Coaliția anti-discriminare lansează noul website antidiscriminare.ro, prima platformă utilitară în domeniul anti-discriminării și drepturilor omului din România, în cadrul conferinței Acces la justiție pentru persoanele care sunt victime ale discriminării.

Victimele și martorii actelor de discriminare vor putea utiliza platforma online pentru a le raporta către instituțiile abilitate. Până în aprilie 2016, 500 de utilizatori vor beneficia de asistență juridică primară gratuită, oferită prin intermediul website-ului.

Platforma antidiscriminare.ro dispune de modulele interactive de creare a petițiilor pentru respectarea drepturilor omului și de consiliere juridică anti-discriminare. Acestea vor asigura victimelor discriminării, sau persoanelor care vor să le vină în ajutor, suportul necesar pentru raportarea situațiilor de discriminare cu care se confruntă.

În plus, website-ul antidiscriminare.ro a fost remodelat pentru a deveni o platformă utilitară în domeniul drepturilor omului. Acesta este compus din module informative cu privire la legislația anti-discriminare din România, instituțiile care implementează această legislație, știri, evenimente și acțiuni pentru respectarea drepturilor omului din România și din lume.
În cadrul proiectului Acces la justiție și remedii adecvate pentru persoanele care sunt victime ale discriminării, Coaliția și-a planificat să monitorizeze legislația anti-discriminare din România și modul de aplicare a acesteia, să își stabilească o strategie pentru următorii trei ani, să crească capacitatea organizațională a membrilor acesteia prin programe de training dedicate și să se dezvolte prin atragerea de noi organizații în cadrul Coaliției anti-discriminare. În paralel, Coaliția depune eforturi pentru atragerea de noi finanțări care să permită constituirea serviciului de asistență juridică gratuită online, în serviciu permanent.

La evenimentul de lansare a platformei antidiscriminare.ro au participat Csaba Ferenc Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Mircea Toma, președintele ActiveWatch, Iustina Ionescu, avocată, Carolina Marin, managerul proiectului, reprezentanți ai societății civile și ai mass media, persoane afectate de discriminare în România.

Csaba Ferenc Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării
„Este necesară elaborarea unui cod al nediscriminării în România, un cod care să clarifice competențele fiecărei instituții abilitate în domeniul combaterii discriminării, un cod cu care să opereze toate instituțiile statului.”

Mircea Toma, președintele ActiveWatch
„Discriminarea este permanent prezentă în spațiul public românesc. Mai mult, cercetările arată că societatea românească se plasează pe ultimul loc în clasamentul discriminării în spațiul Uniunii Europene. În particular fenomenul discriminării față de persoanele cu orientare sexuală diferită de cea heterosexuală se manifestă în România cu o intensitate de două ori mai mare decât media europeană.”

Iustina Ionescu, avocată, program manager al Centrului Euroregional pentru Inițiative Publice
„Experiența de peste 20 de ani a organizațiilor neguvernamentale vrem să o punem în slujba cetățenilor. Toată această experiență va fi sintetizată pe website-ul antidiscriminare.ro, de unde persoanele discriminate își vor putea descărca modele de sesizări către CNCD sau alte instituții abilitate.”

Matei Ghigiu, Organizația Națională a Persoanelor cu Handicap din România
„Suntem înainte de votare. Există un spot la TV care ne invită pe cei care avem dizabilități motorii sau mobilitate redusă, să apelăm la urna mobilă. Eu însă vreau sa merg la vot în scaunul rulant. La secția de votare, am de urcat patru trepte la intrare și încă șase până în sala de vot. Cabina de vot, apoi este improprie pentru persoanele în scaun rulant. Așa că voi fi nevoit întâi să apelez la forța fizică a prietenilor ca să pot ajunge până în sala de votare, iar mai apoi va trebui să votez pe genunchi, pentru că pupitrul este mult deasupra capului unei persoane așezate în scaun rulant.”

Cristian Irimescu, student la UMF „Carol Davila”, București
„La liceu am intrat pe locurile alocate romilor. M-am gândit atunci că dacă există locuri destinate romilor, eu trebuie să candidez pe acele locuri ca să nu ocup locul unui alt candidat, nerom. Am avut apoi uimirea sa descopăr că pe listele de admitere eram trecut ultimul pe lista, chiar dacă media mea era mult peste media ultimului admis, iar în dreptul numelui meu apărea scris <rom>.”

Daniela Prisacariu, Asociația Accept
„ Vreau să fac un apel de solidarizare și implicare din partea oamenilor care cred că violența în orice formă a acesteia nu este de tolerat. A venit momentul să trecem peste credința că doar violența brutală cu sânge și spitalizare este demnă de a fi luată în considerare și pedepsită. Nici o persoană nu trebuie să fie supusă violenței și dezumanizării datorită identității sale. De la copii de etnie romă izolați în ultimele bănci, la femeia fluierată și pipăită pe strada, la persoanele cu dizabilități excluse din spațiul public, la persoanele transgender care sunt obligate să își ascundă identitatea la locul de munca și in familie, până la boicotarea unui eveniment cultural și adresarea de injurii celor prezenți: toate acestea sunt forme de violență! Violența perpetuată zi de zi, pe care autoritățile nu o consideră validă, și ai căror agresori și responsabili rămân nepedepsiți.”

Carolina Marin, managerul proiectului Acces la justiție pentru persoanele care sunt victime ale discriminării
„Proiectul Coaliției anti-discriminare este important pentru ca răspunde la doua realități extrem de importante: în primul rând, aceea a discriminării – fenomen care există și se manifestă puternic în societatea romanescă, afectând în special anumite grupuri de persoane, pe anumite criterii; în al doilea rând, aceea a nevoii de informare, de cunoaștere, de sprijin a celor care sunt afectați de discriminare și care adesea nu își cunosc drepturile, nu cunosc mecanismele de remediu, procedurile sau instituțiile abilitate cărora se pot adresa pentru a li se face dreptate. Din punct de vedere strategic, Coaliția anti-discriminare își propune în următorii trei ani să contribuie la îmbunătățirea mecanismelor de sancționare a discriminării prin procese consultative la care va invita atât actori instituționali relevanți, cât și membri ai societății civile. Mai mult, un obiectiv major al Coaliției este încurajarea comportamentelor nediscriminatorii şi de respingere a discriminării, în speranța schimbării atitudinilor sociale din Romania.”

Acces la justiție și remedii adecvate pentru persoanele care sunt victime ale discriminării este un proiect implementat de Asociația ACCEPT alături organizațiile partenere pentru consolidarea Coaliției anti-discriminare. Coaliţia este o structură nonguvernamentală informală de advocacy, formată din organizații active în domeniul drepturilor omului în România. Proiectul este finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, cu suma de 163 104 EUR. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesați www.eeagrants.org.

ActiveWatch / CC BY 3.0