Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a sancționat cu avertisment ziarul Evenimentul Zilei și jurnalistele Andreea Ciulac și Irina Marinescu pentru articolul “Eu vara nu dorm, pe tata-l omor”. Titlul și conținutul articolului au fost aduse la atenția CNCD de către ActiveWatch.

Conform sesizării redactate de către ActiveWatch, și care poate fi citită aici, articolul avea potențialul de a duce la defavorizarea nejustificată și la o potențială tratare injustă și degradantă a întregii categorii de persoane cu probleme severe de sănătate mentală, în special a celor cu diagnostic de schizofrenie.

CNCD a admis argumentele ActiveWatch, conform cărora anumite exprimări din cadrul articolului creau aparența unei situații alarmante (persoanele cu tulburări severe de sănătate mentlă reprezintă un pericol iminent pentru comunitățile din care fac parte), lucru care conduce la o și mai accentuată stigmatizare a acestor persoane. Mai mult, CNCD a dat dreptate ActiveWatch referitor la afirmația acesteia conform căreia articolul era eronat documentat și generaliza “tendințele de comportament” ale celor 200.000 – 250.000 de persoane cu dizabilități psihiatrice severe pornind de la cazul particular a 3 dintre acestea.

Hotărârea Consiliului a fost luată cu unanimitate de voturi și poate fi consultată aici.
 

ActiveWatch / CC BY 3.0