Alegeri

Alegeri

Rezultate finale alegeri prezidențiale 2014: Antena 3 și România TV au pierdut alegerile

Duminică, 16 noiembrie 2014, ActiveWatch a sesizat mai multe nereguli în procesul de mediatizare a turului doi pentru Alegerile Prezidențiale 2014. Cele mai grave abateri s-au înregistrat la televiziunile România TV și Antena 3 care au sfidat pe parcursul întregii zile reglementările în vigoare, promovând mesaje și informații care vizau mobilizarea electoratului în favoarea candidatului Victor Ponta (alianța PSD – UNPR – PC).

citeste articolul »Publicat: Marti, 18 noiembrie 2014 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Alegeri parlamentare 2012. Raport final

Vă prezentăm rezultatele monitorizării a nouă posturi naţionale de televiziune şi concluziile unei serii de interviuri în profunzime realizate cu jurnalişti, membri CNA şi candidaţi la Alegerile Parlamentare 2012. Raportul cuprinde rezultate obţinute în urma analizei a peste 400 de emisiuni informative şi de dezbateri, cu o durată cumulată de peste 1200 ore de emisie, din campania pentru Alegerile Parlamentare din 9 decembrie 2012.

citeste articolul »Publicat: Luni, 25 februarie 2013 · comentarii · FreeEx, Publicații

ALEGERI PARLAMENTARE 2012: 30 de zile de crimă de dezinformare în masă

ActiveWatch dezaprobă maniera prin care unele televiziuni şi actorii politici din România au privat publicul larg de accesul la informaţii privind candidaţii şi platformele electorale, în timpul campaniei pentru Alegerile Parlamentare din 9 decembrie 2012. Considerăm că aceştia s-au comportat iresponsabil şi fără simţ civic în relaţia cu publicul şi alegătorii din România. Pentru numeroasele derapaje de la informarea corectă a cetăţenilor români, unii jurnalişti şi politicieni se fac vinovaţi de crimă de dezinformare în masă.

citeste articolul »Publicat: Marti, 18 decembrie 2012 · comentarii · Evenimente și activități, Evenimente și activități

Cerem Guvernului retragerea imediată a Ordonanței de modificare a legii audiovizualului

ActiveWatch solicită guvernului retragerea imediată a Ordonanţei votată săptămâna trecută, indiferent de forma sa actuală. De asemenea, cerem iniţierea unei dezbateri publice cu toţi actorii interesaţi pentru îmbunătăţirea cadrului legislativ în domeniul audiovizual, ţinând cont de Directiva serviciilor media audiovizuale şi de interesul public.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 5 decembrie 2012 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Îți recomandăm Hartapoliticii.ro

Intră pe hartapoliticii.ro să afli cine sunt și ce au făcut candidații din colegiul tău! HartaPoliticii îți afișează și activitatea parlamantară a acestora într-un mod accesibil.

citeste articolul »Publicat: Luni, 3 decembrie 2012 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități

Preliminar: În campania electorală, mesaje vagi, fără relevanță pentru alegerile parlamentare

Îți oferim câteva date preliminare din monitorizarea campaniei electorale între 9 și 22 noiembrie 2012! Candidații mici abia se văd, în majoritatea cazurilor, temele de dezbatere nu au legătură cu legislativul, iar partizanatul televiziunilor este evident. 

citeste articolul »Publicat: Luni, 3 decembrie 2012 · comentarii

TVR cenzurează un spot electoral UPDATE: Poziția Televiziunii publice

Solicităm Televiziunii publice să revină asupra deciziei de a bloca difuzarea unui spot electoral aparținând unui partid al minorităților!

(UPDATE 26 Nov.: Citiți la finalul acestui text poziția TVR)
 

citeste articolul »Publicat: Duminica, 25 noiembrie 2012 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

AVERTISMENT privind eventuala modificare a Legii audiovizualului

În spațiul public circulă un document atribuit Guvernului României, care este numit „Proiect de Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea Legii audiovizualului nr. 504/2002” (îl vom denumi, în continuare, Proiectul). Chiar dacă Guvernul a anunțat că a scos această propunere de pe ordinea de zi (detalii, aici), dorim totuși să lansăm acest avertisment public cu privire la efectele pe care le-ar avea implementarea sa.

citeste articolul »Publicat: Joi, 15 noiembrie 2012 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

Invitație dezbatere "Prime-time-ul de seară al democraţiei"

