Din 23 aprilie, la ActiveWatch, actorul Ninel Petrache începe cursul de teatru pentru elevii romi. Cursul are o durată de 1 an și propune întâlniri de două ori pe săptămână. Elevii vor trece prin istoria teatrului și vor studia texte clasice românești și universale. Punem accent pe înțelegerea textului, pe jocul actoricesc, pe exprimarea verbală și gestuală. Cursul conține jocuri de rol, de memorie, de interpretare, de improvizație și creativitate, exerciții de frazare și de dicție, dar și multă mișcare fizică. Periodic, elevii se vor întâlni cu personalități rome (actori, jurnaliști, sociologi, activiști pentru drepturile omului) cu care vor putea sta de vorbă despre ce înseamnă o carieră, despre drepturile pe care le au în societate și despre diverse experiențe de viață.

La RomActor tinerii vor folosi camere de filmat, aparatură de înregistrare audio și video-proiector. Cei 30 de elevi selectați vor fi împărțiți în două grupe de lucru: GRUPA ȘCOLARILOR și GRUPA LICEENILOR. Fiecare grupă se va întâlni la curs de două ori pe săptămână. Fiecare întâlnire va dura două ore șI va avea loc la sediul ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei (Calea Plevnei 98, Bloc 10C, Sector 1, București).

Povestea Acum două luni, Ninel Petrache, actor de etnie romă, ne-a scris că dorește să se implice voluntar, ca profesor de teatru pentru elevi romi. Ideea ni s-a părut excelentă și ne-am întâlnit să punem țara la cale. Ninel predă în mai multe școli de teatru, este motivat și activ, a dezvoltat deja o structură de curs. Nu ne-a luat mult să decidem că ne punem la bătaie spațiul, materiale și aparatura pe care le avem de patru ori pe săptămână. Împreună, împărtășim speranța că cei 30 de elevi romi selectați se vor bucura de un an în care vor învăța prin teatru mai multe despre viață. Și așa a venit Ninel în echipa noastră.

De ce teatru? Teatrul este joacă și, în același timp, muncă serioasă. Cursul combină jocurile de grup și jocul actoricesc cu exerciții de înțelegere a textelor dramatice. Numai bune pentru elevii care se pregătesc pentru examenul de capacitate sau cel de bacalaureat. Fie că este timid sau îndrăzneț, orice copil sau adolescent are nevoie să își exprime stările, sentimentele în mod clar, cu grijă și înțelegere pentru cel care îl ascultă. Tehnicile învățate la cursul de teatru îi vor pregăti pe cursanți să își comunice mai bine dorințele, alegerile și personalitatea. Exercițiile de atenție, memorie, concentrare îi vor ajuta în orice vor face, și, cu siguranță, vor deveni un atuu la școală, unde lupta cu testele, tezele și examenele e una serioasa.

De ce elevi romi? Există o tendință pentru marginalizarea tinerilor romi. Mulți se simt descurajați sau pur și simplu neînțeleși. Unii se încăpățânează să demonstreze mai mult, cu eforturi incredibile. Alții nu rezistă, se simt frustrați sau foarte singuri și abandonează. Noi ne dorim ca elevii romi să fie stimulați și să învețe relaxați. Și, de două ori pe săptămână, să-și aprecieze potențialul la adevărata lui valoare, la RomActor.

Profesorul este...

Ninel Petrache, actor, licențiat și masterat al Universitatii Spiru Haret - Facultatea de Teatru. A jucat pe scenă, în filme și seriale și îi place să predea atât copiilor, cât și adulților. Ninel e rom. În familie, mama a fost cea care l-a învățat să fie ordonat în tot ceea ce face și l-a încurajat să vrea mai mult. Se consideră norocos, dar norocul lui este dublat de munca pe care o depune. El crede în potențialul elevilor romi și își oferă timpul liber ca să-i învețe actorie. E simpatic, știe să-i asculte cu atenție pe cei din jur și ne-a dovedit că are un simț al organizării și al răspunderii cum rar întâlnești. Ce abilități dobândesc participanții? Tinerii cursanți își vor exersa atenția, concentrarea, memoria, imaginația, creativitatea și spontaneitatea. Cursanții vor deveni mai responsabili și își vor consolida stima de sine. Vor învăța ce înseamnă cunoașterea colegilor și a dinamicii de grup, cum să fie atenți la cel de alături. Vor avea un mai bun control al propriilor emoții și, astfel, vor fi mai siguri pe ei în public, se vor exprima fluent, concis și eficient. Și, pentru că nu se poate fără, vor învăța să ia inițiativă, să-și asume sarcini și să colaboreze. Nu în ultimul rând, vor fi capabili să învețe mai ușor, să înțeleagă texte, dar și subtexte, să nuanțeze propria exprimare în scris, verbal sau în gesturi.

Cum se fac înscrierea și selecția participanților la curs? În cadrul acestui curs sunt acceptați elevi romi de școală generală (clasele III - VIII) - GRUPA ȘCOLARILOR și elevi de liceu (clasele IX-XII) - GRUPA LICEENILOR cu domiciliul stabil în București sau în zonele din imediata apropiere a Bucureștiului. Părinții (reprezentanții legali) sunt rugați să completeze împreună cu elevii formularul de înscriere la curs și să îl transmită până la data de 16 aprilie 2012, prin poștă (data poștei) la ActiveWatch, Calea Plevnei 98, Bloc 10C, Sector 1, București sau scanat pe e-mail la adresa [email protected] cu mențiunea “Înscriere la cursul de teatru”. Vor fi admiși primii 15 elevi înscriși în fiecare dintre cele două grupe.

Descarcă formularul de aplicatie.

ActiveWatch / CC BY 3.0