Unii veti spune ca au loc, altii ca nu stiti cum sa le faceti loc, altii ca nu prea sunt oameni cu dizabilitati. Toti aveti dreptate. Au loc acasa la ei, departe de vazul si stima noastra. Nu s-au inventat inca niste modele standard care sa mearga pentru orice situatie si in orice societate si, oficial, sunt prea putini cu dizabilitati ca sa ne ingrijoram. Pentru ca statul spune in statistici ca numai 4% din populatie sunt oameni cu dizabilitati, desi media internationala si europeana este intre 10% si 12 %.

Noi, cei de la ActiveWatch-AMP si de la Fundatia Motivation, credem ca Romania nu-i mult diferita decat toate celelalte state ale lumii, ci ca avem o traditie in a-i ascunde pe cei despre care credem ca "ne creeaza prea multe probleme". Comunismul a inchegat perfect un sistem in care copiii cu handicap sever erau tinuti in institutii dedicate uitarii si mortii. Familia avea de construit socialismul, deci "piedicile" trebuiau eliminate. Cei orbi sau fara auz au intrat in scoli speciale in care s-a creat ghetoizarea perfecta: invatau numai anumite lucruri, anumite munci, asa incat singura lor sansa era sa traiasca si sa munceasca departe de ceilalti, in structuri ale cooperativelor comuniste. Pe cei in scaune rulante nu i-am vazut deloc pe strada, din cauza gropilor si a lipsei de accesibilizare. Asa am invatat sa-i ascundem, apoi sa-i uitam la socotelile importante.

Au trecut peste 20 de ani de la cele povestite si inca suntem in faza in care numaram gresit. Stiati, de pilda, ca numarul autistilor din Romania variaza intre 300 si 30.000? In lipsa unor statistici corecte si date fiind slabele politici de incluziune ale statului, ne-am gandit ca am putea sa incepem sa-i numaram printre noi pe cei cu dizabilitati pornind altfel. Am pornit de la teoria "masei critice", care spune ca in orice societate, daca se unesc energiile si credintele unei mase  de oameni destul de consistente, schimbarea poate fi generata mai rapid. Asadar ne-am gandit sa luam, alaturi de noi, cat mai multi oameni si sa formam o comunitate a celor carora le pasa de persoanele cu dizabilitati si care au decis sa le acorde increderea ca pot fi ca noi toti: oameni activi in societate.

Misiunea acestei comunitati este sa creeze o societate in care cei cu dizabilitati vor putea merge oriunde pe strada, vor putea intra in orice teatru, cinema, institutie, vor avea locuri de munca fara a le fi teama de privirile celor din jur si unde vor putea fi multumiti de sine, pentru ca vor fi devenit parteneri egali.

Asa ca incepem prin a face un eveniment public, anual: Gala Persoanelor cu Dizabilitati. Un eveniment care nu este caritabil, ci care pune in prim plan potentialul celor cu dizabilitati de a oferi societatii in care traiesc creativitate, talent, studii, experiente. Si in Romania sunt persoane in scaun rulant, cu Sindrom Down, cu deficiente de vaz sau auz, cu probleme psihice, cu HIV/SIDA sau cu un coeficient de inteligenta scazut care incearca sa-si descopere abilitatile ingramadite sub etichete puse de altii. Si reusesc sa mearga mai departe decat o facem noi, cei fara dizabilitati. Noi ii vom promova si ii vom premia. La fel vom face cu acele companii, inca putine la numar, dar care au inteles ca isi pot deschide portile catre cei cu dizabilitati, fie ca i-au angajat, fie ca au avut grija sa fie accesibile tuturor. Si premiati vor fi si jurnalistii care trec dincolo de ispita senzationalului si ofera perspectiva unei schimbari de atitudine.

Pana acum s-au inscris in competitia Galei Persoanelor cu Dizabilitati "Angajeaza Abilitatea!" 38 de persoane si organizatii, la cele patru sectiuni: "Oameni cu desavarsire", "Angajatorii abilitatii", "Porti deschise" si "Promoveaza abilitatea". Puteti citi propunerile lor pe http://www.incluziune.activewatch.ro. Daca va conving, va asteptam alaturi de noi in comunitate. Puteti sa ne sustineti scriind despre noi, punand un e-banner pe blogurile voastre, dand mai departe vestea ca asteptam inscrieri sau propunandu-ne candidati.

Gala Persoanelor cu Dizabilitati "Angajeaza Abilitatea!" va avea loc in data de 16 noiembrie si va fi difuzat de TVR la o data ulterioara, pe care o vom anunta curand.

Din comunitatea Galei fac parte organizatorii: ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei si Fundatia Motivation, Reprezentanta Comisiei Europene, coproducatorul TVR, partenerii media City FM, Radio Romania Regional, Radio Bucuresti, Adevarul, Dilema Veche, Forbes, Elle, Avantaje, Psychologies, AutoBuild, Babyonline, Viva, Hotnews, SmartWoman, WebPR, BestJobs, 24FUN, Kamikaze, Oops Media, Salon Style, sustinatorii: Dragos Bucurenci, Simona Tache, Semper Excelsius, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, Romania Pozitiva, Revista Cariere, Hotelul Mariott,Toalete Ecologice SRL, juriul: Cristina Simion, Anne-Marie Martin, Lucian Negoita, Stela Giurgeanu, Anca Harasim, Radu Teodorescu, Suzana Dobre, Monica Stanciu, Georgiana Iorgulescu, Laila Onu, Cristian Lupsa, Cristina Hurdubaia, Andreea Cojocaru, Mircea Bucur, Ioana Avadani, Elena Iorga, Excelenta Sa Dl. John Morahan, cei care au comunicat din partea comunitatii: Crina Tugui, Adela Salceanu, Elena Pana, Cristian Ispas, Mugur Ciumageanu si Mircea Toma, voluntarii: Iulian Craciun, Lucian Onisor, Alexandra Blaj, Ionut Codreanu, Irina Zamfirescu, Maria Popa precum si toti cei inscrisi, toti cei care i-au ajutat pe altii sa se inscrie pana acum in competitie, cei care ne viziteaza si ne scriu pe pagina Galei de pe Facebook.

ActiveWatch / CC BY 3.0