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 25 septembrie 2015 · comentarii · FreeEx, Evenimente și activități, Evenimente și activități

Cafeneaua publică "Decid pentru mine!"

Persoanele cu dizabilităţi psihosociale la masa discuțiilor

cu autorități publice, experți în sănătate mintală, reprezentanți ai societății civile și jurnaliști

citeste articolul »Publicat: Marti, 14 Iulie 2015 · comentarii · Evenimente și activități

Mahala Rai Banda cântă la Cojocna

Descoperă Cojocna, locul unde multiculturalitatea este un mod de viață! La numai 20 de kilometri de Cluj, într-o vale cu lacuri sărate, Cojocna găzduiește pe 1 iunie, cea MAI MIȘTO zi a diversității – Ziua Multiculturală Cojocna.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 20 mai 2015 · comentarii · Evenimente și activități

SCRISOARE DESCHISĂ cu privire la propunerea legislativă privind revenirea la denumirea oficială de "ţigani" a persoanelor intitulate "de etnie romă"

ActiveWatch îndeamnă la responsabilitate membrii comisiilor Camerei Deputaților implicate în avizarea propunerii legislative privind revenirea la denumirea oficială de "ţigani" a persoanelor intitulate "de etnie romă."

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 29 aprilie 2015 · comentarii · Reacție rapidă

ActiveWatch îi cere președintelui Klaus Iohannis să-și clarifice poziția cu privire la respectarea drepturilor minorităților naționale din România

Într-un comunicat de presă oficial care conține mesajul transmis Congresului Uniunii Democrate Maghiare din România, publicat în data 17 aprilie 2015 pe site-ul Administrației Prezidențiale, președintele României Klaus Iohannis afirma că: „Există multe chestiuni rămase nerezolvate, deziderate ale minorităţilor naţionale privind respectarea efectivă a drepturilor conferite de lege, dar şi nevoia de garanţii mai bune pentru protejarea şi promovarea identităţii lor naţionale. Există, în acelaşi timp, multe provocări care vizează întreaga societate şi clasa politică în ansamblul ei. Schimbarea dorită de cetăţenii României a început să fie înţeleasă de liderii politici, dar este nevoie de eforturi constante şi determinare pe termen lung”.

citeste articolul »Publicat: Luni, 27 aprilie 2015 · comentarii · Reacție rapidă

ActiveWatch sesizează CNA în cazul afirmațiilor discriminatoare din emisiunea „Universul Credinței”

Către Consiliul Național al Audivizualului
În atenția membrilor Consiliului

Sesizare

ActiveWatch, organizație de drepturile omului ce promovează comunicarea liberă în interes public sesizează Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) în legătură cu ediția din 22 februarie 2015 a emisiunii „Universul Credinței” difuzată de postul public de televiziune TVR1 în care moderatorul Andrei Victor Dochia a discutat cu invitații săi, Andrei Dârlău și Virgiliu Grigore pe mai multe aspecte legate de tema orientării sexuale și a identității de gen, pe baza cărții intitulate „Fața nevăzută a homosexualității”, ai cărei autori sunt chiar persoanele invitate în emisiune. 

citeste articolul »Publicat: Vineri, 20 martie 2015 · comentarii · Reacție rapidă

Scrisoare deschisă: Channel 4 - "The Romanians are Coming"

Scrisoare de felicitări transmisă în atenția redacției Channel 4 cu privire la seria de reportaje "The Romanians are Coming": "Noi am înțeles mesajul reportajului realizat de echipa dumneavoastră ca fiind adresat în primul rând acelor voci din Marea Britanie care stigmatizează românii imigranți din țara dumneavoastră ca fiind “hoți”, “cerșetori”, “profitori de asistență socială” etc. Sunt citați în reportaj, de altfel, atât cetățeni britanici cât și politicieni care vorbesc despre “necesitatea opririi accesului bandelor criminale românești” (“Romanian criminal gangs”). Reportajul vostru aduce în atenția publicului destinele câtorva imigranți români care contrazic dureros percepțiile stigmatizante."

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 4 martie 2015 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Reacție rapidă

La școală, pentru comunitatea noastră! - proiect dedicat tinerilor din pentru tinerii din zonele Anina și Bozovici (CS)

Proiectul La școală, pentru comunitatea noastră! își propune să crească frecvența școlară și șansele de acces pe piața muncii pentru tinerii din zonele Anina și Bozovici. S-a observat că tinerii din aceste localități recunosc și sunt mândri de potențialul turistic, sportiv și cultural al localităților lor.

citeste articolul »Publicat: Marti, 24 februarie 2015 · comentarii · Evenimente și activități

O masă caldă pentru persoanele evacuate din str, Vulturilor, București

Grupul ”Decid pentru mine!”, primul grup de inițiativă cetățenească din România format din persoane cu dizabilități psihosociale, a oferit sâmbătă, 17 ianuarie, o masă caldă comunității de peste 50 de persoane evacuate din Strada Vulturilor, București. Prin această acțiune grupul atrage atenția asupra problemei evacuărilor abuzive și a lipsei unor servicii sociale eficiente în municipiul București.

citeste articolul »Publicat: Luni, 19 ianuarie 2015 · comentarii · Evenimente și activități

Scrisoare deschisă: Strategia Nationala “O societate fara bariere pentru persoanele cu dizabilitati” (2015-2020)

Având în vedere documentul Strategia nationala « O societate fara bariere pentru persoanele cu dizabilitati »  (2015-2020), zece organizații non-guvernamentale au transmis o scrisoare deschisă în atenția Ministrului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 9 ianuarie 2015 · comentarii · Reacție rapidă

Dezbatere video. Ce înseamnă cu adevărat educația incluzivă

Gala Persoanelor cu Dizabilități este un eveniment unic în România, o recunoaștere publică a unor activități, proiecte personale sau publice ale persoanelor sau organizațiilor care promovează integrarea persoanelor cu dizabilități și respectul pentru diversitate. Gala Persoanelor cu Dizabilități este organizată sub înaltul patronaj al Reprezentanței Comisiei Europene în România, de ActiveWatch și Fundația Motivation România, co-producător TVR. Evenimentul va fi difuzat pe 29 decembrie 2014, la TVR1, ora 17.00.

citeste articolul »Publicat: Luni, 29 decembrie 2014 · comentarii · Evenimente și activități

București - Lansarea Raportului de audit al accesibilității spațiului public urban

Asociația ActiveWatch, Fundația Motivation și Fundația Light into Europe au lansat azi, 11 decembrie 2014, la București, Raportul de audit al accesibilității spațiului public urban realizat pentru orașele Arad, București și Râmnicu Vâlcea. Raportul vine în întâmpinarea demersurilor autorităților publice din România care nu mai târziu de 2015 trebuie să elaboreze Planurile de Mobilitate Urbană Durabilă.

citeste articolul »Publicat: Joi, 11 decembrie 2014 · comentarii · Evenimente și activități, Bună guvernare, Evenimente și activități, Publicații, Publicații

Ziua Mondială SIDA

„Credem in solidaritate” este o campanie de constientizare cu privire la HIV/SIDA organizata in Bucuresti, in perioada 26 noiembrie – 18 decembrie, cu ocazia zilei de 1 decembrie, Ziua Mondiala SIDA.

citeste articolul »Publicat: Luni, 1 decembrie 2014 · comentarii · Evenimente și activități

Reprezentarea Comunității Trans* în Mass-Media

Astăzi, 20 noiembrie, de ziua internațională a comemorării victimelor ucise de transfobie („Transgender Day of Remembrance”), asociațiile TRANSform și ActiveWatch publică primul „Glosar de Termeni privind Reprezentarea Comunității Trans* în Mass-Media” din România.

Documentul poate fi citit aici.

citeste articolul »Publicat: Joi, 20 noiembrie 2014 · comentarii · FreeEx, Resurse, Resurse

Miruna Gheorghe, co-prezentatoare la cea de-a V-a ediție a Galei Persoanelor cu Dizabilități

ActiveWatch și Fundația Motivation, alături de Dedeman și Fundația Vodafone România, anunță astăzi, 11 noiembrie 2014, câștigătoarea competiției „Alege co-prezentatoarea Galei″. Aceasta va prezenta, alături de realizatorul TV Cătălin Ștefănescu, cea de-a V-a ediție a Galei Persoanelor cu Dizabilități.
La decizia publicului, poziția de co-prezentatoare a Galei Persoanelor cu Dizabilități îi revine Mirunei Gheorghe.

citeste articolul »Publicat: Marti, 11 noiembrie 2014 · comentarii · Evenimente și activități

antidiscriminare.ro - Victimele discriminării mai aprope de justiție

Coaliția anti-discriminare lansează noul website antidiscriminare.ro, prima platformă utilitară în domeniul anti-discriminării și drepturilor omului din România, în cadrul conferinței Acces la justiție pentru persoanele care sunt victime ale discriminării.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 29 octombrie 2014 · comentarii · Evenimente și activități

Votează co-prezentatoarea favorită pentru Gala Persoanelor cu Dizabilități

ActiveWatch și Fundația Motivation, alături de Dedeman și Fundația Vodafone România, dau astăzi startul sesiunii de vot electronic pentru desemnarea coprezentatoarei celei de-a V-a ediții a Galei Persoanelor cu Dizabilități. Vă puteți exprima votul on-line până luni, 10 noiembrie 2014, ora 23:59, pe site-ul www.incluziune.org. Câștigătoarea concursului va ocupa postul de coprezentatoare a Galei Persoanelor cu Dizabilități, alături de realizatorul TV Cătălin Ștefănescu.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 24 octombrie 2014 · comentarii · Evenimente și activități

Sesizare către CNCD: Premierul Ponta a minimalizat crimele naziștilor

În opinia noastră, discursul public al președintelui de partid și prim-ministrului Victor Ponta, care a comparat “regimul Băsescu” cu “regimul nazist”, constituie implicit o dramatică coborâre în derizoriu a crimelor nazismului. Negarea implicită – chiar dacă neintenționată – a Holocaustului este unul dintre efectele acestei iresponsabile intervenții. În consecință, ActiveWatch consideră că este necesară o intervenție instituțională care să evalueze cu greutatea autorității publice enunțul președintelui de partid și primului ministru Victor Ponta. Acesta este motivul pentru care am decis să sesizăm CNCD.

AW solicită actorilor politici lansați deja în campanie electorală să facă efortul să elimine din temele de campanie argumentele iresponsabile ale instigării la ură interetnică, interconfesională etc.

citeste articolul »Publicat: Marti, 9 septembrie 2014 · comentarii · Reacție rapidă

Apel către candidații la prezidențiale: nu otrăviți cetățenii cu tensiune interetnică și interconfesională

ActiveWatch, organizație neguvernamentală care militează pentru comunicare liberă în interes public, își exprimă îngrijorarea cu privire la introducerea temelor etnice și de apartenență religioasă în discursul public din preajma alegerilor prezidențiale.

citeste articolul »Publicat: Marti, 5 august 2014 · comentarii · Reacție rapidă, Bună guvernare, Reacție rapidă

ActiveWatch cere oprirea discriminării romilor la Radio Timișoara

ActiveWatch, organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public, atrage atenția asupra timpului de emisie redus alocat emisiunii în limba rromani (limba romilor) din grila postului Radio Timișoara.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 1 august 2014 · comentarii · Reacție rapidă

Decid pentru mine! - dreptul la autoreprezentare al persoanelor cu dizabilități psihosociale

Decid pentru mine! este un proiect prin care ActiveWatch și Asociația din România de Psihiatrie Comunitară își propun să crească nivelul de conștientizare a drepturilor și posibilităților de autoreprezentare și acțiune civică a persoanelor cu dizabilități psihosociale.

citeste articolul »Publicat: Marti, 10 iunie 2014 · comentarii · Evenimente și activități

Căutăm scriitori de “povești gay la minut”

Sâmbătă, 7 iunie, începând cu orele 16:00, mărșăluim la Bucharest Pride (traseu Arcul de Triumf – Piața Victoriei). După finalizarea marșului, în apropierea parcului Kiseleff, va fi organizată Zona Liberă de Discriminare, unde vrem sa producem “povești gay la minut” pentru participanții la Bucharest Pride.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 28 mai 2014 · comentarii · Evenimente și activități

PROFESIONIȘTI ROMI LA BILANȚ

Programul de burse academice și dezvoltare personală în domeniul medicinei adresat tinerilor romi poate continua cu sprijinul autorităților și organizațiilor locale.

ActiveWatch - Agenția de Monitorizare a Presei a lansat azi, 18 decembrie 2013, în cadrul unei conferințe de presă găzduite de Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, ghidul de bune practici în derularea programelor de susținere a tinerilor romi care studiază medicina. Evenimentul a marcat finalul proiectului “O generație de specialiști romi în domeniul medical”. În cadrul conferinței au fost premiați bursierii prezenți, în semn de recunoaștere a reușitelor academice obținute de aceștia.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 18 decembrie 2013 · comentarii · Evenimente și activități

Câștigătorii Galei Persoanelor cu Dizabilități

ActiveWatch și Fundația Motivation România, alături de Dedeman și Fundația Vodafone România, au organizat luni, 2 decembrie 2013, la TVR, cea de-a patra ediție a Galei Persoanelor cu Dizabilități.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 4 decembrie 2013 · comentarii · Evenimente și activități

Programul Profesioniști romi în domeniul medical - ghid de implementare

Programul Profesioniști romi în domeniul medical se apropie de final, însă el poate continua cu sprijinul autorităților publice locale. Aflați mai multe detalii din ghidul de implementare.

citeste articolul »Publicat: Joi, 14 noiembrie 2013 · comentarii · Publicații

Școala de teatru RomActor

Curs gratuit de teatru pentru elevii romi
Profesor: Ninel Petrache
Şcoala de teatru RomActor este un proiect educațional voluntar și gratuit, inițiat de actorul și profesorul Ninel Petrache, în colaborare cu ActiveWatch. RomActor promovează teatrul în rândul elevilor de etnie romă, dezvoltând potenţialului artistic al acestora. Așa a lut naștere trupa de teatru RomActor care în anii 2012 și 2013 a susţinut spectacole pe mai multe scene din Bucureşti. Acum, odată cu începerea noului an şcolar, redeschidem înscrierile în cadrul cursului de teatru.

citeste articolul »Publicat: Marti, 12 noiembrie 2013 · comentarii · Evenimente și activități

EGAL E NORMAL! A început cursa pentru premiile Galei Persoanelor cu Dizabilități 4

Azi, 25 octombrie, ActiveWatch și Fundația Motivation, alături de Dedeman și Fundația Vodafone România, anunță startul în cea de-a patra ediție a Galei Persoanelor cu Dizabilități. Sunt invitate să se înscrie în competiție companii, unități de muncă protejate, instituții publice, organizații neguvernamentale, școli, comunicatori și oameni cu dizabilități.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 25 octombrie 2013 · comentarii · Evenimente și activități

Imaginea femeii în societatea românească. Raport de analiză media - 2013

Studiul poate fi citit aici.

citeste articolul »Publicat: Luni, 23 septembrie 2013 · comentarii · Publicații

Sentinta CNCD: amendă pentru discriminarea comunității LGBT

La începutul anului, ActiveWatch a sesizat Consiliul național pentru Combaterea Discriminării cu privire la apariția în București a două panouri stradale cu mesaje discriminatorii față de comunitatea LGBT.

