defaultCover_media_society.png

Media & Societate Discurs public responsabil

Premiile HateAwards 2019

Știre, 12 Iun 2019

ActiveWatch a acordat astăzi, la Gala HateAwards, premiile anuale.

Premianții HateAwards

1. Se acordă titlul „Stați liniștiți pe voturile voastre” asociației MozaiQ, platformei Respect și agenției Papaya Advertising pentru mobilizarea exemplară în demobilizarea homofobiei de la urne.

Context:

Referendumul de anul trecut a adâncit faliile din societate, dar a și construit punți între diferiți actori (organizații, companii, artiști și influenceri) care au spus la unison că #iubireanusevotează. Campania de boicot a referendumului urii ar fi fost mult mai anemică sau chiar inexistentă dacă nu s-ar fi mobilizat asociația MozaiQ, platforma Respect și aliații lor sau dacă agenția Papaya Advertising nu și-ar fi pus la bătaie resursele creative. Unele bătălii se câștigă prin neparticipare și acesta nu e semn de lașitate, ci de maximă responsabilitate socială.

2. Se acordă titlul „Cărturar bun de pus pe rănile istoriei” domnului Andrei Oișteanu pentru întreaga activitate de demistificare a istoriilor și isteriilor românești.

Context:

Și-a început cariera intelectuală cu studii în domeniul istoriei religiilor, antropologiei dar s-a aventurat și în zona muzicii experimentale și a literaturii. Mentalitățile au rămas, însă, ținta interesului său extrem de perseverent. În 2001 a publicat un volum care a făcut înconjurul lumii: „Imaginea evreului în cultura română. Studiu de imagologie în context est-central european”; în ultimii ani a atacat încă două subiecte încărcate de tabu-uri: sexul (“Sexualitate și societate. Istorie, religie și literatură” - 2018) și drogurile(“Narcotice în cultura română. Istorie, religie și literatură”- 2014). A primit multe premii în România și în alte țări, premii literare și premii academice. Nu a primit, însă, niciodată premiu de la noi. Noi nu suntem o instituție academică, ci una civică. Noi încercăm să schimbăm mentalitățile despre care scrie el. Și știm că produse academice de uriașă valoare stau liniștite la locul lor în biblioteci și nu sunt aduse în stradă, pentru a contribui la procesul schimbării. Premiul acesta este acordat unui autor prolific pentru a aduce conceptele pe care le-a produs la îndemâna  celor care încearcă să curețe societatea de intoleranță.

3. Se acordă titlul "Institutul Elie Wiesel n-are mamă, n-are rector!" Institutului Elie Wiesel pentru tenacitatea de a corecta fake news-urile din istoria rușinoasă și neasumată a poporului daco-român, indiferent de cine sunt uitucii.  

Context:

La sfârșitul lunii iulie 2018, după publicarea volumului „Marea istorie ilustrată a României şi a Republicii Moldova”, Alexandru Florian, directorul Institutului Elie Wiesel, a criticat, într-o scrisoare deschisă, faptul că volumul nu conținea informații concrete despre pogromurile împotriva evreilor români din secolul 20. Florian i-a acuzat pe editorii volumului, Ioan-Aurel Pop – rectorul Universității Babeș-Bolyai - și Ioan Bolovan – pro-rectorul aceleiași Universități -, că pogromul de la Iași din 1941 era prezentat deformat, iar autoritățile române nu erau responsabilizate pentru exterminarea evreilor ucraineni din Transnistria, respectiv deportarea romilor în acea zonă.  Plus multe alte omisiuni din același motiv de cecitate patriotardă.

4. Se acordă titlul "Ba să-ți pese!" se acordă regizorului Radu Jude pentru că ne-a arătat, în detaliu, bubele de pe toate fețele istoriei moderne, dar nu neapărat civilizată.

