Sorin este student al Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași. S-a născut și a crescut în Băcioiu, un mic sat din județul Bacău, așezat lângă malul Siretului. Cel puțin o treime din populația satului este de etnie romă, la fel și Sorin, care provine dintr-o familie tradițională de romi ursari, vorbitori nativi de limba romani.

În sat, când trece pe uliță, toți copiii se țin după Sorin, iar adulții și vârstnicii îl salută și îi zâmbesc. Toți se simt mândri de Sorin ca și cum ar fi fratele sau copilul lor. Și au și de ce: Sorin este singurul din sat care a devenit medic. Domnul Ion Pană, directorul școlii gimnaziale din sat, se mândrește cu fostul său elev. Sorin e o sursă de motivație și pentru tinerii din sat, pe care acesta îi ajută să înțelegă cât de importantă este educația și dorința de a realiza ceva important în viață.

Sorin și-a dorit de mic să fie medic. El s-a născut cu o malformație congenitală cu care nu le-a fost ușor să lupte nici lui și nici părinților săi. La numai un an și jumătate a fost operat de către Domnul Profesor Doctor Alexandru Pesamosca, cel care i-a devenit apoi erou și model în viață. Familia l-a susținut cum a putut, iar Sorin a dat dovadă de mult curaj și responsabilitate. Așa a ajuns ca azi să îmbrace halatul de medic. Se face remarcat prin abilitățile sale, el știind cum să vorbească cu oricine, lucru foarte important în activitatea de medic. Sorin comunică perfect cu orice pacient.

Roma Health Scholarship Program susține dezvoltarea academică în domeniul medicinei a tinerilor romi. Din 2008 până în prezent, peste 600 de studenți și elevi romi au primit burse academice în cadrul programului. Aceștia au fost îndrumați de mentori, au participat la tabere de advocacy, acțiuni de voluntariat și congrese medicale. Bursierii programului sunt încurajați să își asume activ etnia romă.

Roma Health Scholarship Program este dezvoltat în România de Roma Education Fund, ActiveWatch, Asociația Medicilor Rezidenți și Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate - Sastipen.


un film de Anelise Sălan
produs de ActiveWatch
cu sprijinul Open Society Foundations

ActiveWatch / CC BY 3.0