Categoria „Promovează abilitatea"

Premiul cel mare s-a acordat ziaristei Oana Dan, de la Evenimentul zilei pentru curajul cu care a promovat, în contextul unei prese prea puțin interesate de izbânzi, efortul oamenilor cu dizabilități de a fi acceptați ca oameni cu abilități. Oana Dan a publicat o serie de articole în cadrul unei campanii dedicate istoriilor de succes ale acestor persoane. La aceeași categorie, premiul de popularitate a fost castigat de ziarista Adriana Dolcianu Marascu, care susține cauza persoanelor cu dizabilități de 15 ani, prin emisiunea „În rând cu lumea”, difuzată la postul public Radio Timișoara.

Categoria „Porți deschise"

Pentru că știe cel mai bine care e valoarea libertății și pentru ca a avut grijă ca dizabilitatea să nu se transforme într-o a doua închisoare, premiul acestei categorii a fost acordat Administrației Naționale a Penitenciarelor. „Porțile deschise” din spatele celor închise înseamnă 75 de rampe de acces și servicii de consiliere psihosocială de care au beneficiat peste 100 de deținuți cu vulnerabilități.

Categoria „Angajatorii abilității”

Pentru ca au înteles că investiția în dizabilitate poate fi profitabilă și pentru că au fost creative în implementarea acestui concept, premiul „Angajatorii abilității” a fost acordat ex aequo: Unității protejate Nicosmail 2007 - pentru ca toți cei patru angajați ai săi sunt persoane cu dizabilități și pentru că a reușit să ajute peste 100 de copii și tineri cu dizabilități să se integreze în viața comunității și Societătii Comerciale Alfaro Security pentru că și-a deschis nu doar porțile, ci si mintea pentru a descoperi că și persoanele cu dizabilități au ce face într-o firmă de protecție și pază.

Categoria „Oameni cu desăvârșire”

Acest premiu nu se atribuie unui căștigător în fața celorlalți candidați; el se acordă pentru cel mai convingător ambasador al optimismului, atât în lumea persoanelor cu abilități, cât și în comunitatea celor cu dizabilități. A câștigat premiul „Oameni cu desăvârșire” Vlăduț Stamate, elevul care se pregătește pentru o carieră de medic homeopat, este un apreciat bucătar amator și a încheiat clasa a 5-a cu media 9,89; Vlăduț, la 13 ani, și-a convins colegii și profesorii, dar și părintii unor copii fără dizabilități, că un puști afectat de tetrapareză spastică își poate cuceri viitorul între oameni cu sau fără dizabilități.

Mai multe despre Gala la www.incluziune org

 

ActiveWatch / CC BY 3.0