Câștigătorii Galei Persoanelor cu Dizabilități

, 3 Dec 2013

În cadrul evenimentului, produs în colaborare cu TVR și prezentat de Cătălin Ștefănescu și Catia Radu, au fost prezentați câștigătorii ediției din 2013, intitulate „Egal e normal”. Evenimentul acestui an și-a propus să sublinieze că normalitatea o definim noi și să ne aducă aminte de persoanele cu dizabilități care încă trăiesc în instituții, rupte de viața comunității.

Peste 200 de invitați – printre care ambasadori, angajatori publici și privați, jurnaliști, reprezentanți ai instituțiilor publice și ai organizațiilor neguvernamentale – au onorat atât câștigătorii celor cinci categorii ale competiției*, cât și artiștii care au urcat pro-bono pe scena Galei: Electric Brother, Cosmin Manolescu, Catrinel Catană, Georgiana Dobre, Alina Puțanu, Loredana Baluș, Andrei Bratu, URMA, Mara Prună și Geanina Bolba.


„În fiecare an, la Gala Persoanelor cu Dizabilități avem în cursă mulți eroi care se încăpățânează să alerge pe o pistă ostilă pentru a-și depăși prefixul „diz”. Nu-mi vine să las pe nicunul dintre concurenți fără premiu. Da, dar din păcate, o asemenea Gală nu există. Și atunci nu-mi rămâne decât soluția recunoștinței. Toți participanții la această competiție, toți așa-zișii concurenți, sunt o singură echipă. Iar victoria, în concursul nostru, se numește comunitate. Comunitatea este motivul pentru care alergăm: vrem să devină mult mai mare. Atât de mare încât să devină normal să fii tratat egal.” – Mircea Toma, Președintele ActiveWatch.


“În această ediție a Galei ne-am dorit să readucem în atenția publică viața persoanelor cu dizabilități care încă mai trăiesc în instituții dar și cele câteva modele ale unor organizații neguvernamentale care au creat programe de trai în comunitate pentru aceste persoane. Motivation însăși susține, începând din 2003, 37 de copii și tineri cu dizabilități transferați dintr-un centru de plasament din județul Ilfov. Astăzi, 27 dintre ei locuiesc în casele construite de Motivation și partenerii săi, iar patru trăiesc în comunitate, cu susținerea noastră. Toți au crescut sub ochii noștri și ne-am bucurat împreună cu ei de progresele lor remarcabile, uneori neașteptate.” – Cristian Ispas, Director General al Fundației Motivation România.

“La un moment dat, a fost nevoie să-mi schimb radical perspectiva. Și-atunci mi-am privit propria dizabilitate ca pe o șansă pe care alții nu o au.” Sunt cuvintele pe care le-am auzit la emisiunea pe care o realizez, unde invitasem doi oameni pe care îi cunoscusem la Gală. E ceea ce se numește “un moment de inspirație”. Ei bine, din punctul ăsta de vedere, eu nu pot fi egal cu cel care a pronunțat aceste cuvinte. N-am cum. Îi datorez un mare și emoționant moment de experiență personală. Dar pot să fac altceva. Pot să fiu unul dintre cei care încearcă să convingă lumea “tipicilor” că egalitatea de șanse poate fi o mare sursă de inspirație. A înțelege faptul că egalitatea e normală, e ca și cînd ți-ai da o șansă ție însuți. Nu punîndu-te în pielea altcuiva și încercînd să fii altruist, ci redescoperind lumea."   - Cătălin Ștefănescu, Prezentatorul Galei Persoanelor cu Dizabilități


Gala poate fi urmărită la TVR 1, sâmbătă, 21 decembrie, începând cu ora 17:00.
Evenimentul a fost organizat sub patronajul Reprezentanței Comisiei Europene la București.


* PREMIILE GALEI PERSOANELOR CU DIZABILITATI „EGAL E NORMAL”

Categoria OAMENI CU DESĂVÂRȘIRE
- premiul juriului -
ELISABETA MOLDOVAN: Eli, cum îi spun cei din jur, este din Timișoara. Povestea ei înseamnă, printre altele, experiența a 23 de ani în instituții rezidențiale pentru persoane cu dizabilități intelectuale. Astăzi, Eli este o tânără independentă, energică și curajoasă, care a înțeles cât de important este ca persoanele cu dizabilități să aibă o voce în comunitate. Este consultant pe tema dezinstituționalizării și monitorizării respectării drepturilor persoanelor cu dizabilități, iar de curând, Eli a fost aleasă în conducerea EPSA, cea mai mare organizație pentru autoreprezentanți din Europa.
- premiul publicului –
ALEXANDRA CRISTINA CRISTEA: Alexandra este absolventă a Facultății de Informatică din Iași și are o diploma de master în lingvistică computațională, obținute în ciuda lipsei de accesibilitate în instituțiile de învățământ sau în mijloacele de transport cu care s-a confruntat de-a lungul anilor de școală. Este din Roman, pasionată de psihologie, de muzică și de obiectele făcute de mână. Spune despre sine că este o fire sociabilă și că are mulți prieteni și susținători, fapt demonstrat de cele peste 2000 de voturi primite, care au desemnat-o câștigătoarea premiului de popularitate al acestei ediții.

Categoria PORȚI DESCHISE
ASOCIAȚIA PENTRU DEZVOLTARE URBANĂ: Proiectul „Simte arta” abordează cultura într-un alt mod și deschide o cale de acces către aceasta, pentru ca persoanele cu dizabilități să poată să intre în contact cu arta, la fel ca oricine. Asociația pentru Dezvoltare Urbană a ajutat mai mult de 2500 de persoane cu deficiențe de vedere și de auz să înțeleagă mai mult din expozițiile și colecțiile unor muzee din România. Iar elevii unor școli de nevăzători din România au avut oportunitatea de a descoperi arta prin intermediul unor cataloage Braille realizate și distribuite prin acest proiect.

Categoria PROMOVEAZĂ ABILITATEA
ASSOC Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistență Socială. Caravana CASPER a însemnat doi cicliști nevăzători, 6000 de km parcurși timp de o lună, prin întreaga țară și un mesaj care a ajuns la peste 50.000 de persoane: „Dărâmăm ziduri pentru a construi punți”. În 43 de orașe din România au fost dărâmate simbolic tot atâtea ziduri ale dizabilității, pentru a face cunoscută ideea că ține de noi, de comunități, să înlăturăm ceea ce stă între abilitate și dizabilitate.”


Categoria ANGAJATORII ABILITĂȚII
- categoria Piața protejată a muncii
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 1 București. Nazarcea Grup este rezultatul implementării unui proiect european derulat de DGASPC Sector 1. Cu 86 de persoane cu dizabilități angajate în ultimii doi ani, lucrând in diverse ateliere și departamente, de la fabricarea pâinii la cea a obiectelor ornamentale, cu parteneri și clienți fideli, Nazarcea Grup este un exemplu de succes pentru integrarea în muncă a persoanelor cu dizabilități.
- categoria Piața liberă a muncii
Școala Gimnazială pentru Deficienți de Vedere București. Psihopedagogi, profesori preparatori Braille, kinetoterapeuți, profesori educatori, profesori de biologie sau de limba și literatura română. Acestea sunt persoanele cu dizabilități, în număr de 14, angajate la Școala Specială pentru Deficienți de Vedere din București. Aici, un număr semnificativ de adaptări specifice persoanelor cu deficiențe de vedere îi ajută pe acești profesori și specialiști să se integreze și să își desfășoare cât mai bine activitatea.

