World Class - reguli discriminatorii de acces la vestiar

, 18 Noi 2014

19 noiembrie 2014 - Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a constatat că World Class România a avut un comportament discriminatoriu în cazul reclamat de Lestat Monroe & Asociația ACCEPT. În luna martie 2014, compania World Class România a rămas indiferentă față de un incident homofob care a avut loc în propriul vestiar, la World Class Downtown, împotriva unui tată gay și a familiei sale. Ulterior acestui incident, clubul de fitness si wellness a introdus o nouă regulă pentru a limita accesul lui Lestat Monroe și al familiei sale la serviciile oferite. Regula impusă de World Class interzice accesul persoanelor în vestiar însoțiți de copii de sex opus, indiferent cât de mici și dependenți de părinți sunt aceștia. Clubul a oferit ca unică alternativă o toaletă publică unde să poată fi schimbați micuții. CNCD a decis că regula impusă de World Class este una discriminatorie.

”Hotărârea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării este o dovada de normalitate. Cred că oricine înțelege cum se simte un părinte când este agresat de niște brute în fața copiilor lui în vârstă de 3 ani. Și cât de frustrant trebuie să fie atunci când tot tu, cel agresat, ești scos din vestiar cu copilul tău și trimis simbolic la toaletă, în timp ce agresorii își continuă nestingheriți activitățile la club. Lestat Monroe și familia sa au avut puterea de a se ridica împotriva acestei nedreptăți. Au găsit sprijin la Asociația ACCEPT,” a declarat Iustina Ionescu, avocată de drepturile omului.

Lestat Monroe folosește serviciile World Class România de mai bine de 11 ani de zile. În ultimii trei ani, a folosit nestingherit vestiarul filialei Downtown a clubului alături de copii săi, până în momentul producerii incidentul homofob și apariției regulii discriminatorii. ”Suntem mulțumiți de decizia CNCD. Sperăm că World Class și managementul clubului - Mikael Fredholm, Marius Nedelcu și Dan Ciornei - au înțeles că trebuie să respecte persoanele și familiile LGBT. Sperăm ca această decizie să încurajeze și alți membri ai comunității să lupte pentru drepturile lor. Persoanele homofobe doresc să intimideze membrii comunității LGBT pentru a-i reduce la tăcere. Primul pas în obținerea egalității reale din punct de vedere social și legal pentru persoanele LGBT este acela de a lua atitudine în fața celor care discriminează sau facilitează discriminarea,” a declarat Lestat.

”World Class, spre uimirea noastră, s-a aliat pe parcursul procedurii la CNCD cu două organizații care au fost deseori sancționate în trecut de CNCD pentru discriminare. Oricând se discută despre drepturile persoanelor LGBT în România există riscul de a provoca extremiști,” a adăugat Lestat.
“Asocierea dintre compania World Class, companie occidentală care pretinde ca ia în serios valorile secolului 21, precum diversitatea, egalitatea și responsabilitatea socială și agenți dovediți ai discriminării, precum Asociația Pro Vita și Alianța Familiilor din România este inacceptabilă, grotescă și impardonabilă. Nu dovedești nediscriminare pe criteriul orientării sexuale cu sprijinul celor care își fac un crez profesional din discriminarea pe criteriul orientării sexuale și identității de gen. E ca și cum ai pretinde că talibanii susțin drepturile omului!”, a declarant Florin Buhuceanu, Director ACCEPT.

Decizia favorabilă din partea CNCD într-un asemenea caz e cu atât mai importantă cu cât mulți membri ai comunității LGBT evită să ia atitudine împotriva celor care îi discriminează. ”Încurajăm persoanele discriminate, indiferent pe ce criteriu, să lupte pentru apărarea drepturilor ce le-au fost încălcate. În acest moment Asociația ACCEPT și Coaliția Anti-discriminare pun la dispoziția persoanelor care se confruntă cu discriminarea un program de consiliere juridică online, accesibil prin site-ul antidiscriminare.ro,” a declarat Carolina Marin, Coordonatoare de Programe a Asociației ACCEPT.

