Good Governance

The Initiative for Fair Justice protests against the Constitutional Court’s decision concerning the National Integrity Agency

Published Friday, 16 April 2010

Initiativa pentru o Justitie Curata a luat act cu surprindere si ingrijorare de informatiile  privind declararea ca neconstitutionale a doua capitole din legea de functionare a Agentiei Nationale de Integritate.
Organizatiile semnatare  considera ca o astfel de decizie este un urias si grav pas inapoi in cadrul eforturilor de combatere a coruptiei si de impunere a unor minime standarde de integritate in spatiul public.

Reamintim ca in Raportul intermediar al Comisiei europene privind progresele realizate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare a fost evidentiata activitatea  Agentiei  nationale de Integritate. Decizia Curtii Constiutionale pune sub semnul intrebarii investigatiile desfasurate de ANI impotriva demnitarilor romani, indiferent de culoarea politica.

Organizatiile semnatare cer Guvernului  sa adopte de urgenta un act normativ care sa asigure continuitatea institutionala si functionala a Agentiei Nationale de Integritate, acesta fiind un element esential din perspectiva obligatiilor asumate de Romania la momentul aderarii la Uniunea Europeana.

Facem apel la toate fortele politice responsabile sa sustina acest efort astfel incat ANI sa isi poata indeplini menirea pentru care a fost creata: aceea de a asigura prevenirea si combaterea conflictelor de interese si a starilor de incompatibilitate, controlul eficient al declaratiilor  de avere si cresterea transparentei in mediul public romanesc.

Academia de Advocacy Societatea Timisoara Grupul pentru Dialog Social Centrul Roman de Politici Europene Institutul pentru Politici Publice Freedom House Societatea Academia din  Romania SoJust Alianta Civica Active Watch - Agentia de Monitorizare a Presei

ActiveWatch / CC BY 3.0

Comments

';