Asociația Alianța Familiilor din România și Asociația Provita pentru Născuți și Nenăscuți au fost amendate astăzi de Colegiul Director al Consiliului Național pentru Combaterea Dicriminării cu câte o amendă contravențională în valoare de 1.000 de lei.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 18 septembrie 2013 · comentarii · Evenimente și activități

Dreptul la liberă exprimare reprimat abuziv de conducerea unui liceu din Covasna

ActiveWatch, organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public, condamnă comportamentul abuziv al dirigintei și al conducerii liceului Korosi Csoma Sandor, care au împiedicat o elevă să poarte un obiect vestimentar ce conținea culorile drapelului românesc. Chiar dacă gestul elevei și al colegilor ei poate fi interpretat drept provocator de colegii de etnie maghiară (în contextul în care a avut loc), el se încadrează în limitele libertății de exprimare, neexistând motive temeinice pentru sancționarea lui. În cazul în care eleva a avut și alte manifestări care au stârnit reacția unora dintre colegi, acestea puteau fi sancționate conform regulamentului școlar, nicidecum prin confiscarea sau interzicerea purtării bentiței.

ActiveWatch cere jurnaliștilor să dea dovadă de responsabilitate și să nu mai publice imaginea elevei, pentru că este pentru că este minoră, dar și pentru că riscă să o expună unor situații neplăcute, eleva primind deja amenințări cu moartea. De asemenea, facem un apel către jurnaliști și politicieni să dea dovadă de maximă responsabilitate în modul în care se exprimă public asupra acestui subiect și să nu amplifice aceste tensiuni prin exploatarea temelor naționaliste. Reamintim tuturor că, în acest context, copiii sunt victim ale discursului naționalist proferat în ultimii ani de mai mulți politicieni și întreținut de media.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 22 martie 2013 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă, Reacție rapidă

Public position regarding Mr. Ponta’s statements during HARDtalk show on BBC World News on 19 March 2013

citeste articolul »Publicat: Joi, 21 martie 2013 · comentarii · Evenimente și activități, Reacție rapidă

Rasismul românesc tranșat țărănește

Vineri, 22 martie, de la ora 18:00, la Clubul Țăranului va avea loc Șezătoarea "Rasismul românesc tranșat țărănește". Filme, dezbateri și concert.

citeste articolul »Publicat: Marti, 19 martie 2013 · comentarii · Evenimente și activități

Angajați ai statului în cârdășie cu extremiștii

Organizațiile semnatare solicită următoarele:


1. Ministerului Administrației și Internelor și Procurorului General al României: investigarea manifestării extremiste din incinta MȚR ce a avut loc în data de 20 februarie și a modalității de intervenție a organelor de ordine în cazul manifestărilor publice de tip ‘hate crimes’ (infracțiuni motivate de ură);

2. Ministerului Culturii: demiterea în regim de urgență a directorului adjunct al MȚR, domnul Mihai Gheorghiu, pentru neîndeplinirea obligațiilor administrative care-i revin;
3. Jandarmeriei Române: investigarea non-răspunsului jandarmilor prezenți la fața locului, sancționarea lor disciplinară, precum și identificarea persoanelor care au tulburat ordinea și liniștea publică și sancționarea corespunzătoare a acestora.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 22 februarie 2013 · comentarii · Reacție rapidă

Conferinta de presa 21.02, ora 16:00 - Angajați ai statului în cârdășie cu extremiștii!

Conferință de presă

Angajați ai statului în cârdășie cu extremiștii

Joi, 21.02.2013
Ora 16.00
la Sediul ActiveWatch – Calea Plevnei nr 98 bl 10C

Martori de la fața locului vor povesti ce li s-a întâmplat în seara de 20 februarie, în sala de proiecții a Muzeului Țăranului Român, unde au mers să vizioneze filmul “The kids are all right”. 

citeste articolul »Publicat: Joi, 21 februarie 2013 · comentarii · Evenimente și activități, Reacție rapidă

Sesizare catre Consiliul National al Audiovizualului - Emisiunea Sinteza Zilei (Antena3) din 29 ianuarie 2013

SESIZARE

Către: Consiliul Național al Audiovizualului

Nume post: Antena 3
Tipul postului: TV
Data difuzării emisiunii: 29 ianuarie 2013
Ora difuzării: 21:30
Denumirea emisiunii: Sinteza zilei

ActiveWatch sesizează Consiliul Național al Adiovizualului în legătură cu emisiunea Sinteza zilei difuzată de către postul de televiziune Antena 3 în data de 29 ianuarie 2013, ora 21:30.

În cadrul emisiunii a fost comunicată informația potrivit căreia site-ul Consiliului Județean Covasna nu ar avea o versiune în limba română. În acest sens au fost prezentate mai multe imagini ale site-ului respectiv, care aveau conținut exclusiv în limba maghiară (v. Anexa 1). Cu toate acestea, verificand site-ul oficial al CJ Covasna, s-a putut constata că acesta are o versiune în limba română și că în colțul din dreapta sus apare un link către această versiune (v. Anexa 2).

citeste articolul »Publicat: Luni, 4 februarie 2013 · comentarii · Reacție rapidă

LaBOMBA @ Modern. Modă socială pentru Rahova-Uranus

JOI – 7 Februarie 2013, orele 20:00,
Club MODERN, Str. Mihai Eminescu nr. 127

Centrul Comunitar pentru Educaţie Creativă şi Artă Activă laBOMBA vă invită la "Parada Femeii Evacuate", o prezentare de modă prin care mamele din comunitatea Rahova-Uranus se folosesc de modă ca să colecteze fonduri pentru educaţia copiilor.

Haine adunate din dulapurile femeilor din comunitatea Uranus-Rahova, tăiate şi recontextualizate de designerul Olah Gyarfas împreună cu ele, vor fi prezentate într-o paradă de modă care continuă seria de evenimente prin care arta se manifestă ca mod de intervenţie socială. Colecţia va fi prezentată la MODERN, pe 7 februarie 2013, chiar de către protagoniste. Hainele vor fi licitate ca obiecte de artă, iar banii strânşi vor folosi pentru un proiect de educaţie a copiilor din comunitate.