Categoria ȘCOALA TUTUROR ABILITĂȚILOR
Școala Gimnazială „Alexandru Vaida-Voevod” Cluj-Napoca. La Cluj Napoca, la Școala Gimnazială „Alexandru Vaida-Voevod", învață 70 de elevi cu dizabilități. Într-un mediu deschis, cu un real interes pentru integrarea lor, acești elevi găsesc ceea ce ar trebui să fie un lucru firesc în toate școlile din România: accesibilitate, profesori de sprijin, materiale pedagogice special create pentru o educație adaptată cerințelor lor și convingerea că accesul la educație este un drept al fiecăruia dintre noi.  

Le mulțumim:
Tuturor celor care s-au înscris în competiția Galei și celor care i-au susținut prin voturile lor.
Mulțumim tuturor celor care ne-au sprijinit la adeastă ediție:
Kaufland, Sovis Print, McDonalds, Banca Transilvania, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Crama Rotenberg, BCR.
Partenerilor media: RFI, Isty Bitsy, Radio Guerrilla, Adevărul, România liberă, Kamikaze, 24 FUN, Gazeta de Sud, Cariere, HR Manager, Grupul Burda, SmartWoman.ro, BusinessCover.ro, Romaniapozitiva.ro, PromoAfaceri.ro, Sales Express, Oops Media.
Prietenilor voluntari, donatori de obiecte, timp, bani, sfaturi bune și resurse emoționale pozitive: Roxana Bursuc, Cristina Stan, Raluca Băjenaru, Alex Gheorghe, Nakisa Serafinceanu, Ortansa și Ionuț Moraru, Elena Pană, Cristina Iordan, Victor Ionda, Larisa Stângă, Daniela Tontsch.
Artiștilor voluntari: Electric Brother, Cosmin Manolescu, Catrinel Catană, Georgiana Dobre, Alina Puțanu, Loredana Baluș, Andrei Bratu, Urma, Mara Prună, Geanina Bolba.
Comunicatorilor acestei ediției: Iosif Balog, Maria Telea, Calin Lacatus, Florin Borza, Felicia Iliesiu, Georgeta Ianc, Andrei Cupsa, Liliana Cupsa, Marian Slavic, Radu Tohatan, Carmen Izai, Daniel Roman Krajcar, Ana Maria Zlavog, Marian Lazarica, Rodica Soare, Mihai Mocean, Mara, Vlad Stamate, Cecilia Dragomir, Georgiana Pascu, Ștefan Corneliu, Emil Cuc.
TVR1 care și-a asumat acest proiect, și, în mod special, echipei: Cătălin Ștefănescu, Diana Pascal, Aurel Badea, Bogdan Onea, Ana Marciuc, Dana Moraru, Gina Stroian.
Lui Sorin Obretin și echipei Sovis Print, pentru că au tipărit pro-bono toate materialele acestei ediții
Membrilor juriilor Galei: Gabriela Dima, Ștefan Dărăbuș, Roxana Braga, Günter Schwarz, Marjorie Stern, Matei Ghigiu, Werner Hans Lauk, Ancuța Vameșu, Richard Reese, René Kubášek, Mugur Ciumăgeanu, Alina Kasprovschi, Tincuța Apăteanu, Diana Stănculeanu, Ecaterina Vrășmaș.
Fotografilor: Ciprian Gheorghe, Larisa Stângă, Cătălin Grădinariu, Mircea Oculeanu.
Angajaților unităților protejate ARTO și Motivation SRL
Reprezentanței Comisiei Europene la București
Partenerilor media: RFI, Radio Guerrilla, Adevărul, România liberă, Kamikaze, 24 FUN, Gazeta de Sud, Cariere, HR Manager, Ioana, Casa de Vacanță, Practic în bucătărie, Practic Idei, Cărticica practică, Horoscop, Hotnews.ro, SmartWoman.ro, BusinessCover.ro, Romaniapozitiva.ro, Money.ro, PromoAfaceri.ro, Sales Express, Oops Media, Elevate.
Doamnelor de la Special Olympics România, pentru mult ajutor și multă implicare sufletească.
 

Share această pagină: