Good Governance

Transparency, a means to a fair electoral system

Published Tuesday, 8 December 2009

Comunicat de presa semnat de APD, ActiveWatch-AMP, Cartel Alfa, CRJ si TI-Ro
Asociatia Pro Democratia (APD), Active Watch – Agentia de Monitorizare a Presei (AMP),  CNS „Cartel ALFA”, Centrul de Resurse Juridice (CRJ), Transparency International Romania (TI-Ro) cer autoritatilor competente sa ia masurile necesare pentru solutionarea cat mai transparenta a contestatiilor privind neregulile semnalate in procesul de votare din 22 noiembrie si 6 decembrie 2009.

In topul neregulilor care au amenintat corectitudinea votului pentru Presedintele Romaniei se afla presiunea creata de existenta sectiilor speciale, unde au votat aproape 6% dintre alegatori. Si de aceasta data sectiile speciale au pus in dificultate institutiile responsabile, cel mai clar exemplu fiind Decizia Biroului Electoral Judetean Ilfov de a nu mai suplimenta buletinele de vot din aceste sectii. Consecinta directa a fost suspendarea votului in sectiile speciale ramase fara buletine, cu mult inainte de ora 21:00. Numarul foarte mare de alegatori inscrisi pe listele acestor sectii ridica, ca si in cazul celorlalte scrutine, suspiciunea de turism electoral.

Organizatiile semnatare fac apel si pentru imbunatatirea cadrului legislativ care a fost din nou depasit de situatie. Incercarile fatise ale autoritatilor locale de a influenta voturile cetatenilor, folosirea abuziva a resurselor publice si continuarea campaniei electorale in ziua alegerilor reprezinta pericole reale, cu efecte directe asupra principiilor statului de drept.

Absenta unui corp de profesionisti si politizarea birourilor electorale ale sectiilor de votare, lipsa unor campanii de informare nationale privind votul si inexistenta alternativelor moderne ca votul prin corespondenta sau electronic diminueaza si mai mult integritatea intregului proces.

Avand in vedere faptul ca au mai ramas mai putin de trei ani pana la urmatoarele alegeri, APD, AMP, TI-Ro, CNS „Cartel ALFA” si CRJ recomanda organizarea unor dezbateri publice la nivel national in vederea identificarii si stabilirii modificarilor legislative necesare pentru imbunatatirea practicii electorale si combaterea eficienta a neregulilor si potentialelor fraude.

Pentru detalii suplimentare, va rugam sa o contactati pe Irina Bujder – Director adjunct al Asociatiei Pro Democratia, la numerele de telefon 021/222.82.54, 222.82.45, 0744367079 sau pe e-mail, la [email protected]

ActiveWatch / CC BY 3.0

Comments

';