Despre Alexandru Tomescu

Alexandru Tomescu este cel mai cunoscut violinist român al momentului. Foarte popular datorită manierei unice în care alege să comunice cu cei care îl admiră, Alexandru reuşeşte în permanenţă să atragă noi categorii de public la concertele sale. A revenit în România după o carieră înfloritoare în străinătate unde a evoluat alături de cele mai prestigioase orchestre conduse de unii dintre cei mai mari dirijori ai momentului: Kurt Masur, Cristoph Eschenbach, Valery Gergiev. A fost primit în săli renumite ale lumii : Théâtre des Champs Elysées, Moscow Conservatoire Hall, Carnegie Hall etc., asta după ce a câştigat distincţii importante la concursuri internaţionale. La întoarcere, s-a implicat în proiecte neconvenţionale menite să demonstreze că muzica clasică merită atenţia tuturor. Cel mai cunoscut proiect al său este Turneul Naţional Stradivarius, pe care a început să îl organizeze începând din 2008, după ce cu un an înainte a obţinut dreptul de a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu, parte a Patrimoniului Naţional al României. Ultimele două ediţii ale evenimentului au obţinut un success răsunător, datorită alegerii lui Alexandru de a reuni muzica clasică şi alte arte: scurt-metrajele în 2011, când a cântat cele 24 de Capricii de Paganini şi teatrul non-verbal în 2012 alături de cele Şase Sonate op. 27 de Eugène Ysaÿe.

Implicarea socială

De asemenea, Alexandru se implică activ la nivel social, susţinând diferite cauze. Încă elev la liceu, a donat onorariile obţinute în urma unor turnee în Anglia pentru refacerea sălii de festivităţi a Liceului „George Enescu”. În 2009 şi 2010 a dedicat Turneul Stradivarius nevăzătorilor, respectiv copiilor hipoacuzici. Este un susţinător al Galei Persoanelor cu Dizabilităţi, iar în 2012 a devenit Ambasador al Fundaţiei Hopes and Homes for Children.

Tot în 2012, Alexandru Tomescu a fost desemnat Ambasador al Bunăvoinţei de către Guvernul Republicii Coreea reprezentat la Bucureşti de Ambasada acestei ţări. În această calitate, violonistul va asista în 2013 la Special Olympics World Winter Games în PyeongChang, oraş aflat în provoncia Gangwon a Republicii Coreea.

ActiveWatch / CC BY 3.0