Robert este medic rezident în medicină de familie. A studiat și a absolvit la Universitatea de Medicină și Farmacie din București. Mama lui este de etnie romă, iar tatăl său este etnic român și lucrează ca florar. Părinții nu și-au propus ca Robert să devină medic, însă l-au determinat să învețe foarte mult, iar Robert s-a orientat singur. Și-a dorit întotdeauna mai mult, nu pentru că nu i-a plăcut ce avea acasă, ci pentru că așa i se pare normal. Bineînțeles că părinții l-au susținut și sunt foarte mândri de el.

Robert a fost mereu de părere că nu e nicio rușine să fii diferit, ba este chiar extraordinar. Nu contează prea mult de unde vii, sau ce fel de liceu ai absolvit, ci e foarte important ce îți dorești să realizezi mai departe. Asta le explică și tinerilor cu care se întâlnește și pe care îi ajută să înțeleagă că în viață ei pot face orice își propun, atâta timp cât sunt serioși și muncesc mult pentru asta. Deși nu i-a cerut nimeni, Robert vrea să demonstreze că se poate, chiar dacă ești o persoană de etnie romă.

Din acest motiv a și ales să devină medic de familie, pentru a fi mai aproape de oameni, pentru a comunica cu ei, pentru a-i ajuta și pentru a-i învăța să-și îngrijească sănătatea.

Roma Health Scholarship Program susține dezvoltarea academică în domeniul medicinei a tinerilor romi. Din 2008 până în prezent, peste 600 de studenți și elevi romi au primit burse academice în cadrul programului. Aceștia au fost îndrumați de mentori, au participat la tabere de advocacy, acțiuni de voluntariat și congrese medicale. Bursierii programului sunt încurajați să își asume activ etnia romă.

Roma Health Scholarship Program este dezvoltat în România de Roma Education Fund, ActiveWatch, Asociația Medicilor Rezidenți și Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate - Sastipen.


un film de Anelise Sălan
produs de ActiveWatch
cu sprijinul Open Society Foundations

ActiveWatch / CC BY 3.0