Good Governance

Tax revenue, God, Georgia and corruption

Published Thursday, 3 March 2011

Va propunem o discutie despre ultima anomalie legata de Guvernul Romaniei si anume, controlul averilor de catre inspectorii de la Fisc („anomalie”, pentru ca in Romania exista de cativa ani o institutie care se ocupa de controlul averilor – Agentia Nationala de Integritate).

Faptul ca Fisc-ul si-a propus sa controleze temeinic averile nu este un lucru rau, ci chiar ne bucura! Modalitatea in care o va face nu este insa transparenta si poate duce la abuzuri.

Dupa spusele ministrului Ialomiteanu, cei controlati nici macar nu vor avea cunostinta de acest lucru! Etapele pe care le va urma Fisc-ul pentru a verifica averile sunt adunarea informatiilor de la colaboratori si de la institutiile publice, confruntarea cu declaratiile fiscale, discutii cu persoana verificata si sechestru asigurator, atunci cand aceasta refuza sa plateasca impozitul stabilit.

Ceea ce a declarat ministrul noua ne suna asemanator cu metodele folosite de catre regimul Ceausescu. Sa ne asteptam oare ca in perioada urmatoare sa apara un val de arestari a celor bogati, de genul „operatiunea mascatii in toiul noptii”?

In fine, daca asta va face Fisc-ul, oare ANI (ale carei metodele de verificare nu sunt de asemenea publice) ce averi o sa mai controleze ?! Sau isi impart „grupul tinta”: Fisc-ul ancheteaza cazurile de mare coruptie, iar ANI se va ocupa de mica coruptie?

Restul articolului pe afaceripublice.wordpress.com

ActiveWatch / CC BY 3.0

Comments

';