Carmen este absolventă a Facultății de Medicină Dentară din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, din Iași. Părinții visau ca ea să ajungă muzician, la fel ca tatăl ei, astfel că până la terminarea liceului a studiat intens pianul și s-a pregătit pentru admiterea la Conservator. Însă Carmen a avut alt plan. Ea visa de mică să fie dentist.

Deși nu trăise experiența discriminării în școală, la facultate și-a dat seama că discriminarea este o problemă. Este totuși convinsă că într-un mediu educat, format din specialiști, culoarea pielii nu prezintă importanță. În facultate a legat prietenii strânse cu colegii și e convinsă că o generație de specialiști romi poate spulbera prejudecățile. 

Nu s-a temut nici să-și aleagă o specializare grea: chirurgia paradontologică. Fiind pasionată de artă, Carmen e o fire creativă, inovatoare. Crede că specializarea pe care și-a ales-o poate îmbina perfect știința cu arta și își dorește să folosească aceeași abordare și în munca de la cabinet.  

Roma Health Scholarship Program susține dezvoltarea academică în domeniul medicinei a tinerilor romi. Din 2008 până în prezent, peste 600 de studenți și elevi romi au primit burse academice în cadrul programului. Aceștia au fost îndrumați de mentori, au participat la tabere de advocacy, acțiuni de voluntariat și congrese medicale. Bursierii programului sunt încurajați să își asume activ etnia romă.

Roma Health Scholarship Program este dezvoltat în România de Roma Education Fund, ActiveWatch, Asociația Medicilor Rezidenți și Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate - Sastipen.


un film de Anelise Sălan
produs de ActiveWatch
cu sprijinul Open Society Foundations

ActiveWatch / CC BY 3.0