Decizia CNCD ar trebui să permită tuturor acestor părinți să se bucure de acces neîngrădit la serviciile clubului de wellness în condițiile contractuale pe care și le-au asumat. Faptul că CNCD consideră regula discriminatorie creează o obligație morala pentru World Class de a o elimina.

 

Pentru informații suplimentare, le puteți contacta pe Carolina Marin, Coordonatoare de Programe, 0745 666 788, [email protected], sau pe Teodora Ion-Rotaru, PR & Comunicare, la 0723 503 162, [email protected].

 

Ce s-a întâmplat la World Class

Lestat Monroe și partenerul său sunt clienți ai World Class România de mai bine de 11 ani. Aceștia au folosit alături de copiii lor facilitățile World Class, inclusiv vestiarul pentru bărbați, timp de trei ani fără să existe vreo tentativă din partea clubului de a le restricționa accesul la serviciile oferite prin contact. Regula discriminatorie a apărut la scurt timp după ce Lestat și familia sa au fost agresați de către un grup de persoane neidentificate pe 29 martie 2014 în vestiarul folosit de clienții care utilizează bazinul de înot la World Class Health Academy Downtown, situat în incinta Hotelului Radisson Blu. Agresorii – două persoane de sex masculin – au observat o familie homoparentală, formata din Lestat, partenerul său de viață și cei doi copii gemeni ai lor, un băiat și o fată în vârsta de trei ani. Cei doi agresori au contestat violent prezența unei fetițe în vestiarul pentru bărbați; părinții le-au explicat că regula general valabilă în Europa este ca un copil cu vârsta de până la șapte ani să fie schimbat de părinți în vestiarul disponibil lor, indiferent de genul copilului. Agresorii au refuzat dialogul și au început să îi insulte și să îi bruscheze pe cei doi tați, de față cu copiii, făcând referiri derogatorii la orientarea lor sexuală.

Deși administratorul clubului, Dan Ciornei, a fost anunțat și a asistat la o parte din agresiune, nu a luat nici o măsura imediată pentru a remedia situația. După incident, World Class Downtown a afișat o nouă regulă prin care interzice accesul părinților în vestiar cu un copil de sex opus. Aceasta măsura are ca rezultat interzicerea în fapt a accesului la bazin pentru familia lui Lestat, dar și pentru alte sute de familii, clienți sau potențiali clienți World Class. În baza noii reguli, mamele sau tații care fac parte din familii monoparentale nu mai pot merge cu un copiii de sex opus la înot în cluburile World Class fără vestiare pentru familii. Mai mult, orice părinte, indiferent de tipul de familie din care face parte, ar trebui sa aibă dreptul de a își însoți copilul in vestiar când merge la un club de înot. Contactată în acest caz, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului şi Adopţie susține această viziune: „...primordială este siguranţa copilului care poate fi asigurată cel mai bine dacă acesta este însoţit de un părinte/persoană de îngrijire. [...] Persoanele în măsură să evalueze impactul unei astfel de situaţii asupra copilului sunt chiar părinţii săi întrucât cunosc cel mai bine nivelul şi nevoia de intimitate, de spaţiu personal precum şi credinţele privind nuditatea care sunt împărtăşite în interiorul familiei.” (Adresa nr.1066/SJ/RP/28.05.2014 –)

În urma mediatizării cazului inițiat de Lestat Monroe si Asociatia ACCEPT, World Class a construit un vestiar pentru familii doar în incinta clubului Downtown unde s-a petrecut incidentul homofob. În ciuda acestui mic semn de bunăvoința tardivă față de părinți însoțiți de copii mult prea mici să se descurce singuri, există multe alte cluburi World Class, atât în București, cât și în țară, unde nu există facilități potrivite pentru familii.

Share această pagină: