Daniel este din Călărași, iar momentan este rezident în chirurgie pedriatică la Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Marie Curie” din București. Este rom și își asumă cu demnitate etnia, regretă chiar că nu a învățat limba romani atunci când timpul îi permitea. Daniel nu întâmpină niciodată greutăți în comunicarea cu pacienții săi. Lucrând cu copiii, acest aspect este foarte important în munca lui de zi cu zi.

Familia, în mod special mama sa, l-a susținut în demersul de a deveni medic, însă cu teamă. S-au temut că poate nu va reuși să termine o școală atât de grea. Mama sa se emoționează și acum când își amintește de anii de facultate ai lui Daniel; păstrează toate notițele lui ca pe niște comori. Nici lui nu i-a fost ușor la început, dar când a aflat că mai sunt și alți studenți romi care au ales medicina, unii chiar în același an cu el, a simțit că aparține unei comunități iar acest lucru l-a ajutat și l-a motivat enorm.

Se temea că profesorii nu îl vor susține, însă e greu să ignori un student atât de serios și de dedicat cum este Daniel. Coordonatorul său de la spital îl stimează enorm și îl laudă cu fiecare ocazie, apreciând faptul că este sincer și responsabil, dar mai ales pentru darul său de a comunica cu pacienții. Daniel speră să își practice profesia cât mai bine posibil, susținut de o echipă de specialiști pe care să se poată baza oricând.

Roma Health Scholarship Program susține dezvoltarea academică în domeniul medicinei a tinerilor romi. Din 2008 până în prezent, peste 600 de studenți și elevi romi au primit burse academice în cadrul programului. Aceștia au fost îndrumați de mentori, au participat la tabere de advocacy, acțiuni de voluntariat și congrese medicale. Bursierii programului sunt încurajați să își asume activ etnia romă.

Roma Health Scholarship Program este dezvoltat în România de Roma Education Fund, ActiveWatch, Asociația Medicilor Rezidenți și Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate - Sastipen.


un film de Anelise Sălan
produs de ActiveWatch
cu sprijinul Open Society Foundations

ActiveWatch / CC BY 3.0