Conferința de final a proiectului Net Rangeri împotriva intoleranței

, 25 Apr 2016

Astăzi, 26 aprilie 2016, începând cu ora 11:00, la Hotel Ibis Parlament, a avut loc conferința de final a proiectului Net Rangeri împotriva intoleranței, implementat de Asociația ActiveWatch în parteneriat cu Romani CRISS, finanțat prin Granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

 

Împreună cu invitații noștri, colegi din mediul ONG, activiști, jurnaliști, dar și beneficiari ai proiectului ne-am propus să aruncăm o privire pe rezultatele activităților desfășurate în cele 18 luni de proiect. Din fericire, însă, discuția s-a abătut de la traseul stabilit inițial și a evoluat către un dialog de tip brainstorming având ca principală temă discursul instigator la ură, iar mai apoi combaterea acestui fenomen. Mai întâi am căutat să stabilim o definiție cât mai reală a hate speech-ului, fiindcă nu în toate cazurile e vorba de instigare efectivă la ură, ci uneori de perpetuarea unor stereotipuri care atrag după sine ura. Exemplu: atitudinea cea mai ostilă față de cetățenii români de etnie maghiară o întâlnim în regiunile unde nu există populație de acest gen. Motivul: cu toții cunosc mitul conform căruia, odată ajunși în ungurime, românii nu vor putea cumpăra pâine. Am căzut de acord că în toate aceste cazuri este vorba de discurs iresponsabil. Românii preferă miturile în detrimentul realității. De aceea și presa caută mereu senzaționalul în orice, pentru că asta vrem noi să vedem, iar efectul este percepția distorsionată asupra realității. Concluzia este că obiectivul nostru de acum înainte va fi acela de a-i responsabiliza pe cetățeni.

 

Promovarea responsabilității a fost și obiectivul proiectului Net Rangers; am creat un grup de elevi de liceu pe care i-am învățat ce înseamnă discursul responsabil și i-am antrenat în identificarea și blamarea cazurilor de hate speech. Apoi am lucrat cu ei la dezvoltarea unor instrumente de combatere a discursului instigator la ură, având ca target publicul tânăr. Am participat la activități și evenimente publice de promovare a toleranței și am creat chiar și o aplicație de raportare a discursului instigator la ură din online. Acest demers nu este însă suficient, fiind doar un pilot pentru viitoare inițiative care vor urmări același scop. Nu doar elevii trebuie să cunoască efectele exclusiv nocive ale hate speech-ului, ci și profesorii și părinții. Degeaba avem ore de educație civică și diversitate în programa școlară dacă rasismul și homofobia sunt la ele acasă în școli. Adulții nu pot transmite o educație corectă generației tinere din moment ce ei înșiși nu cred în ideile care stau la baza ei. Astfel, pentru noi e important să aplicăm tot ce am învățat din acest proiect în viitoarele inițiative anti hate speech.

 

Proiectul Net Rangeri împotriva intoleranței a fostfinanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org

Share această pagină: