Marșul Oraș pentru oameni! Mâine, 19 iulie, începând cu ora 11, are loc Marșul Oraș pentru oameni , cu plecare de la Piața Universității, zona statui, și oprire la Piața Victoriei. Participanții la marș militează pentru dezvoltarea sustenabilă și incluzivă a orașului. De asemenea, ei solicită autorităților o infrastructură urbană care să încurajeze mersul pe jos și care să fie accesibilă pentru toate categoriile de pietoni, indiferent de vârstă și de mobilitate.

Marșul este susținut și se bucură de participarea doamnei Angela FILOTE, șefa Reprezentanței Comisiei Europene la București, a Excelenței Sale Jiří ŠITLER, Ambasadorul Republicii Cehe la București, precum și a Excelenței Sale Ministru plenipotențiar Mag. Jürgen HEISSEL, de la Ambasada Austriei.

La începutul acestei luni a fost făcut public Raportul Comisarului pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, Nils Muiznieks. Raportul începe cu prezentarea situației persoanelor cu dizabilități din România: „Comisarul este preocupat de numeroasele obstacole în calea unei vieți independente cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi, inclusiv accesibilitatea redusă la mediul construit și la principalele servicii deschise sau furnizate publicului. De asemenea, persoanele cu dizabilităţi din România continuă să fie afectate de o rată excesiv de ridicată a șomajului și să se confrunte cu dificultăți serioase în accesul pe piața muncii în condiții de egalitate cu celelalte persoane. Se solicită în mod ferm autorităților să îmbunătățească nivelul general de accesibilitate a mediului și a serviciilor și să modifice legislația și practicile existente astfel încât să asigure accesul efectiv al persoanelor cu dizabilități la piața muncii”.

Organizatorii și susținătorii marșului au transmis scrisori deschise tuturor primăriilor de Sector și Primăriei Generale, precum și Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale și Ministrului Delegat pentru Dialog Social și Relația cu Societatea Civilă cu privire la principale revendicări ale marșului. În cadrul acestor scrisori a fost lansată invitația către toate instituțiile de mai sus de a participa la o întâlnire, pe 30 iulie, pentru a discuta soluții pe termen scurt și mediu pentru problemele identificate.

Traseul marșului: Piața Universității, Bulevardul Nicolae Bălcescu, Strada C.A. Rosetti, Bulevardul Magheru, Piața Romană, Bulevardul Lascăr Catargiu, Piața Victoriei. Organizatorii și susținătorii marșului sunt: ActiveWatch , OPTAR ONPHR , Asociația pentru Tranziție Urbană , Ecopolis , Nu Aștepta Super Eroi , Estuar , Funky Citizens , Kommunitas , Miliția Spirituală , Quantic , Mai Mult Verde , Arhiterra , Pro Patrimonio , Asociația Peisagiștilor din Româna – Filiala București , Unu și Unu , Front , Vincero , Inimă de copil , Assoc , Light into Europe , Asociația România Connect 1990 , Asociația Distroficilor Muscular din România - ADMR . Parteneri media: Kooperativa 2.0 , Oops media , Al Treilea Sector .

ActiveWatch / CC BY 3.0