Vineri, 31 octombrie, începând cu ora 17:00, ActiveWatch, Motivation Romania și Light into Europe pregătesc un eveniment special: un meci de baschet în scaune rulante – o competiție aparte între sportivii Motivation, jurnaliști și bloggeri, organizat în incinta AFI PALACE COTROCENI, București (în zona cinematografului). Această întrecere sportivă specială va fi comentată live de Cristian Țopescu care va reprezenta mai mult decât un comentator sportiv – el va facilita urmărirea meciului de către persoanele cu deficiențe de vedere care vor fi prezente la eveniment.

Organizatori: ActiveWatch, Motivation Romania, Light into Europe, alături de More Than Pub
Partener oficial: Afi Palace Cotroceni
Parteneri media: Eva.ro, Avantaje, 121.ro


Accesibilizarea spațiului public este o problemă stringentă
Competiția sportivă care va avea loc vineri în Afi Palace Cotroceni face parte din campania ”FĂRĂ bordURĂ”, campanie de conștientizare a necesității accesibilizării Bucureștiului pentru toți locuitorii săi, inclusiv persoane cu dizabilități. Campania este derulată în cadrul proiectului Acces egal în spațiul public, prin care, organizațiile ActiveWatch, Motivation Romania și Light into Europe își propun să crescă gradul de accesibilizare a spațiului public pentru persoanele cu dizabilități în trei orașe mari din România – București, Arad și Râmnicu Vâlcea.

Capitala se confruntă cu o problemă reală în ceea ce privește gradul de accesibilizare a mediului fizic și informațional. ActiveWatch, prin acțiuni anterioare, a semnalat deja că Bucureștiul este un oraș inaccesibil pentru persoanele cu dizabilități: trotuarele și stațiile de transport în comun de suprafață nu au fost adaptate pentru a permite urcarea, respectiv coborârea persoanelor în scaune rulante, semafoarele nu sunt dotate cu avertizoare sonore în majoritatea intersecțiilor aglomerate etc. În plus, paginile web ale autorităților publice nu au fost accesibilizate până în acest moment pentru a permite accesul la informații persoanelor cu deficiențe de vedere sau cu dizabilități psihosociale .

„Ne confruntăm cu o problemă foarte gravă – spațiul public din România este inaccesibil persoanelor cu dizabilități și îi condamnă pe mulți dintre concitadinii noștri la sărăcie și izolare. Persoanele cu dizabilități nu pot să participe pe deplin la viața socială, nu pot merge la școală, la serviciu, la teatru, nici la vot fără a depăși obstacole uriașe. Orașele noastre pot deveni mai prietenoase cu oamenii. De aceea, am inițiat proiectul Acces egal în spațiul public. Ne propunem să lucrăm atât cu autoritățile locale, cât și cu cetățenii pentru a crea împreună un mediu fizic și informațional care să permită o participare deplină la viața socială tuturor locuitorilor orașelor noastre, inclusiv persoanelor cu dizabilități”, a afirmat Adrian Szelmenczi, managerul proiectului Acces egal în spațiul public.

În luna iulie, în cadrul campaniei „FĂRĂ bordURĂ”, ActiveWatch, alături de OPTAR și ONPHR, a organizat acțiunea ”Eroi pentru o zi” la stația de metrou Unirii și Marșul Oraș <accesibil> pentru oameni, care s-a derulat între Piața Universității și Piața Victoriei din București, ambele cu scopul de a atrage atenția asupra problemei lipsei de accesibilizare a spațiului public pentru persoanele cu dizabilități.
 

ActiveWatch / CC BY 3.0