Grupul ”Decid pentru mine!”, primul grup de inițiativă cetățenească din România format din persoane cu dizabilități psihosociale, a oferit sâmbătă, 17 ianuarie, o masă caldă comunității de peste 50 de persoane evacuate din Strada Vulturilor, București. Prin această acțiune grupul atrage atenția asupra problemei evacuărilor abuzive și a lipsei unor servicii sociale eficiente în municipiul București.


„M-am bucurat să particip la acest efort comun de a ajuta niște oameni în nevoie. Cum se întâmplă adesea în astfel de situații, realizezi cât de privilegiat ești să ai un trai suficient de confortabil, care să nu îți pună problema subzistenței. Cred că scopul unor astfel de acțiuni civice este unul pur umanitar, în sensul de a-i ajuta și de a le aminti că fac parte din societate și că există oameni care nu i-au uitat și care doresc să îi susțină până când problema lor reală, cea a locuirii, va fi soluționată într-un fel sau altul de către autorități.” – Crenguța, membră a grupului „Decid pentru mine”.


Acțiunea reprezintă una dintre inițiativele de voluntariat propuse de grupul de inițiativă cetățenească, în cadrul platformei de advocacy a proiectului „Decid pentru mine!” – www.decidpentrumine.ro .


Platforma de advocacy dezvoltată în cadrul proiectului ”Decid pentru mine!” are ca scop încurajarea implicării civice a persoanelor cu dizabilități psihosociale și colaborarea acestora cu psihologi, psihiatri, reprezentanți ai instituțiilor statului și alți cetățeni interesați de problemă. În cadrul platformei activează persoane cu dizabilități psihosociale, reprezentanți ai ActiveWatch și ai Asociației din România de Psihiatrie Comunitară.

Decid pentru mine! este un proiect prin care ActiveWatch și Asociația din România de Psihiatrie Comunitară își propun să crească nivelul de conștientizare a drepturilor și posibilităților de autoreprezentare și acțiune civică a persoanelor cu dizabilități psihosociale.


Timp de 15 luni, ActiveWatch și Asociația din România de Psihiatrie Comunitară derulează o cercetare sociologică pe tema calității vieții persoanelor cu dizabilități psihosociale, instruiesc în tehnici de advocacy și comunicare 15 persoane cu dizabilități psihosociale pentru ca acestea să se poată autoreprezenta în viitor, organizează workshop-uri cu reprezentanți ai instituțiilor care lucrează cu acest grup vulnerabil, dezvoltă o platformă de advocacy în cadrul căreia se vor implementa minim 20 de inițiative cetățenești și derulează o campanie de conștientizare și informare dezvoltată de o echipă mixtă formată din profesioniști în domeniul comunicării și persoane cu dizabilități psihosociale. Alte 150 de persoane aparținând acestui grup vulnerabil vor fi implicate ca membri ai platformei de advocacy online decidpentrumine.ro și în campania de conștientizare și informare. Aceasta iși propune să familiarizeze publicul larg cu afecțiunile de sănătate mintală, combătând miturile și stereotipurile cu privire la acestea.

 

„Decid pentru mine! Drepturi egale prin autoreprezentare pentru beneficiarii de servicii de sanatate mintala” este un proiect derulat de ActiveWatch împreună cu Asociația din România de Psihiatrie Comunitară, în perioada aprilie 2014 – iunie 2015 și este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, cu suma de 72270 EUR.

 

 

Credit foto – Anelise Sălan

ActiveWatch / CC BY 3.0