Campania antidiscriminare Profesioniști romi în domeniul medical expune fără menajamente efectele dramatice produse de neîncrederea în capacitatea de dezvoltare a copiilor romi.

Propaganda: Fiecare dintre noi, copil fiind, a fost întrebat, la grădiniță sau școală, "tu ce vrei să te faci când vei fi mare?", iar răspunsurile erau niște aspirații legitime. Evident că n-am ajuns cu toții doctori, aviatori, profesori sau polițiști, dar teoretic aveam șanse. Indiferent ce-ar zice un copil rom, șansele ca visul să i se îndeplinească tind spre zero.
Execuțiile încearcă, deci, să tragă un semnal de alarmă despre modul în care preconcepțiile noastre le influențează viitorul. Vocea din spot și din print nu este a copiilor, vocea este a noastră, a societății.
Mesajul campaniei "Copiii romi visează ce îi lăsăm noi să viseze" este în esență simplu: copiii romi nu ajung ce și-ar dori ei, ci, mai degrabă, ajung ce credem noi despre ei; cu alte cuvinte, ajung prejudecățile noastre.

Mesajul campaniei, Copiii romi visează ce-i lăsăm noi să viseze, a plecat de la o constatare generală: dacă majoritatea oamenilor văd în tine un rebut, șansele tale de a depăși această condiție sunt limitate. Percepția socială are o contribuție importantă la destinul profesional al oamenilor. E oare posibil să devenim conștienți de forța de “ursitoare nefastă” pe care o avem atunci când ștampilăm cu neîncredere viitorul unui copil? Există șansa de a-i ajuta să înțeleagă pe cei captivi ai unor prejudecăți că un copil rom ar visa şi și-ar putea împlini visele asemeni oricărui copil, cu condiţia SĂ ÎL LĂSĂM? Când societatea va reuși să facă acest efort, copiii romi nu vor mai fi nevoiţi să depună efort dublu pentru a deveni ceea ce visează cu adevărat, înfruntând aşteptările negative ale celor ce-i înconjoară.

Campania Profesionişti romi în domeniul medical are misiunea de a combate prejudecăţile despre persoanele de etnie romă, îndoiala cu privire la capacitatea acestora de a învăța. Campania expune fără menajamente efectele dramatice pe care neîncrederea în capacitatea de dezvoltare educațională a romilor le produce: limitarea șanselor de dezvoltare personală şi profesională a copiilor de etnie romă. Mesajul final al campaniei este o invitație la o dublă dezlegare: ne dezleagă pe noi de prejudecățile noastre și îi încurajează pe copiii romi să aibă vise curajoase. DA, ACEASTĂ CAMPANIE INVESTEȘTE ÎN VISE!

Campania este dezvoltată şi implementată în cadrul proiectului O generaţie de specialişti romi in domeniul medical, implementat de ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei în parteneriat cu Fundaţia Roma Education Fund Romania, Asociaţia Medicilor Rezidenţi, Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN şi Open Society Institute şi cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013. Investeşte în oameni! 

ActiveWatch / CC BY 3.0