Alina Călin este primul medic rezident de etnie romă din Clinica de Chirurgie a Spitalului Județean de Urgență Iași. Colegii și profesorii o descriu ca o rezidentă extrem de dedicată și responsabilă. Alina provine dintr-o familie numeroasă, cu patru frați, o mamă casnică și un tată șofer de cursă lungă. Decizia de a alege cariera de medic a venit tot din familie, când unul dintre frații săi a suferit un accident grav care a necesitat spitalizare și intervenție chirurgicală de urgență. Așa a hotărât Alina că vrea să devină chirurg.

Nu i-a fost ușor, bariere au fost la tot pasul: acasă, la școală, toți se îndoiau că o fată de etnie romă poate ajunge chirurg. Dar asta doar a ambiționat-o și a făcut-o să lucreze și mai mult, pentru a dovedi că nu e cu nimic mai prejos decât ceilalți. Nici părinții nu prea au crezut că va răzbi, dar au susținut-o și ea a reușit. Acum se abțin cu greu din plâns când își amintesc câtă muncă a depus Alina ca să ajungă până aici. Programul de burse a fost un ajutor pentru ea, ajutând-o inclusiv să-și asume etnia și să înțelegă cât de important va fi rolul ei în comunitate odată ce va deveni medic.

Alina revine cu drag în comunitatea de romi în care a crescut tatăl ei și unde și ea și-a trăit o bună parte a copilăriei. Ține legătura cu membrii comunității și caută să-i motiveze. Știe că acolo îi sunt originile și e convinsă că și alți oameni din comunitate îi pot urma exemplul și pot contrazice prejudecățile cu privire la romi.  


Roma Health Scholarship Program susține dezvoltarea academică în domeniul medicinei a tinerilor romi. Din 2008 până în prezent, peste 600 de studenți și elevi romi au primit burse academice în cadrul programului. Aceștia au fost îndrumați de mentori, au participat la tabere de advocacy, acțiuni de voluntariat și congrese medicale. Bursierii programului sunt încurajați să își asume activ etnia romă.

Roma Health Scholarship Program este dezvoltat în România de Roma Education Fund, ActiveWatch, Asociația Medicilor Rezidenți și Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate - Sastipen.


un film de Anelise Sălan
produs de ActiveWatch
cu sprijinul Open Society Foundations

ActiveWatch / CC BY 3.0