Proiectul atrage atenţia asupra iminentei evacuări a membrilor comunităţii Rahova- Uranus şi îşi propune, pe termen lung, construirea de locuinţe sociale pentru această comunitate.  

citeste articolul »Publicat: Luni, 4 februarie 2013 · comentarii · Evenimente și activități

Un BRAVO pentru cei ce găzduiesc Luna istoriei LGBT

Salutăm inițiativa Muzeului Țăranului Român de a găzdui evenimentele culturale din cadrul programului "Luna Istoriei LGBT", organizate de ACCEPT România. În opinia noastră, conducerea instituției dă astfel dovadă de deschidere culturală. Suntem conștienți că exista voci care, ignorând fundamentele drepturilor omului, critică echipa Muzeului Țăranului Român pentru asocierea cu aceste evenimente. Noi suntem alături de această echipă!

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 30 ianuarie 2013 · comentarii · Reacție rapidă

Recomandăm: Harta Accesibilității

Cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, Fundatia Motivation a lansat Harta Accesibilității, destinată persoanelor cu dizabilități locomotorii. Harta Accesibilitatii cuprinde, în acest moment, date despre clădiri din București și din 20 de județe ale țării. Harta electronică va include, până în 2014, informații despre 1.000 de clădiri din domeniile: cultura, divertisment, sănătate, sport, turism și servicii de interes public. Clădirile care îndeplinesc criteriile de accesibilitate pentru utilizatorii de scaun rulant vor primi Marca Accesibilității în urma unei evaluări care are în vedere trei componente majore: accesul la spațiul exterior, accesul în spațiul interior și facilitățile puse la dispoziție, în funcție de specificul fiecărei clădiri.

citeste articolul »Publicat: Marti, 4 decembrie 2012 · comentarii · Resurse

Gala Persoanelor cu Dizabilități (video)

Gala Persoanelor cu Dizabilități, Ediția 2012 - "Accesibilizați libertatea!" - înregistrarea integrală a coproducătorului TVR1

Eveniment organizat de ActiveWatch și Fundația Motivation Romania

citeste articolul »Publicat: Luni, 3 decembrie 2012 · comentarii · Evenimente și activități

Liceul Ion Neculce, sancționat cu avertisment de catre CNCD ca urmare a unei sesizări a ActiveWatch

Consiliul National pentru Combaterea Discriminării a sancționat cu avertisment liceul Ion Neculce pentru refuzarea accesului la cursuri a doi elevi înscriși în cadrul acestuia din cauza faptului că purtau părul lung. Sesizarea care a dus la sancționarea liceului a fost redactată de ActiveWatch.

citeste articolul »Publicat: Joi, 29 noiembrie 2012 · comentarii · Evenimente și activități

Sesizarea ActiveWatch cu privire la articolul “Eu vara nu dorm, pe tata-l omor” a condus la sancțiuni din partea CNCD

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a sancționat cu avertisment ziarul Evenimentul Zilei și jurnalistele Andreea Ciulac și Irina Marinescu pentru articolul “Eu vara nu dorm, pe tata-l omor”. Titlul și conținutul articolului au fost aduse la atenția CNCD de către ActiveWatch.

citeste articolul »Publicat: Joi, 29 noiembrie 2012 · comentarii · Evenimente și activități

PROTEST. Ziua Internațională împotriva violenței asupra femeilor

Vă invităm duminică, 25 noiembrie, de Ziua internaţională ce marchează lupta împotriva violenţei asupra femeilor, să vă alăturați protestului ce se va desfășura în Piaţa Presei Libere,  începând cu orele 14:00, și să semnați angajamentul de a condamna și de a vă opune misoginiei, sexismului și trivializării violenței asupra femeii în mass-media.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 23 noiembrie 2012 · comentarii · Evenimente și activități

NO LIMIT la Gala Persoanelor cu Dizabilități – Accesibilizați libertatea!

Deși sunetul este o necunoscută pentru ei, talentul lor nu are limite: dansează, pictează, fac spectacole minunate de pantomimă, confecționează bijuterii handmade, sculptează. Fiecare pas de dans l-au învățat prin numărătoare, iar fiecare mișcare pe care o fac în ritmul muzicii demonstrează că au un potențial extraordinary, de care merită să ținem seama.

citeste articolul »Publicat: Marti, 20 noiembrie 2012 · comentarii · Evenimente și activități

Vioara lui Tomescu se va auzi la Gala Persoanelor cu Dizabilități

La Gala Persoanelor cu Dizabilități, Alexandru va susţine un recital alături de tânărul pianist Alexandru Marcăş. Elev la liceul «Dinu Lipatti » din Capitală, tânărul are deficienţe vizuale, ceea ce nu îl împiedică totuşi să asimileze rapid un repertoriu impresionant şi să îl impregneze de sensibilitatea deosebită ce îl caracterizează.

citeste articolul »Publicat: Joi, 15 noiembrie 2012 · comentarii · Evenimente și activități

Mai sunt 10 zile de înscriere în Competiție!

Au mai rămas 10 zile până la închiderea perioadei de înscriere a candidaturilor pentru toate cele cinci categorii din competiția Galei Persoanelor cu Dizabilități. Jurizarea va avea loc după data de 10 noiembrie.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 26 octombrie 2012 · comentarii · Evenimente și activități

Lucia va cânta la Gala Persoanelor cu Dizabilități

Lucia, adică Lucia - Maria Popescu, are 18 ani și anul trecut a fost descoperită de membrii trupei The MOOoD, după ce le-a trimis un cover al uneia dintre piesele lor.

citeste articolul »Publicat: Luni, 22 octombrie 2012 · comentarii · Evenimente și activități

Raport MARS: Susține diversitatea în presa sportivă!

Propuneri de valorificare a diversității în formarea jurnaliștilor din presa sportivă

Respectul pentru diversitate este una dintre condițiile la baza unei relatări oneste. Mai ales că există resurse și metode de formare profesională a jurnaliștilor care îi poate ajuta să conștientizeze acest fapt, după cum spun reporterii, editorii din presa sportivă, formatorii în jurnalism și educație media care au participat la atelierul MARS (Media Against Racism in Sport) organizat în Cluj-Napoca, la sfârşitul lunii mai.

citeste articolul »Publicat: Luni, 22 octombrie 2012 · comentarii · Resurse, Educație media, Evenimente și activități, Resurse

Accesibilizați libertatea! Gala Persoanelor cu Dizabilități la a treia ediție

“Accesibilizați libertatea!” este îndemnul propus de cea de-a 3-a ediție a Galei Persoanelor cu Dizabilități, organizată de ActiveWatch și Fundația Motivation România, alături de Fundația Vodafone România și Dedeman.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 10 octombrie 2012 · comentarii · Evenimente și activități

Lansarea ediției 2012 - 2013 a programului Profesioniști romi în domeniul medical

„Am avut încredere din primul moment în acest proiect și s-a dovedit că am mizat corect. Iată că deja avem câteva generații de tineri romi care pot fi un exemplu pentru orice tânăr din România. Așa cum am spus și în alte rânduri, acest proiect se va bucura întotdeauna de sprijinul meu.”
a declarat Raed Arafat pentru conferința de lansare a ediției 2012-2013 a programului Profesioniști romi în domeniul medical

citeste articolul »Publicat: Joi, 20 septembrie 2012 · comentarii · Evenimente și activități

Sesizare CNCD "Schizofrenicii își măcelăresc familiile"

SESIZARE cu privire la articolul Schizofrenicii își măcelăresc familiile. „Eu vara nu dorm, pe tata îl omor” publicat pe site-ul www.evz.ro.

citeste articolul »Publicat: Joi, 26 Iulie 2012 · comentarii · Reacție rapidă

VIDEO. Targul de job-uri

Tinerii romi se lovesc frecvent de refuzuri bazate pe prejudecăţi atunci când susţin un interviu pentru angajare.
Cea mai eficentă formă de luptă anti-discriminare este aceea în care populaţia majoritară ajunge să se simtă discriminată. Pentru a crea o astfel de situaţie, un fals târg de joburi în publicitate a fost pus în scenă. În cadrul interviurilor, participanţii au fost evaluaţi prin prisma unor presupuse defecte pe care nu le puteau controla: localitatea de origine, zodia, înălțimea etc. 

citeste articolul »Publicat: Marti, 29 mai 2012 · comentarii · Evenimente și activități

VIDEO. Copiii romi vor să devină ce visează cu adevărat

Visurile copiilor romi sunt asemeni visurilor tuturor copiilor. Ei vor să devină piloți, polițiști, actori, medici, și lista poate continua.

Să credem în potențialul lor real și să nu îi mai privim cu neîncredere.

citeste articolul »Publicat: Joi, 26 aprilie 2012 · comentarii · Evenimente și activități

VIDEO. Tinerii romi oameni-etichetă

Ce înseamnă să discriminezi? Ce înseamnă să pui etichete oamenilor pe care nu îi cunoști?
Trei tineri romi care se pregătesc pentru medicină au purtat etichetele discriminării în spate și s-au plimbat timp de doua zile, prin cele mai aglomerate zone din București.

citeste articolul »Publicat: Joi, 26 aprilie 2012 · comentarii · Evenimente și activități

RomActor - Curs gratuit de teatru pentru elevii romi

Din 23 aprilie, la ActiveWatch, actorul Ninel Petrache începe cursul de teatru pentru elevii romi. Cursul are o durată de 1 an și propune întâlniri de două ori pe săptămână. Elevii vor trece prin istoria teatrului și vor studia texte clasice românești și străine.

citeste articolul »Publicat: Duminica, 25 martie 2012 · comentarii · Evenimente și activități

Școala îi vrea tunși! - Sesizare către CNCD

Către: Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării Att: Colegiul Director SESIZARE cu privire la situația semnalată în mass media în legătură cu interdicția aplicată unor elevi de la Colegiul Național Ion Neculce de a participa la cursuri deoarece poartă părul lung

citeste articolul »Publicat: Marti, 13 martie 2012 · comentarii · Reacție rapidă

Ministrul Educației, Cătălin Baba, va participa la dezbaterea “ȘCOALA NOASTRĂ”

Ministrul Educației, Cătălin Baba, și-a anunțat participarea la proiecția specială a documentarului Școala Noastră în cadrul festivalului One World Romania și la dezbaterea care va urma vizionării filmului

citeste articolul »Publicat: Luni, 12 martie 2012 · comentarii · Evenimente și activități

PROIECȚIE ROUGE PAROLE / DEZBATERE “PRIMĂVARA SAU IARNA ARABĂ?”

16.03 / 12.00 / S.N.S.P.A./ Sala 12 Cât de complicat este drumul unui stat către o democrație reală? Cât de mare este diferența între democrația declarată și democrația manifestă? Revoluția Arabă a erupt într-o țară în care puțini s-ar fi așteptat, generând un cutremur politic în toată lumea

citeste articolul »Publicat: Joi, 8 martie 2012 · comentarii · Evenimente și activități

PROIECȚIE DOCUMENTAR “ȘCOALA NOASTRĂ” ȘI DEZBATERE POST VIZIONARE

14.03 / 6 p.m. / Sala Horia Bernea, Muzeul Țăranului Român Proiecție specială a documentarului Școala Noastră în cadrul festivalului One World Romania și la dezbatere post vizionare. Școala Noastră documentează una dintre cele mai urgente și complexe probleme cu care se confruntă nu doar România, ci Europa întreagă: Integrarea romilor

citeste articolul »Publicat: Marti, 6 martie 2012 · comentarii · Evenimente și activități

Derapaje naționaliste în emisiunea "România de poveste"

ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei sesizează Consiliul Naţional al Adiovizualului în legătură cu emisiunea "România de poveste" difuzată de către Romania TV în data de 11 februarie 2012, ora 22:00

citeste articolul »Publicat: Vineri, 17 februarie 2012 · comentarii · Reacție rapidă

Concurs pentru jurnaliști: "Ce va fi când va fi mare?"

Dacă ești jurnalist și ai scris despre romi, discriminare, stereotipuri și prejudecăți, poți participa la concursul "Ce va fi când va fi mare?" Concursul de presă încurajează realizarea de materiale jurnalistice având ca subiecte discriminarea, stereotipurile și prejudecățile la care sunt supuse persoanele care aparțin minorității romilor, ca fenomene ce le afectează acestora orizontul educațional și profesional

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 1 februarie 2012 · comentarii · Evenimente și activități

VIDEO. Copiii romi visează ce-i lăsăm noi să viseze - campanie antidiscriminare

Campania antidiscriminare Profesioniști romi în domeniul medical expune fără menajamente efectele dramatice produse de neîncrederea în capacitatea de dezvoltare a copiilor romi.

citeste articolul »Publicat: Luni, 30 ianuarie 2012 · comentarii · Evenimente și activități

Inițiativa 668/ 1.09.2010 în agenda mass-media și comentariile utilizatorilor. Studiu de caz - inițiativa Prigoană privind denumirea oficială a etniei rome

Studiul de caz poate fi citit aici.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 23 decembrie 2011 · comentarii · Publicații

Cerșetoria în agenda mass-media (studiu de caz, 2011)

Studiu disponibil aici.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 23 decembrie 2011 · comentarii · Publicații

Identitate și stereotipuri la adresa romilor

ActiveWatch si Asociatia Pro Democratia (APD) in parteneriat cu Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) au organizat astazi, 8 decembrie 2011, dezbaterea Identitate si stereotipuri. Conturarea perceptiei despre romi in viziunea mass-media, desfasurata in cadrul proiectului „Romii intre stereotipuri si bune practici

citeste articolul »Publicat: Joi, 8 decembrie 2011 · comentarii · Evenimente și activități

Imaginea femeii în societatea românească. Raport de analiză media - 2011

Studiul poate fi citit aici.

citeste articolul »Publicat: Duminica, 4 decembrie 2011 · comentarii · Publicații

Gala Persoanelor cu Dizabilități și-a desemnat câștigătorii

Pe scena Galei au evoluat trupele Dance Trauma din Cluj, alături de toboșarul Andrei Strătilă, Timpuri Noi, Vița de Vie, Alexandrina & Band și dansatorii Yoshihiro Katayama, Elena Măruță, Mădălina Marin și Mohammad Abedin Nehjadi

citeste articolul »Publicat: Joi, 1 decembrie 2011 · comentarii · Evenimente și activități

