Good Governance

The Platform for Bucharest supports the initiative to remove the Parliament’s wall

Published Thursday, 22 April 2010

Platforma pentru Bucuresti sprijina demersurile Presedintelui Camerei Deputailor, dna Roberta Anastase, de transformare a curtii Palatului Parlamentului intr-un spatiu public, si, ca prima masura, renuntarea la zidul inconjurator.
Dupa 20 de ani, spatiul care inconjoara cladirea Palatului Parlamentului este in continuare incorsetat de un Zid care este un puternic simbol al trecutului. Perceptia publica este ca principala functie a acestuia este sa tina departe orasul de Parlament si sa perpetueze senzatia de izolare si abandon pentru un perimetru extrem de important pentru centrul orasului.

Traim inchisi in apartamentele si casele noastre mai mult de o treime de zi. Ne instrainam de oras, de cei din jurul nostru. Orice spatiu extras din uitare si nepasare, oferit cetatenilor orasului ca platforma de exprimare si participare, este un bun inestimabil. Publicul, care si-a exprimat permanent nevoia de „mai mult spatiu verde”, de locuri de destindere, activitati fizice si recuperare, tanjeste dupa spatii publice. Acest public, care este mai ales cetatean al orasului Bucuresti, asteapta de mai bine de doua decenii eliberarea si vindecarea acestui plamân in colaps al orasului.

Spatele Palatului Parlamentului pare o curte parasita, desi acolo se regasesc doua functiuni publice esentiale: Centrul International de Conferinte si Muzeul National de Arta Contemporana. Transformarea acestei zone intr-o platforma de activare publica ar aduce arta contemporana mai aproape de locuitorii orasului si s-ar transforma peste noapte intr-un nou pol cultural, care lipseste din functiunile actuale ale orasului. Desfiintarea Zidului si integrarea parcului din jurul cladirii in structura urbana a Bucurestiului ar avea un impact atât cultural si turistic, cât si economic.

Platforma pentru Bucuresti sustine acele institutii publice, autoritati locale, oameni de decizie, ce au inteles valoarea de simbol democratic al acestui demers, precum si aspectul pragmatic de reluare a unei functiuni urbane moderne si necesare.

Contact:

Nicusor Dan, 0732.290.539. Teodor Frolu, 0744.624.229

Platforma pentru Bucuresti este o coalitie de 40 de ONG-uri specializate in urbanism, mediu, patrimoniu sau transparenta decizionala, preocupate de dezvoltarea urbana a Bucurestiului.

Platforma pentru Bucuresti a lansat in iunie 2008 „Pactul pentru Bucuresti” si a desfasurat de atunci la mai multe actiuni publice in vederea atingerii obiectivelor acestuia.

ActiveWatch / CC BY 3.0

Comments

';