Într-o ţară aruncată în derivă de Criza din 2008, trei luni de agitaţie electorală pot dăuna spaţiului public de dezbatere. Anul 2012 va rămâne în manualele de jurnalism drept anul în care agenda mass media şi agenda politicienilor s-au tabloidizat ireversibil. Campaniile electorale s-au transformat în spectacol, iar ştirile şi dezbaterile au ajuns la nivelul unor giumbuşlucuri de circ provincial.” (extras din raportul "Prime-time-ul de seară al democraţiei")

citeste articolul »Publicat: Luni, 5 noiembrie 2012 · comentarii · FreeEx, Evenimente și activități

Alegeri 2012: Proiectul de Decizie al C.N.A. nu asigură independența editorială

Răspunsul ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei către Consiliul Național al Audiovizualului referitor la proiectul de Decizie privind principii și reguli de desfășurare a campaniei electorale pentru alegerea Camerei Deputaților și Senatului, prin intermediul serviciilor de programe audiovizuale.

citeste articolul »Publicat: Joi, 11 octombrie 2012 · comentarii · FreeEx, Reacție rapidă

În apărarea democrației - Cerem impiedicarea adoptării sistemului majoritar cu un tur (“uninominalul pur”)


citeste articolul »Publicat: Joi, 10 mai 2012 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Alegeri corecte 2.0

Urmând principii neconforme standardelor locale și internaționale, competitorii electorali au început campania electorală, chiar dacă legea nu le permite încă să își expună platformele și principiile de guvernare. De asemenea, autoritățile publice atât cele locale, cât și cele centrale utilizează fonduri din bugetele publice pentru promovarea electorală, fapt atât imoral, cât și interzis prin lege. Considerăm din experiențele electorale anterioare ca în perioada următoare practicile de acest fel vor crește cantitativ, afectând calitatea și performanțele procesului de vot.

citeste articolul »Publicat: Luni, 23 aprilie 2012 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Protest împotriva ideii de introducere a sistemului majoritar cu un tur la alegerile parlamentare

Am luat act cu surprindere și îngrijorare de declarațiile din ultimele zile ale liderilor PDL și USL referitoare la introducerea sistemului de vot majoritar într-un singur tur pentru alegerile parlamentare din acest an.

citeste articolul »Publicat: Vineri, 20 aprilie 2012 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Domnul Ciuhodaru consideră că alegătorii sunt defecți

ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei consideră propunerea legislativă care ar obliga cetățenii români să se prezinte la urnele de vot ca fiind răspunsul greșit la problema absenteismului la vot in România.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 18 aprilie 2012 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Comasarea alegerilor, calul troian al democrației românești

Având în vedere ultimele propuneri avansate în materie de legislație electorală, Coaliția 2012 pentru Alegeri Corecte solicită cu fermitate retragerea de pe agenda publică a proiectului de lege privind comasarea alegerilor din 2012

citeste articolul »Publicat: Luni, 12 decembrie 2011 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Minimalizarea alegerilor și campaniei – un demers profund antidemocratic

Comentariile ActiveWatch-Agenția de Monitorizare a Presei cu privire la proiectul de lege privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale şi a alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi Senat în anul 2012, precum şi pentru modificarea legii administraţiei publice locale nr

citeste articolul »Publicat: Luni, 12 decembrie 2011 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Nu striviți democrația!

Poziția Coaliției 2012 pentru Alegeri Corecte* cu privire la organizarea concomitentă a alegerilor locale și a celor parlamentare și modificarea legislației electorale pentru alegerile din 2012.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 16 noiembrie 2011 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Comunicat post-eveniment - conferința de lansare a Coaliției 2012 pentru Alegeri Corecte

În plină criz economică – a cărei durată și amploare pune deja la grea încercare democrațiile – constatând frecventele derapaje antidemocratice, creșterea rasismului și a tentațiilor populiste, atât în România cât și în întreaga Europă, înțelegând că pentru țara noastră, anul electoral 2012 devine un moment esențial pentru consolidarea procesului democratic, aflat astăzi într-un evident impas, ActiveWatch-Agenția de Monitorizare a Presei (AW-AMP), Asociația Pro Democrația (APD), Centrul de Resurse Juridice (CRJ), Centrul Romilor pentru Intervenție Socială și Studii –Romani CRISS și Transparency Internațional România (TI-Ro) au decis să își unească eforturile și să formeze Coaliția 2012. Aceasta își propune să contribuie la asigurarea unui climat propice desfășurării unui proces electoral corect în România.

citeste articolul »Publicat: Miercuri, 28 septembrie 2011 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Apel pentru o democrație autentică

ActiveWatch-Agenția de Monitorizare a Presei alături de Asociația Pro Democrația au lansat, astăzi, un apel către autoritățile și instituțiile politice pentru demararea unui proces structurat și responsabil de consultări sistematice și sincere cu întreagă societate românească atât în privință reformei constituționale, cât și administrative, precum și pentru organizarea unui referendum național în privință modificării hărții administrative a țării.

citeste articolul »Publicat: Marti, 14 iunie 2011 · comentarii · Bună guvernare, Evenimente și activități, Reacție rapidă

Apel pentru menținerea actualului sistem electoral

Societatea civilă îi solicită Șefului Statului retrimiterea în Parlament a legii privind alegerea primarilor din primul tur.

Organizațiile membre ale Alianței pentru Statul de Drept – ActiveWatch - Agenția de Monitorizare a Presei (AW-AMP), Asociația Pro Democrația (APD) și Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ) – i-au transmis astazi Președintelui României, Traian Băsescu, un „apel pentru menținerea unui sistem electoral competitiv pentru alegerea primarilor și pentru asigurarea celei mai mari reprezentativități pentru întreaga comunitate locală”

citeste articolul »Publicat: Joi, 2 iunie 2011 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Prin transparenta spre un proces electoral corect

Comunicat de presa semnat de APD, ActiveWatch-AMP, Cartel Alfa, CRJ si TI-Ro Asociatia Pro Democratia (APD), Active Watch – Agentia de Monitorizare a Presei (AMP),  CNS „Cartel ALFA”, Centrul de Resurse Juridice (CRJ), Transparency International Romania (TI-Ro) cer autoritatilor competente sa ia masurile necesare pentru solutionarea cat mai transparenta a contestatiilor privind neregulile semnalate in procesul de votare din 22 noiembrie si 6 decembrie 2009

citeste articolul »Publicat: Marti, 8 decembrie 2009 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Alianta pentru Statul de Drept ataca referendumul la Curtea Constitutionala

Asociatia Pro Democratia si Active Watch - Agentia de Monitorizare a Presei, organizatii membre ale Aliantei pentru un Stat de Drept, reprezentate de avocatul Liviu Popescu, au depus la Curtea Constitutionala o contestatie prin care au solicitat anularea decretului Presedintelui Romaniei privind organizarea referendumului precum si invalidarea rezultatelor referendumului

citeste articolul »Publicat: Luni, 23 noiembrie 2009 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Dimineata la vot cu stampile pierdute si observatori amenintati

Comunicat - Alianta pentru Alegeri Corecte Slaba pregatire a membrilor birourilor electorale ale sectiilor de votare (BESV) si lipsa campaniilor de informare si-au spus din nou cuvantul. Primele ore ale votului pentru Presedintele Romaniei au scos la iveala o serie de nereguli deja impamantenite in practica electorala romaneasca deficitara

citeste articolul »Publicat: Duminica, 22 noiembrie 2009 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Observatorii organizatiilor fantoma "pazesc" votul din 22 noiembrie si 6 decembrie

Alianta pentru Alegeri Corecte, alcatuita din Asociatia Pro Democratia (APD), Active Watch - Agentia de Monitorizare a Presei (AMP) si Cartel Alfa, alaturi de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) , atrage atentia asupra pericolului de discreditare a institutiei observatorului intern si implicit a eforturilor organizatiilor civice de a monitoriza neutru si obiectiv procesele electorale, ca urmare a inmultirii semnificative a organizatiilor fantoma acreditate sa observe alegerile

citeste articolul »Publicat: Luni, 9 noiembrie 2009 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

Program de campanie electorală al Alianței pentru Alegeri Corecte

Alianța pentru Alegeri Corecte, alcătuită din Asociația Pro Democrația (APD), Active Watch – Agenția de Monitorizare a Presei (AMP) și Cartel Alfa, vă invită luni, 19 octombrie, la conferința de presă în care își va lansa programul privind campania electorala pentru alegerile prezidențiale

citeste articolul »Publicat: Vineri, 16 octombrie 2009 · comentarii · Bună guvernare, Reacție rapidă

';