“Solidaritatea se practică și se demonstrează” - sunt cuvintele prin care sociologul Nicolae Gheorghe, fondatorul mișcării romilor din România și unul dintre cei mai apreciați intelectuali romi din Europa, cu un an în urmă, când a părăsit această lume, ne îndemna să ne afirmăm calitatea de cetățeni ai României și ai Uniunii Europene.
În semn de solidaritate, un grup voluntar de organizații, artiști, animatori, personalități ale vieții culturale și politice din România care militeaza pentru o societate mai deschisă la inţiativa asociaţiei Romano ButiQ, și-a propus organizarea unui Festival al Solidarității Inter-comunitare la București.
Festivalul Solidarităţii Pakivalo va avea loc pe 8 August 2014 începând cu ora 16h00, la Muzeul Culturii Romilor, în str. Drumul Săbăreni, nr.101 -125, sector 6, București. Fiecare organizație ce contribuie la acest eveniment va pregăti o activitate, printre care: o lecție de istoria Romilor, ateliere de pictură, darabane, bricolaj, meșteșuguri pentru copii dar și street dance, fotografie, teatru și concerte: Marian Mexicanu,  MahalaRai Banda, Amfifanfare din Franța şi ansamblul Grigoraş Dinicu al Centrului de Cultură al Romilor.
Pakiv (in limba romani) este un pact de loialitate, încredere și cinste între persoane. Am vrea să facem din Pakivalo un calificativ folosit de toți, în spiritul solidarității inter-etnice și inter-culturale promovate de reputatul sociolog Nicolae Gheorghe, care a părăsit această lume, cu un an în urmă, pe 8 august.

RomActor, proiectul voluntar de teatru pentru elevi romi dezvoltat de Ninel Petrache cu sprijinul ActiveWatch, va fi prezent la festival cu fragmente din "O noapte furtunoasă" și "Justiție" de I.L. Caragiale.


Printre organizațiile și structurile implicate: Primaria Sectorului 6, Centrul Cultural European sector 6, ActiveWatch, Policy Center for Roma Minorities, Fundatia pentru o societate deschisa, Asociatia pentru Dezvoltare si Incluziune sociala (ADIS), Asociatia ART Activ, Asociatia Culturala Amphiteathrrom, JWT COHNANDJANSEN,  Agentia de Dezvoltare Comunitara Impreuna, ROMED-ROMACT, CEDS (Centrul pentru educatie si dezvoltare sociala, SASTIPEN, Fundatia Toflea,  Romani Criss, Amurtel, Centrul de resurse documentare pe problematica romilor (SNSPA), Partida Romilor Pro-Europa, Agentia Nationala pentru Romi, Centrul National de Cultura al Romilor Romano Kher, Grupul de Actiune Locala al Romilor Sectorul 6, Meşteşukar Butiq.
Pentru programul complet și live update, urmăriți pe Facebook si pe site-ul asociaţiei www.romanobutiq.ro .

ActiveWatch / CC BY 3.0