Decid pentru mine! este un proiect prin care ActiveWatch și Asociația din România de Psihiatrie Comunitară își propun să crească nivelul de conștientizare a drepturilor și posibilităților de autoreprezentare și acțiune civică a persoanelor cu dizabilități psihosociale.

 

Analiza rezultatelor mai multor cercetări recente arată că în România persoanele cu dizabilități psihosociale reprezintă unul dintre cele mai discriminate și marginalizate grupuri, iar distanța societății față de aceste persoane este una din cele mai crescute din Europa. Asigurarea accesului persoanelor cu dizabilități psihosociale la serviciile publice și pe piața muncii este esențială pentru integrarea socială și combaterea discriminării acestora.

Timp de 15 luni, ActiveWatch și Asociația din România de Psihiatrie Comunitară derulează o cercetare sociologică pe tema calității vieții persoanelor cu dizabilități psihosociale, instruiesc în tehnici de advocacy și comunicare 15 persoane cu dizabilități psihosociale pentru ca acestea să se poată autoreprezenta în viitor, organizează workshop-uri cu reprezentanți ai instituțiilor care lucrează cu acest grup vulnerabil, dezvoltă o platformă de advocacy - spațiu de întâlnire între persoane cu dizabilități psihosociale, psihologi, psihiatri, reprezentanți ai instituțiilor statului și cetățeni - și derulează o campanie de conștientizare și informare dezvoltată de o echipă mixtă formată din profesioniști în domeniul comunicării și persoane cu dizabilități psihosociale.

15 persoane cu dizabilități psihosociale instruite în cadrul training-urilor vor fi implicate în platforma de advocacy alături de 30 de actori relevanți domeniului sănătății mintale. În cadrul acestei platforme vor fi dezvoltate minim 20 de inițiative cetățenești. Alte 50 de persoane cu dizabilități psihosociale vor fi implicate ca membri ai platformei de advocacy online decidpentrumine.ro, iar 100 de persoane cu dizabilități psihosociale vor fi implicate prin campania de conștientizare și informare, care iși propune să familiarizeze publicul larg cu afecțiunile de sănătate mintală, combătând miturile și stereotipurile cu privire la acestea.

Decid pentru mine! este un proiect derulat de ActiveWatch împreună cu Asociația din România de Psihiatrie Comunitară, în perioada aprilie 2014 – iunie 2015, finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

ActiveWatch / CC BY 3.0