ActiveWatch  a organizat miercuri, 3 noiembrie, vernisajul expoziţiei de pictură „Fii informat, cunoaşte-ţi drepturile!”. 

Evenimentul a avut loc la Club Fabrica din Bucureşti şi a reunit lucrările a 21 de copii din centre de plasament şi familii defavorizate. Lucrările expuse reflectă percepția copiilor asupra drepturilor copilului, drepturi pe care nu toți au șansa să afle că le sunt garantate.

Expoziţia a fost vizitată de peste 200 de copii de toate vârstele. Aceştia au avut ocazia să experimenteze un mediu protectiv și primitor creat prin conceptul curatorial al spațiului de expoziție. La plecare, fircare a primit albumul expoziţiei, „Amprente artistice”, album care conţine reproduceri ale lucrărilor expuse.

Urmând conceptul „mamei păianjen” creat de către artista Louise Bourgeois, expoziţia a reunit creaţiile pe tematica drepturilor copilului realizate de către un grup de copii cu vârste cuprinse între 6 şi 15 ani. Lucrările au exprimat viziunea copiilor asupra unora dintre drepturile pe care ei le consideră ca fiind cele mai importante: dreptul la educaţie, recreere, tratament nediscriminatoriu, dar şi la protecţie împotriva oricărei forme de abuz.

Expoziţia reprezintă o excelentă ocazie ca beneficiarii direcți ai proiectului să exploreze contexte noi de întâlnire și comunicare cu Celălalt. Timp de 10 luni, ActiveWatch a derulat programul de educaţie non-formală în domeniul drepturilor copilului „Fii informat, cunoaşte-ţi drepturile!”. 21 de copiiînscriși în proiect, au învăţat să își exprime gândurile și emoțiile prin intermediul artelor plastice, să redacteze o petiţie, dar şi care sunt instituţiile cărora trebuie să se adreseze în cazul în care se află în dificultate. În plus, copiii au înţeles mecanismul formării prejudecăţilor şi de ce este important să aibă o atitudine tolerantă faţă de cei din jur.

Vă rugăm să ne contactaţi pentru informaţii şi detalii cu privire la proiectul „Fii informat, cunoaşte-ţi drepturile!”. Contact: Adrian Szelmenczi, coordonator proiect – telefon: 0727 735 905, e-mail: [email protected] şi Radu Răileanu, asistent de proiect – telefon: 0735 215 584, e-mail: [email protected]

Expoziția „Fii informat, cunoaşte-ţi drepturile!” este componentă a proiectului cu același titlu, finanţat de Uniunea Europeană.

ActiveWatch / CC BY 3.0