Context:

În 2018 a avut loc premiera filmului „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”. Acțiunea filmului este centrată pe efortul unei regizoare de a reconstitui, pentru un eveniment al Primăriei București, un episod din ocupația românească a Odessei, din cel de-al doilea război mondial. Acest lucru oferă regizorului pretextul pentru a explora două planuri: unul istoric, reprezentat de masacrarea populației evreiești din Odessa de către armata română și unul social contemporan, reprezentat de negaționismul românilor și de încercările unor instituții publice românești de a minimiza implicarea României în Holocaust.

Repetenții HateAwards

5. Se acordă titlul "Homofobie pe linie de partid" bărbaților din Partidul Social Democrat care se tem să se plimbe pe stradă de mână cu un ficus.

Context:

Cu doar două zile înainte de Referendumul pentru familie, trei televiziuni naționale au început difuzarea unui spot de mobilizare a populației să voteze DA la Referendum, spot cu un conținut cel puțin ofensator la adresa comunității LGBT, dar și la adresa persoanelor care

nu se încadrau în tipologia „familiei tradiționale”. Codul de identificare afișat în cadrul videoclipului indica PSD ca fiind clientul acestui

material. Practic, PSD a plătit din banii noștri acest mix de ticăloșie cu prostie: „Ce înseamnă NU la Referendum? Acordul tău pentru ca în viitor căsătoria să se poată realiza între două persoane de același sex. Sau mai multe. Doi bărbați și o femeie. Trei femei și patru bărbați. Un bărbat și un ficus. Sau între o femeie și altceva. Alegerea îți aparție. Vino la Referendum”.

6. Se acordă titlul „S-a înțeles greșit. Ne-am exprimat puțin cam holocaustic!” Se acordă politicienilor din prima linie a țării, care au demonstrat, în repetate rânduri, că au gura slobodă și mintea captivă în clișee.

Context:

Dăncilă: Acești oameni cred că sunt autişti şi nu văd şi nu aud ceea ce este vizibil pentru toţi cei de bună credinţă

Iohannis: "Nu putem să ne facem că suntem autiști și că nu se discută despre ordonanță".

Alina Gorghiu: „[Timmermans] ne-a recomandat să nu ne înecăm ca ţiganul la mal, vorba românului”.

Tudose: „Dacă steagul secuiesc va flutura pe instituțiile de acolo, toți vor flutura lângă steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui”.

Daea: „Porcii toţi se incinerează [...], e o muncă extraordinară, acolo este ca la Auschwitz, dom'ne”.

7. Se acordă titlul „Naționalist de peluzăr” tuturor vocilor rasiste și homofobe din galeriile de fotbal, care au dezonorat anul trecut ideea de sportivitate și de fair-play.

Context:

Nu că suporterii noștri n-ar fi fost întotdeana aprigi, dar cu două echipe considerate maghiare în prima ligă (CFR Cluj și Sepsi OSK), naționalismul de peluză s-a aprins ca niciodată. În anul care a trecut, susținătorii naționalei au scandat mai mult „Afară, afară cu ungurii din țară” decât încurajări pentru tricolori. Pe-acasă, au dat o fugă și la Valea Uzului, unde au jucat un rol central în cea mai gravă acțiune anti-maghiară de după anii ’90 încoace. Dar ura e împărțită frățește tuturor: suporterii Dinamo au imitat sunete de maimuțe când un jucător de culoare a trecut pe lângă ei și au reușit să-și manifeste homofobia ca armă împotriva președintelui clubului, iar cei ai Stelei au afișat la meciul cu Rapid un banner cu textul „Niște garoi pe scripeți spânzurați”. De provocările maghiarilor nu zicem nimic că nem tudjuk magyarul.

Trăiască ura, că fotbalul a murit!

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Jurnaliști înjurați și amenințați la Primăria Ploiești sub ochii îngăduitori ai primarului Volosevici. Scrisoare deschisă către conducerile PSD și PNL

Scrisoare deschisă, 7 Mar 2024

Scrisoare a societății civile adresată Partidului Popular European

Scrisoare deschisă, 5 Mar 2024

Solicităm demiterea lui Adrian Cioroianu din funcția de director al Bibliotecii Naționale a României

Scrisoare deschisă, 1 Mar 2024