Scrisoarea unui nevăzător care se dezice de reportajul TV în care a apărut

Florin Georgescu e un nevăzător care a apărut într-un reportaj din emisiunea “În Premieră” (min. 40) de la Antena 3. Nemulțumit de felul în care a fost tratat subiectul, a publicat pe Facebook un drept la replică:     &#...

citeste articolul »Publicat: Marti, 15 noiembrie 2011 · comentarii

Gala Persoanelor cu Dizabilități - 131 de înscrieri în Competiția "Educație fără bariere"

131 de candidaturi au fost înscrise la Ediția “Educație fără bariere” a Galei Persoanelor cu Dizabilități, la cele cinci categorii ale competiției, iar 124 au intrat în competiție. Au fost înscrise în competiție realizări emoționante, fie ale persoanelor cu dizabilități, fie ale unor instituții, organizații neguvernamentale, organizații de media sau companii, pentru integrarea celor cu dizabilități în școală, în câmpul muncii sau în societate

citeste articolul »Publicat: Marti, 15 noiembrie 2011 · comentarii · Evenimente și activități

Gala Persoanelor cu Dizabilități - Votează candidații înscriși în Competiția "Educație fără bariere"

Declarăm deschisă perioada de votare din partea publicului pentru secțiunea “Oameni cu desăvârșire”. Până în data de 25 noiembrie, publicul își poate susține candidații preferați, votând pe site-ul www

citeste articolul »Publicat: Joi, 10 noiembrie 2011 · comentarii · Evenimente și activități

Film, muzică şi teatru cu deţinuţi

Pentru a îmbunătăți relația dintre comunitate și foștii sau actualii deținuți, Administrația Națională a Penitenciarelor, împreună cu Teatrul Nottara, UNATC, Asociația ARTFusion și Asociația Macaia ne invită zilele acestea la a treia ...

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 9 noiembrie 2011 · comentarii

Vernisaj: „Fii informat, cunoaşte-ţi drepturile!”

ActiveWatch  a organizat miercuri, 3 noiembrie, vernisajul expoziţiei de pictură „Fii informat, cunoaşte-ţi drepturile!”.  Evenimentul a avut loc la Club Fabrica din Bucureşti şi a reunit lucrările a 21 de copii din centre de plasament şi familii defavorizate

citeste articolul »Publicat: Vineri, 4 noiembrie 2011 · comentarii · Evenimente și activități

„Pinocchio se face mare!” - spectacol magic susținut de copii instituționalizați

ActiveWatch a organizat miercuri, 3 noiembrie, evenimentul artistic antidiscriminare „Pinocchio se face mare!”, la Club Fabrica din București. Evenimentul a fost pregătit și susținut de 35 de copii de la Centrul de primire în regim de urgență „Pinocchio”, Sector 1

citeste articolul »Publicat: Joi, 3 noiembrie 2011 · comentarii · Evenimente și activități

Gala Persoanelor cu Dizabilități - Ultima săptămână de înscrieri în Competiție

Mai sunt 7 zile până la închiderea perioadei de înscrieri în Competiția Galei Persoanelor cu Dizabilități. Anul acesta, competiția are cinci categorii de premiere: Oameni cu desăvârșire, dedicată persoanelor cu dizabilități care au avut împliniri remarcabile în context educativ, Angajatorii abilității, pentru angajatorii de pe piața liberă a muncii care au inclus persoanele cu dizabilități în activitatea lor, Promovează abilitatea, dedicată ziariștilor și media care au prezentat corect și au susținut cauza persoanelor cu dizabilități, Porți deschise – pentru instituțiile și companiile care au înțeles că accesibilizarea sediilor pentru persoane cu dizabilități nu trebuie să rămână doar pe hârtie, și Școala tututor abilităților – pentru a premia eforturile unităților de învățământ de integrare a persoanelor cu dizabilități

citeste articolul »Publicat: Marti, 1 noiembrie 2011 · comentarii · Evenimente și activități

Gala Persoanelor cu Dizabilități - Deschidem competiția "Educație fără bariere"

Declarăm deschise, din data de 12 Octombrie, înscrierile pentru toate cele cinci categorii. Jurizarea are loc după data de 10 noiembrie, ultima zi de înscrieri pentru candidaturi. Câștigătorii vor fi anunțați în cadrul Galei Persoanelor cu Dizabilități, care va avea loc în seara zilei de 29 noiembrie, și, în aceeași zi, printr-un comunicat de presă difuzat către media centrale și locale

citeste articolul »Publicat: Sambata, 1 octombrie 2011 · comentarii · Evenimente și activități

Tutorat pentru elevii romi care vor o carieră în medicină

BURSE ȘI MEDITAŢII GRATUITE - 200 DE LOCURI Elevii romi care sunt în clasa a XII-a sau a XIII-a, în anul școlar 2011 - 2012 şi care îşi doresc să urmeze o carieră în domeniul medical pot beneficia de burse lunare în valoare de 200 de lei şi de meditaţii în regim gratuit la materiile biologie, chimie sau fizică

citeste articolul »Publicat: Vineri, 16 septembrie 2011 · comentarii · Evenimente și activități

Sesizare privind atitudinea iresponsabila si xenofoba a senatorului Iulian Urban

ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei și Policy Center for Roma and Minorities vă atrag atenția asupra atitudinii iresponsabile și xenofobe a senatorului Iulian Urban. În data de 25 iulie 2011, Iulian Urban a publicat pe blogul personal articolul “Nu Breivik a comis atentatul, ci actualii lideri care conduc UE”

citeste articolul »Publicat: Joi, 4 august 2011 · comentarii · Reacție rapidă

Reacție: Articolul “Reţeaua falsificatorilor de dosare din Hunedoara: peste 100 de „handicapaţi” închipuiţi”, semnat de Ciprian Iancu în Evenimentul Zilei

Attn: Vlad Macovei, redactor Sef Evenimentul Zilei Stimate domnule Macovei, Vă atragem atenția a asupra articolului “Reţeaua falsificatorilor de dosare din Hunedoara: peste 100 de „handicapaţi” închipuiţi”, semnat de Ciprian Iancu și publicat în Evenimentul Zilei în data de 2 august 2011

citeste articolul »Publicat: Joi, 4 august 2011 · comentarii · Reacție rapidă

Cartonas rosu pentru ministrul Sebastian Lazaroiu

[caption id="attachment_1752" align="alignnone" width="300" caption="captură de imagine: Mediafax.ro"][/caption] Mediafax a publicat ieri o știre despre o declarație dată presei la Deva de către Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu.  Ministrul făcea vorbire de o anchetă a Ministerului care descoperise nereguli în acordarea certificatelor de handicap de către Asociația de Psihiatrie Arizona.  Știrea poate fi citită aici. Materialul a fost preluat de mai multe medii, cu exact același conținut.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 3 august 2011 · comentarii · Reacție rapidă

Gala Persoanelor cu Dizabilități - Competiția "Educație fără bariere"

Anul acesta, Gala este dedicată incluziunii școlare a copiilor cu dizabilități, astfel încât competiția premergătoare evenimentului crește cu o nouă categorie: Școala Tuturor Abilităților

citeste articolul »Publicat: Luni, 1 august 2011 · comentarii · Evenimente și activități

Acele si pumnalele domnului Pirvoiu

[caption id="attachment_1708" align="alignnone" width="300" caption="sursa foto: TVR.ro"][/caption] Dacă aş fi fost joi seara în studioul TVR 2 şi aş fi fost chestionat de domnul Pîrvoiu, aş fi rămas perplex. Cel mai probabil, nu aş mai fi fost un partener viabil de dialog şi nici nu aş fi adus consistenţă subiectului pus în discuţie. De ce? Pentru că sunt o fire sensibilă, cu aspiraţii mari şi cu apetit pentru discuţiile aplicate.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 29 Iulie 2011 · comentarii · Reacție rapidă

Sesizarea Comisiei de Etică a TVR privind atitudinea rasistă a prezentatorului Lucian Pîrvoiu la “Ora de știri”

În atenția: Comisiei de Etica a TVR și a doamnei Rodica Culcer, directoare a Direcției de Știri a TVR ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei vă atrage atenţia asupra atitudinii vădit rasiste a prezentatorului emisiunii “Ora de Știri”, Lucian Pîrvoiu

citeste articolul »Publicat: Joi, 28 Iulie 2011 · comentarii · Reacție rapidă

PROFESIONIȘTI ROMI: ULTIMELE 6 ZILE DE ÎNSCRIERE PENTRU BURSE ÎN DOMENIUL MEDICAL

Studenții romi la facultățile de medicină și farmacie sau colegii medicale, medicii rezidenți romi și elevii romi la școli postliceale medicale vor beneficia de burse de până la 3500 de euro pe an, precum şi de pregătire în cadrul centrelor de mentorat

citeste articolul »Publicat: Joi, 21 Iulie 2011 · comentarii · Evenimente și activități

Gala Persoanelor cu Dizabilități - a doua Ediție: Educație fără bariere

Gala Persoanelor cu Dizabilități organizată de  Active Watch-Agenția de Monitorizare a Presei și Fundația Motivation România a ajuns la a doua ediție. Anul acesta, accentul campaniei publice, defășurate pe o perioadă de aproape două luni, va fi pus pe educația și accesul la școală al persoanelor cu dizabilități, premise pentru integrarea lor socială

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 6 Iulie 2011 · comentarii · Evenimente și activități

PESTE TREI CANDIDAȚI PE LOC LA BURSELE ÎN DOMENIUL MEDICAL PENTRU ROMI

273 de tineri romi care studiază în domeniul medical s-au înscris în perioada 12 aprilie – 27 iulie 2011 pe platforma BurseRomi.ro pentru a fi selectați în cadrul centrelor de mentorat organizate la nivel național

citeste articolul »Publicat: Marti, 29 martie 2011 · comentarii · Evenimente și activități

COMUNICAT DE PRESĂ O GENERAȚIE DE SPECIALIȘTI ROMI ÎN DOMENIUL MEDICAL

Asociația Agenția de Monitorizare a Presei, în perteneriat cu Fundația Roma Education Fund România, Asociația Medicilor Rezidenți, Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN și Open Society Institute desfășoară proiectul O generație de specialiști romi în domeniul medical

citeste articolul »Publicat: Luni, 28 martie 2011 · comentarii · Evenimente și activități

BURSE PENTRU ROMI ÎN DOMENIUL MEDICAL: LANSARE DE PROIECT

Asociația Agenția de Monitorizare a Presei, în perteneriat cu Fundația Roma Education Fund România, Asociația Medicilor Rezidenți, Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN și Open Society Institute desfășoară proiectul O generație de specialiști romi în domeniul medical

citeste articolul »Publicat: Luni, 28 martie 2011 · comentarii · Evenimente și activități

Sesizare către Consiliul Național al Audiovizualului - Jurnalistul Ion Cristoiu i-a îngăduit invitatului Traian Băsescu să discrimineze de două ori în aceeași emisiune

In data de 22 septembrie, presedintele Traian Basescu a fost invitat in emisiunea „Ultimul cuvant”, de la postul B1 TV, moderata de jurnalistul Ion Cristoiu. Presedintele statului a facut o serie de afirmatii discriminatorii la adresa etniei rome si a persoanelor cu dizabilitati, fara ca moderatorul sa intervina in vreun fel sau sa se delimiteze de aceste declaratii

citeste articolul »Publicat: Sambata, 26 martie 2011 · comentarii · Reacție rapidă

Profesioniști romi: BURSE ȘI MEDITAŢII GRATUITE PENTRU LICEENII ROMI

Elevii romi care trec în clasa a XII-a sau a XIII-a și care își doresc s ăurmeze o carieră în domeniul medical vor beneficia de burse lunare în valoare de 200 de lei şi de meditaţii în regim gratuit la materiile biologie, chimie sau fizică

citeste articolul »Publicat: Sambata, 19 martie 2011 · comentarii · Evenimente și activități

Profesioniști romi: Înscrieri în program

ANUNȚ: TINERII ROMI SE POT ÎNSCRIE ÎN PROGRAMELE "O GENERAȚIE DE SPECIALIȘTI ROMI ÎN DOMENIUL MEDICAL" Tinerii aparținând minorității rome vor putea alege între două secţiuni de pregătire, în funcţie de etapa educaţională în care se află, în cadrul programului "O generaţie de specialişti romi în domeniul medical ": - Componenta de burse, mentorat şi tabere de advocacy se adresează studenţilor la facultăţile de medicină şi farmacie sau colegii medicale, medicilor rezidenţi şi elevilor la şcoli postliceale medicale

citeste articolul »Publicat: Marti, 15 martie 2011 · comentarii · Evenimente și activități

Profesioniști romi în domeniul medical - lansarea campaniei

ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei a lansat campania antidiscriminare Profesioniști romi în domeniul medical, cu mesajul „Copiii romi visează ce-i lăsăm noi să viseze” , marți, 13 decembrie, la Cafe Godot, în cadrul unei intalniri între jurnaliști, profesioniștii romi, experți antidiscriminare și echipa proiectului

citeste articolul »Publicat: Duminica, 13 martie 2011 · comentarii

PROTEST „Rom” vs. „tigan” - Constituția ignorată de avizul celor două comisii permanente ale Senatului

ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei își exprimă profundă indignare față de avizul favorabil dat astăzi de comisiile permanente din Senat - Comisia pentru Drepturilor omului, culte și minorități și Comisia pentru Egalitate de șanse -, proiectului de lege potrivit căruia denumirea de „rom” se va putea modifica cu aceea de „țigan” în tot ceea ce înseamnă documentele oficiale ale statului român

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 2 martie 2011 · comentarii · Reacție rapidă

Scrisoare deschisa catre domnul doctor Florin Tudose

Iritat de lipsa de profesionalism a unor oameni din radio şi televiziune, psihiatrul Florin Tudose a debuşat în timpul unui interviu acordat pentru site-ul www.inpolitics.ro. Referitor la proiectul de lege al senatorului Liviu Câmpanu, conform căruia parlamentarii ar trebui supuşi anual unui control psihiatric, doctorul a declarat următoarele: “Aș susține oricând o lege care să presupună ca moderatorii de televiziune și comentatorii politici care intră într-o emisiune televizată să fie examinați psihic înainte de a avea acces pe sticlă.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 9 februarie 2011 · comentarii · Reacție rapidă

Gala persoanelor cu dizabilități - Ediția I

ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei și Fundația Motivation România au organizat în data 16 noiembrie 2010, în Studioul 3 al TVR, Gala Persoanelor cu dizabilități „Angajează Abilitatea!”

citeste articolul »Publicat: Joi, 9 decembrie 2010 · comentarii · Evenimente și activități

Gala Persoanelor cu Dizabilități - Câștigătorii Ediției "Angajează Abilitatea"

Categoria „Promovează abilitatea" Premiul cel mare s-a acordat ziaristei Oana Dan, de la Evenimentul zilei pentru curajul cu care a promovat, în contextul unei prese prea puțin interesate de izbânzi, efortul oamenilor cu dizabilități de a fi acceptați ca oameni cu abilități

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 17 noiembrie 2010 · comentarii · Evenimente și activități

Revoluția bunului simț începe acasă, domnule Orban!

Astăzi, 11 noiembrie 2009, organizațiile membre ale Coaliției Antidiscriminare, respectiv ActiveWatch, Agentia pentru Dezvoltare Comunitara „Impreuna”, Alianta Civica a Romilor din Romania, Asociatia Pro Democratia, Institutul pentru Politici Publice, Centrul FILIA, Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Liga „Pro Europa”, Centrul de Resurse Juridice, Centrul de Studii Rome si Romani CRISS - Centrul Romilor pentru Interventie Sociala si Studii vor sesiza Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) cu privire la declaratiile cu caracter discriminatoriu la adresa comunitatii rome si a altor categorii sociale din Romania ale Prim-vicepresedintelui Partidului National Liberal (PNL), Ludovic Orban

citeste articolul »Publicat: Joi, 11 noiembrie 2010 · comentarii · Reacție rapidă

Președintele Băsescu – declarații bilaterale cu iz rasist

Scrisoare de protest la adresa declarațiilor președintelui Traian Băsescu ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei condamnă declarațiile făcute de președintele Traian Băsescu în timpul vizitei oficiale în Slovenia din data de 3 noiembrie 2010 cu privire la situația romilor nomazi

citeste articolul »Publicat: Vineri, 5 noiembrie 2010 · comentarii · Reacție rapidă

Gala Persoanelor cu Dizabilități - Juriul Ediției "Angajează Abilitatea"

citeste articolul »Publicat: Luni, 1 noiembrie 2010 · comentarii · Evenimente și activități

Faceti loc persoanelor cu dizabilitati in Romania !

Unii veti spune ca au loc, altii ca nu stiti cum sa le faceti loc, altii ca nu prea sunt oameni cu dizabilitati. Toti aveti dreptate. Au loc acasa la ei, departe de vazul si stima noastra. Nu s-au inventat inca niste modele standard care sa mearga pentru orice situatie si in orice societate si, oficial, sunt prea putini cu dizabilitati ca sa ne ingrijoram. Pentru ca statul spune in statistici ca numai 4% din populatie sunt oameni cu dizabilitati, desi media internationala si europeana este intre 10% si 12 %.

citeste articolul »Publicat: Luni, 25 octombrie 2010 · comentarii · Evenimente și activități

ANGAJEAZA ABILITATEA! – Gala Persoanelor cu Dizabilitati

ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei si Fundatia Motivation Romania organizeaza prima editie a Galei Persoanelor cu Dizabilitati. O zi pe an vom oferi un spatiu public de intalnire intre persoanele cu dizabilitati, angajatori publici si privati, reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale si mass-media. O zi pe an in care noi, cu totii, sa ne unim fortele in a promova abilitatile persoanelor cu dizabilitati si in a le arata recunoastere celor care lucreaza pentru ca aceste persoane sa fie alaturi de noi in toate aspectele vietii sociale.

citeste articolul »Publicat: Luni, 20 septembrie 2010 · comentarii · Evenimente și activități

Accesibilizare sa fie, dar sa stim si noi...

Soferii bucuresteni isi baga... masinile in marcajele pentru nevazatori. In ultima vreme au inceput sa apara si in Bucuresti marcajele tactile destinate persoanelor cu dizabilitati senzoriale. Acele benzi galbene, care pot fi vazute la unele treceri de pietoni, au rolul de a ghida persoanele cu deficiente de vaz. Din pacate, dupa cum se vede in imaginile atasate, unii soferi le confunda cu locuri de parcare, fapt care le face inutizilizabile de catre cei carora le sunt destinate.

citeste articolul »Publicat: Marti, 29 iunie 2010 · comentarii · Reacție rapidă

Imaginea etniei rome în presa scrisă și în știrile TV (2008, 2009)

Analize disponibile aici.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 9 decembrie 2009 · comentarii · Publicații

Cazul Mailat în presă - de la crimă la criză - raport de analiză media (2008)

Raport disponibil aici.

citeste articolul »Publicat: Marti, 9 decembrie 2008 · comentarii · Publicații

Imaginea etniei rome în presa scrisă și în știrile TV (raport de analiză media, 2007)

Raportul poate fi citit aici.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 14 noiembrie 2007 · comentarii · Publicații

Minorități și grupuri discriminate. ALBUM FOTO

Minorități și grupuri discriminate este un album foto care s-a născut ca urmare a proiectului FreeEx România – “Jurnaliști de investigație în apărarea drepturilor minorităților”. Proiectul a fost implementat de Agenția de Monitorizare a Presei și de Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație și a fost finanțat de Uniunea Europeană, prin programul Phare 2003 Consolidarea Societății Civile în România. Albumul conține șapte foto-reportaje semnate de cunoscuți fotografi de presă: Petruț Călinescu, Bogdan Croitoru, Bogdan Iurașcu, Robert Ghement, Karina Knapek, Marius Nemeș, Radu Vioreanu. Expoziția foto rezultată poate fi vizitată la sediul ActiveWatch. Albumul în variantă electronică este disponibil aici.

citeste articolul »Publicat: Marti, 31 octombrie 2006 · comentarii · Publicații

Minorități și discriminare în agenda presei

"Minorități și discriminare în agenda presei" este un volum care s-a născut ca urmare a proiectului FreeEx România – “Jurnaliști de investigație în apărarea drepturilor minorităților”. Proiectul a fost implementat de Agenția de Monitorizare a Presei și de Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație și a fost finanțat de Uniunea Europeană, prin programul Phare 2003 Consolidarea Societății Civile în România. Mai multe investigații pe teme legate de problematica discriminării au fost realizate de jurnaliștii implicați în proiect. Majoritatea s-au transformat în reportaje de televiziune, difuzate în emisiunea ROM EUROPEAN, de pe TVR1. Varianta scrisă a acestor materiale poate fi citită în acest volum.
 

citeste articolul »Publicat: Luni, 30 octombrie 2006 · comentarii · Publicații

Minorități și discriminare în agenda presei (2006)

Studiul poate fi citit aici.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 23 iunie 2006 · comentarii · Publicații

HIV/SIDA în presa centrală și locală

Raportul pe care îl puteți citi mai jos analizează modul în care subiectul HIV/SIDA a fost reflectat în presa națională și locală în perioada august-septembrie 2004. Monitorizarea a avut în vedere următoarele criterii:

citeste articolul »Publicat: Luni, 4 octombrie 2004 · comentarii · Publicații

';