Adrian Coman și-a apărat familia la Curtea Constituțională a României

, 26 Oct 2016

Adrian Coman, cetățeanul român a cărui căsătorie cu cetățeanul american Clai Hamilton oficiată în Belgia nu este recunoscută în România, a fost prezent azi în fața Curții Constituționale a României. La solicitarea avocatei Iustina Ionescu, acesta a primit permisiunea Curții să își prezinte cauza. Discursul lui Adrian Coman a generat reacția Președintelui CCR, Valer Dorneanu, care l-a felicitat pentru sinceritate.

Discursul lui Adrian Coman, în formă completă:

...

Onorată Curte,

Vă mulțumesc că îmi permiteți din nou să mă adresez dvs.

Am visat de mic copil să am o familie. De 14 ani, împreuna cu Clai, o clădesc în fiecare zi. Familia este locul în care mă simt confortabil, în siguranță, iubit și protejat.

Părinții, colegii și prietenii noștri ne-au primit cu brațele deschise și s-au bucurat cănd ne-am jurat credință în fața statului belgian. Ne-am promis respect și sprijin reciproc pentru restul vieții noastre. Iar relația cu autoritățile s-a schimbat. Acestea au recunoscut și protejat, din acel moment, familia noastră.

Imediat după căsătorie, Poliția din Belgia mi-a emis un alt buletin de identitate, pe care Clai era trecut ca soț. La New York, Clai beneficiază de asigurarea mea de sănătate. Anul trecut, cand am fost la urgente la New York, medicii ne-au tratat ca pe orice alt cuplu căsătorit, Clai fiind împuternicit de lege să ia decizii pentru mine. În societatea belgiană si cea americană angajamentul nostru are valoare.

Într-unul din cele mai grele momente ale vieții mele, când am devenit șomer, la Bruxelles, m-am uitat cu speranță către România. În 2012 autoritățile romane mi-au spus că soțul meu, Clai, nu poate beneficia de reședință în România, ca membru de familie, având în vedere prevederile codului civil. Asta ne-a adus în fața Dvs.

Procesul nostru s-a suprapus, întâmplator, cu inițiativa cetățenească pentru modificarea Constituției. Sunt întrebat, în acest context, dacă societatea românească este pregătită să ne accepte. Prin prezența noastră aici și prin decizia dumneavoastră putem pregăti societatea pentru acceptarea diversității umane, pentru respect reciproc si armonie socială.

Familia noastră exista indiferent de legea din Romania. Ne-am promis să avem grijă unul de altul pentru restul vieții noastre, ca orice alt cuplu căsătorit. Valorile noastre nu sunt diferite de valorile celorlați cetățeni ai Romaniei. Dacă Clai primește o reședința în România, asta nu afectează negativ viața nimănui.

Foarte multe sunt trecătoare în viață: serviciul, locuința, toate chestiunile materiale. Ce ne rămâne sunt relațiile umane pe care le stabilim. În țara mea, România, în care legislativul si executivul îmi arată că nu mă vor împreună cu partenerul meu, singura noastră speranța este ca justiția, dumneavoastră, să găsiți soluția prin care, în momentul în care trecem granița romană, nu devenim străini unul pentru celălalt.

Onorată Curte, cred că cea mai valoroasa resursă a unei țări sunt oameni ei. Iar statul ne poate asigura un minim de protecție pentru a ne simți acasă. Trebuie să existe o formulă prin care să fim protejați de lege, împreună cu familiile noastre.

Am încredere în înțelepciunea dumneavoastră pentru a o găsi. Vă mulțumesc.

...

Instanțele din România au avut nevoie de 3 ani pentru a hotărî cine e abilitat să judece cazul. A ajuns pe rolul Judecătoriei Sectorului 5, care a decis să trimită la CCR excepția de neconstituționalitate ridicată de Asociația ACCEPT privind articolul 277 alineatele 2 și 4 din Codul Civil. Aceste prevederi interzic recunoașterea pe teritoriul României a căsătoriilor între persoane de același sex încheiate în străinătate, însă aparent fără ca această interdicție să vizeze libertatea de circulație a cetățenilor UE. În practică, autoritățile române nu recunosc statutul de membru de familie al unui soţ dintr-un cuplu de acelaşi sex, nici măcar când e vorba despre exercitarea liberei circulaţii ca cetăţean european, pentru reîntregirea familiei.

Cazul soților Coman - Hamilton este prezentat pe larg în articolul Soţii Coman-Hamilton - familia care nu e recunoscută de statul român.

Share această pagină: